basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

In het spoor van de cacaoboon: 5 locaties om van te smullen

Bijna vijfhonderd jaar geleden begon de cacaoboon aan haar verovering van de westerse wereld. Volg ons op een reis langs de belangrijkste mijlpalen naar je eigen keuken voor de heerlijkste chocoladerecepten!

1. Oaxaca, Mexico

In de Spaanse koloniale stad Oaxaca in zuidelijk Mexico kun je op de Mercado de Abastos terecht voor allerlei lekkernijen op basis van cacaobonen. Van tejate, een schuimig opgeklopt drankje van maïs, cacao en water, krijg je een instant energieboost. Andere lokale aanraders zijn de mole poblano – kip of kalkoen in een kruidige chocoladesaus – en gekruide chocoladerepen met amandelen, pepers en kaneel.

2. Madrid, Spanje

Bij ons zijn het de kebabzaken en frituren die gouden zaakjes doen in de uitgaansbuurten. De Madrilenen echter kiezen na een nachtje stappen voor een portie vettige, gesuikerde churros, die ze in een kop warme chocolade dippen. Drinkbare chocolade wordt er al sinds de zeventiende eeuw op straat verkocht en heeft sindsdien dezelfde reputatie gekregen voor de Spanjaarden als thee voor de Britten.

3. Turijn, Italië

Wat de koffiehuizen betekenen voor Wenen, doen de cioccolateria’s voor Turijn. Voor lekkerbekken is dit een droombestemming: van de bicerin – een warme drank met volle melk, espresso en chocolade – tot de gianduiotto – een praline gevuld met een mengsel van hazelnoot en chocolade. Het Turijnse bedrijf Ferrero maakte er smeerbaar goud in glazen potten van, genaamd Nutella.

4. Broc, Zwitserland

All aboard! De chocoladetrein voert je vanuit Montreux dwars door de Zwitserse Alpen naar Maison Cailler in Broc. Hier stampte François-Louis Cailler in 1819 de allereerste geautomatiseerde chocoladefabriek uit de grond, met twee smakelijke primeurs: de chocoladereep en de melkchocolade. Vandaag kun je in de omgebouwde fabriek terecht voor een multi-zintuiglijke reis door de chocoladegeschiedenis.

5. Brussel, België

Godiva, Pierre Marcolini, Wittamer … Op de Zavel in Brussel zijn de internationale chocolatiers inmiddels dik gezaaid. De allereerste chocolatier die zich in onze hoofdstad vestigde, was echter een apotheker: de Zwitser Jean Neuhaus verkocht bittere chocolade om allerlei kwaaltjes te verlichten. Wanneer zijn kleinzoon de zaak overnam en de medicijnen door bonbons verving, begon het Brusselse chocoladeverhaal pas écht.

Krijg je het water in de mond van al die chocoladeverhalen? Met deze drie cacaorecepten kun je meteen zelf aan de slag:

Zwitserse Chocolate Roll: de cacaoversie van de klassieke Swiss Roll combineert een luchtige, opgerolde biscuit met een vulling van Griekse yoghurt en verse room. Gezond? Nee. Fingerlickin’ good? Reken maar van jawohl.    

Latijns-Amerikaanse Alfajor: een zoete snack, vooral populair in Argentinië, Uruguay en Peru, bestaande uit twee zachte, met chocolade bedekte schijfjes koek en een zoete karamelvulling – dulce de leche. Een snoepsandwich, zeg maar.

Belgische chocoladetruffels: een smeuïg balletje van botercrème of ganache, omhuld met een laagje cacaopoeder of schilfers van melk- of zwarte chocolade. Verkrijgbaar bij elke zichzelf respecterende Belgische bakkerij.