basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Zonneproof op pad met uv-kledij

Als reiziger kom je wel eens in streken waar het zonlicht sterker is dan thuis. Omdat katoenen T-shirts nauwelijks bescherming bieden tegen de zon, en – geef toe – je je laagje zonnecrème wel eens vergeet te smeren, investeer je best in kledij die de schadelijke uv-stralen tegenhoudt.

Wat is UV?

Uv staat voor ‘ultraviolet’ en is een elektromagnetische straling die je net niet met het blote oog kunt waarnemen. Deze straling maakt deel uit van het zonlicht en kan in hoge dosissen schade toebrengen aan je huid en ogen. In zonnecrèmes zitten ook stoffen die een deel van deze uv-stralen blokkeren.

Zoek naar de UPF-factor op je kledij

Gevonden? UPF staat vaak op reiskleding vermeld en betekent ‘Ultraviolet Protection Factor’. Dit getal geeft aanhoeveel uv-straling de kledingstof effectief tegenhoudtHoe hoger, hoe beter, want dan dringt er minder straling door tot op je huid. Een UPF van 5 bijvoorbeeld beschermt nauwelijks, maar een UPF van 50 laat bijna geen uv-licht meer door.

Waarom is beschermende kledij nodig?

Te veel blootstelling aan sterk zonlicht vergroot de kans op huidkanker, dat staat buiten kijf. Vooral kinderen jonger dan 16 jaar zouden uit de zon moeten blijven op het heetst van de dag. Met de juiste kledij in de reiskoffer kun je de gezondheidsrisico’s al flink reduceren, aangevuld met de juiste beschermende zonnecrème natuurlijk.

Aan jou de keuze

Zoek je nog naar aangepaste kledij voor je volgende trip? Let dan op het volgende.

  • Hoe dichter en hoe regelmatiger de stof geweven is, hoe minder uv-stralen er doorheen kunnen dringen.
  • Donker gekleurde stoffen laten minder uv-stralen door dan lichte gekleurde.
  • Natte kledij beschermt veel minder dan een droog kledingstuk.

De UPF-factor vind je terug op het informatielabel van elk uv-kledingstuk of vraag raad aan een A.S.Adventure-medewerker.