Explore More Belgium: Op pad door Vlaanderen

Op vakantie in eigen land saai? We dachten het niet! Vlaanderen zit tjokvol interessante plekjes die een bezoekje meer dan waard zijn. In elke provincie kan je gerust een week rondtrekken en elke dag verborgen pareltjes ontdekken. Staycation 2.0., here we come!

WEST-VLAANDEREN

Maandag - 3 doe-tips

 • Het Zeetje beleven, zonder op een druk strand te gaan liggen? Topidee! We beginnen met een klim van 20 meter tot boven op de artistiek ogende Warandetoren in Middelkerke, waar we een prachtig uitzicht hebben over Middelkerke, Westende en – natuurlijk – de zee.
 • Terug op de begane grond gaan we genieten van de rust en de natuur van het Strandreservaat in Nieuwpoort. Met wat geluk spotten we misschien wel een zeehond, dat zou pas cool zijn! 
 • En omdat we niet genoeg krijgen van hoogtes, staat ten slotte De Hoge Blekker in Koksijde op het programma. Met zijn 33 meter is deze hoogste duin van onze kust een beklimming meer dan waard. 

 

Dinsdag - 3 doe-tips

 • Het Zwin een cliché? No way! Dit is veruit de meest prettige en originele manier om iets bij te leren over (trek)vogels. De prachtige natuur van de Zwinvlakte bij Knokke krijgen we er gratis bovenop. Onze dag kan al niet meer stuk! 
 • We voelen een klein hongertje opkomen en maken dus een ommetje langs De Zoete Polder, een gezellige fruitgaard in de kustpolder van Knokke-Heist. Hier slaan we een voorraad heerlijke kersen in om de rest van de dag door te komen. 
 • Nog helemaal in de ban van vogels besluiten we om de dag af te sluiten met een wandeling in de Uitkerkse polder in Blankenberge. Als belangrijk broed-, rust- en foerageergebied is dit weidevogelreservaat een ideale plek om vogels te spotten. 

Woensdag - 3 doe-tips

 • Vandaag staat een unieke wandeling op het programma. We volgens een route die ons van De Panne naar de Cabourduinen in Adinkeke voert. Sommige delen van deze fossiele duinen zijn al 5.000 jaar oud! En dat gewoon aan onze eigen Belgische kust, hoe zot is dat?! 
 • Niet veel later worden we opnieuw helemaal stil: we staan aan de Spanbroekmolenkrater in Wijtschate, de grootste en meest imposante mijnenkrater uit de streek. De krater uit WOI is nu een prachtige vijver die zijn naam – Pool of Peace – niet gestolen heeft. 
 • Na al die stiltemomenten kunnen we wel wat afleiding gebruiken en dus strijken we neer in ’t Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide, een gezellige plek waar het vol loopt met (rarara …) alle mogelijke soorten kippen en tal van andere boerderijdieren. 

 © Westtoer APB Hires - © Jurgen de Witte


Donderdag - 3 doe-tips

 • Een kasteel, een 200 jaar oude plataan en lanen die in een stervormig patroon liggen: aan idyllische elementen geen gebrek tijdens onze ochtendwandeling in Het Sterrebos in Roeselare vandaag.
 • Maar er staat nog meer fijns op het programma. Eerst is er onze afspraak met ‘Greeter’ Johannes, een enthousiaste inwoner van Deinze die ons mee op sleeptouw neemt in de Leiestreek en ons daarbij de mooiste plekjes toont om natuurfoto’s te maken.
 • En ten slotte volgen we de prachtige wandelroute Oude Spoorweg - Vaarttaluds - Braebos in Zwevegem, die ons langs het water en door boomgaarden en bossen voert. Onderweg zien we bosanemonen, orchideeën en Shetlandpony’s. Gelukkig hebben we onze camera bij!

Vrijdag - 3 doe-tips

 • Een dagje Oostende! De drukte van de dijk en het strand laten we links liggen en we kiezen resoluut voor rustige alternatieven … zoals het ruime sop, bijvoorbeeld. Tijdens een unieke boottocht van Captain Blue kunnen we niet alleen uitwaaien op volle zee, maar ook de kust en het strand vanuit een compleet ander standpunt bekijken. 
 • Dan is het hoog tijd om onze zeebenen wat te strekken. We volgen de route ‘Oostendse kreken’ doorheen de polders en het historische krekengebied van Oostende, en vergapen ons aan de pracht van de natuur en het open landschap. 
 • Laatste halte van de dag: kinderboerderij De Lange Schuur. Hier kunnen we letterlijk en figuurlijk proeven van het boerenleven, terwijl de kinderen zich volop uitleven tussen de dieren. 

Zaterdag - 3 doe-tips

 • Pret voor de hele familie vandaag! Als eerste activiteit staat een kajaktocht op het Kanaal Gent-Brugge op de planning. Tijdens een tocht van 2,5 uur peddelen we doorheen natuurgebied Miseriebocht, in de oude kanaalarm. 
 • Dan gaan we met het hele gezin op expeditie op het land. In Landschapspark Bulskampveld in Beernem dagen we elkaar uit op stoere hindernissenparcours, met beestige spelletjes, zintuiglijke raadsels en nog veel meer. 
 • We eindigen de dag in De Sierk in Klemskerke. Wie nog puf heeft, kan hier volop zijn circusmoves oefenen met diabolo’s, trapezes en eenwielers. 

Overnachten? Hier slaap je op beide oren

Camping Transfo is gelegen op de industriële erfgoedsite Transfo in Zwevegem. Ideaal als uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de streek, en een bezoekje aan Transfo zelf natuurlijk.

-

In Westouter, middenin het mooie Heuvelland, vind je minicamping In de Nachtegaal Je kan je eigen tent of caravan meebrengen, of overnachten in stijl in een van de prachtige retrocaravans die ze verhuren.

-

Liever luxueus kamperen? Dan is een nachtje in een van de comfortabele tenten (denk boxspring, minibar, flatscreen-tv …) van Ecochique in Westouter zeker iets voor jou. Ontspannen kan ook in de ecologische zwemvijver of de houten hottub.


Zondag - 3 doe-tips

 • We beginnen de dag met een bezoek aan de Kinderbrouwerij, de beschermde site van brouwerij Sint Joris in Reningelst. Dit is de ideale plek om samen met de kinderen meer te weten te komen over de streek.
 • Vervolgens zakken we af naar Dranouter. Niet voor folk, maar wel voor een Smultocht, een stevige wandeling met de Monteberg als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Onderweg genieten we van lokale streekproducten en hun ‘biotoop’. 
 • De dag afsluiten doen we met een ritje op de nostalgische kabelbaan Cordoba in Westouter. Dit is onthaasten met hoofdletter O, en de ideale manier om deze week West-Vlaanderen af te sluiten. 

OOST-VLAANDEREN

Maandag - 3 doe-tips

 • Wat wij zo leuk vinden aan ‘bootje varen’? Dat je het zo rustig of zo actief kan doen als je zelf wilt. Wij gaan vandaag voor zen, en glijden op ons gemak vanuit Drongen de Leie op en af in authentieke Canadese kano’s.  
 • En omdat je op een zomerse dag nooit genoeg water kan zien, trekken we verder naar Vosselare Put in Deinze, een natuurlijk openluchtzwemdomein aan de oude Leiemeander, waar het heerlijk afkoelen is. 
 • Aan het eind van de dag zoeken we terug de stilte op in natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen in Drongen, een groene oase op een boogscheut van Gent. Ideaal om je hoofd helemaal leeg te maken. 

Dinsdag - 3 doe-tips

 • Niets zo fijn om een streek te leren kennen dan een stevige wandeling! Dus verkennen we de omgeving van Lokeren met de Molsbroek-Buylaers wandelroute, die ons door twee natuurgebieden en langs de Durme voert. 
 • Aan de andere kant, niets zo fijn om een streek te verkennen dan … een stevige fietstocht! Of toch maar een boottocht …? Omdat we niet kunnen kiezen, gaan we in Schelde- en Dijleland voor de combinatie. We fietsen langs de dijkwegen en jaagpaden en varen op de Schelde, Rupel en het kanaal Leuven-Dijle. Best of both worlds!  
 • Omdat we wel houden van wat mysterie, houden we ook even halt bij Fort Steendorp. Dit 20 hectare grote fort werd ooit opgetrokken om Antwerpen te beschermen en biedt nu onderdak aan een indrukwekkende vleermuizenkolonie.

Woensdag - 3 doe-tips

 • We kiezen voor een originele citytour vandaag: geen stadsgids met paraplu voor ons, maar eentje met loopschoenen en sportbroek. Al joggend komen we zo langs de mooiste plekjes van Gent. 
 • Uitblazen van onze sportieve actie doen we in de prachtige setting van de Sint-Pietersabdij. Achter de gevels van de abdij gaat een prachtige tuin schuil waar je kan picknicken, chillen en – vooral – je God in Frankrijk wanen. 
 • Ook God in Frankrijk, maar dan op het water: zo voelen we ons wanneer we Gent uitvaren in een gehuurd bootje. Een paar uurtjes dobberen op de Leie, meer hebben wij niet nodig voor dat ultieme vakantiegevoel. 


Donderdag - 3 doe-tips

 • Als eerste op de planning vandaag: een tijdreis naar de Middeleeuwen. We brengen een bezoek aan de archeologische site De Hoge Wal in Evergem, waar de sporen van het 12de-eeuwse Mottekasteel nog duidelijk te herkennen zijn. 
 • Dan smeren we onze kuiten in voor een mooie fietstocht van 69 km langs de kreken van het Meetjesland. Onderweg te zien: prachtige natuur, charmante dorpjes én de geest van Eddy Wally. 
 • Om de dag goed te eindigen, nemen we een duik in de natuurlijke zwemvijver van Recreatiedomein Buitenspel in Evergem. Het is ten slotte vakantie voor iets! 

Vrijdag - 3 doe-tips

 • Onder het motto ‘niks moet, alles kan’ trekken we vandaag naar Het Leen in Eeklo. In dit recreatiedomein vindt iedereen zijn gading: een rustige wandeling in het bos, een leerrijke zoektocht, een potje kubben of petanque, of zelfs een heus yogapad met rustgevende oefeningen … You name it, they got it
 • Geïnspireerd door het yogapad van Het Leen, besluiten we ook de Mindful Walk te doen in Sint-Laureins, kwestie van de dag helemaal ontspannen door te brengen. Al wandelend van knooppunt naar knooppunt brengt een bijpassend geluidsfragment ons helemaal tot rust. 
 • Als afsluiter van de dag kiezen we voor de koeien en kastelen van de Oude Kale Vallei. Tijdens deze wandeling komen we langs bloemrijke hooilanden en sloten met knotwilgen, klimmen we over veesluizen (houten hekjes met overstapjes) en bewonderen we kasteeldorpen zoals Merendree en Vindergem. 

Zaterdag - 3 doe-tips

 • Als echte flandriens wagen we ons vandaag aan onze eigen Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De Oude Kwaremont, de Koppenberg, de Taaienberg … Met de nodige grinta – en de handige bordjes van het Centrum Ronde van Vlaanderen – komen we er! 
 • In avonturenpark The Outsider in Oudenaarde wagen we ons aan de uitdagingen die ‘The 7 Summits’ voor ons in petto heeft. Obstakels omzeilen op de 16 meter hoge klimtoren, ons evenwicht bewaren in het moerasparcours, het donker trotseren in de speleo … Kunnen we! 
 • We sluiten de dag af met knuppelpadwandeling De Nuchten, in Geraardsbergen. Dwars door een natuurreservaat, dus altijd de moeite waard. En je voeten blijven droog!

Overnachten? Hier slaap je op beide oren

Altijd al eens willen slapen in een kunstwerk? Dat kan in de Verbeke Foundation in Kemzeke. In de CampingFlat bijvoorbeeld, een 12 meter hoge steigerconstructie voorzien van kleine tentjes. Minimaal comfort, maximaal uitzicht! 

-

In de Pods van B&B De Groene Weg in Brakel kampeer je origineel, met het nodige comfort en midden in het groen. 

-

Duurzaam overnachten in hartje Gent, dat doe je in Ecohostel Andromeda, een omgebouwd binnenschip gelegen op een rustig kanaal. 


Zondag - 3 doe-tips

 • ’s Morgens rijden we naar Beveren om er de radartoren te beklimmen. Deze toren van acht meter hoog staat in het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark Groot Saefthinge op de grens van Vlaanderen en Zeeland en biedt – als je eenmaal boven bent – een prachtig uitzicht over de polders, de haven en de Schelde.
 • Nadien bezoeken we het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen: de polders van Kruibeke. Zeker mee in onze rugzak: een verrekijker, want dit uitgestrekt wandel- en fietsgebied is ideaal voor het spotten van reeën, bevers en zelfs otters. 
 • Als afsluiter van de dag zakken we af naar de Verbeke Foundation in Kemzeke, de meest wonderlijke plek van het Waasland, waar kunst en natuur naadloos in elkaar overvloeien. 

ANTWERPEN

Maandag - 3 doe-tips

 • We hunkeren naar een goed bosbad en beginnen de week daarom meteen in het Prinsenpark in Retie. De ideale plek om te herbronnen of – voor het jonge volkje – volledig los te gaan in het speelbos.
 • Maar we hebben ook nood aan verfrissing, dus trekken we verder richting de Kleine Nete, waar we ons wagen aan een kano- of kayakvaart op de kronkelende rivier. 
 • En natuurlijk hebben we daarna zin in ijs (what else?). Op dan maar naar de hoeve van Kempense Geitenkaas Polle, waar we smullen van een verfrissend geitenijsje. 

Dinsdag - 3 doe-tips

 • Met de kinderen trekken we eerst naar natuurspeelplaats Hobbeldonk in De Averegten in Heist-op-den-Berg. Hier zijn de speeltuigen geen schommels of wipplanken, maar omgevallen bomen, zand, water en wilgenhutten. Moeten we er nog bij vertellen dat het afscheid zwaar was? 
 • Vervolgens staat er iets supercool op het programma … We gaan op verkenning in Lier: niet te voet, maar al peddelend op een SUP. Sporten en sightseeing, het is weer eens iets anders! 
 • Onze laatste halte vraagt ook nog even om een inspanning: maar liefst 112 treden moeten we nemen voor we bovenop de Toeristentoren Paepekelders in Herentals staan, en beloond worden met een prachtig uitzicht over de streek. 

Woensdag - 3 doe-tips

 • We beginnen de dag in een van de oudste natuurgebieden van het land: De Liereman in Oud-Turnhout. Voor de kinderen ontlenen we een Boeboeksrugzakje met een leuke zoektocht, we zwaaien naar de Cosmogolem en genieten van de pracht die het afwisselende landschap uitstraalt. 
 • Wanneer we daarna bij de Kalmthoutse Heide arriveren voor een volgende wandeltocht, is het al lang lunchtijd. Gelukkig hebben we een picknick besteld, zodat de rust in dit zalige gebied niet verstoord wordt door onze rammelende magen. 
 • Ten slotte maken we nog een ommetje naar natuurgebied de Maatjes in Wuustwezel, waar we de zeven meter hoge uitkijktoren De Klot beklimmen om nog even over de wijde omgeving uit te kijken. 

© Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen- © Dries Luyten - © Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen


Donderdag - 3 doe-tips

 • Ssst! Als eerste uitstapje vandaag maken we een wandeling door het stiltegebied in Hingene. Met alleen het geluid van de natuur op de achtergrond komen we helemaal in relaxte zen-modus. 
 • En dat zullen we nodig hebben, want onze volgende activiteit belooft veel gegil, gelach en spanning. We nemen de kinderen mee op Trollenjacht in De Schorre in Boom, waar zeven reuzetrollen in hout en een gigantische uitkijktoren garant staan voor uren speelplezier. 
 • En alsof dat nog niet genoeg is, sluiten we de dag in De Schorre af met een stoere klimpartij op de 24 meter hoge avonturentoren die je langs de buitenkant moet beklimmen. Zen blijven! 

Vrijdag - 3 doe-tips

 • Toeristje spelen in eigen land? Geen probleem! Tijdens een gezapig boottochtje op de Dijle krijgen we Mechelen vanuit een heel andere hoek te zien. 
 • Wanneer we even later – weliswaar na een stevige klim – op de skywalk bovenop de Sint-Romboutstoren staan, ligt niet alleen Mechelen, maar ook de wijde omgeving aan onze voeten. Wat een uitzicht! 
 • De laatste halte van de dag is er eentje speciaal voor de kinderen. Gewapend met een kompas en een bundel opdrachten gaan we op doe-tocht in het Mechels Broek. Leuk en leerrijk! 

Zaterdag - 3 doe-tips

 • We beginnen de dag rustig: tijdens een wandeling in de Hobokense Polders bespieden we vogels vanuit de kijkhut en speuren we naar Galloway-runderen en Konikpaarden.
 • Daarna melden we ons aan bij het plukhuisje van pluktuin ‘Pluk je fruit’ in Edegem. Gewapend met een emmertje gaan we aan de slag om een lekkere voorraad zomervruchten te verzamelen. 
 • Die vitaminen zullen we nodig hebben, want nu … is het tijd voor actie! Op het Galgenweel op Linkeroever, Antwerpen zetten we – letterlijk – ons beste beentje voor bij het wakeboarden aan de hypermoderne kabelbanen. De max!

Overnachten? Hier slaap je op beide oren

Zonder elektriciteit en stromend water een nachtje kamperen op een vlot, hoe cool is dat?! Op het Zilvermeer in Mol kan het! 

-

Op een duurzame manier genieten van het stadsleven? Boek dan zeker eens een nachtje in het tiny house van Sustainable Family, midden in het historische centrum van Antwerpen.

-

Totale rust en ontspanning zijn absoluut verzekerd in het Dammhus, een A-frame bungalow met zicht op het water in Ravels. Ideaal voor stiltezoekers!


Zondag - 3 doe-tips

 • Een stukje natuurgebied in ’t Stad? Zeker, het bestaat! Wolvenberg is op zich misschien niet zo heel uitgestrekt, maar dat het er heerlijk wandelen is, hebben we vandaag zelf ondervonden. Een mooi begin van de dag! 
 • Daarna trekken we richting de haven. Want jawel, ook daar valt aangenaam te wandelen in het groen. De Wetlands zijn een paar stukken open ruimte waar je zalig kan struinen in de natuurpracht van de Bospolder en natuurgebied de Kuifeend. 
 • Ten slotte trekken we naar Wilrijk, waar Groen Neerland, midden in het Park van Eden, een zalig stukje wilde natuur vormt met onder andere graslanden, ruigtes en poelen. Biodiversiteit? Check!

LIMBURG

Maandag - 3 doe-tips

 • Laten we de week eens actief starten: op de Avonturenberg van B-Mine in Beringen klimmen, wandelen, klauteren en glijden we er op los tot we boven zijn. En dan … genieten van het uitzicht! 
 • Vervolgens gaan we op bezoek bij een kudde alpaca’s. Toegegeven, het zijn rare beesten die dringend naar de kapper moeten, maar ze zijn ook superschattig én superinteressant. Tijdens een wandeling komen we alles te weten over deze bijzondere dieren.
 • Als laatste op het lijstje voor vandaag: Domein Blueberry Fields in Koersel, waar we kuieren tussen de blauwebessenplantages, een lekker bosbessensapje drinken en – als het kan – zelf een handje bessen plukken om mee te nemen naar huis. 

Dinsdag - 3 doe-tips

 • Iedereen kapitein! Met een fluisterboot op elektriciteit ontdekken we de streek rond Leopoldsburg vanop het water. Een rustiger start van de dag bestaat niet. 
 • In Bosland bij Lommel zijn we wel een paar uren zoet. Een expeditie in de Lommelse Sahara, een rustige boswandeling in het Pijnven of een beklimming van de uitkijktoren … Slechts één ding kan je hier niet: je vervelen. 
 • Voor we naar huis gaan, stoppen we bij onze laatste halte: de B&B én ijssalon Franciscushof in Pelt, waar ze de lekkerste ijsjes scheppen. 

Woensdag - 3 doe-tips

 • We beginnen de dag met een wandeling tussen de toppen van de bomen op het Kruinenpad bij Eisden. Boven, onder en naast ons alleen maar natuurpracht, wat een ervaring! 
 • Na de lunch hebben we afgesproken met een ranger aan de mijn van Eisden. Tijdens een erfgoedwandeling vertelt hij alles over het mijnverleden van de streek en toont ons de impact van de mijn op de natuur.
 • Hoog tijd om wat verfrissing te zoeken! Dat doen we in De Wouterbron in Maaseik, een natuurzwembad in openlucht, waar we het water met kikkers en salamanders delen. 

© L.-Lenaers - © Toerisme Maasmechelen - © Koen-De-Langhe


Donderdag - 3 doe-tips

 • We beginnen de dag zoet vandaag. In de oude stoomstroopfabriek in Borgloon – een pracht van een industrieel gebouw – ontdekken we alles over het fruit uit de streek, en hoe dat verwerkt wordt tot lekker broodbeleg. Om honger van te krijgen … 
 • Picknicktijd dus! En dat doen we ook in thema: in de belevingsboomgaard van Borgloon volgen we eerst het pad met doetips en steken dan de barbecue aan, terwijl de kids zich uitleven in de boomgaard. 
 • Na een middagdutje onder de fruitbomen stappen we de fiets op om langs enkele bijzondere kunstwerken van PIT - Kunst in de open ruimte te gaan bewonderen.

Vrijdag - 3 doe-tips

 • Als ochtendactiviteit gaan we vandaag met een gids op stap door Voeren. Het wordt niet zomaar een wandeling, maar een tocht waarbij we meteen ook een paar survivaltechnieken aangeleerd krijgen. Cool, toch? 
 • Dan is het tijd voor een origineel potje boerengolf. De ‘club’ is gemaakt met een houten klomp, de bal is een fors exemplaar in leder en de holes liggen verspreid over verschillende weides, al dan niet bevolkt met koeien … Pret verzekerd dus!
 • Om te bekomen van al die actie ploffen we ten slotte neer op het terras van Herberg Moeder De Gans, in het pittoreske dorpje Teuven. Hier genieten we van een welverdiend maal gemaakt met ambachtelijke en biologische streekproducten. Het weekend kan beginnen! 

Zaterdag - 3 doe-tips

 • De oudste stad van België bezoeken met jonge kinderen, dat doen we met een zoektocht, natuurlijk. Terwijl we speuren naar De Schat van Ambiorix, komen we vanzelf en op een speelse manier langs alle historische plekjes van Tongeren. 
 • Na al dat rondrennen hebben we wel wat afkoeling verdiend. Een plons in openluchtzwembad Plinius in Tongeren is dan ook de ideale middagactiviteit.
 • En omdat we het hoofd graag extra koel houden deze zomer, brengen we nog een bezoekje aan de Mergelgrotten van Kanne in Riemst. Maar liefst 16 kilometer ondergrondse gangen, dat willen we niet missen!  

Overnachten? Hier slaap je op beide oren

Slapen op het water op een unieke locatie? Dat kan in Botel Ophoven, dat afgemeerd ligt in het prachtige RivierPark Maasvallei. 

-

Overnachten in een druppelvormige tent, die in de bomen hangt en deel uitmaakt van een kunstinstallatie … Unieker dan Tranendreef in Borgloon wordt het niet! 

-

Back to basics, zonder wifi, maar mét optimale natuurbeleving? Daarvoor boek je een Cosy Cabin in het Forest Camp van Warredal in Maaseik.


Zondag - 3 doe-tips

 • Om meer te leren over ons zonnestelsel en de planeten is Cosmodrome in Genk the place to be. Maar omdat het zonnetje zo mooi schijnt, beperken we ons vandaag tot de Planetenwandeling in het nabijgelegen bos. Ook leerzaam, en lekker buiten in de natuur.
 • Dan trekken we naar de C-Mine-site. Ook hier valt altijd van alles te beleven. Onze favoriet voor vandaag? Het Labyrint: een indrukwekkende stalen constructie die een uitdagend doolhof vormt. Kunst waar je in mag spelen dus, we like! 
 • De dag én onze week in Limburg afsluiten, doen we in de Vennestraat. Dat is het gezelligste straatje van Genk, waar de sfeer altijd goed is en het eten altijd lekker.

VLAAMS-BRABANT

Maandag - 3 doe-tips

 • Eerst maar even de kinderen uitlaten … In speelbos Everzwijnbad in het Meerdaalwoud liggen een reuzemikado, puzzelbomen en een klimbrug op hen te wachten. Moegespeeld? Dan is een rustige wandeling in het bos zelf ook een optie. 
 • En dan is het tijd voor nog wat meer actie. Met een zelfgesjord vlot de Dijle afvaren? Doen we! De ideale mix van avontuur en natuur.
 • En ten slotte trommelen we de hele familie bij elkaar om samen op schattenjacht te gaan in Zuid-Dijleland. Smartphone in aanslag en geocachen maar! 

Dinsdag - 3 doe-tips

 • Vandaag gaan we bomen kijken. Tijdens de Koninklijke Wandeling van het geografische Arboretum van Tervuren ontdekken we de meest bijzondere boomsoorten uit de hele wereld. 
 • Ook de Dijle- en Lanewandeling in de Dijlevallei begint bij een bijzondere boom. De indrukwekkende plataan aan het vertrekpunt in Sint-Agatha-Rode staat er al sinds 1830 en heeft ondertussen een omtrek van 4,6 meter.
 • En omdat we maar niet genoeg krijgen van de streek, sluiten we de dag af met een stevige mountainbiketocht in de groene rand rond Brussel.

Woensdag - 3 doe-tips

 • We brengen de voormiddag door in de Volkssporttuin van Sportomonium in Zemst, waar we proberen om enkele voorlopers van hedendaagse sporten, zoals beugelen, kegelen en trabol, onder de knie te krijgen.
 • Nadien blijven we nog wat hangen in het verleden. In het Mot in Grimbergen steken we zelf de handen uit de mouwen: houten dakspanen hakken, touw twijnen of een muur lemen … Hier kan je het allemaal leren. 
 • Ten slotte proberen we een glimp van de toekomst op te vangen. Op het waarnemingsterras van Volkssterrenwacht Mira turen we door indrukwekkende telescopen tot we sterretjes zien …. Of op zijn minst de kraters op de maan. 

© Lander Loeckx


Donderdag - 3 doe-tips

 • We starten de dag actief: bij het Sven Nijs Cyclingcenter in Baal springen we op de crossfiets om het beroemde veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nijs te rijden. 
 • Daarna ruilen we ons stalen ros in voor een meer bijzonder vervoermiddel: tijdens een uniek ritje op de rug van de ezeltjes van De Kwadenhoek ontdekken we de natuur van de Hagelandse Vallei. 
 • Op weg naar huis houden we nog even halt in Werchter bij een van de Demertrefplaatsen. Op de plek waar vroeger de scheepstrekkers pauzeerden, voert nu een kronkelend pad ons tot in de kruinen van de bomen. 

Vrijdag - 3 doe-tips

 • Vandaag brengen we een bezoek aan Brussel, maar Manneke Pis en De Grote Markt slaan we over. We zoeken liever de charme op van het Egmontpark, een groene oase die wat verscholen ligt op een binnenterrein. Ideaal voor een luie brunch!
 • ’s Middags brengen we een bezoek aan het bruisende See U, de creatieve en duurzame pop-up in de voormalige rijkswachtschool in Elsene, waar vooral de houten velodroom onze oogjes doet blinken.
 • We ronden ons bezoek aan Brussel af in stijl: op het terras van Chalet Robinson, gelegen op een eiland midden in Terkamerenbos, genieten we van een glaasje en vooral van de rust.

Zaterdag - 3 doe-tips

 • Een beetje sport, een beetje natuur, een beetje cultuur … We volgen de Tumuli-fietsroute in Landen en combineren zo voor elk wat wils. 
 • Volgende halte vandaag is Hoegaarden, waar we in de heraangelegde Tuinen van Hoegaarden volop inspiratie kunnen opdoen om natuurvriendelijk te tuinieren. 
 • Ten slotte strijken we neer in Provinciedomein het Vinne in Zoutleeuw. Na een boeiende wandeling op de knuppelpaden kunnen de kinderen zich hier nog even volop uitleven in het groen. 

Overnachten? Hier slaap je op beide oren

Op de grens van Het Hageland en De Merode ligt B&B De Meren, verscholen in de bossen van Langdorp. De ideale uitvalsbasis om de streek te gaan verkennen. 

-

Overnachten als in een film? Dat doe je in Houwaart in The Forest, een minihutje aan het water, midden in het groen.

-

Logeren in een landelijke loft kan dan weer in De Melkerij, gelegen tussen de velden in Neerhespen.


Zondag - 3 doe-tips

 • We starten de dag aan Cultuurcentrum Westrand in Dilbeek. Niet voor een portie cultuur, maar wel voor een leuke wandeling doorheen natuurgebied De Wolfsputten, dat vlak achter het centrum verscholen ligt.
 • In de museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek is het altijd genieten: de moestuin met vergeten fruit- en groentensoorten, de boomgaard, de bijenkasten, de schaduwtuin … Hier blijven we nog wel even hangen.
 • Of misschien toch niet, want de ijsjeszaak aan de overkant lonkt! We sluiten de week dan ook af met een heerlijk Vlaams-Brabants ijsje met zicht op het kasteel.

Onze kleine koters hebben meer in hun mars dan je denkt! Wil je met het hele gezin op wandel? Deze tips maken er een topervaring van.


Voor een stevige wandeltocht hoef je niet naar het buitenland. Met de vele GR-trajecten die door België lopen, ben je kilometerslang zoet!

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.