image link

Sale tot -40 %

Wandelroutes in de kijker

Eropuit trekken? Altijd een goed idee. In de buurt? Nog beter! Wandelroutes in België trakteren je op prachtige natuur, verrassende uitzichten en verborgen parels. Soms moet je gewoon eens die aardenweg inslaan, en dan vertrek je zo op avontuur – zonder verre reis. Wij wijzen je de weg!

Antwerpen

o   Afstand: 4,2 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Knooppunten: Aardgasnatuurwandeling: volg de zeshoekige borden met blauw vlammetje

Wandelen is tot rust komen. En daar kom je volledig aan toe in De Bospolder in Ekeren, in het noorden van Antwerpen. Dit is het allereerste Vlaamse natuurinrichtingsproject, waardoor er in dit gebied veel zelfdzame planten- en diersoorten in hun natuurlijke habitat hersteld zijn. Benieuwd? Kies dan voor de Aardgasnatuurwandeling die je meeneemt langs graslanden, bos en moeras, afgewisseld met ondiepe plassen. Je start je route met een blik door de vogelkijkhut, waar je een blik werpt op de thuis van de ooievaarsbek en de reigersbek. Ook de kleine karekiet, rietgors en tal van eenden voelen zich thuis in het rietland. Verrekijker in de aanslag en in alle rust en stilte genieten van het uitzicht dus! De wandeling loopt ook langs het begrazingsblok voor de gallowayrunderen. Die steken Natuurpunt een handje toe met het beheer van een nog mooiere en groenere bospolder.

Oost-Vlaanderen

o   Afstand: 10 km

o   Niveau: gevorderd

o   Knooppunten: 1 – 90 – 91 – 95 – 98 – 97 – 29 – 27 – 35 – 87 – 86 – 3 – 4 – 2 – 1

Voor een duivelse wandeling in de Vlaamse Ardennen kan je terecht in Brakel. Startend bij het ommuurde kerkhof van de Sint-Jozefskerk kom je langs groene weilanden verschillende kappelletjes tegen, en op knooppunt 58 ontdek je zelfs een eikenknot vergroeid met een houten kruis. Op je pad doorkruis je drie bossen: het Trimpontbos met waterlopen van het denderbekken, het Livierenbos op Franstalig grondgebied en het Hayesbos, dat je bereikt via het landgoed Manoir de Lievieren en waar de Verrebeek meandert. Ten slotte eindig je je dagtocht in Het Meiklokje, een kroeg die vroeger beheerd werd door de koster, vlakbij de Sint-Jozefskerk.

 

Maar … wat is dat nu toch met die duivelsmythe achter de naam? Wel, hier komt ie, het verhaal van de duivelsschuur: een arme boer belooft zijn ziel als de duivel voor hem een schuur bouwt voor de ochtend komt. De boerin krijgt er lucht van en brengt de haan aan het kraaien. De duivel vlucht weg en de schuur is klaar, op één gat in de muur na, dat zich niet laat dichten.

o   Afstand: 25,3 km

o   Niveau: gevorderd

o   Knooppunten: GR 128

Een boswandeling is altijd een goed idee. Van diepgroen in de zomer tot gekleurd in de herfst: het Raspaillebos in Geraardsbergen nodigt je in elk seizoen uit om te gaan ontdekken en beleven. In het voorjaar trakteert het je zelfs op een prachtig lappendeken van blauw, wit en geel. De A.S.Adventure-wandeling is 7 kilometer lang en neemt je mee langs uitzichten over de Dender- en Markvallei en het reliëflandschap van de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Ook qua bronnen mag het bos er zijn: overal in de hellingknikken sijpelt kalkrijk water uit de bodem en ontspringen beekjes. En dat draagt weer bij aan de rijke flora en fauna die je er terugvindt. Zo kan je als het regent misschien een vuursalamander spotten. Dus zelfs bij regenweer: laarzen aan en gaan!

Vlaams-Brabant

o   Afstand: 25,3 km

 Niveau: gevorderd

 Bewegwijzering: GR 128

Op een steenworp van Brussel ga je op wandel door het gevarieerde landschap van de leemstreek. De Leemstreek is een uitzonderlijk vruchtbaar gebied, met als gevolg veel land– en tuinbouw en uitgestrekte velden en weien. Het glooiende landschap wordt afgewisseld door grote historische hoeves en woonkernen die zich centreren rond kerkjes. Onderweg geniet je ook van het Kravaalbos, waar je vanop de paden kan genieten van échte topnatuur: bonte spechten, vuursalamanders, bosanemonen en wilde hyacinten vinden allemaal hun thuis in deze restant van het vroegere Koolwoud. Voor rust kan je verder terecht in de abdij van Affligem, die haar bekendheid verwierf door smaakvolle kaas en heerlijke abdijbier. Op deze route genieten wandelaars met volle teugen van landelijke charme en natuurpracht, en dát in het centrum van het land.

Het Vinnemeer

o   Afstand: 5,5 km

o   Niveau: makkelijk

o   Knooppunten: volg de witte bewegwijzering

In Zoutleeuw ligt het Vinnemeer, het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen, te glinsteren. Dankzij de Vinnewandeling rond het meer kan je alle pracht van dit provinciedomein in je opnemen. Graslanden, bossen, akkers … en vooral veel rustgevend water. Kom je aan bij knooppunt 344, dan kan je genieten van een wijdse blik op de tien meter hoge uitkijktoren langs het meer. Perfect om vogels te spotten of je camera uit te proberen! Je allerkleinsten kunnen zich uitleven in de speeltuin, waarbij ze al spelend leren over het meer, zijn bewoners en de bijhorende flora. Kom hier in het voorjaar zeker een bezoekje brengen, want dan kan je er zelfs een nachtje paalkamperen in de vrije natuur.


Kriebelt het ondertussen toch om wat verder van huis te gaan? Ontdek meerdaagse wandelingen iets verder weg.


o   Afstand: 14 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Knooppunten: 5 - 50 - 52 - 54 - 55 - 56 - 58 - 501 - 515 - 516 - 53 - 51 - 5

De Antitankgracht is een moerasgebied dat je met bruggetjes en houten paden kunt verkennen, en dat samen met het Haachts Broek en het Schorisgat tot de groene gordel van de Leibeekvallei behoort. Bijzonder: tijdens deze wandeling bezoek je beschermd landschap. De Antitankgracht werd in 1939 aangelegd met als doel pantserwagens tegen te houden, en werd uitzonderlijk goed bewaard door de waterige omgeving. Zo is deze historische plek een natuurgebied én oorlogsmonument. In de verlaten bunkers houden grootoorvleermuizen trouwens hun winterslaap! Tijdens je wandeling ontdek je een lappendeken van bossen, weien, akkers en hoge struiken. In het gebied worden sinds kort traditionele akkerbouwmethoden toegepast, waardoor flora als de zeldzame akkerandoorn naar het gebied terugkeerden. Je kinderen genieten hier verder nog van een speelhuis en de speeltuin. Opgelet! Trek tijdens deze wandeling zeker je hoge laarzen aan.

o   Afstand: 13,2 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Knooppunten: 108 - 100 - 19 - 124 - 123 - 125 - 110 - 127 - 111 - 128 - 129 - 109 - 130 - 131 - 108

Het Meerdaalwoud: een belangrijk onderdeel van de groene long rond het bruisende Leuven. Dit bos bevat Europese topnatuur, want nérgens anders in Vlaanderen vind je 1000 eiken van meer dan 2,5 meter in omtrek. Het Meerdaalwoud is een serene, groene plek met een rijke geschiedenis. Zo vonden archeologen ooit gebruiksvoorwerpen uit vuursteen op de Tomberg, die je tijdens je wandeling beklimt. En pssst: heb je ooit al oog in oog willen staan met een ree? Grijp dan hier je kans, want het bos bevat één van de alleroudste reeënpopulaties in België. En die spot je het best tijdens een frisse ochtendwandeling. Geen reeën of vuurstenen op je pad? Dan geniet je als wandelaar, fietser of ruiter van maar liefst 4.000 hectare aan puur natuurplezier. Neem ook je kleinsten mee, want zij kunnen naar hartenlust genieten van dit bos dankzij speciale speelzones.


Heb jij je Daily Dose of Nature al binnen?

Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.

Lees het manifest

Limburg

o   Afstand: 8 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Bewegwijzering: volg de rode route

In het uiterste zuiden van Limburg vind je het Hornebos, dat vroeger bekend stond als een kasteeldomein. Een belangrijk stukje geschiedenis, want in dit bos worden inspanningen geleverd om de oude glorie helemaal te doen herleven: en dat is te zien.

De verborgen moois‑wandeling neemt je mee in diepe holle wegen die leiden naar adembenemende panoramische uitzichten. Door de talrijke loofbomen genieten verschillende bosvogels van van een prachtige leefomgeving. Het bos vormt een groene plaats met tal van golvende akkers die zich bijna 130 meter boven de zeespiegel bevindt.

Bovendien maak je kans om watervogels te spotten door de bronnen van de Herk. Met een beetje geluk (én een verrekijker bij de hand) heb je zelfs kans om een roofvogel in actie te zien.

o   Afstand: 4,1 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Knooppunten: 24-23-22-34-(speelbos Voerenberg)-35-(speelbeek Lankwater)-40-33-34-22-23-24

Het buitenleven? Da’s onze eerste natuur. Daarom wijzen we je samen met Natuurpunt de weg naar de mooiste plekjes in de Voerstreek, door een afwisselend en uniek landschap in Limburg. Dit wandelpad vertraagt, doet stilstaan en verademd. Het allerbelangrijkste? Respect voor de lokale natuurpracht, want alleen zo kan je alles ook helemaal in je opnemen. Want deze wandeling mag dan aan de korte kant zijn, hij is krachtig in ervaringen: geluiden en geuren onder het bladerdak, een uitzonderlijke kijk op dieren in hun natuurlijke habitat, de schilderachtige scènes met kastelen, molens, mergelgroeven, bronnen en holle wegen. Heb je na vier kilometer in de kuiten zin om je wandelschoenen nog wat langer te gebruiken, dan kan via de aanknopingspunten de Noordalwandeling en de Bovenhoutwandeling verkennen.

Namen

o   Afstand: 12,8 km

o   Niveau: gemiddeld

o   Bewegwijzering: Volg de bordjes met het rode vierkantje

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste wandeling van het land? Als je van kunst en natuur houdt, haal je hier je hart op tijdens een kunstwandeling in de Condroz‑Famenne. Waan je in een openluchtmuseum waar je wandelt door prachtige weiden en landschappen. En de kunst? Wel, onderweg maak je kennis met kunstwerken van de Land’Art beweging, waarbij de kunstenaar inspeelde op de ruimte en de natuur. Hét moment om je fantasie eens de vrije loop te laten gaan. Want onderweg zie je boomstammen … Of lijken het nu toch levende wezens te zijn? Als we je geprikkeld hebben, kan dit wel eens jouw perfecte gelegenheid zijn om de streek en zijn verborgen schatten te ontdekken.

Luxemburg

o   Afstand: 5,5 km

o   Niveau: moeilijk

o   Bewegwijzering: volg de bordjes met het nummer 43 (rode markering)

De Laddertjeswandeling samengevat? Kort maar krachtig. Eentje waarvoor de waaghalzen onder ons zich geroepen moeten voelen. Als het droog weer is en je stevig schoeisel bij de hand hebt, is het de moeite waard om hiervoor af te zakken naar Rochehaut in Luxemburg. Langs een aantal verticale metalen ladders klim je naar boven, waar oneffen paden op je wachten om je mee te nemen langs dichte bossen en steil reliëf. Een tocht met diepe klimstukken en dalingen, waarna je het panorama op de vallei van de Semois voorgeschoteld krijgt. Het laatste deel van de wandeling is weer wat vlakker en rustiger en brengt je weer naar het centrum van Rochehaut. Kortom, zoals deze wandeling zijn er geen twee. Wedden dat je nadien ongelooflijk trots bent op jezelf dat je al die ladders hebt overwonnen?


Al deze wandelroutes onder je duim? Give it a scroll op onze Instagram Guides.

Laat je verder inspireren

Op vakantie in België? En krijg je niet genoeg van de natuur en wildlife? In ons land kun je op pad in tal van groene natuurgebieden om je hart op te halen.


Op wandel? Deel één van het stappenplan: trek je wandelschoenen aan. De juiste schoenen kiezen is ook cruciaal voor je overall wandelervaring.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.