Hoeveel kost een wereldreis?

Droom je van een wereldreis? Goed nieuws, want met de juiste aanpak is dat absoluut binnen handbereik. Zo spring je slim om met je reisbudget.

You can’t put a price on happiness

Hoeveel euro’s je exact moet neertellen om een wereldreis te betalen, valt moeilijk te zeggen. Alles hangt namelijk af van hoe ver, hoe lang en hoe comfortabel je wil reizen. Vanzelfsprekend kost een reis van een jaar een pak meer dan een trip van twee maanden, en zal je als backpacker die van hostel naar hostel treint aanzienlijk minder geld kwijt zijn dan wanneer je in first class naar de meest exclusieve luxeresorts vliegt.

 

En ook je bestemmingen spelen een belangrijke rol in het bepalen van je reisbudget. Zo kan je op een Thais eiland in een 5 sterren-lodge logeren voor hetzelfde bedrag waarmee je in New York City een nacht in een hotelkamer boekt. De vraag is vooral: hoeveel geld wil je eraan geven? Op basis van dat bedrag kan je jouw wereldreis dan verder gaan plannen.

Voorbereiding: wat heb je nodig vóór vertrek?

Je denkt nu misschien vooral aan bustickets, hotelboekingen en ter plaatse ‘overleven’. Maar voor je nog maar van andere landen begint te dromen, zal je thuis eerst al wat kosten moeten maken. Heb je bijvoorbeeld nog een nieuwe trekkingrugzak of reistas nodig? Is jouw regenjas nog goed genoeg om je door de moesson te helpen? Heb je al een uitgebreide reisverzekering afgesloten? Zijn je vaccinaties in orde?

 

En hoe zit het met het nodige papierwerk, zoals je paspoort, eventuele visums en een internationaal rijbewijs? Al die zaken kosten natuurlijk geld, dus hou er rekening mee dat je al een deel van je reisbudget zal opgesoupeerd hebben … nog voor je een voet over de grens hebt gezet.

Reiskosten per dag, per land

Daarna kan je bekijken hoeveel het effectief kost om naar en in een bepaald land te reizen. Denk daarbij zeker aan:

•    Overnachtingen: ho(s)tel, camping, motel, Airbnb, couchsurfing …

•    Vervoer: vliegtuig, huurauto, trein, bus, liften …

•    Eten & drinken: restaurant, eetstalletje, zelf koken …

•    Activiteiten: wandelen, cultuur, sport/actie, uitgaan …

 

Globaal genomen zullen je dagelijkse onkosten in (Zuidoost-)Azië, Afrika en Zuid-Amerika lager liggen (gemiddeld € 20-40) dan wanneer je door Europa, Noord-Amerika, Japan of Oceanië reist (gemiddeld € 40-80). Je dagbudget kan ook verschillen naargelang het exacte land en de periode waarin je reist. Ga je uit van een dagbudget van 50 euro en wil je één jaar gaan reizen, dan reken je dus best op een spaarpotje van een kleine 20.000 euro per persoon – plus de kosten die je op voorhand maakt. Maar dit hangt ook ontzettend af van wat je ter plaatse doet, hoe vaak je met het vliegtuig reist in plaats van met de bus …

Wil je hier een duidelijker beeld van krijgen, dan kan je gebruik maken van de Travel Budget Calculator.

Tips om slim met je budget om te gaan

Met deze tips kan je behoorlijk wat geld besparen.

Boek je vluchten op het juiste moment

Heb je de mogelijkheid om je reis lang op voorhand te plannen? Dan loont het zeker de moeite om je vliegtickets alvast te boeken, zodat je kan profiteren van eventuele vroegboekkortingen. Anderzijds kan het net interessant zijn om te wachten tot het allerlaatste moment, wanneer een bepaalde vlucht niet volgeboekt is en de laatste zitjes met een fikse korting van de hand gedaan worden.

 

Wat is nu precies het ideale moment om je vliegtickets te reserveren? Moeilijk te zeggen … maar gelukkig bestaan er wel allerlei handige trucjes voor. Zo kan je je inschrijven op websites als Google Flights, Skyscanner of Kayak, zodat je een melding krijgt wanneer de prijs van jouw gewenste tickets wijzigt. Zo kan je de prijsevolutie op de voet volgen en toeslaan op het meest voordelige moment.

 

Ook een goed idee: wees flexibel wat betreft je vertrekdatum én je bestemming. Soms kan je heel wat geld besparen als je een dag later of vroeger vertrekt, of op een kleinere luchthaven in de buurt vliegt. Bereken dan wel even hoeveel je extra moet betalen voor vervoer ter plaatse en of die meerkost de winst van het goedkopere vliegticket niet tenietdoet. En durf ook te kiezen voor een goedkopere vlucht met een of twee overstappen. Als je voor enkele maanden gaat reizen, komt het niet aan op een dag meer of minder onderweg zijn, toch?

Tip

Surf steeds ‘anoniem’ naar de websites waar je je tickets wil boeken. Dit doe je door een nieuw incognito-venster in je browser te openen (in Chrome: cmd + shift + n). Eens zo’n website in de gaten heeft dat je interesse in een bepaalde vlucht hebt, zal de prijs namelijk een tikkeltje stijgen elke keer je de vlucht checkt.

Kies de juiste accommodatie

De keuze van je overnachtingsplek hangt af van jouw manier van reizen: wil je gaan backpacken en voortdurend van hier naar daar hoppen? Of blijf je liever voor langere tijd op één plek om de couleur locale zo goed mogelijk in je op te nemen? Weet dan dat je soms interessante kortingen kan krijgen als je een vakantiehuisje of Airbnb-accommodatie voor bijvoorbeeld een maand of langer wil huren.

 

Bij een roadtrip door de Verenigde Staten horen natuurlijk de karakteristieke motels. Met een beetje speurwerk kan je heel betaalbare overnachtingen boeken in accommodaties die qua comfort niet moeten onderdoen voor een standaard hotelkamer.

 

Sinds enkele jaren is het aanbod aan community-based accommodatie werkelijk geëxplodeerd. Misschien heb je wel al eens gehoord van couchsurfing? Dit platform laat je toe om contact te leggen met een local, waarbij je gratis de nacht kan doorbrengen. Vroeger sliep je dan letterlijk op de sofa, maar tegenwoordig kan je via deze website een brede waaier aan slaapmogelijkheden vinden, gaande van een kamer waar je je slaapmatje mag uitrollen tot een super-de-luxe logeerkamer met queen size matras. Ook zijn er recensies van hosts te lezen (altijd doen, en wegblijven van hosts met een slechte of geen recensies) en kan je best eerst overdag afspreken op een neutrale plek zoals een café of park.

 

Ondertussen bestaan er nog een heleboel gelijkaardige websites, zoals Warm Showers (bedoeld voor bikepackers die aan het einde van een dagrit toe zijn aan een douche) of Staydu (waar je in ruil voor een tegenprestatie zoals babysitten of koken mag blijven logeren). Wie weet ontstaan er wel vriendschappen voor het leven?

Tip

Leg op voorhand al enkele overnachtingen vast via Booking.com en maak slim gebruik van hun gratis annuleringsoptie binnen de 48 uur. Zo kan je een reeds geboekte kamer last-minute nog afzeggen wanneer er zich elders een interessante promo aanbiedt, maar ben je toch altijd zeker van een overnachtingsplek wanneer dat niet het geval is.

Betaal met de juiste kaart én valuta

In hun thuisland gebruiken de meeste mensen hun debetkaart om te betalen of geld af te halen. En ook in het buitenland kan je jouw gewone bankkaart gebruiken, net als je kredietkaart. Hou er wel rekening mee dat jouw bank waarschijnlijk een geografische beperking aan je debet- en kredietkaart heeft gekoppeld voor betalingen buiten Europa. Denk er dus aan om je bankkaarten op voorhand te laten deblokkeren, anders zullen ze niet werken in het buitenland. Bij de meeste grote banken kan je die aanpassing zelf doen via de mobiele app. Kijk ook altijd even je maximum bedrag na: het is soms handig om dit tijdelijk te verhogen als er bijvoorbeeld een bedrag voor een huurauto geblokkeerd wordt op je kaart.

 

Maar wat is nu interessanter, betalen met je debetkaart of je kredietkaart? Of haal je beter cash geld af, zodat je met de lokale valuta kan betalen?

 

•    BETALEN

Binnen de eurozone is betalen met je debetkaart én je kredietkaart altijd gratis.

Buiten de eurozone worden er extra kosten aangerekend voor betalingen met je debetkaart, dus is het vaak voordeliger om met je kredietkaart te betalen.

•    GELD AFHALEN

Binnen de eurozone is afhalen met je debetkaart altijd voordeliger dan met je kredietkaart.

Buiten de eurozone is het voor het afhalen van grote bedragen soms interessanter om je kredietkaart te gebruiken.

 

Wil je meer duidelijkheid voor elk land waar je naartoe wil reizen, vraag dan bij je bank naar hun tarieflijst, zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Tip

Trek je naar landen met andere valuta dan de euro, dan moet je rekening houden met de wisselkoers. Krijg je bij een betaling met je kaart de keuze om voor euro of voor de lokale munteenheid te kiezen?

Betaal dan altijd in de lokale valuta. Zo vermijd je dat je hoge commissiekosten moet betalen voor de wisselkoersomzetting. In de meeste landen neemt de lokale bevolking ook vlot Amerikaanse dollars aan.Neem kleine biljetten mee zoals 1 of 5 dollar: voor 50 of zelfs 100 dollar hebben ze in armere landen geen wisselgeld.


Tips om nóg meer uit je budget te halen

Heb je je rekensommetje gemaakt en voel je dat het toch krap zal worden in je portemonnee tijdens je wereldreis? Dan zijn er nog een aantal manieren om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen.

Beperk je tot één continent

Wil je van Midden-Amerika naar Japan of van Zuid-Afrika naar Australië reizen, dan is een transcontinentale vlucht de meest logische en efficiënte oplossing. Alleen is vliegen tussen verschillende werelddelen vaak waanzinnig duur en nemen die lange vluchten dus een fikse hap uit je reisbudget. Kies liever één continent uit waarbinnen je reist of koppel er meerdere aan elkaar waarbij je de overtocht via land kan maken. Bang om te veel in je vrijheid beperkt te worden? Je zou ervan opkijken hoeveel landen je op die manier kan bezoeken!

Verdien geld tijdens je reis

Heb je maar een klein spaarpotje opzij kunnen zetten voor je ‘adieu’ zegt tegen je woonst, je familie en vrienden, je werk …? Weet dan dat je jouw budget ook al reizend wat kan aanspekken door er een work & travel holiday van te maken. Jongeren tot 35 jaar kunnen met een werkvakantie-visum ter plaatse een centje bijverdienen, wat de ideale manier is om het land, de cultuur en de taal beter te leren kennen. Bovendien staat zo’n internationale werkervaring achteraf ook niet slecht op je cv. Doen dus!

Kies voor het openbaar vervoer

Vliegreizen zijn niet alleen vaak prijzig, maar vanuit het raampje van het vliegtuig krijg je ook niet bepaald een goed beeld van het land waar je overheen vliegt. Een rit in een treinwagon of op een langeafstand bus kost je over het algemeen minder dan een binnenlandse vlucht én je ziet vanuit je comfortabele (of minder comfortabele) zitje de landschappen aan je voorbijtrekken. Mooie bonus: ook de plaatselijke bevolking maakt gebruik van het openbaar vervoer. Dit geeft je de kans om spontaan een gesprek aan te knopen met een local, die jou misschien wel voordeligst insider reistips of een gratis overnachtingsplek kan bezorgen.

Deel je accommodatie met anderen

Voor wie een wereldreis gelijk staat aan onvergetelijke herinneringen en nieuwe vriendschappen smeden, kan in plaats van een supplement te betalen voor een eenpersoonskamer ook overnachten in de dorm room van een hostel. Dit is een grote, gemeenschappelijke kamer, vaak voorzien van stapelbedden, waar je samen met andere reizigers de nacht doorbrengt. Meestal deel je ook de badkamer, keuken en zithoek, zodat je ’s ochtends of ’s avonds gezellig kan socializen met de andere bezoekers. En het mooist van al: je kan hier vaak een nachtje boeken aan absolute spotprijzen.

Eet zoals de locals

Wil je op wereldreis véél en lekker eten voor weinig geld, kies dan voor streetfood. Bij een eetkraampje kan je bovendien perfect controleren of de voeding wel hygiënisch bereid wordt én je bent verzekerd van authentieke, plaatselijke kost. Een gouden tip: ga altijd daar waar de langste rij locals staat aan te schuiven. Zij weten namelijk als geen ander waar je de beste gerechten kan eten! En je betaalt op straat vaak een lagere prijs dan wanneer je dezelfde specialiteit op restaurant gaat eten. Nog een optie: ga naar de plaatselijke markt, koop je eigen ingrediënten en ga zelf aan de slag in de keuken van je hostel of op je gasvuurtje op de camping.

Compenseer voor uitspattingen

Natuurlijk hoeft niet alles op wereldreis in het teken van ‘low-budget’ te staan. Zijn er bepaalde activiteiten – een overnachting op een luxe glamping, een diner in een chic restaurant of een unieke zipline door de jungle – die helemaal bovenaan je bucketlist staan? By all means, ga er dan voor! Om je gemiddelde dagbudget toch onder controle te houden, kan je altijd compenseren voor zulke verwennerijen door enkele dagen wat soberder te logeren, zelf te koken of een gratis wandeling in de natuur te maken.

Op wereldreis met het gezin … wat kost dat?

Een wereldreis maken is vaak een droom van jonge mensen die nog niet gebonden zijn aan een huis, een woonlening en een stel kleine koters. Laat dat je echter niet tegenhouden om er toch een familie-avontuur van te maken! Al zal het je niet verbazen dat je wat meer spaargeld achter de hand moet hebben als je met je hele gezin de wereld wil zien. Maar dikwijls hoef je niet alle prijzen te vermenigvuldigen met het aantal gezinsleden. Heb je nog kleine kinderen? Dan betaal je vaak niet de volle pot voor een overnachting of een vliegticket, en ook voor activiteiten krijgen -12-jarigen doorgaans een mooie korting.

Wil je onderweg niet moeten leven als een stoïcijnse kluizenaar, dan kies je wel het best voor een goedkopere bestemming, zoals Zuidoost-Azië.

Musthaves voor wereldreizigers

502 Bad Gateway

502 Bad Gateway

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.