Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

Op fietsvakantie: ontdek deze 18 fietsroutes

Smeer je ketting én je kuiten: met deze meerdaagse fietstochten leer je België, Nederland of de rest van Europa heerlijk slow travellend kennen.

België

De Belgische rivieren, glooiende landschappen en bescheiden hellingen zijn populair bij fietsers in alle klassen. Of je nu een kilometervreter bent, of een plezierreisjes met lage ecologische voetafdruk wil afleggen.

Heuvelroute van Poperinge naar Voeren

o   Afstand: 459 km

o   Niveau: middelzwaar

o   Hoogste punt: 290 m

o   Voor: flandriens die heuvels vreten voor het ontbijt

Dat Vlaanderen niet vlak is, weten wielrenners al langer. Deze prachtige Heuvelroute brengt je van de heuvels in West-Vlaanderen tot het op- en neergaande landschap van de Limburgse fruitboomgaarden. Bereid je voor op enkele kuitenbijters, maar geniet ook van het beste dat de streek te bieden heeft – in de vorm van terrasjes en streekgerechten.


Fietsroute UNESCO Werelderfgoed Wallonië

o   Afstand: 491 km

o   Niveau: middelzwaar

o   Hoogste punt: 2343 m

o   Voor: erfgoedfanaten en geoefende fietsers

Deze middelzware fietstocht voert je langs de culturele en historische rijkdommen van Wallonië. In 11 etappes trap je van Doornik, op een steenworp van Frankrijk, naar de opmerkelijke site van Blegny-Mine. Je fietst langs glooiende landschappen en overwint enkele beklimmingen, waarvan de langste 2343 meter is. Erfgoedliefhebbers én geoefende fietsers vinden hier sowieso hun gading.


EuroVelo 19 - Maasfietsroute (Waalse route)

o   Afstand: 147 km

o   Niveau: afwisselend makkelijke tot zware etappes

o   Voor: amateur-kasteelheren- en dames

De volledige Maasfietsroute loopt van Frankrijk, door België tot in Nederland. Je kiest natuurlijk zelf welk deel je aflegt. Deze eerste volledig bewegwijzerde langeafstandsfietsroute in Wallonië biedt je een 147 km lange ​​reis langs een van de mooiste rivierdalen van Europa. Ontdek de prachtige Waalse natuur, romantische kastelen en industrieel erfgoed vanop de fiets. Makkelijke etappes wisselen zwaardere ritten af.


De Bosroute

o   Afstand: 191 km

o   Niveau: gemakkelijk

o   Voor: fietsers die vooral van de omgeving willen genieten

Ontdek de pareltjes van Belgisch Luxemburg langs de Bosroute, die - je raadt het al - 191 kilometer door bossen slingert. Deze fietstocht kan iedereen bekoren, met korte etappes die je onder meer in Saint-Hubert, La Roche-en-Ardenne, Marche-en-Famenne en Libramont-Chevigny brengen.


De Wijnroute in het Land van Namen

o   Afstand: 159 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Langste klim: 2090 m

o   Voor: Bourgondiërs die een strakke beklimming niet schuwen

Fietsen langs zonovergoten wijngaarden: het kan ook in België. De fietsroute vormt een 159 km lange lus langs twaalf Naamse wijngaarden. Van kleine producenten tot professionals, van traditionele wijn tot bijzondere producten als fruitwijn en walnotenwijn. Hou het wel nuchter, want er wachten je beklimmingen van meer dan 2 kilometer lang.


Nederland

Wie hellingen schuwt, kan voor een heerlijke fietsvakantie altijd op de goed onderhouden fietspaden van het vlakke Nederland rekenen. Algemeen beschouwd als hét fietsland bij uitstek, vind je er meer dan genoeg prachtige routes:

LF Kustroute

o   Afstand: 610 km

o   Niveau: gemakkelijk

o   Hellingen: onbestaande

o   Voor: strandgangers

Hier combineer je de uitgestrekte duinstroken van de Nederlandse kust met kleine badplaatsen en historische steden. Deze route van 610 km kan door onervaren fietsers met gemak in 11 etappes afgelegd worden, en dan heb je nog tijd om ijsjes te eten en zandkastelen te bouwen. De LF laat je onverwachte stukjes Nederland ontdekken. Zo loopt de route langs de Waddenkust door één van de rustigste en dunst bevolkte delen van Nederland met authentieke (terp)dorpjes en stadjes.


Nationale Fietsroute 'De Evacué'

o   Afstand: 365 km

o   Niveau: gemakkelijk

o   Hellingen: onbestaande

o   Voor: fietsers met interesse in geschiedenis

Deze Evacué is een herdenkingsroute ter nagedachtenis aan de Nederlandse Hongerwinter in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De pelgrimstocht van 365 km draagt bij aan het besef dat voldoende voedsel géén vanzelfsprekendheid is en dat vrijheid voor geen goud te koop is. Een leerrijke tocht dus, langs prachtige landschappen.


Frankrijk

Ieder jaar aan de buis geplakt om de panorama’s, kastelen en wijngaarden te bewonderen tijdens de Ronde van Frankrijk? Laat de gele trui in je los en trek er dit jaar zelf op uit voor een meerdaagse fietsvakantie.

La Flow Vélo (V92)

o   Afstand: 290 km

o   Niveau: makkelijke tot zware etappes

o   Voor: liefhebbers van kunst en mooie landschappen

Deze chique en landelijke fietsroute van 290 km verbindt Thiviers in de Dordogne met het eiland Aix in de Charente-Maritime. De 9 etappes vormen de perfecte route voor onervaren fietstoeristen die de mooiste plekjes van het zuidwesten van Frankrijk willen verkennen. Ook kunstliefhebbers komen tijdens deze route aan hun trekken met het middeleeuwse dorp Saint-Jean-de-Côle, het kasteel van Javerlhac, de grotten van Quéroy, het 15e-eeuwse luitenantshuis, het Rabayne-hotel en het Javrezac-hotel uit de 16e eeuw in Cognac.


The Green Avenue Londen-Parijs (V16)

o   Afstand: 470 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Voor: citytrippers die niet bang zijn om te zweten

Twee van de mooiste steden van West-Europa aandoen met de fiets? Het kan op de Green Avenue tussen Londen en Parijs. Deze legendarische route biedt twee mogelijkheden om Londen vanuit Parijs te bereiken: de ene via de oevers van de Oise (470 km) en de andere langs de Epte-vallei (406 km). Geschiedenisliefhebbers kunnen zich vergapen aan Château de Gisors, Côte d’Albâtre, Château de Chantilly en de Koninklijke Abdij van Moncel. Het kanaal hoef je niet over te zwemmen: de route maakt gebruik van de veerverbinding Transmanche Dieppe - Newhaven. Gelukkig, want met zijn 470 kilometer is dit al een behoorlijk pittige route.


Le Canal des 2 Mers

o   Afstand: 750 km

o   Niveau: makkelijke tot zware etappes

o   Voor: liefhebbers van wandelingen aan het water

Is een gewone strandvakantie net iets te rustig voor jou? Fiets dan van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. De fietsroute brengt je langs de monding van de Gironde en het Garonne-kanaal tot aan het Canal du Midi, UNESCO-werelderfgoed. 750 km onvergetelijke landschappen en typisch Franse kastelen: .een actieve van-strand-naar-strand-vakantie dus.


Europa

Ook buiten klassieke fietslanden als België, Nederland en Frankrijk zijn er prachtige routes te vinden om trappend te verkennen. Wat denk je van fietsen langs de Rijn, een pelgrimstocht in Portugal of de Engelse kust verkennen?

Route 3 Cornwall - Bristol (Verenigd Koninkrijk)

o   Afstand: 528 km

o   Niveau: middelzwaar

o   Voor: anglofielen die het Engelse platteland van dichtbij willen verkennen

Bikepackers vinden de weg naar deze weergaloze Route 3, die het landelijke Cornwall met het bruisende Bristol verbindt. Meer dan 500 kilometer lang doorkruis je de Engelse countryside van Cornwall, Devon en Somerset. Meer dan een kwart van de route is verkeersvrij, maar verwacht je ook langs de weg niet aan grote verkeersdrukte. Tenzij je een afslag neemt om het populaire Eden Project of Glastonbury Tor te bezoeken natuurlijk.


De Rijnfietsroute

o   Afstand: 1233 km

o   Niveau: een lange tocht met makkelijke etappes

o   Helling: zo goed als altijd bergaf

o   Voor: enthousiaste (wereld)erfgoedliefhebbers

Ook langs één van de meest iconische Europese rivieren is het heerlijk fietsen. Volg de route van de bron van de Rijn in Zwitserland, door Duitsland en Frankrijk naar de monding in Nederland, en je fietst de 1233 kilometer altijd bergaf. De route is geschikt voor fietsers van elk niveau en passeert maar liefst 9 UNESCO-sites. Geen tijd voor 1500 kilomete? Dan kan je natuurlijk ook een stuk van deze route selecteren, en volgend jaar verder gaan waar je gestopt bent.


Caminho Português (Portugal & Spanje)

o   Afstand: 616 km

o   Niveau: middelzwaar

o   Langste klim: 1333 meter

o   Voor: pelgrims en fietsers die Portugal op een nieuwe manier willen leren kennen

Als fietsen voor jou een religie is, dan is deze pelgrimsroute iets voor jou. Vertrek vanuit Lissabon en verken Portugal en West-Spanje op weg naar het mythische Santiago de Compostela. De 9 etappes - in totaal goed voor 616 kilometer - zijn kort, al gaan ze vaak wel over zwaar (soms onverhard) terrein. Als je er de tijd voor neemt, bereik je met gemak je bestemming.


Dwars door de Balkan

o   Afstand: 1600 km

o   Niveau: zwaar

o   Langste klim: verschillende beklimmingen van meer dan 1000 hoogtemeters

o   Voor: ervaren fietsers die zichzelf willen uitdagen

Geen betere manier om de ziel van landen als Montenegro, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Slovenië en Kroatië te begrijpen, dan door er op eigen kracht de prachtige landschappen te bedwingen. De beklimmingen zijn pittig, net als de afstand die je er aflegt: maar liefst 1600 kilometer. Je wordt beloond met de afwisseling tussen prachtige landschappen, verschillende culturen en warme mensen.

“Wat denk je van fietsen langs de Rijn, door de Balkan of dwars door Polen?”

Green Velo Trail (Polen)

o   Afstand: 2000 km

o   Niveau: voor elk wat wils

o   Voor: gezinnen tot ervaren rotten

Polen is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij fietsen, maar de Polen steken een tandje bij met hun Green Velo Trail. 2000 kilometer, volledig bewegwijzerd en onderverdeeld in 12 “fietskoninkrijken”. Je hoeft niet meteen duizenden kilometers te doen: er zijn ook kleinere een- en meerdaagse routes. Wil je naast de prachtige Poolse natuur ook de geschiedenis induiken? Dan heeft de Green Velo Trail ook kathedralen, kastelen, Joodse steden en authentieke abdijen in petto.


Met de kinderen

Eens de steunwieltjes van de kinderfiets zijn, kunnen ook je kinderen mee op fietsvakantie. De drie onderstaande fietstochten zijn perfect om met het gezin af te leggen.

Schelderoute (België)

o   Afstand: 181 km

o   Niveau: makkelijk

o   Hellingen: volg het water en je hoeft nooit te klimmen

o   Voor: gezinnen met kinderen

Geen betere manier om de mooiste plekjes in Vlaanderen te verkennen, dan 181 kilometer langs de Schelde te fietsen. Volg het jaagpad en laat je kinderen hun ogen uitkijken wanneer je de rivier met de veerboot oversteekt – dat kan twaalf keer! Wil je de benen even strekken, stap dan af in gezellige steden zoals Oudenaarde en Antwerpen, of ontdek één van de vele vissersdorpen langs de Schelde.


Elfstedenroute (Nederland)

o   Afstand: 255 km

o   Niveau: makkelijk

o   Langste klim: volg het water en je hoeft nooit te klimmen

o   Voor: iedereen die ervan droomt ooit de Elfstedentocht te schaatsen

Op schaatsen zal je de Elfstedentocht niet snel kunnen afleggen, maar wist je dat je die mythische elf steden ook gewoon met de fiets aan elkaar kan rijgen? Zowel de korte (255 km) als de lange route (323 km) gaat over kleine wegen en jaagpaden, door dorpen en langs trekvaarten. Je passeert natuurlijk ook fijne terrasjes, de prachtige Friese meren en enkele bijzondere musea. De perfecte fietstocht om op een gezapig tempo af te leggen.


Fietsen naar Praag

o   Afstand: 1100 km

o   Niveau: makkelijk, maar lang

o   Langste klim: ook hier zal je weinig klimmen

o   Voor: gezinnen die zichzelf willen uitdagen

Iets minder gezapig is deze fietstocht vanuit Nederland tot in de Tsjechische hoofdstad. 1100 kilometer ligt er tussen start- en eindpunt. De route leidt je langs rivieren zoals de Rijn, de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, de Main, de Ohre, de Klabava, de Berounka en de Moldau. Dankzij het water ontbreekt het deze route nagenoeg volledig aan zware klimpartijen. Perfect voor kroost die nog wat kuitspieren moet kweken.


Een voorbereid fietser is er twee waard

Een fietstocht van honderden kilometers leg je niet op je verroeste stadsfiets af. Niet alleen jij, maar ook je fiets verkeert maar beter in goede conditie. Laat hem nakijken bij de fietsenmaker, of check zelf of je remmen en banden in goede staat zijn. Een goed gesmeerde ketting en de nodige reserveonderdelen in je bagage zijn geen overbodige luxe.

 

Oefen op voorhand de afstand die je dagelijks wil fietsen, of maak al een tochtje met bagage. Zo wen je aan het gevoel en gewicht.

 

De uitrusting maakt de fietser. Een (ademend) regenjasje, zonnecrème, medische kit, fietsslot, drinkbus en waterdichte overschoenen moeten absoluut op je inpaklijst. En ook zonder een goede fietshelm kan je natuurlijk niet vertrekken. Je hippe koersoutfit heb je intussen uit enthousiasme al aangetrokken, toch?

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.