Je regenjas onder de loep: 3x ademende stoffen

Wie binnenkort richting noordpool of regenwoud trekt, mag de hemel prijzen dat de jassen van vandaag echte technische hoogstandjes zijn. Een degelijke regenjas is niet alleen water- en winddicht, maar ook ademend en isolerend. Maar wat maakt van jouw hardshell zo’n bijzondere jas? Een overzicht.

Gore-Tex®: waterdicht lassen

Snuister eens in het aanbod van grote merken als The North FaceHaglöfs en Lowa. Je botst er sowieso meermaals op de term Gore-Tex®. Dit is een uniek membraan met hoogwaardig textiel die je kleding geschikt maakt voor langdurig gebruik in de meest extreme omstandigheden. De poriën in dit membraan zijn zo’n 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel – die geraakt er dus niet door – en bovendien worden de stiknaden gelast voor een 100% waterdichte bescherming.

Micro Travel: kreukvrij naar de zon

Trek je naar een warm klimaat, dan vul je je koffer met Fjällräven. Dit Zweedse outdoormerk is de bedenker van Micro Travel (MT), een combinatie van lichtgewicht micropolyamide en luchtig, gekamd katoen. De stof is kreukvrijUV-bestendig en heeft een extreem ademend vermogen zodat je droog blijft. Meer zelfs: MT-kleding droogt zo’n drie keer sneller dan vergelijkbare producten van katoen.

Texapore: dubbele bescherming

Ook Jack Wolfskin pakt uit met een eigen all-weather technologie: Texapore. Deze stof is opgebouwd uit dubbellaags materialen: een basislaag die beschermt tegen regen, wind en sneeuw, en een bovenmateriaal dat bepalend is voor de verdere eigenschappen van je jas (gewicht, soepelheid, ...). Afhankelijk van de activiteit heb je dus een ander exemplaar om het lijf.

Hoe waterdicht is ‘waterdicht’ eigenlijk?

De waterdichtheid van jassen wordt aangeduid in ‘waterkolom’, waarbij een hogere waterkolom aanduidt dat een product waterdichter is. Vanaf 1.500 mm mag je van ‘waterdicht’ materiaal spreken, maar in zwaardere gebruiksomstandigheden zal die waarde niet volstaan om je volledig droog te houden.

 

Enkele voorbeelden …

  • Ga je met een waterdichte broek even op nat gras zitten, dan verhoogt de druk op de stof en heb je al minstens een broek nodig met een waterkolom van 2.000 mm in plaats van 1.500 mm.
  • Staat er doorlopend veel druk en wrijving op een stof – bijvoorbeeld op trektocht met een rugzak – dan heb je een nog hogere waterkolom nodig. Backpackers kiezen dan ook best voor een jas met een waterkolom van 5.000 mm of meer.
  • Wil je een jas of broek die in alle omstandigheden compleet waterdicht blijft, zelfs bij extreme druk of onderdompeling in ondiep water? Dan kies je best voor een waterkolom van 15.000 mm of meer. Zo speel je meteen op zeker.