Hoe kies je een verrekijker?

Wanneer je je eerste verrekijker koopt, let je er best op dat het meteen een goed exemplaar is. Dit wil zeggen: eentje die perfect op jouw behoeften is afgestemd. Met deze drie vragen maak je de juiste beslissing.

1. Hoe dicht wil ik het object zien?

De prestaties van een verrekijker worden uitgedrukt in twee cijfers: de vergroting x de objectiefdiameter. De vergroting – of sterkte – geeft aan hoeveel dichter je het onderwerp naar je toe brengt.

 

Een voorbeeld:

Kijk je met een verrekijker met vergroting 8 naar een ree op 100 meter afstand, dan lijkt het dier slechts 12,5 meter van je verwijderd. Gebruik je vergroting 10, dan staat de ree zogezegd op 10 meter van je vandaan.

 

Geen groot verschil dus. Wie een goede allround verrekijker zoekt, heeft dan ook genoeg aan een exemplaar met vergroting 8. Immers: hoe groter de vergroting, hoe onstabieler je beeld. Enkel professionele ornithologen met een stevig statief zijn gebaat met een vergroting 10, om bijvoorbeeld de kleinste details in het verenpatroon van een vogel te onderscheiden.

2. Speelt grootte en gewicht een rol?

De objectiefdiameter, uitgedrukt in millimeter, bepaalt de grootte en het gewicht van je verrekijker. Ga je voor een kijker met een grote diameter, dan zal die meer wegen en meer plaats innemen in je rugzak. Waarom dan toch voor een omvangrijke verrekijker kiezen?

  • In een groot objectief kan meer licht binnenvallen, wat een aangenamer en rustiger beeld oplevert.
  • Wil je een sterke vergroting? Dan heb je nog meer invallend licht nodig om een scherp beeld te bekomen. Een grote objectiefdiameter is dan echt een must.

Veel mensen willen een compacte én sterk vergrotende verrekijker, maar die zijn moeilijk te bedienen, wat enkel tot frustraties leidt. Af te raden dus!

3. Hoe breed moet mijn gezichtsveld zijn?

Heb je al eens geprobeerd om met een verrekijker een groep wegvliegende watervogels te volgen? Niet zo makkelijk! Hoe breder het gezichtsveld van je verrekijker, hoe beter je hierin zult slagen. Het ‘zicht op 1.000 meter’ drukt de breedte van je gezichtsveld uit: hoe groter dit cijfer, hoe breder het gezichtsveld van je kijker.

 

Zo kun je het berekenen:
Op 1.000 meter van jou vandaan staan twee mensen, rug tegen rug, die van elkaar weg stappen tot ze allebei uit je gezichtsveld verdwijnen. Op dat moment is de afstand tussen hen beide het zogenaamde ‘zicht op 1.000 meter’, bijvoorbeeld 124 m op 1.000 m. Dit cijfer wordt ook wel eens in graden uitgedrukt.

Tot slot: de uitvoering niet vergeten

Hou bij je keuze ook rekening met de kwaliteit van je verrekijker. Twee parameters zijn hierbij belangrijk:

  • Trek je op safari in een stoffige omgeving? Kies dan voor een gasgevulde verrekijker, die stof- en waterdicht is. Bij temperatuurschommelingen zullen de lenzen binnenin niet condenseren en bovendien levert zo’n kijker een helderder beeld op.
  • Ook de kwaliteit van de lenzen en prisma’s, de manier waarop ze geslepen zijn en de coatings die erop aangebracht zijn, hebben een invloed op de kwaliteit van je beeld.

Lees hier meer over draagtassen en onderhoudtips voor je verrekijker >>