Dauwtrips: de mooiste ochtendwandelingen

De ochtendstond heeft goud in de mond. Dus trekken we er graag op uit voor een vroege wandeling.

Natuurgids Maaike deelt haar favoriete plekken voor een dauwtrip. Wat is een dauwtrip?

Een dauwtrip is een wandeling in de vroege ochtend, met de eerste zonnestralen op je gezicht, dauwdruppels op het gras en vogels die aan hun ochtendconcert beginnen. De wereld is nog stil en tijdens je wandeling word je zelf rustig wakker. De natuur toont zich van haar meest fotogenieke kant: het licht is betoverend mooi, nevelslierten bedekken het groen met een sluier en dieren tonen zich in vol ornaat.

© Maaike Kneepkens

Waarom een dauwwandeling?

- Ontwaken samen met Moeder Natuur is een magische ervaring.
- Je maakt kans op de absolute Heilige Graal der Dauwtrippers: een pracht van een zonsopgang.
- Er is rust, ruimte en natuur: een luxe in deze drukke tijden.
- Tegen de tijd dat anderen wakker worden, heb jij alweer nieuwe herinneringen gemaakt.
- Het is een boost voor de rest van de dag!

Wie is Maaike Kneepkens?

Werkt als fotografe en natuurgids.

Expert in dauwwandelingen.

@dauwtrippen

Waar op dauwtrip?

Een dauwwandeling is overal mogelijk. Want je vindt overal stukjes natuur, zelfs in de stad. Kies voor een omgeving waar je rust vindt en waar je de zon ziet opkomen. Een open landschap is ideaal omdat je daar het beste zicht hebt. Ook een heuvel- of bergtop is de perfecte plek om de zonsopgang te aanschouwen.

Op dauwtrip in Vlaanderen

Hobokense Polder in Hoboken (Antwerpen)

o   Route: A.S.Adventure-wandeling

o   Afstand: 7,5 km

o   Moeilijkheidsgraad: makkelijk, bij regenweer modderig

o   Het vroeg opstaan waard: de zonsopgang boven de polders en de vele (trek)vogels

Tussen Schelde en industrie vind je de grootste brok natuur in Antwerpen Stad, en wat voor één! In dit verrassend rustig decor met een grote verscheidenheid aan landschappen groeien meer dan 500 verschillende plantensoorten en 360 verschillende soorten paddenstoelen. Via onverharde paden en vlonderpaden dwaal je tussen de vele plantensoorten door die de polder rijk is. Soms kom je hier gallowayrunderen tegen, die het beheer van de rietlanden voor hun rekening nemen. Ook bunzings, vossen, reeën, trekvogels en amfibieën laten zich wel eens zien. De kijkhut aan het Rallegat is de ideale plek om vogels te observeren.


Tour du Mont Blanc

Hobokense Polder

Kalmthoutse Heide in Essen en Kalmthout (Antwerpen)

o  Route: Stappersven

Afstand: 5 km

o  Moeilijkheidsgraad: makkelijk, vooral onverhard pad

o  Het vroeg opstaan waard: indrukwekkende vergezichten, vooral vanop de uitkijktoren

In de Kalmthoutse Heide ben je aan het juiste adres voor indrukwekkende vergezichten en met een beetje geluk krijg je een prachtige zonsopgang te zien. In dit enorme natuurreservaat wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder elkaar af. Geniet op een bankje langs het water van het uitzicht op de talrijke watervogels en hou je ogen open voor boommarters, die graag in nestholtes van de specht kruipen. De uitkijktoren is met zijn 42 meter hoogte een bijzondere plek om de heide te bewonderen.


Tour du Mont Blanc

Kalmthoutse Heide

Bourgoyen-Ossemeersen in Gent (Oost-Vlaanderen)

Route: er zijn verschillende wandelroutes

Afstand: 2 km, 4,4 km of 5,5 km

Niveau: makkelijk

o  Het vroeg opstaan waard: de uitzonderlijke trekvogels, het blotevoetenpad

Net buiten het bruisende centrum van Gent liggen, in alle stilte, de uitgestrekte gebieden van Bourgoyen-Ossemeersen. Dit prachtige natuurreservaat is een verzameling van vochtige graslanden en moerassen, doorspekt met grachten en sloten. Neem zeker je verrekijker mee, want dit is het walhalla voor trekvogels. Verwacht je aan een rijke variatie aan eenden, ganzen, kemphanen en watersnippen. Aan de hoofdingang is een blotevoetenpad, waar je materialen voelt die in de rest van het gebied voorkomen. Trek je wandelschoenen en sokken uit en geniet met volle teugen. Heerlijk om aan het begin van de dag zo met je voeten te spelen!


Tour du Mont Blanc

Bourgoyen-Ossemeersen


Kuur natuur: zo begin je eraan

Regelmatig naar buiten gaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom graag op weg! Schrijf je gratis in voor 'Daily Dose of Nature' en stap 12 weken lang mee in kuur natuur. Je krijgt dan elke week een verse dosis motivatie én inspiratie.

Doe mee

Parkbos-Uilenbroek in Lierde (Oost-Vlaanderen)

 Route: de rode wandeling

Afstand: 4,5 km 

Niveau: makkelijk, heuvelachtig maar niet te steil

Het vroeg opstaan waard: het open zicht op de zonsopgang (liefst met een ervaren gids)

In de Vlaamse Ardennen verwelkomt het Parkbos-Uilenbroek je in een gevarieerd landschap met grote hoogteverschillen en een flinke brok bos. Dit domein bestaat uit twee kernen: het Parkbos en het Uilenbroek. Voor een open gebied waar je de zon ziet opkomen, ben je in het Uilenbroek aan het juiste adres. Met een ervaren gids erbij is je kans het grootst, want die zoekt voor jou uit waar je precies moet kijken voor de ultieme ervaring. Je ontdekt hier een mozaïek van landschappen - van akkers en poelen tot hooilanden, bramenstruwelen en natte ruigtes. Hier ontwaak je in een authentieke landelijke sfeer.


Tour du Mont Blanc

© Rudi Ceuppen

Burreken in Brakel (Oost-Vlaanderen)

o  Route: vier wandelroutes

Afstand: 4 km, 11 km, 13 km of 22,8 km
Niveau: gemiddeld, met steile hellingen

Het vroeg opstaan waard: de ochtendnevel die het gebied een zweem van mysterie geeft

Het Burreken is één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Tel daar een zonsopgang en wat nevelslierten bij, en je hebt een pareltje van jewelste. Het decor bestaat uit akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten. Dat lappendeken van bosjes en graslanden wordt doorsneden door de kronkelende Krombeek. Tussen het klimmen en dalen door maak je kans om gallowayrunderen en exmoorpaarden tegen te komen. Begon elke dag maar zo sprookjesachtig!


Tour du Mont Blanc

Burreken

Meerdaalwoud bij Leuven (Vlaams-Brabant)

o  Route: verschillende wandelroutes vanaf 2 km

Afstand: je kiest zelf hoe lang je je ochtendwandeling maakt
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, want heuvelachtig

Het vroeg opstaan waard: de kans om een dauwtrippende ree te spotten

Een ochtendwandeling om enkele reeën, zang- en roofvogels te spotten? Dat kan in het grootste loofbos van Vlaanderen. Europese topnatuur op een boogscheut van Leuven. De bosrijke omgeving is afgewisseld met moeras- en dalgebieden met bronnen. Beklim een van de fraaie heuvelflanken om de zon te zien opkomen. Langs het wandelpad passeer je een uitkijkwand, die ook geschikt is voor rolstoelgebruikers.


Tip: check vooraf of je voor zonsopgang het natuurgebied al mag betreden

Nee? Wandel dan gewoon in de buurt en ga meteen na zonsopgang het natuurreservaat binnen.

Averbode Bos in Averbode, Tessenderlo en Laakdal (Vlaams-Brabant)

Route: drie wandelroutes

Afstand: 2 km, 4,9 km of 11,5 km
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

o  Het vroeg opstaan waard: wie weet krijg je de grote zilverreiger te zien

Dit uitgestrekte gebied bestaat uit vennen, heiden, duinen, bossen en graslanden. Wedden dat je in deze natuurparel volledig ontspant, te midden van de unieke fauna en flora? Die hoge natuurwaarde werd in het verleden onderhouden door de broeders van de Norbertijnenabdij. Ook nu helpt de hoge abdijtoren je steeds de weg te vinden tijdens je wandelingen langs uitgestrekte bossen en vennen. Neem zeker een kijkje bij de vogelkijkhut. Als vroege vogel maak je hier kans om een grote zilverreiger te zien vissen in de rietvijver.


Tour du Mont Blanc

Averbode Bos

Oostendse Krekenwandelroute in Stene (West-Vlaanderen)

Route: drie wandelroutes

Afstand: 5,4 km, 10,8 km of 13,5 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Het vroeg opstaan waard: de zonsopgang weerspiegeld in het water van de kreken

Bij het krieken van de dag begroet je de eerste zonnestralen in het historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Dit is een kustwandeling zonder één keer de zee te zien. Langs de route heb je een mooi zicht op de kreken die massa’s watervogels aantrekken. Vanuit een vogelkijkhut op hoge stelten zie je de zonnestralen weerkaatsen op het wateroppervlak. Het ruisende riet vormt de soundtrack voor deze wandeling. Als dat geen heerlijk rustgevende start van de dag is…


Tour du Mont Blanc

Oostendse Krekenwandelroute

Hoge Dijken in Oudenburg (West-Vlaanderen)

Route: wandelpad rond de vijver

 Afstand: 3,5 km

Moeilijkheidsgraad: makkelijk, bij regenweer modderig

Het vroeg opstaan waard: met vier kijkhutten spot je zeker heel wat vroege echte vogels

In de volksmond zijn de Hoge Dijken beter bekend als de ‘Roksem Put’. Dit is de perfecte plek om je dag te starten met een wandeling rond de plas. De nevel over de vijver, de eerste zonnestralen die flonkeren op het water en de vele vogels: hier is veel natuurschoon te bewonderen. De vijver is een heuse aantrekkingspool voor fladderend geweld dat hier komt overwinteren. Breng je verrekijker mee en observeer de vogels vanuit de vier kijkhutten.


Tour du Mont Blanc

Hoge Dijken

De Wijers in Zonhoven, Diepenbeek, Genk, Hasselt (Limburg)

Route: er zijn verschillende wandelroutes

o  Afstand: er zijn verschillende afstanden mogelijk

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Het vroeg opstaan waard: uitzicht over honderden vijvers die schitteren in de ochtendzon

Dit natuurgebied wordt ook wel ‘het land van 1001 vijvers’ genoemd en dat is niet vreemd. Want de Wijers telt maar liefst 1175 vijvers en 700 hectare water en riet. De grote en kleine waterplassen vormen een paradijs voor dieren: van de boomkikker tot de kamsalamander en van libellen tot watervogels, riet- en moerasvogels. Vroeg op de dag hebben de bewoners van dit paradijs nog even alle vrijheid, voor wandelaars hun rijk betreden en ze beschutting zoeken. Knuppelpaden zorgen ervoor dat je voeten droog blijven terwijl je over de vijvers loopt.

Wil je de ware pracht van de Wijers zien, dan is de 15 meter hoge uitkijktoren in het Bolderdal in Zonhoven de place to be. De toren staat zelf deels in het water en vanop het platform kijk je uit over honderden vijvers.


Tour du Mont Blanc

Hoge Dijken


Tips voor dauwtrips

- Kies een dag uit met helder weer, dan maak je kans op een magisch mooie zonsopgang.


- Check hoe laat de zon opkomt en zorg dat je tegen die tijd op een open plek bent.

 

- Een dauwtrip kan elk seizoen. In de zomer moet je extra vroeg je bed uit, want dan komt de zon vroeger op dan in de winter. Afhankelijk van het seizoen is de beleving telkens anders.

 

- Vertrek 45 min tot een uur voor de zon opkomt. Zo aanschouw je de overgang van volledige duisternis naar licht.


- Neem ontbijt mee in een ‘smosvrije’ lunchbox. Van een eenvoudige boterham met choco tot stevige havermoutpap: je krijgt onderweg ongetwijfeld honger. Neem ook een thermos met thee of koffie mee om jezelf op te warmen. Wacht met het tevoorschijn halen van al dat lekkers liefst tot na zonsopgang - of zelfs tot het einde van je wandeling - want de geur kan dieren alarmeren.

 

- Neem een handdoek of kussentje mee om op te zitten tijdens je ontbijt of om naar de zonsopgang te kijken. Wist je dat in de rugzakken van Fjällräven Kånken standaard een uitneembaar kussentje zit? Zo heb je er altijd eentje op zak om tevoorschijn te halen tijdens een wandeling.


- Neem je fototoestel mee, want het licht voor, tijdens en net na zonsopgang is heel bijzonder. Fotograferen tijdens het ‘blauwe uur’ (net voor zonsopgang) en het ‘gouden uur’ (net na zonsopgang) levert de mooiste plaatjes op.

 

- Maak de avond voordien alvast je rugzak klaar. Zo kan je ’s ochtends toch nét iets langer in je bed blijven liggen.

Op dauwtrip in Wallonië

Meander van de Semois in Herbeumont (Luxemburg)

o  Route: een lus langs de Semois

Afstand: 5 km

Niveau: makkelijk, met een dosis klimwerk

Het vroeg opstaan waard: zie de zon opkomen vlak bij een burcht

Vlak bij de Semois kan je rekenen op prachtige landschappen. Schroef de dop stevig op je thermos met koffie of warme choco en duik het groen in. Je hoort er de vogels fluiten, ziet de mist wegtrekken en de wereld ontwaken in een idyllische omgeving. De oever van de rivier biedt tal van fijne picknickplekjes. Strijk neer op een van de vele banken en geniet van je ontbijt met uitzicht op het water. Breng een bezoekje aan de burcht boven op de heuvel en beklim de vele trapjes naar de verschillende torens, die je een fenomenaal zicht geven op de bossen en de rivier beneden.


Tour du Mont Blanc

Meander van de Semois

Hoge Venen (Luik)

Route: vanaf Maison du Parc-Botrange vertrekken verschillende wandelingen

Afstand: 8,7 km
Niveau: makkelijk

Het vroeg opstaan waard: vroege vogels spotten hier reeën, edelherten en everzwijnen

In de koelte van de Hoge Venen breken de eerste zonnestralen dwars door de melkwitte nevelslierten. Gele grassen, de blauwe hemel gereflecteerd in plassen en eenzame bomen tegen de horizon: dit moet het fotogeniekste stukje België zijn. Het landschap van de Hoge Venen kent zijn gelijke niet, wanneer je vanop het vlonderpad uitkijkt over het moerassige veenlandschap. Trek goede wandelschoenen aan: af en toe moet je toch van het vlonderpad af. Everzwijnen, edelherten en reeën behoren tot de bewoners van deze ruige natuur. En misschien vang je wel een glimp op van een korhoen, het symbool van de Hoge Venen?


Tour du Mont Blanc

Hoge Venen

Kabouterwandeling in Vloesberg (Henegouwen)

o  Route: Kabouter wandelroute

Afstand: 14,2 km

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, met klimmen en dalen

Het vroeg opstaan waard: de adembenemende zonsopgang vanop de Pottelberg

Laat je niet misleiden door de naam, want kabouters zouden met hun korte beentjes afzien op deze pittige route. Bedwing heuvels en waterwegen, doorkruis mooie bossen en zoek tientallen natuurlijke bronnetjes. Onderweg beklim je de Pottelberg, de hoogste heuvel van het Pays des Collines. Uitblazen doe je op de heuveltop, waar je op de eerste rij zit om de zonsopgang te aanschouwen.


Tour du Mont Blanc

Kabouterwandeling 


4 tips voor wandelaars

Tip 1: kies comfortabele schoenen
Nieuwe schoenen nodig voor je op wandel vertrekt? Kom langs voor een gratis 3D-voetmeting en -analyse. Met een paar wandelschoenen dat je voeten ondersteunt waar nodig, kan je de wereld aan!

 

Ontdek onze voetanalyse >>

 

Tip 2: draag zorg voor je materiaal
Door goed voor je kleding en wandelschoenen te zorgen, gaan ze langer mee. We helpen je graag op weg met onze onderhoudstips.Tip 3: laat je materiaal onderhouden
Is je outdoorjas aan een wasbeurt toe na een wandeltocht? In ons inhouse wasatelier zorgen wij ervoor dat je materiaal correct en proper gewassen aan een nieuw avontuur begint. Kunnen je wandelschoenen een grondige onderhoudsbeurt gebruiken? Onze experten weten er raad mee.

Ontdek onze onderhoudsdiensten >>


Tip 4: laat je spullen herstellen
Zit er een scheur in je regenjas of zijn je wandelschoenen toe aan een herstelbeurt? Onze hersteldienst past overal een mouw aan. Of het nu gaat om kleine herstellingen of serieuze oplapwerken.

Ontdek onze hersteldiensten >>

 

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.