Onderhoudstips voor je sandalen

Blotevoetenweer! Tijd om je kousen en schoenen naar het berghok te verbannen en je tenen wat frisse lucht te geven. Wil je zo lang mogelijk genieten van je sandalen, dan moet je er natuurlijk wel netjes zorg voor dragen. Met deze tips gaan ze gegarandeerd nog vele zomers mee!

Propere voeten

Net zoals je wandelschoenen verdienen je sandalen na elk gebruik een snelle inspectiebeurt. Ben je op het strand gaan wandelen of in de zee gaan pootjebaden? Spoel je sandalen dan grondig af met zoet water. Het zout in het zeewater kan het materiaal immers aantasten en witte kringen achterlaten. Na een modderige boswandeling ga je best ook even met een borstel over de bandjes én de zolen, zodat het vuil niet aangekoekt blijft.

Kunststof of leer?

  • Zijn je sandalen uit kunststof gemaakt, dan kun je ze gewoon afspoelen onder de kraan of … ga ermee onder de douche! Of stop ze in de wasmachine op een kort programma van 30 graden.
  • Lederen sandalen verkiezen een zachtere aanpak: eerst verwijder je het vuil met een zacht borsteltje, daarna maak je ze schoon met een warm sopje en een zachte doek – nooit met een schuursponsje.

 

Wil je je sandalen veilig en hygiënisch reinigen, gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel met een fris geurtje. Ideaal voor elke soort sandaal!

Ongewenste geurtjes

Dat je in sandalen geen zweetvoeten kunt krijgen, is helaas een fabeltje. Je draagt ze immers meestal bij warm weer en dan slaan je voetzolen onvermijdelijk aan het transpireren. Zo vermijd je vervelende geurtjes:

  • Spoel je sandalen dagelijks af met warm, schoon water en was ook je voeten grondig.
  • Maak het voetbed om de 2 à 3 dagen grondig schoon met een nagelborsteltje, eventueel met een beetje shampoo of groene zeep.
  • Wijf het voetbed in met een watje gedrenkt in tea tree-olie, een soort wonderolie met een antibacteriële werking. Verkrijgbaar bij de betere drogist!
  • Stop ze in een plastic zak een nachtje in de diepvriezer, zo gaan de meeste bacteriën die voor de nare geur zorgen in een winterslaapje.