CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 | + Gratis levering

Zo kies je de juiste fietshelm

De veiligste fietshelm? Dat is de helm die je daadwerkelijk draagt. Wanneer een fietshelm oncomfortabel is, slecht past of gewoon geen zeker gevoel geeft, zal hij na een tijdje gewoon in de kast of garage blijven liggen. Kortom, een fietshelm kiezen is iets waarvoor je maar beter je tijd neemt. Met deze tips vind je het juiste exemplaar.

Bepaal je gebruik

Aerodynamisch, superlicht of met een speels design voor de kids. Kies een fietshelm in functie van je gebruik. Plan je vaak een ritje, dan is een duurdere helm een goede investering. Die is meestal lichter, biedt meer ventilatie en zorgt dus voor een beter comfort bij langere ritten. Wie slechts occasioneel fietst, kan met een minder prijzig exemplaar ook de baan op. 

TIP: Het verschil tussen een goedkope en een dure helm zit hem niet in de mate van bescherming – want die is in beide gevallen optimaal. Het grootste verschil merk je bij het design, de verluchting, comfortsnufjes allerhande en de duurzaamheid. Kortom, een duurdere helm zorgt vooral voor een fijnere gebruikservaring.    

Ga voor nieuw

Koop altijd een nieuwe helm. Alleen dan ben je zeker van een ongevalvrij exemplaar. Bij een val wordt de zachte binnenkant wel ingedeukt, maar dat zie je niet altijd aan de buitenkant. Toch is de helm in dat geval niet meer geschikt om schokken op te vangen. Vervang je helm na een zware val dan ook meteen. 

De juiste code graag

In een kwaliteitshelm zie je een CE-markering staan dat wordt aangevuld met een nummer van de Europese norm waaraan hij voldoet: EN 1078 voor volwassenen, EN 1080 voor kinderhelmen.

TIP: Bij de snelste e-bikes – de zogenaamde pedelecs – is een helm die voldoet aan de EN 1078-norm verplicht. Bovendien moet een helm de slapen en het achterhoofd beschermen om wettelijk geschikt te zijn voor deze categorie e-bikes. 

Ventilatie of regenbescherming

In een ideale wereld kunnen beide gecombineerd worden zonder compromis, maar bij fietshelmen moet je meestal toch kiezen voor één van beide. Fervente mountainbikers en wielertoeristen opteren vaak voor een exemplaar met iets meer ventilatie en dus iets minder regenbescherming, zoals de Nutcase Gen 3. Occasionele fietsers kiezen veeleer voor een fietshelm die het hoofd zo droog mogelijk houdt, zoals de Lazer Blade. Aan jou de keuze.

Welke maat kies ik?

De omtrek van je hoofd komt overeen met de maat van je helm. Dat meet je op exact 2,5 cm boven je wenkbrauwen. De meeste helmen variëren tussen de 47 en 58 cm. In de praktijk wordt echter vaak gekozen voor maataanduidingen van XS tot XL. Met een maattabel (size chart) ernaast zie je meteen welke maat bij welke hoofdomtrek past.  

Ga je een helm passen in de winkel? Maak hem dan vast en schud je hoofd stevig heen en weer. Als hij goed blijft zitten, heb je de juiste maat beet.

Zo draag je je helm

Plaats de helm mooi recht op je hoofd, met de voorkant ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen. Laat hem niet achterover leunen.

  • Een helm moet niet alleen de boven-, voor- en zijkant van je hoofd beschermen, maar ook je slapen.
  • De helm mag je gehoor of gezicht niet belemmeren. En hij moet goed ventileren.
  • Als je een bril draagt, zet die dan op bij het passen.
  • Het voorste bandje moet zo verticaal mogelijk lopen. Het achterste bandje komt bij het voorste bandje samen onder, en niet over de oren.
  • Let erop dat de bandjes stevig zitten, maar niet knellen en zorg er voor dat de sluiting niet over je kin kan schuiven.

Softshell vs hardshell

Beide helmtypes bieden een optimale bescherming, maar hardshell fietshelmen zijn beter bestand tegen een ruwe behandeling. Daarom zijn ze beter geschikt voor jonge kinderen, die hun helm na het fietsen weleens in de hoek durven te gooien. De softshell ziet er op het eerste gezicht exact hetzelfde uit, maar heeft geen harde buitenschaal. Bij intensief gebruik is de veel lichtere softshell wel een stuk plezanter om dragen. 

Nog steeds op zoek naar de juiste helm? Maak dan een toertje door ons volledig aanbod fietshelmen.

Wanneer ben ik aan een nieuwe helm toe?

Dat een helm waarmee je al eens over de kop bent gegaan je niet perfect meer kan beschermen, is voor iedereen duidelijk. Maar je verandert ook best van helm wanneer:

  • Je jouw helm heel hard hebt laten vallen
  • Je nog over een fietshelm vanuit de jaren tachtig beschikt
  • Je geen CE-markering en EN-nummer in de helm terugvindt
  • Je helm niet goed vastzit en niet aanpasbaar is
  • Je helm niet over een plastic buitenlaag beschikt