Ontdek de A.S.Adventure-wandelroutes van Natuurpunt    

Meer natuur in eigen land, da’s een goed doel waar A.S.Adventure zich maar al te graag achter schaart! Met de hulp van de Natuurpunt-experts stippelden we negen unieke A.S.Adventure-wandelroutes uit door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. Tijd voor een ontdekkingstocht in eigen streek!

1. Mechels Broek

Provincie: Antwerpen

Afstand: 5,4 km

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren, gevleid tegen de stad Mechelen, strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Rivierengebied. Dit natuurgebied bestaat uit drie kleinere gebieden – Mechels Broek, Barebeekvallei en Mispeldonk – waar je heerlijk kan wandelen of vogels spotten, zoals de blauwborst, ijsvogel, rietzanger of kuifeend, in één van de vogelkijkhutten.

2. Stadswallen van Damme    

Provincie: West-Vlaanderen

Afstand: 9 km

De Stadswallen van Damme zijn één van de mooiste stukjes natuur van West-Vlaanderen. Nadat het militair belang verdween, evolueerden de grachten tot een diversiteit aan moerasbiotopen. Naast schitterende uitzichten, geniet je hier ook van heel wat vogels, zoals de kleine rietgans en de kolgans. Mooi meegenomen: de paden zijn eveneens toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

3. Vijverbroek    

Provincie: Limburg

Afstand: 5,3 km

Het Vijverbroek is een prachtig moerasgebied op de Belgisch-Nederlandse grens, begroeid door moerasbossen uit elzenbroekbos, wilgenstruweel en drijftillen. Wandel over de paden, ontdek de plantenrijkdom en zoek naar sporen van bevers, zilverreigers en reeën in de modder.

4. Antitankgracht    

Provincie: Vlaams-Brabant

Afstand: 14 km

De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek zijn één van de weinige plekken in Vlaams-Brabant waar je het gevoel krijgt dat je erin kan verdwalen. Met haar rijke loofbossen, broekbossen en hooilanden is dit een schitterend moerasgebied. De vele bruggetjes en knuppelpaden maken het wandelparcours heel het jaar begaanbaar. Hou je ogen open voor kleine zoogdieren (denk aan wezels, konijnen en egels) die zich hier thuis voelen.

5. Gulke Putten    

Provincie: West-Vlaanderen

Afstand: 7,2 km

Ten zuiden van Brugge vind je Gulke Putten, een natuurreservaat waar enkele van de meest zeldzame dieren van Vlaanderen leven, zoals de levendbarende hagedis en de rups van de veelvraatvlinder. Kom er wandelen en geniet van bloemenrijke paden, rustieke bossen en uitgestrekte graslanden. In de begrazingsblokken, die je via klappoortjes binnengaat, kunnen gallowayrunderen je pad kruisen.

Gulke Putten

6. Hobokense Polder    

Provincie: Antwerpen

Afstand: 7,5 km

De Hobokense Polder is de grootste brok natuur in Antwerpen Stad, en wat voor één! In dit verrassend rustig decor met een grote verscheidenheid aan landschappen groeien meer dan 500 verschillende plantensoorten en 360 verschillende soorten paddenstoelen. In de late lente stelen orchideeën er de show, en ook hier kom je gallowayrunderen tegen. 

7. Landschap De Liereman    

Provincie: Antwerpen

Afstand: 5,5 km

Landschap De Liereman is één van de oudste natuurgebieden van België.

Kruidig ruikende gagelstruiken, zoetgeurende brem, frisgroene bossen en uitgestrekte heide zorgen langs het Duinenpad voor een Kempens festival van geuren en kleuren. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. Opgelet: honden zijn niet welkom in dit kwetsbare gebied. 

Landschap De Liereman

8. Bos t’Ename - NIEUW in 2018

Provincie: Oost-Vlaanderen

Afstand: 6,4 km

Aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen ligt Bos t’Ename, een magnifiek bos dat uitzonderlijk rijk is aan planten – van bosorchissen tot maagdenpalm – en dus een echte aanrader voor wandelaars. Naast een flinke, leerrijke tocht doorheen een gevarieerd landschap, bieden wandelingen in Bos t’Ename ook prachtige panorama's op de Scheldevallei. Opgelet: het wandelpad is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.

9. Silsombos - NIEUW in 2018  

Provincie: Vlaams-Brabant

Afstand: 4,5 km

Het Silsombos is een paradijs voor natuurliefhebbers die van een fikse wandeling houden. Het is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. In mei, juni en juli bloeien de bosorchissen, het kleurrijke uithangbord van het gebied dat deel uitmaakt van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

IMGP5211

Opgelet: als het veel geregend heeft zijn waterdichte wandelschoenen of laarzen aangeraden op alle A.S.Adventure-wandelroutes.

Zorg dat je goed voorbereid aan je wandeltocht begint!

>> Wij maakten een checklist met een heleboel tips die van je wandeling een succes maken.

 

Mis je nog een stevig paar wandelschoenen om de A.S.Adventure-routes uit te proberen?

>> Neem een kijkje in de webshop en kies jouw favoriete paar.