image link

Tijdelijk extra online deals: Jack Wolfskin tot -60%

De mooiste wandelingen in de Ardennen

Of je nu op daguitstap trekt of een leuke tocht wil maken tijdens je vakantie, in de Ardennen is er altijd wel een trail voor jou. Wij verzamelden 15 bijzondere wandelingen om met je gezin, je hond of met het nodige uithoudingsvermogen te maken. Tijd om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan!Prachtige panoramawandelingen

Voor weergaloze vergezichten moet je bij onze zuiderburen zijn. In de Ardennen kan je enkele fenomenale panoramawandelingen maken.

Le Tombeau du Géant

o   Afstand: 13 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Le Tombeau du Géant is geklasseerd als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Met een naam als “het graf van de reus” weet je dat het uitzicht next level moet zijn. De steile wandeling ernaartoe wordt beloond met een prachtig panoramisch zicht over enkele van de vele lussen van de Semois. Deze wandeling van 13 kilometer slingert namelijk langs de oevers van de rivier en beloont je ook met weergaloze uitzichtpunten als dat van Frahan.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen Le Tombeau du Géant

De Hoge Venen

o   Afstand: 8,7 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wie zegt dat je voor een panorama hoog moet klimmen? Het landschap van de Hoge Venen kent zijn gelijke niet, wanneer je vanop het vlonderpad uitkijkt over het moerassige veenlandschap. Deze wandeling van 8,7 kilometer start aan de parking van Signal de Botrange of aan de Baraque Michel. Honden zijn niet toegestaan op deze route in het oudste natuurreservaat van België. Vergeet je wandelschoenen niet: af en toe moet je toch van het vlonderpad af.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen in de Hoge Venen

© ostbelgien.eu

Met geocaches op pad

Ben je een geoefend cacher of wil je geocachen eens uitproberen terwijl je de Ardennen in trekt? Goed nieuws: er zijn een paar juicy, Ardense geocaches te vinden! Nog niet vertrouwd met geoachen? Ontdek hoe je eraan begint.

Kasteel van Hierges

o   Afstand: La Frontière 6,5 km, Autour du Chateau 8,5 km

 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

o   La Frontière caches: gemakkelijk

o   Autour du Chateau caches: gemakkelijk

Een wandeling met uitzicht op het kasteel van Hierges én met enkele leuke caches? De zoektocht naar deze caches - goed voor 8,5 kilometer - kan je in twee delen doen: La Frontière en Autour du Chateau.


Wat te doen in de Ardennen: geocachen bij het kasteel van Hierges

Bastogne - Libramont

o   Afstand: 30 km

o   Moeilijkheidsgraad: van makkelijk naar moeilijk

Deze geocacheroute start in Bastogne en eindigt 30 kilometer verder in Libramont. Op je weg kan je een oude spoorlijn volgen die de twee steden verbindt. Onderweg kom je 86 caches en 2 bonuscaches tegen! 


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen met geocaching in Bastogne

In de sneeuw wandelen in de Ardennen

Droom je van een winterse wandeling in de Belgische Ardennen? De bossen, hellingen en rotsen krijgen iets magisch onder een wit laagje sneeuw. Wij verzamelden de mooiste winterwandelingen in België, en ook tips om het warm te houden.

Hier met die sneeuw

Ardense wandelingen met pit

Wil je jezelf uitdagen met een stevige wandeling? Smeer alvast je kuiten voor deze drie pittige routes.

Fondry des Chiens

o   Afstand: 9 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wist je dat België zijn eigen canyon heeft? De Fondry des Chiens is een zinkgat van wel 100 meter lang en 20 meter diep, gevormd door weggespoeld kalkgesteente. Je komt vanaf de parking in Viroinval makkelijk aan dit fantastische uitzicht met een indrukwekkende biodiversiteit, maar om het ravijn in te klauteren moet je natuurlijk wel goed te been zijn. Door te vertrekken in Nismes maak je er een fijne wandeling van 4 km van.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen Fondry des Chiens

© OTViroinval


502 Bad Gateway

502 Bad Gateway

Heb jij je Daily Dose of Nature al binnen?

Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.

Lees het manifest

Le Hérou

o   Afstand: 3,5 km

o   Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Met een ketting afdalen voor een wandeling over smalle paadjes op een eiland: als het bij die woorden al kriebelt, dan moet je in het woeste stukje natuur in Le Hérou zijn. Dit smalle en langwerpige schiereilandje is omringd door de Ourthe. De rotspartij in het midden van het eiland zorgt voor avontuurlijke paden! Dit stukje wandeling is slechts 3,5 kilometer lang en perfect te combineren met andere routes.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen le Hérou

Le Rocher du Bieley

o   Afstand: 12,5 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De hoogste rots van België vind je vlakbij de Duitse grens: met 560 meter torent Le Rocher du Bieley boven het Eifel-landschap uit. Tijdens een wandeling van 12,5 kilometer komt het panoramische uitzicht pas helemaal tot zijn recht.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen le Rocher du Bieley

© Sanne Lillian van Gastel

Met je hond de Ardennen ontdekken

Houd je viervoeter wel van een stevige wandeling? Deze twee wandelingen zijn perfect voor sportieve beestjes en hun baasjes. Vergeet je hondenpoepzakjes, de drinkfles van je Bobby en andere essentiële hondenaccessoires niet!

Nisramont

o   Afstand: 15 km

o   Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Het meer en de stuwdam van Nisramont staan niet alleen garant voor een fantastisch uitzicht, je kan er ook prachtig wandelen. Met de hellingen en smalle paden, valt er altijd iets te ontdekken voor je hond. Je steekt af en toe de Ourthe over - de kans voor je hond om even te pootjebaden - en op informatiepanelen lees je vanalles over de dieren die hier leven, en die je harige vriend misschien allang geroken heeft. De route is 15 kilometer lang, dus neem zeker wat snacks voor jou en je hond mee.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen in Nisramont

Het meer van Warfaaz

o   Afstand: 9,5 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het bescheiden meer van Warfaaz is geliefd bij vissers, joggers, families op wandeltocht en binnenkort ook bij jou en je hond. Je kiest of je een lus rond het meer wandelt, of Warfaaz als vertrekpunt neemt voor een fijne, langere wandeling in de bossen. Het water is nooit ver weg: ideaal als je hond wil drinken of lekker afkoelen. De geur van natte hond neem je er achteraf maar bij.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen bij het meer van Warfaaz

Met je kinderen wandelen in de Ardennen

Wil je jouw kroost de pracht van de Belgische Ardennen laten ontdekken? Kies dan een wandeling die kort is, maar waarbij ze de diversiteit van de lokale flora en fauna kunnen ontdekken. Oh ja, vergeet je picknick niet mee te nemen!

De waterval van Bayehon

o   Afstand: 12,6 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een bos door kinderogen zien: bestaat er iets meer wonderlijks? Deze wandeling begint met een mysterieuze holle weg en leidt naar een smal pad door de bossen. Via een pad met wortels klimmen jullie naar de hoogste natuurlijke waterval van België, de waterval van Bayehon. Klinkt als een sprookjesachtig avontuur, niet?


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen bij de waterval van Bayehon

© pierre pauquay

Toegankelijke wandelingen in de Ardennen

Dacht je dat een Ardeese wandeling en “buggyproof” of “rolstoeltoegankelijk” niet samen gaan? Think again! Je hoeft geen kilometers af te leggen of rotsen te beklimmen om het mooiste van de Ardennen te zien.

Megalietenwandeling

o   Afstand: 5 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wat denk je van de Megalietenwandeling in Wéris? 5 kilometer lang wandel je langs hunebedden en menhirs, over lange weggetjes zonder auto’s. Je kids kunnen dus zorgeloos klauteren, en achteraf bekomen in de kinderwagen. Zonder dat jij zotte toeren hoeft te doen. Een kaart met de route koop je bij het Megalietenhuis voor € 1,50.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen de Megalietenwandeling

Promenade des Rochers

o   Afstand: 9 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Met een prachtig uitzicht op het dorp Hastière-par-delà is de Promenade des Rochers een must walk. Het makkelijk begaanbare pad loopt langs kreupelhout, rotsen en de oude spoorlijn naar Waulsort. In het dorp zelf kan je de kerk en enkele prachtige villa’s uit de vroege 20e eeuw bewonderen. Afsluiten doe je bij “chez Fernande” met een welverdiend frietje.


Mensen picknicken tijdens een van de mooiste wandelingen tijdens de Ardennen de Promenade des Rochers

© Meuse Denis

Meerdaagse wandelingen in de Ardennen

Hoe meer kilometers hoe meer vreugd? Dan waag jij je vast graag aan een meerdaagse wandeling. Overnachten doe je op een bivakplaats in het bos, of je zoekt een camping, Campspace-plek of B&B dichtbij. Wildkamperen is in België helaas niet toegestaan.

Éislek Trail

o   Afstand: 106 km in etappes

o   Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot moeilijk

De Éislek Trail verbindt Kautenbach in Luxemburg met La-Roche-en-Ardenne in België, en brengt je tot bij de mooiste landschappen van de Ardennen. Bereid je voor op 106 kilometer aan bossen, beekjes, velden en afgelegen dorpjes. Deze tocht toont je de ware schoonheid van de Ardennen. Je kan zelf je tocht op poten zetten, of je accommodatie voor jou laten regelen. Handig om te weten: de etappes zijn in beide richtingen gemarkeerd.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen de Eislek Trail

© Office Régional du Tourisme Éislek

The Freedom Trail

o   Afstand: 68 km

o   Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Met het Vrijheidspad of The Freedom trail ben je twee à drie dagen zoet. Deze luswandeling van 68 kilometer staat in het teken van de bevrijding van Europa en brengt je langs verschillende herdenkingsplaatsen in de streek van Bastogne. De route maakt deel uit van de Liberation Route Europe en kan je trouwens ook met je mountainbike afleggen.


Een van de mooiste wandelingen in de Ardennen The Freedom Trail

© Jusseret

Een vierdaagse met unieke overnachting

Wil je de Ardennen op een volledig nieuwe manier ontdekken? Stap dan mee in de MESA,of de Europese mars van Herdenking en Vriendschap (EMHV). Elk jaar in juni wordt deze sportieve 4-daagse georganiseerd door de Belgische Defensie en de Provincie Luxemburg. Elke dag wandel je iets langer: je begint met 6 kilometer op de eerste dag en eindigt met 32 kilometer in de benen op dag 4. 's Ochtends brengt een militair transport je naar het vertrekpunt en 's avonds keer je op dezelfde manier terug naar het kamp waar je logeert. Interesse in het dit originele avontuur? Inschrijven kan je doen wanneer de inschrijvingen open staan.

5 musthaves om te gaan wandelen in de Ardennen

Dat wandelschoenen en een regenjas een must zijn, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wat dacht je van deze items?

  1.  Zakmes: onderweg een appeltje snijden of enkele laaghangende takken verwijderen? Geen probleem meer.
  2.  Wandel-gps: extra handig om de punten van je wandelroute of geocache te vinden.
  3.  Powerbank: laad je gsm en wandel-gps op, waar je ook bent.  
  4.  Verrekijker: iets interessants gespot in de verte? Bekijk het even van dichterbij.
  5.  Tekentang: verwijder die vervelende beestjes op een eenvoudige en veilige manier.
Ontdek de volledige checklist

Laat je verder inspireren

Liever nog meer kilometers in de benen? Op deze wandelingen wacht er nog veel buitengewone natuur op jou.


In de Ardennen zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe. Maar hoe kies je nu de beste wandelschoenen?


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.