basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Eerste hulp bij tekenbeten

Venijnige bloedzuigertjes zijn het, die minuscule insecten die het op de warme, verborgen plekjes van je lichaam gemunt hebben. En al lijkt zo’n tekenbeet ongevaarlijk, toch kan ze nare gevolgen hebben. Uitkijken geblazen dus!

Eek! Een teek!

Welkom in het tekenseizoen! Net als mensen genieten teken het meest van warm weer. Van april tot en met oktober is de kans dus het grootst dat je met de beestjes in contact komt, want bij temperaturen vanaf 8 °C worden ze actief. Ben je een natuurliefhebber die zich regelmatig op bos- of veldweggetjes begeeft, tussen hoog gras, bladeren of struikgewas? Dan ben je voor teken een makkelijk doelwit. Dat ze omhoog kunnen springen of zich uit bomen laten vallen, is een fabeltje. In het voorbijwandelen grijpen ze zich aan je vast, en banen zich vervolgens een weg naar de warmste regio’s van je lichaam. Van je knieholte en je lies tot je oksel en zelfs je haarlijn! Goed controleren na elke wandeling is dus de boodschap.

Een wolf in schapenvacht

Volgezogen met bloed kunnen teken tot honderd keer hun eigen lichaamsgewicht krijgen en wel een centimeter groot worden. Jakkie! Maar zo ver laat je het best niet komen … Hoe meer tijd een teek krijgt om zich tegoed te doen aan jouw bloed, hoe groter de kans wordt op besmetting met de Borrelia bacterie – de boosdoener die de chronische infectieziekte van Lyme veroorzaakt. Na acht uur stijgen die kansen al gevoelig. En het risico neemt snel toe: in België is zo’n 12 % van de teken besmet met deze gevaarlijke bacterie, met duizenden Lyme-besmettingen per jaar tot gevolg. In veel gebieden in Oost- en Noord-Europa verspreiden teken trouwens ook het FSME-virus dat onder andere kan leiden tot hersenvliesontsteking. Geen doetjes dus, die teken.

Beter voorkomen dan… voor eeuwig ziek

 • Draag een lange broek en shirt met lange mouwen, en prop je broekspijpen in je geïmpregneerde, tekenwerende sokken.
 • Blijf zoveel mogelijk in het midden van het pad en ga niet onnodig door lang gras of varens lopen.
 • Smeer je onbedekte huid royaal in met een sterk tekenwerend middel op basis van Eucalyptus Citriodora-olie. Anti-Teek bevat geen DEET, is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden en beschermt ja al tot 6 uur tegen tekenbeten.
 • Je kunt ook producten mét DEET, zoals deze spray met 40% DEET, gebruiken. Die beschermen je optimaal tegen muggen, maar zijn minder effectief tegen teken dan Anti-Teek. Hoe hoger de percentage, des te langer de beschermingsduur.

Toch gebeten?

Hoe voorzichtig je ook bent, toch kan er altijd nog een teek door de mazen van het net glippen en zich vastzetten in je huid. Volg deze drie stappen om de kans op besmetting aanzienlijk te verkleinen:

 • STAP 1: Verwijder de teek nog dezelfde dag
  Controleer jezelf en je wandelgezelschap steeds grondig na een dagje in de natuur. Hoe sneller je de teek kunt opsporen en – veilig! – verwijderen, hoe beter. Want 8 uur na de tekenbeet stijgt de besmettingskans al gevoelig.
 • STAP 2: Gebruik altijd een tekentang
  Een teek die niet correct wordt verwijderd, bijvoorbeeld met je nagels, een brandende sigaret, alcohol of zeep, braakt zijn maaginhoud uit in je lichaam – inclusief schadelijke bacteriën en virussen. Pak de teek vast met een tekentang en verwijder ze met een snelle draaiende en trekkende beweging. Je tekentang moet geschikt zijn om elk soort teek, ongeacht jet formaat, correct te verwijderen. De Ticks2Go van Care Plus is hier de ideale keuze, met twee verschillende V-vormige inkepingen. Bovendienneem je de Ticks2Go makkelijk mee aan een sleutelhanger.
 • STAP 3: Desinfecteer je huid
  Blijft de steeksnuit van het beestje achter in de huid? Geen paniek, verwijder dit dan zoals je een splinter zou verwijderen. Gebruik wel een ontsmettingsmiddel met 70% alcohol of met jodium om de plaats van de beet grondig te desinfecteren. Gooi een levende teek nooit terug in de natuur, maar plet hem tussende nagels van je duim en wijsvinger. Zo kan hij geen nieuwe slachtoffers maken.

TIP: Noteer waar en wanneer je gebeten bent en ook wanneer je de teek verwijderd hebt. Hou de huid rondom de beet nog een drietal maanden in de gaten om zeker te zijn dat er geen verkleuring van de huid of andere klachten ontstaan. Een rode kring op de plek van de beet wijst op de ziekte van Lyme.

Meld je tekenbeten online!

Om het tekenbestand en het aantal tekenbeten in ons land beter in kaart te brengen, heeft het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid vorige zomer een online tekenmeldpunt op poten gezet: www.tekennet.be. Op die manier wil de overheid zowel de diagnose als de behandeling van de ziekte van Lyme sterk verbeteren, en dat is nodig.

Heb je een tekenbeet? Aarzel dan niet en meld je beet meteen via de website of maak gebruik van de app, gratis te downloaden voor Android of iOS.

 

Meer weten over teken? Op www.stopdeteek.nl vind je alle nodige informatie, van preventietips tot tekennieuwtjes.