Kortingen tot -70% - laatste dagen sale
image link

Kortingen tot -70% - laatste dagen sale

Een wereldreis plannen, hoe doe je dat?

Na urenlang staan dromen voor die grote wereldkaart, is de kogel door de kerk. Je hebt eindelijk voldoende budget en verlofdagen opgespaard om die langverwachte trip rond de wereld te maken. Right on! Maar hoe pak je de planning van die droomreis nu precies aan? Trek je op eigen houtje de wereld in of boek je een georganiseerde reis? Wij helpen je op weg naar het avontuur van je leven!


First things first: ken jezelf

Eerst en vooral geldt – zoals bij veel levensbelangrijke keuzes – de gouden regel: ken jezelf. Ben je iemand die zich super comfortabel voelt bij onverwachte wendingen en spontane uitstapjes, zonder vooraf te weten wat er precies op je af zal komen? Dan kan je bij wijze van spreken geblinddoekt met een dartpijltje naar die wereldkaart mikken en het toeval laten beslissen waar je heen trekt. Hou je daarentegen van structuur, voorspelbaarheid en een strakke planning, zodat je goed voorbereid aan een welomlijnd avontuur kan beginnen? Dan stippel je beter op voorhand een reisplan uit, zodat je met een gerust(er) gemoed de wijde wereld intrekt.

Misschien vind je dit het ideale moment om eens buiten je comfortzone te treden (en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen), maar hou toch ook altijd wat rekening met je eigen karakter en je reisvoorkeuren. Zo zal je onderweg minder tegen muren oplopen en is de kans groter dat jouw wereldreis een positieve, memorabele ervaring wordt. Ben je niet het type dat onbezorgd de nacht doorbrengt naast een lokale dronkaard op een bankje in een groezelig busstation, omdat je het – YOLO enzo – vertikte om vooraf de busuren even op te zoeken? Dan heb je achteraf misschien wel een straf verhaal om te vertellen, maar op het moment zelf zal je er weinig plezier aan beleven. Kortom, respecteer je persoonlijke grenzen, maar wees ook flexibel als er een mooie opportuniteit op je pad komt!

Wist-je-datje

Psst: wist je dat je bij A.S.Adventure een heel ruim aanbod van reisgidsen en -kaarten vindt? Ideaal om je volgende reis mee te kiezen!


Kies je bestemmingen

De wereld is groot en jouw tijd en budget zijn beperkt … Alle landen in de wereld zien, zal vermoedelijk niet lukken, dus zet dat al maar meteen uit je hoofd. Om te vermijden dat je overweldigd raakt door alle mogelijkheden, maak je voor jezelf best een top 5 van je favoriete bestemmingen. En dan bedoelen we landen of streken waar je écht van droomt, om gelijk welke reden. Op basis van die absolute toppers kan je vervolgens je route gaan plannen en extra locaties toevoegen aan je traject. Verdiep je dus zeker ook eens in de omliggende landen van jouw droombestemmingen.

 

Misschien maakt het voor jou niet zoveel uit wat voor weer het ter plaatse is, maar het is toch mooi meegenomen als je niet maandenlang van regenseizoen naar regenseizoen – lees: van de regen in de drop – trekt. Bekijk dus zeker ook de meest ideale reisperiodes voor de landen die je wil bezoeken. Dit kan een geweldig hulpmiddel zijn om de timing en het begin- en eindpunt van je reis te bepalen. Elke regio heeft zo z’n eigen hoog- en laagseizoen, maar ook lokale festiviteiten, wat uiteraard een invloed heeft op het aantal toeristen én de prijzen voor accommodatie en transport.

Mindfull reizen? Slow travel!

In je voorbereiding is het misschien verleidelijk om zoveel plaatsen van je bucketlist in je reisplan te proppen. Maar vergeet niet dat iets ervaren heel anders is dan een vinkje op je te zetten. Volgens de principes van de slow travel neem je overal écht de tijd. Om te genieten van de omgeving, of om verloren te lopen, om nieuwe mensen te leren kennen, en om je te brengen op plekken waarvan je van tevoren niet wist dat je er terecht zou komen. 


Kies je transportmiddel

Een wereldreis is per definitie een reis die je in allerlei landen en continenten over de hele aardbol brengt. Dat wil zeggen dat je behoorlijk wat kilometers zal afleggen … Wanneer je ijverig vlaggetjes begint te prikken op je wereldkaart, zal je al snel een logische route voor je zien om al die plekken met elkaar te verbinden. Het is te zeggen: een theoretische logische route. Want hoe jouw reisweg er op papier uitziet, kan fameus afwijken van de realiteit. Alles hangt af van het transportmiddel dat je kiest om die bestemmingen te bereiken. Heb je je traject al in je hoofd? Kijk dan ook eens naar Rome2Rio, dat is een website die voor jou oplijst welke opties je hebt om van A naar B te geraken. Je vindt er mogelijke combinaties (bijvoorbeeld: “eerst met de trein, dan de bus en dan nog een stukje vliegen”) die voor jou handig kunnen zijn, en zelfs de kosten voor elke optie.


Met het vliegtuig

Om écht grote afstanden af te leggen tijdens jouw wereldreis - en om dus meer verschillende landen te zien - ga je voor het luchtverkeer. Dan heb je immers toegang tot een brede waaier aan bestemmingen. De keerzijde van de medaille is dan weer dat je met het vliegtuig minder flexibel bent: je moet je vliegtickets meestal goed op voorhand boeken, dus je traject ligt dan al min of meer vast. Ook is het natuurlijk niet de meest duurzame keuze.

 

Wanneer boek je je vliegtickets?

Boek je je vliegtickets best maanden op voorhand of wacht je beter op last-minute opties? Dit hangt een beetje af van je eigen voorkeuren (zie: First things first: ken jezelf), maar wil je zeker zijn van een zitje op de dag van jouw keuze, dan wacht je beter niet te lang. Zeker als je tijdig moet arriveren om een aansluiting te halen! Tot acht weken op voorhand is dan een goede richtlijn.

Tip

Er bestaan allerlei trucjes en tools om te bepalen wat het voordeligste moment is om te boeken. Via websites zoals Google Flights , CheapTickets, Momondo of Skyscanner kan je een notificatie krijgen wanneer de prijs van je ticket naar keuze verandert, zodat je het meest interessante moment kan afwachten. Meer weten over het financiële plaatje van je wereldreis? Lees dan zeker ons artikel over hoeveel een wereldreis kost.

Het loont zeker de moeite om vooraf even te bekijken hoe het zit met de vluchttijden en het aantal benodigde tussenstops om een bestemming te bereiken. Wie weet kan een iets langere vlucht je wel op interessante plekken brengen die je eerst niet voor ogen had, omdat je een tussenstop van 24 uur maakt in een luchthaven halverwege het traject. Zo kan je jouw reis naar Canada bijvoorbeeld onderbreken in het IJslandse Reykjavik, wat niet alleen een extra vinkje op je bucketlist, maar ook een extra onvergetelijke ervaring oplevert!

 

Bekijk vooraf ook even of het misschien interessant is om een Round The World-ticket aan te schaffen. Dit komt vaak voordeliger uit dan wanneer je losse vliegtickets koopt, want je betaalt vooraf een vaste prijs. Je mag dan gebruik maken van verschillende vluchten van enkele samenwerkende vliegmaatschappijen, binnen een bepaalde periode (meestal 1 jaar) en met een maximum aantal stops of kilometers. Er bestaan verschillende types Round The World-tickets, dus zoek vooraf goed uit welk pakket het beste past bij jouw reisvoorkeuren.


Met het openbaar vervoer

Kies je voor een reis met het openbaar vervoer, dan ben je natuurlijk afhankelijk van de trajecten, uurroosters en stiptheid van de lokale spoorweg- en busmaatschappijen. Het spreekt voor zich dat je met de trein, bus of metro geen oceanen kan oversteken, dus in die zin ben je wel beperkt wat betreft het aantal continenten dat je kan bezoeken. Anderzijds kan je vaak de dag voordien of op het moment zelf nog een ticket voor de trein of de bus kopen, dus ben je wel wat flexibeler om je reisweg last-minute nog bij te sturen. En met een nachttrein of -bus sla je twee vliegen in één klap: je bereikt je bestemming én spaart ook nog eens de kosten van een overnachting uit.

 

Wist je trouwens dat er heel wat prachtige meerdaagse treintrajecten bestaan? De treinrit is dan echt onderdeel van je reiservaring: je ziet landschappen zoals je ze nooit zou zien vanuit het vliegtuig, je kan af en toe eens uitstappen aan een station om een frisse neus te halen en de lokale sfeer op te snuiven én je kan ’s nachts gewoon slapen terwijl de trein gezellig verder dendert. Bovendien scoort zo’n treinreis veel beter op de duurzaamheidsmeter dan de ene na de andere korte- of langeafstandsvlucht.

 

Om een iets minder grotere afstand te overbruggen, kan je ook voor de bus opteren. In veel landen is dit een heel goedkoop transportmiddel waar ook de plaatselijke bevolking regelmatig gebruik van maakt. Zo dompel je je meteen helemaal onder in de couleur locale! Hou er wel rekening mee dat het zitcomfort soms te wensen overlaat, bijvoorbeeld wanneer je een bus moet delen met een heleboel andere mensen inclusief bagage – waaronder soms ook levende dieren. En afhankelijk van het verkeer en andere externe factoren kan er soms best wat vertraging zitten op de reistijden … Maar dat maakt allemaal deel uit van het avontuur, nietwaar?

Tip

Blijf je binnen Europa? Dan kan je in dit artikel over treinreizen heel wat inspiratie vinden voor je avontuur op het spoor.


Met de huurauto of eigen auto

Met een eigen auto of een huurauto ben je extreem flexibel en helemaal vrij van deadlines. Al zal je soms misschien rekening moeten houden met de dienstregeling van de ferry, met monsterfiles tijdens de avondspits, en het lokale rijgedrag is ook niet altijd zoals we het hier in België gewend zijn! Vertrek je met je eigen voertuig, dan zorg je maar beter voor een goede (bijstands)verzekering.  Afhankelijk van je bestemming en de plaatselijke staat van de wegen, kan je onderweg namelijk weleens in de problemen komen. Zoek dus op voorhand goed uit wat je moet doen in geval van autopech en leer voldoende woorden in de lokale taal om de weg naar de dichtstbijzijnde garage te vragen. Een grondige keuring en onderhoudsbeurt van je auto voor vertrek is sowieso een aanrader. En denk ook aan het nodige papierwerk wanneer je langs de douane passeert. In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, en uiteraard moet je steeds je kentekenbewijs en verzekeringspapieren in het handschoenenkastje hebben liggen.

 

Wil je op reis met een huurauto, kijk dan ook goed na wat er allemaal zit inbegrepen in de bijbehorende verzekering, voor het geval je onderweg met panne of een ongeval te maken krijgt. En vergelijk telkens goed tussen de verschillende beschikbare verhuurbedrijven. Kies een type en formaat van auto dat past bij je type reis. Ben je van plan op zandweggetjes en grindwegen te offroaden, dan zal een Fiat 500 je niet ver brengen. Maak je echter een roadtrip langs spiegelgladde asfaltlinten, dan heb je uiteraard geen 4x4 nodig. Hoe langer op voorhand je een huurauto boekt, hoe meer keuze aan verschillende modellen je zal hebben.

Tip

Je moet op voorhand aangeven op welke datum je de wagen weer zal binnenbrengen. Plan je route dus realistisch, zodat je niet aan het einde van je rit nog volop plankgas moet geven om de inleverdatum te halen. Wil je jouw huurauto op een andere plaats weer afleveren dan waar je hem hebt opgepikt? Weet dan dat dit je meer zal kosten dan voor een round trip.

Met de camper

Reizen met de camper, da’s het ultieme vrijheidsgevoel! Je rijdt wanneer je wil, neemt zoveel bagage mee als je wil en slaapt waar je wil. Al kan het natuurlijk geen kwaad om voor vertrek even uit te zoeken waar je in het land van bestemming zoal mag wildkamperen met je kampeerwagen. In veel landen is dit namelijk niet toegestaan. Heb je geen zin om elke avond opnieuw naar een camping met een plekje vrij te zoeken? Dan kan je maar beter op voorhand alvast een plaatsje reserveren. Dit doet natuurlijk wel wat afbreuk aan het #vanlife-gevoel, maar zo ben je wel gerust.

 

Verder heb je ook dezelfde papieren nodig als wanneer je met een gewone auto van land naar land rijdt: rijbewijs (eventueel internationaal), kentekenbewijs, groene kaart … En je hebt ook maar beter wat basiskennis automechanica op zak, voor het geval je trouwe camper het laat afweten in the middle of nowhere. Kleine weggetjes en smalle baantjes zijn met zo’n gevaarte trouwens geen slim idee, dus hou hier rekening mee wanneer je je route uitstippelt.


Met de boot

De boot is ongetwijfeld het minst gebruikte transportmiddel om een wereldreis te maken. Het is veel trager dan een vliegtuig, minder flexibel dan een eigen auto en het uitzicht is minder interessant dan vanuit de trein of de bus. Toch heeft reizen van de boot ook zo z’n charmes.

 

Als je budget het toelaat, kan je voor een heuse wereldcruise gaan, waarbij je op enkele maanden rond de halve aardbol vaart en meer dan 100 bestemmingen aandoet. Mag het wat minder luxe? Dan kan je ook met een vrachtschip de oceaan oversteken: véél goedkoper, maar ook wat minder comfortabel. Je eet mee met de bemanning en vaak wordt er ook van je verwacht dat je de handen uit de mouwen steekt aan dek. Qua ‘slow travel’-gehalte kan deze vorm van reizen wel tellen! Maar meevaren met een schip is geen beslissing die je van vandaag op morgen eventjes maakt. Op een containerschip zijn de plaatsen voor niet-bemanningsleden zeer beperkt, dus moet je er tijdig bij zijn om een plekje te reserveren. Goed plannen is dus de boodschap! 


Met de fiets

Sportief ingesteld en volledig te vinden voor slow travel? Een wereldreis met de fiets is avontuurlijk, duurzaam en geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil: zolang je maar niet te snel of te ver ineens wil gaan. Dit vereist van alle manieren van reizen het meest op vlak van voorbereiding: qua veilige fietsroute, qua benodigdheden onderweg. Maar natuurlijk vooral qua conditie. Een fiets-gps is zeker het handigst om van a naar b te geraken. Reis je met een tentje en wil je liever helemaal off the grid gaan? Dan is het de moeite om toch voor ouderwetse landkaarten te gaan: die kunnen niet leeg zijn voor je op je bestemming bent. Vliegen naar een bestemming met je eigen fiets kan duur uitvallen, ter plaatse een fiets huren kan natuurlijk prima als je zorgt dat je fiets helemaal op jouw lengte is afgesteld.

Nog enkele algemene tips

Check de geldigheidsduur van je internationale paspoort

Behalve voor de lidstaten van de Europese Unie en nog enkele uitzonderingen is een internationaal paspoort verplicht om naar andere landen te reizen. In de meeste landen vragen ze dat je paspoort nog een bepaalde periode (doorgaans zes maanden) geldig is wanneer je het land binnenkomt. Wil je een jaar op wereldreis, zorg dan dat je paspoort nog anderhalf jaar geldig is. Is je paspoort vervallen? Vraag dan tijdig een nieuw exemplaar aan bij je gemeente.

Vraag tijdig de nodige visums aan

Behalve een geldig paspoort heb je voor veel landen buiten Europa ook een visum nodig. Opgelet: het duurt vaak een aantal weken tot maanden voor je aanvraag verwerkt en goedgekeurd is, dus hier moet je echt goed op tijd aan denken! Op de website van Buitenlandse Zaken kan je terecht voor reisadviezen voor alle landen ter wereld. Wil je liever ad-hoc je volgende bestemming kiezen? Je kan ook ter plaatse je visum regelen. Meestal moet je vooral binnen 30 dagen weer weg zijn, en kunnen aantonen dat je ook weer het land uitgaat. Kijk vooral even de vereisten na op

Breng je vaccinaties in orde als je die nodig hebt

Gele koorts, hepatitis, buiktyfus … In België blijven we ervan gespaard, maar in veel landen is het risico op besmetting met een van deze ziektes groot. Daarom ben je verplicht om je vooraf te laten vaccineren. Check bij je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde welke vaccinaties je nodig hebt voor jouw bestemmingen en schaf ook de nodige medicatie, zoals malariapillen, aan.

Zorg voor een goede reisverzekering

Voor een korte vakantie neem je misschien niet de moeite om een reisverzekering af te sluiten, maar als je langere tijd van huis bent en in verschillende landen rondreist, is dit absoluut aan te raden.  Ziektekosten, reisannulering, verloren bagage …Op enkele maanden kan er vanalles mislopen – al hoop je natuurlijk van niet. Heb je toch pech onderweg, dan ben je maar wat blij als je goed verzekerd bent! Leg het aanbod van verschillende verzekeraars eens naast elkaar en lees goed de kleine lettertjes.

Boek alvast een eerste accommodatie

Al je overnachtingsplaatsen vastleggen voor een reis van meerdere maanden, is onbegonnen werk en ook niet nodig. Maar na een lange vlucht, treinreis of autorit wil je wel graag meteen naar je hotel, Airbnb  of hostel om te bekomen van de reis. Bij de douanecontrole moet je trouwens vaak een verblijfadres in het land van bestemming kunnen voorleggen.

Pas de betaallimiet van je kredietkaart aan

Wanneer je voor een langere periode aan het reizen bent, zal je je kredietkaart wat vaker dan anders gebruiken. Telkens je vliegtickets boekt, een auto huurt of een hotelverblijf reserveert met je  kredietkaart, wordt dit bedrag alvast geblokkeerd. Eens de limiet overschreden is, kan je geen boekingen meer verrichten, dus trek die limiet op voorhand alvast even naar boven. Bij de meeste banken kan je dit heel gemakkelijk aanpassen via de mobiele app. Ook niet vergeten om je kaart op ‘internationaal’ te zetten: veel betaalkaarten staan standaard enkel ingesteld voor gebruik in Europa. Ook dit kan je meestal aanpassen in de app. Maar kijk het altijd even na!

Hou rekening met Covid-19

Helaas, we zijn er nog niet van verlost ... Het coronavirus waart nog steeds rond, overal in de wereld. Elk land heeft zo zijn eigen specifieke maatregelen, die onderling erg kunnen verschillen: mondmaskers, quarantaine, testen … Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de lokale regels, zodat je ter plaatse niet in de problemen komt. Momenteel is het bij de meeste luchtvaartmaatschappijen nog steeds verplicht om op het vliegtuig een mondmasker te dragen.

Laat je woning in goede handen achter

Je zou het bijna vergeten, maar op een dag kom je natuurlijk ook weer thuis na je wereldreis. Dan hoop je uiteraard je woonst in goede staat weer aan te treffen. Bekijk dus vooraf ook even hoe je je afwezigheid opvangt: zeg je je huur op of verhuur je je woning door aan iemand anders? Zoek je iemand die een jaar lang komt housesitten? Of verkoop je je hele hebben en houden en begin je bij terugkomst met een schone lei?

Musthaves voor wereldreizigers

Laat je verder inspireren

Ga je enkele maanden op wereldreis, dan breek je maar beter je spaarvarkentje open. Met deze tips haal je meer uit je reisbudget.


Perfect backpacken begint bij de perfecte backpack. We helpen jou kiezen voor de rugzak die bij jou past.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.