basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Tips voor budgettrips naar de sneeuw   

Skitrips en snowboardvakanties altijd een dure aangelegenheid? Dat hangt er van af. Wie een beetje uitkijkt, zich flexibel opstelt en niet vies is van wat improvisatie kan ook met een beperkt budget genieten van sneeuwpret. 

Locatie is alles

Wie absoluut naar Courchevel of St. Moritz wil, kunnen we meteen melden dat skiën daar nooit echt goedkoop zal worden. Ruil de Franse bergen, Zwitserse skipistes en Oostenrijkse slopes bijvoorbeeld eens voor een skibestemming in Oost-Europa. De sneeuw ligt er even dik, er is de helft minder volk en als je een beetje uitkijkt, kost je vakantie slechts een fractie van je gewoonlijke skitrip. Wat dacht je van één van deze bestemmingen met een hoge sneeuwzekerheid?

 

  • Jahorina (Bosnië) Gelegen op zo’n 30 km van Sarajevo, biedt ‘de sneeuwkoningin’ mooie skiaccommodaties met heel wat rode pistes. Ideaal voor beginnende en gemiddelde skiërs. 
  • Jasna (Slowakije) Skiën in de Lage Tatra, te midden van een nationaal park? Yes please! Je vindt hier skiaccommodaties voor alle niveaus, inclusief gezinnen met kinderen.
  • Kransjka Gora (Slovenië) Met 18 rode en groene pistes een aangename omgeving voor wie het skiën beter onder de knie wil krijgen. 
  • Bialka Tatrzanska (Polen) In het zuiden van Polen op zo’n 100 km van Krakow, wacht je dit mooie skidorpje. Mocht je uitgekeken raken op de sneeuw, dan kun je er ook proeven van geothermische baden. 
  • Bansko (Bulgarije) Het voornaamste skigebied van Bulgarije werd onlangs compleet vernieuwd, waardoor je hier op een erg moderne infrastructuur kan rekenen. 

Timing is key

Nog belangrijker dan waar je gaat skiën, is wanneer je de latten wil aanbinden. Februari is veruit de populairste en bijgevolg ook duurste, skimaand. Wil je echt besparen op je skibudget? Stel je dan zo flexibel mogelijk op, zowel qua timing als locatie. Want waarom zou je ieder jaar routineus naar hetzelfde resort moeten? Als je weet dat skiën in januari en maart gemiddeld 45 procent goedkoper is dan in februari, kun je die jaarlijkse skitrip gerust een paar weekjes vervroegen of verlaten. Toch?

>> TIP: Kijk vooraf na wanneer de bestemming van jouw keuze de hoogste kans op sneeuw biedt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook in typische skigebieden varieert dit immers van locatie tot locatie, en zelfs van jaar tot jaar.

De huidige sneeuwhoogte in populaire skigebieden kun je ook online raadplegen.

Combineer slim

Natuurlijk zou het fijn zijn om in businessclass naar Ischgl te vliegen en je daar een week lang in de suite van een vijfsterrenhotel op te houden wanneer je niet op de latten staat. Maar dat heeft nog weinig met een echte skivakantie te maken. Een skivakantie is de vriendenvakantie bij uitstek. Met z’n vijven in een auto, om de twee uur een andere chauffeur en in de koffer de typische versnaperingen: hot dogs en hamburgers à volonté. Deeg voor pannenkoeken op zondagochtend, en zo kunnen nog wel even doorgaan. Punt is dat de manier van reizen en de insteek van je trip ook een slok op de borrel kan schelen. En voor de fun moet je uiteindelijk toch zelf zorgen.

 

Research loont

 

Doe vooraf zeker de moeite om uit te zoeken welke combinatie voor jouw specifieke bestemming en verlofperiode het goedkoopst uitkomt. Vind je een superaanbieding bij een vliegtuigmaatschappij? Dan is vliegen misschien wel goedkoper dan rijden, zelfs al deel je de reiskosten bij die tweede optie uiteraard door het aantal reizigers.

Heb je een superdeal weten te fiksen voor je hotelverblijf? Dan komt dat misschien wel goedkoper uit dan met z’n vijven in een chalet je eigen potje te koken. Er zijn heel wat populaire bookingsites waarop je voorbeelden vindt van de tarieven, zoals Sunweb, Booking.com, Travelbird, Thomas Cook of Neckerman. Ook bij gespecialiseerde aanbieders zoals Wintertrex, Skiworld of Flanders Ski kun je een idee krijgen van de mogelijkheden.

 

Check ook of het niet voordeliger is om in België ski’s te huren. Ter plekke alles huren bespaart je misschien gesleur, maar je betaalt er meestal ook een meerprijs voor, bent minder zeker van de kwaliteit én je hebt minder keuze.

Ook voor de skipas is het zeker het controleren waard of je best voor een package deal, skipas inbegrepen, opteert of je die skipas toch maar beter apart betaalt.   

>> Wintersportmateriaal huren? Bij A.S.Adventure zit je aan het juiste adres, met sterke prijzen, een ruim aanbod en gegarandeerde kwaliteit.

 

Bekijk de mogelijkheden hier! >>