De hotspots van 2015

Lonely Planet, TripAdvisor, National Geographic … Nu het nieuwe jaar om het hoekje loert, slaan de meest toonaangevende websites je weer om de oren met ‘must see’-bestemmingen voor de reislustige trendsetter. Ver weg of dicht bij huis, cultuur of natuur: wij selecteerden voor jou de vijf plekken die in 2015 het bezoeken meer dan waard zijn.

Zermatt in Zwitserland

Elke zichzelf respecterende bergbeklimmer heeft zich er al eens aan gewaagd … of hem op z’n minst vanop afstand bewonderd: de Matterhorn. Het bekendste zicht op deze 4.478 meter hoge berg van wereldklasse krijg je in het Zwitserse resortparadijsje Zermatt, waar ze dit jaar de 150ste verjaardag vieren van de allereerste beklimming. Wil je in de voetsporen treden van Edward Whymper en zijn gevolg? Hou dan zeker even halt bij de volledig gerenoveerde Hörnli Hut aan de voet van de berg.

Washington, DC in de Verenigde Staten

Dit jaar prijkt de hoofdstad van het land van melk en honing op nummer 1 in de hotspot-lijst van Lonely Planet: Washington, DC. Niet alleen een topper voor stadsvogels en museumfanaten, maar ook voor wie houdt van een vleugje geschiedenis: Abraham Lincoln, de 16de president van de Verenigde Staten, werd er 150 jaar geleden neergeschoten. Na een heerlijk hapje in een van de vele multiculturele eettentjes kun je dus ook Ford’s Theatre bezoeken waar Booth Lincoln neerschoot of wandelen door de National Mall, het park waar Martin Luther King zijn wereldberoemde speech gaf.

De Wild Atlantic Way in Ierland

Wie eens een originele roadtrip wil plannen, richt zijn pijlen dit jaar best op de ruige westkust van Ierland. In 2015 wordt de Wild Atlantic Way, Ierlands best bewaarde geheim, namelijk in de kijker gezet. Voor de liefst 2.500 onafgebroken kilometers langs de oceaanbranding krijg je heel wat ‘uren’ in de plaats: cultuur, natuur en vooral een hoge dosis avontuur! Van Donegal in het hoge noorden tot Cork in het uiterste zuiden: zo zag je Ierland nog nooit.

Macau in de Volksrepubliek China

Foodies met een neus voor cultuur kunnen in het nieuwe jaar zeker en vast hun hart ophalen in dit ‘speciale geval’ van de Volksrepubliek China. Met hun Portugees koloniaal verleden en op een boogscheut van Hongkong vormt dit dichtbevolkte, soevereine staatje een levendige mix tussen de oude en nieuwe wereld. Van boeddhistische tempels tot blinkende casino’s: Macau has it all. Sinds 2005 staat het historische centrum bovendien op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Litouwen in het hart van Europa

Voor Litouwen is 2015 een echt sleuteljaar. Als kersvers lid van de eurozone maken ze op 1 januari namelijk definitief komaf met hun Sovjetverleden en betaal je er eindelijk gewoon met je bankkaart op restaurant. Eens je kennismaking met het prachtige barokke centrum van de hoofdstad erop zit, kun je het natuurpark het Koerse Haf bezoeken of even uitblazen op een van de adembenemende stranden langs de Koerse Schoorwal. Wist je trouwens dat het middelpunt van Europa in Litouwen ligt?