Unfortunately, our servers were unable to process your request in a timely fashion, please try again later.
Kortingen tot -70% - laatste dagen sale
image link

Kortingen tot -70% - laatste dagen sale

Mooie wandelroute op een Vlaams stukje van de GR 5

Deze 10 Treinstappers laten je de mooiste Vlaamse GR’s beleven

Vlaanderen: een klein lapje grond, maar helemaal dooraderd met de meest veelzijdige en verrassende wandelroutes. Met de Treinstappers wandel je van station naar station over Vlaamse GR-paden. Wij vertellen je welke tien routes het wandelen meer dan waard zijn.


Wat zijn Treinstappers?

Je hoeft niet heel ver te lopen om te kunnen genieten van de GroteRoutepaden - de langeafstandspaden voor wandelaars. België ligt vol met prachtige stukjes GR en lokale GR-routes. Alleen: GR-paden lopen niet altijd in een lus. Om dat probleem op te lossen, zijn er de Treinstappers: GR-wandelingen die vertrekken en eindigen aan een treinstation.

 

Al het logistieke denkwerk is al voor jou gedaan: begin- en eindpunt zijn met de trein bereikbaar en op de wandelkaarten vind je tips voor bezienswaardigheden en horeca onderweg. Elke tocht kan op één dag afgelegd worden, als je dat wil. Meer tijd nemen is nooit verboden!

Mooie wandeling op een Vlaamse GR

© Arne Lannoo

Treinstapper van Geel naar Herentals

o   Provincie: Antwerpen

o   Afstand: 20.3 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 1

o   Type wandelschoen: laarzen, A-laag, A-mid

o   Verkortingsmogelijkheid? Ja, met de bus

o   GR: Streek-GR Kempen | GR 5 Noordzee-Middellandse Zee

Het Nationaal Park de Hoge Kempen leek wel voorbestemd om wandelgebied te worden. Deze Treinstapper vertrekt in Geel, waar je in no time van de stad in het groen landt. Je wandelt langs prachtige kanalen en rivieren als de Kleine Nete, door weelderige bossen met vennen en moerassen en klimt zelfs zo’n 35m de Kruisberg op. Eindigen doe je – na een bezinningsmoment in het begijnhof – aan het station van Herentals.


© GroteRoutePaden

Treinstapper Van Essen naar Heide

o   Provincie: Antwerpen

o   Afstand: 20.2 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 3

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid, laarzen (bij regenweer)

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: GR 5 Noordzee – Middellandse Zee

Van deze bijzondere Treinstapper bestaan twee versies. Om de vogels niet te storen bij hun gezinsuitbreiding wandel je tijdens het broedseizoen een alternatieve – maar minstens even mooie – route. De Kalmthoutse Heide trakteert je op veld-, bos-, zandwegen en vooral: rust. Waan je even weg van de bewoonde wereld met deze heuse zen-wandeling.


Treinstapper op de GR 5 van Essen naar Heide

© Wim Patry

Treinstapper Van Alken naar Sint-Truiden

o   Provincie: Limburg

o   Afstand: 20.8 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 1

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: Streek-GR Haspengouw | GR 128 Vlaanderenroute

Kies het moment voor deze Treinstapper goed uit: kom je namelijk tijdens het bloesemseizoen (tweede helft van april), dan staat je een adembenemende wandeling tussen de bloeiende fruitbomen te wachten. Liggen de boomgaarden achter je, dan stap je door velden, bossen en het pittoreske begijnhof van Sint-Truiden, geklasseerd als Unesco-erfgoed. De GR waar deze Treinstapper over loopt, heeft zijn titel van wandelroute van het jaar 2016 duidelijk niet gestolen.


Treinstapper op de GR 128 van Alken naar Sint-Truiden

© Wim Patry

Treinstapper van Genk naar Hasselt

o   Provincie: Limburg

o   Afstand: 22,7 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 1

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid, laarzen bij regenweer

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: GR 5 Noordzee - Middellandse Zee | GR 564 De Loonse Route

Waarom maak je van je Treinstapper geen echte historische wandeling? Halverwege de route tussen Genk en Hasselt kom je namelijk voorbij het Provinciaal Domein van Bokrijk, een ideale daguitstap tussendoor. De route heeft duidelijk jouw rust voor ogen, want je stapt langs een adembenemende waterlelievijver, rustgevende bossen en een Japanse tuin. Eindigen doe je op een terrasje in de Hasseltse binnenstad.


Heb jij je Daily Dose of Nature al binnen?

Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.

Lees het manifest

Treinstapper op de GR 5 van Genk naar Hasselt

© Bart Caers

Treinstapper van Ninove naar Geraardsbergen

o   Provincie: Oost-Vlaanderen

o   Afstand: 26,2 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 1

o   Type wandelschoen:  A-mid, B

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen | GR 512 Brabantse heuvelroute

Het ene moment stap je door een historische abdijkerk, het volgende geniet je van kilometers aan weelderig groen. De Dender is je gids doorheen de hele route en zorgt voor verkoeling en prachtige natuurzichten. De (uitdagende!) afdaling van de Muur van Geraardsbergen is de kers op de (matten)taart!


© GroteRoutePaden

Treinstapper van Gontrode naar Munkzwalm

o   Provincie: Oost-Vlaanderen

o   Afstand: 24,6 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 2

o   Type wandelschoen: A-mid, B

o   Verkortingsmogelijkheid? Ja

o   GR: GR 122 Scheldeland

Tijdens deze veelzijdige wandeling verken je de grens tussen het vlakke Scheldelandschap en de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Je wandelt van kouterlandschap via oude Scheldearmen naar de authentieke Zwalmse watermolens. De charme van de pittoreske dorpjes onderweg, krijg je er zomaar bovenop.


© Bart Vermeyen

Treinstapper van Groenendaal naar Halle

o   Provincie: Vlaams-Brabant

o   Afstand: 22,8 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 2

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid, laarzen bij regenweer

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: GR 12 | GR 512 Brabantse Heuvelroute | Streek-GR Groene Gordel | GR 126

Welk Belgisch woud is zo indrukwekkend dat het ook wel ‘de beukenkathedraal’ wordt genoemd? Juist: het Zoniënwoud. Deze Treinstapper brengt je van dit imposante bos via het golvend groene landschap rond Brussel naar Halle. Laat je verbazen door de hoeveelheid rust, fauna (je spot hier reeën en everzwijnen) en flora die je zo dicht bij de grootstad vindt.


© Mick Goddevriendt

Treinstapper van Sint-Joris-Weert naar Leuven

o   Provincie: Vlaams-Brabant

o   Afstand: 26,5 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 2

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid

o   Verkortingsmogelijkheid? Nee

o   GR: GR 128 Vlaanderenroute | GR 512 Brabantse Heuvelroute | Streek-GR Dijleland

Deze Treinstapper combineert het beste van drie GR’s die Vlaams-Brabant doorkruisen. De vele meanders van de Dijle, een handvol vijvers en een grote kans om op een reiger of ooienvaar te botsen… Water is duidelijk de blauwe draad doorheen deze wandeling. Stappers met een voorliefde voor historisch erfgoed kunnen onderweg hun hart ophalen aan het kasteel Arenberg en de abdijen van Park en Vlierbeek.


Treinstapper op de GR 5A van Blankenberge naar Oostende

© Ellen van den Bouwhuysen

Treinstapper van Blankenberge naar Oostende

o   Provincie: West-Vlaanderen

o   Afstand: 23.6 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 3

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid

o   Verkortingsmogelijkheid? Ja, met de kusttram

o   GR: GR 5A Kustroute

Zonder kaart de kust afwandelen is niet zo moeilijk. Altijd rechtdoor! Toch biedt deze Treinstapper van Blankenberge naar Oostende veel meer dan strand alleen. Je wisselt zee en strand af met duinen en (duin)bossen. De laatste meters doe je met een veerboot die je naar Oostende brengt. De ideale locatie voor een welverdiend hapje en een ‘teugsje’.


Treinstapper op de GR 5A van Blankenberge naar Oostende

© Johan Van Malderen

Treinstapper van Beernem naar Brugge

o   Provincie: West-Vlaanderen

o   Afstand: 19,1 km

o   Uit wandelgids: Treinstapper 2

o   Type wandelschoen: A-laag, A-mid

o   Verkortingsmogelijkheid? Ja

o   GR: GR 129 Dwars door België | GR 5A Wandelronde van Vlaanderen

De eerder onbekende streek ten oosten van Brugge verdient een speciale vermelding. Tijdens deze wandeling wandel je langs het rustige kanaal Gent-Brugge-Oostende en trek je door weidse velden en stille dreven naar de Assebroekse Meersen. De wandeling krijgt een romantische toets wanneer je via het Minnewaterpark in Brugge het station bereikt. Al kan je ook een smakelijk omwegje maken langs de historische binnenstad, natuurlijk.


Treinstapper op de GR 5A van Beernem naar Brugge

Verken ook andere Europese GR’s

Houden grenzen je niet tegen en wil je ook andere delen van Europa te voet verkennen? Droom alvast weg bij de zes allermooiste langeafstandspaden of smeer je kuiten in en zoek nu al je favoriete trektocht uit.

Vijf musthaves om te gaan wandelen

Van de trein naar het wandelpad en terug de trein op. Dat is pas heerlijk stressvrij op stap gaan! Om ook de wandeling zelf helemaal smooth te laten verlopen, stop je deze vijf onmisbare wandelitems in je rugzak.

 

•    Powerbank: Je kan de Treinstappers downloaden en de route volgen op je gsm, dus je wil onderweg niet zonder batterij komen te zitten. Of nog erger: je kan je mobiel treinticket niet tonen aan de conducteur! Power up!

•    Wandelstokken: Nee, Himalayahoogtes ga je niet bereiken. Maar er liggen best wat kuitenbijters in Vlaanderen en trage wegen zijn soms gevaarlijk glibberig. Een paar wandelstokken zijn dan je (letterlijke) steun en toeverlaat.

•    Energierepen: Bourgondisch Vlaanderen ligt bezaaid met cafeetjes en brasserieën. Toch kan je ook een hele tijd wandelen buiten de bewoonde wereld. Voorzie jezelf van een paar energierepen om hongerklopjes te voorkomen.

•    Wandelschoenen: Moet het nog gezegd? Je wandelschoenen maken van je tocht een hemel of een hel. Blaren kunnen namelijk en serieuze domper op je wandeling leggen. Hoe je ze voorkomt en verzorgt, lees je hier!

•    Wandelkleding: Vlaanderen, dat is vaak four seasons in one day. Zorg dus voor laagjes, zodat je op elk weer voorbereid bent. Met goede regenkleding ben je elke plotse plensbui te slim af.

Man draagt goede rugzak om te wandelen op de GR’s

Bied je wandelspullen de beste zorg

Vertrek met perfect verzorgd materiaal op stap. Met Care & Repair laat je je favoriete jas professioneel reinigen en je trouwe paar stappers onderhouden of herstellen. En een mankementje aan je wandelbroek? Dat is zo gefixt met onze kledinghersteldienst.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.