Op date met de natuur: 16 x je hart ophalen

Is de natuur jouw Grote Liefde? Dan zijn deze hartverwarmende date-tips voor jou: van liefdevolle wandelingen tot romantisch sterrenkijken.


Vlaanderen

Vlinders in je buik in het Heidebos

Provincie: Oost-Vlaanderen (Wachtebeke & Moerbeke)
Afstand: Er zijn zes routes met afstanden van 2,1 tot 10 km.
Tip: Honden zijn niet overal toegelaten omdat dit een kwetsbaar gebied is.

 

Voor vlinders in je buik én in de lucht, moet je naar het Heidebos, een stevige brok natuur op de grens van het Meetjesland en het Waasland. In dit natuurgebied wandel je door dennenbossen, berken-eikenbos, graslanden, struikhei, langs majestueuze dreven en restanten van een oud fort. Tijdens de zomer worden hier zelfs speciale vlinderwandelingen georganiseerd om kleurrijke flierefluiters te spotten.


Het Heidebos in Oost-Vlaanderen voor een leuke date

© Jenny Deboncker 

Hartverwarmend logeren in een natuurhuisje

Provincie: Antwerpen (Kempen)
Tip: Knoop je graag een fietstocht aan je verblijf vast? Maak dan gebruik van de fietsen op het domein.


Je batterijen opladen in ‘t groen? Dat kan in één van de charmantste chalets van ons land, hoewel het ooit begon als een vervallen en overwoekerd krot. De eigenaren maakten van de Batterij een eigenzinnig vakantiehuisje aan de rand van een eikenbos in de stille Kempen. Bonuspunten voor de loo with a view (het droogtoilet op de wei), de buitenkeuken, de hottub en de houtgestookte sauna. Wedden dat je ’t er warm van krijgt?


Mooi huisje in de natuur om te overnachten in België

© De Klopperij 

Knuffelen met bomen in Bilzen

Provincie: Limburg
Afstand: 5 km of 9,8 km
Tip: Naaldbomen knuffelen is niet zo’n goed idee, want die geven hars af.


Wist je dat een liefdevolle aanraking niet alleen leuk is, maar ook gezond? Knuffelen vermindert stress en heeft een kalmerende werking op je lichaam. Dat geldt trouwens niet alleen voor een innige omhelzing met je lief, maar ook voor een stevige knuffel met … een boom. In Japan schrijven dokters boomknuffelen zelfs voor als medicijn. Ook eens proberen? In het Munsterbos wandel je door de dreven en langs pittoreske kapelletjes, langs bos, vijvers en grasland. Van eikenbossen tot moerasbossen: keuze genoeg om te knuffelen. En bomen zijn niet jaloers, dus omarm gerust meer dan één boom.


Huur materiaal voor je avontuur

Op zoek naar een fietstas? Of misschien wandelstokken of een tourpack om samen met je date vele kilometers te verkennen? Ontdek ons kwalitatieve verhuurassortiment.

Huur je uitrusting

Boomknuffelen in een bos in Limburg voor een leuke date

Een liefdesnest in de boomtoppen

Provincie: West-Vlaanderen
Tip: Reigers, ijsvogels, eekhoorns: hou je verrekijker klaar en geniet van de natuurpracht. (Of van elkaar natuurlijk.)

Ben je ooit al wakker geworden tussen de boomkruinen? Trek dan naar Hemelgem in Emelgem, waar je logeert in een boomhut omgeven door 15.000 m² waterbomen en rust. In dit houten paradijsje tussen de kruinen kan je heerlijk kuieren (de verticale vorm van luieren) of genieten van het uitzicht. Vogels zorgen voor de juiste soundtrack en het ontbijt wordt tot aan de voet van je boomhut gebracht.


Mooie boomhut Hemelgem in West-Vlaanderen voor een leuke date

©  Hemelgem 

Zweef door Westouter op kabelbaan Cordoba

Provincie: West-Vlaanderen
Tip: Drink na een veilige landing een huisgemaakte Picon, zoals de locals.

Op een boogscheut van de Franse grens brengt een ritje met de kabelbaan je in hogere sferen. Dankzij tv-programma’s als ‘Eigen Kweek’ en ‘Taboe’ is dit de bekendste zetellift van Vlaanderen. Al is dat niet zo moeilijk, want het is ook de enige. Vanuit je zitje heb je een uniek zicht op Heuvelland, terwijl je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts zweeft. Bij helder weer krijg je zelfs de Vlaamse kust, de IJzertoren en Rijsel in het vizier.


Kabelbaan Cordoba in Westouter voor een leuke date

Er bloeit iets moois in Meise

Provincie: Vlaams-Brabant
Tip: De Plantentuin omvat 92 hectare. Je brengt hier makkelijk een ganse dag door.

Ronddwalen in een schitterende tuin met fleurige bloemen en planten: dat staat garant voor een romantische sfeer! In de Groene Gordel van onze hoofdstad schittert Plantentuin Meise, één van de grootste botanische tuinen ter wereld, met maar liefst 18.000 soorten planten. Het hoogtepunt is het Plantenpaleis: een reuzegrote serre waar je door verschillende klimaten en werelddelen wandelt, op wereldreis langs allerlei exotische fauna en flora. Soms krijg je hier zelfs de kans om een reuzenwaterlelie of een (stinkende!) reuzenaronskelk te aanschouwen.Plantentuin in Meise voor een leuke date

Romantisch sterrenkijken in Hamme

Provincie: Oost-Vlaanderen
Tip: Wil je de sterrenbeelden herkennen? Download de app SkyView, gratis beschikbaar voor iOS en Android. Richt je smartphone naar de hemel en de app toont je de lijnen van de sterrenbeelden.

Zeg nu zelf: wat straalt méér intimiteit uit dan gehuld in duisternis genieten van een fonkelende sterrenhemel? Eén van de mooiste plekjes om in ons land naar de sterren te turen bevindt zich in Hamme, in een natuurgebied in ontwikkeling: Scheldevallei Moerzeke-Kastel. Overdag is het er heerlijk wandelen en fietsen op de dijken van het Scheldelandschap. Die vele dijken vormen ‘s nachts een oase van stilte en duisternis. Kies een heldere avond, spreid je dekentje en geniet van het schitterende schouwspel aan de hemel, want hier tonen de sterren zich in al hun glorie.


De Scheldevallei in Moerzeke voor een romantische date - Sterren kijken tijdens een romantische date

Met je hoofd in de wolken op de uitkijktoren

Provincie: Antwerpen
Tip: Neem je verrekijker mee.

Op date met je hoofd in de wolken? Dat kan als je de brand- en uitkijktoren van de Kalmthoutse Heide beklimt. In dit enorme natuurreservaat wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder elkaar af. De toren is met zijn 42 meter hoogte een bijzondere plek om de heide te bewonderen. (Voor meer knappe panorama’s beklim je ook deze uitkijktorens.)


De Brandtoren op de Kalmthoutse Heide voor een leuke date

Liefde gaat door de maag in Schuiferskapelle

Provincie: West-Vlaanderen
Afstand: 5,5 km
Tip: De oogst is seizoensgebonden, dus check vooraf even wat er zoal te plukken valt.

Geen date zonder een lekker hapje. Dus wat denk je van een flinke portie plantaardige gastronomie? In het plattelandsdorpje Schuiferskapelle (een deelgemeente van Tielt) volg je een Plukwandelroute: een gloednieuwe lusvormige bewegwijzerde route van 5,5 km die start op het dorpsplein. Onderweg kom je fruitbomen en -struiken tegen die vrij geplukt mogen worden.


Fruitbomen met mooie bloesem tijdens een romantische date

Vogelen in Mechels Broek

Provincie: Antwerpen
Tip: Laarzen zijn een must in natte periodes.

Dit moerasgebied langs de Dijle lijkt wel een internationale luchthaven voor watervogels. Verrekijker in de aanslag, vogelgids op zak? Verschuil je in de vogelkijkhut of de uitkijktoren en tuur naar de vele blauwborsten, rietzangers, zomertalingen, visarenden en kiekendieven. Combineer het vogelspotten in het Mechels Broek met een lange of korte wandeltocht door het uitgestrekte weidelandschap, waar ook Galloway-runderen grazen.


Vogels kijken in het Mechels Broek voor een leuke date

© Wim Dirckx 


Jij en je schoenen in topconditie

Heb jij met je wandelschoenen al honderden kilometers afgelegd? Door ze zelf goed te onderhouden verleng je hun levensduur en comfort. Om de zoveel tijd gun je je trouwe stappers best ook een grondige onderhoudsbeurt. Bij A.S.Adventure kan je je wandelschoenen laten onderhouden en herstellen. Zo zijn ze klaar voor nog eens zoveel groene kilometers!

Ontdek ons atelier

Wallonië

Laat je betoveren door de waterval van Bayehon

Provincie: Luik (Hoge Venen)
Afstand: 12,6 km (er is ook een korte versie van 3 km)
Tip: Na een regenbui kan het modderig zijn. Honden moeten aan de leiband.

Aan de watermolen van Longfaye (Malmedy) begint een wondermooie wandeling, langs een idyllisch landschap met weelderige fauna en flora. De route loopt door dennenbossen en over veengronden met houten vlonders. De waterval van Bayehon vormt het hoogtepunt. Ook letterlijk, want dit is de hoogste natuurlijke waterval van België. Het water stort een indrukwekkende 9 meter naar beneden. Klinkt als een betoverende date, niet?


De waterval van Bayehon voor een romantische date

Smoorverliefd op het uitzicht van Le Tombeau du Géant

Provincie: Luxemburg
Afstand: 13 km 
Tip: Hou je camera klaar.

Het uitkijkpunt ‘Le Tombeau du Géant’ in Bouillon inspireerde al heel wat landschapsschilders en fotografen. Geen wonder dat het geklasseerd staat als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed. Deze riviermeander vormt het decor voor een wandeling langs de oevers van de Semois. De steile tocht wordt beloond met een weergaloos panoramisch zicht over de lussen van de rivier. Hier kan je eindeloos staren.


Le Tombeau du Géant in Luxemburg voor een leuke date

© S.Berte 

Je hart gaat sneller kloppen in Le Hérou

Provincie: Luxemburg
Afstand: 3,5 km (Maar door al het klimmen ben je wel een 2-tal uur bezig.) Ook combineerbaar met andere routes.
Tip: Last van hoogtevrees? Kies dan beter een andere wandeling.

Wie verliefd is, voelt zich euforisch dankzij het gelukshormoon endorfine. Maar wist je dat datzelfde gelukshormoon vrijkomt wanneer we ons adrenalinelevel boosten? Bijvoorbeeld met een spectaculaire afdaling langs een ketting van 60-80 meter en klauteren over rotsen, op het schiereiland Le Hérou. Dit langwerpige eilandje vlakbij Houffalize is omringd door de Ourthe en herbergt een woest stukje natuur. De 1000 meter lange rotspartij in het midden van het eiland zorgt voor avontuurlijke paden die je hartslag doen stijgen.


Le Hérou in Luxemburg voor een originele date

© MT-Cœur_de_l’Ardenne D.Closon 

Een SUPerdate op la Plate Taille

Provincie: Henegouwen
Tip:
Je hoeft niet meteen een sup te kopen. Eentje huren kan ook.

Ben jij een waterrat? Dan is suppen, ook wel stand-up paddling genoemd, de ideale date voor jou! Op een supplank het wijde water op, zonder iemand om je heen. Geruisloos glijdend over la Plate Taille, het grootste meer van België, verken je de waterpracht en bewonder de je zonsondergang. Het romantische effect van de natuur kan je op deze date het best ervaren door je helemaal onder te dompelen – al dan niet letterlijk.


Suppen in België op het meer la Plate Taille voor een leuke date

Romantiek troef bij een ballonvaart

Provincie: Luik
Tip:
Draag stevige schoenen, want je klimt in en uit de mand en landt op een grasveld.

Een onvergetelijke date? Die beleef je aan boord van een luchtballon. Stap bij het ochtendgloren of bij het vallen van de avond in de mand van de ballon en aanschouw de landschappen van de Oostkantons, het Land van Herve en Verviers, die langzaam onder je voorbij glijden. Dit is daten op het hoogste niveau!


Ballonvaart in België voor een romantische date

Nederland

Bootjevaren in de Biesbosch

Provincie: Zuid-Holland/Noord-Brabant (Nederland)
Tip: De bever is het icoon van dit nationale park. Er leven meer dan 300 van deze knaagdieren in de Biesbosch.

 

De leukste romantiek vind je tussen het riet! Stap dus in een fluisterbootje of een kano en geniet al dobberend en peddelend van het natuurschoon. Het landschap van de Biesbosch bestaat uit kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. Terwijl je rustig door kreekjes vaart heb je veel kans om watervogels (zoals de ijsvogel, de wielewaal en de blauwborst) of een bever te spotten. 


Boottocht in Nederland in de Biesbosch

Wat neem je mee op wandeling? 5 musthaves

•    Kleding: Ga sowieso voor het drielagensysteem, zo houd je jezelf lekker warm. Het Belgische weer kennende, komt ook een regenjas altijd van pas. Kies voor ademende kledij in sneldrogende stof.

•    Schoenen: draag altijd aangepaste wandelschoenen. Je hebt die voeten nog nodig voor de volgende wandeling!

•    Een goedgevulde dagrugzak: neem zeker een drinkfles en snack voor onderweg mee.

•    Accessoires: In de winter ga je voor de muts-sjaal-wantencombo, terwijl je ’s zomers niet zonder zonnecrème en zonnehoed kan.

•    EHBO-kit: naast pleisters neem je – zeker ’s zomers – best ook insectenwerend middel, een tekentang en zonnecrème mee. Better safe than sorry!


Kuur natuur: zo begin je eraan

Regelmatig naar buiten gaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom graag op weg! Schrijf je gratis in voor 'Daily Dose of Nature' en stap 12 weken lang mee in kuur natuur. Je krijgt dan elke week een verse dosis motivatie én inspiratie.

Doe mee

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.