5x ecologisch genieten van de zee

Op schelpenjacht, zeehonden spotten of in een elektrische tuktuk door duinen zoeven: hier zijn onze tips voor groene strandvakanties! 

De Waddeneilanden: Doe eens WAD

 

Die slogan vonden we niet zelf uit, ze komt recht uit de duinen van de Waddeneilanden, een eilandengroep die zonder twijfel de titel ‘groenste bestemming van Nederland’ verdient. Niet alleen vind je hier natuur, natuur en nog eens natuur, de eilanden experimenteren ook volop met duurzame initiatieven. Zoveel zelfs, dat ze er een hele website over schreven: www.wadtodo.nl

 

Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland; de namen alleen al geven je zin om instant te vertrekken. De eindeloze bossen, duinen en waterlandschappen liggen slechts een bootritje verwijderd van het vasteland.

 

Arriveren doe je liefst per boot, want auto’s zijn op sommige eilanden verboden. De Wadden willen tegen 2020 energieneutraal zijn. Elk eiland moet tegen dan alle energie die het verbruikt, duurzaam kunnen opwekken. Zo rijden de bussen hier elektrisch of op groen gas, heeft Vlieland een ‘zonneakker’ met 4.000 zonnepanelen en experimenteert een Texelse zeeboerderij met zilte groenten. 

Activiteiten voor je ‘Wad to do’-lijstje

 

De website ‘Wad to do’ wil toeristen aanzetten om de eilanden op een andere manier te ervaren. Wij maakten een selectie uit hun groene tips. 

 

Vogels spotten en sterren kijken, Vlieland en Terschelling

Ga Vlieland verkennen in een elektrische en muisstille tuk tuk. Ga vogels spotten, want ze fladderen hier met miljoenen in het rond. Of sterren kijken in het Dark Sky Park op Terschelling. Daar is de lucht zo schoon dat sterren er feller fonkelen!

 

Maak het Rif proper bij een ecosafari, Ameland

Boek een ecosafari op Ameland: je vertrekt vroeg in de ochtend, als de dieren ontwaken, en je gids heeft verrekijkers mee. Haal je schoonmaakkunsten boven op het Rif, een prachtige zandplaat waar door zeestroming veel afval terechtkomt. Vanop Lauwersoog scheep je in op een speciale zeilboot die naar het Rif vaart met één doel: een kraaknet strand achterlaten.

 

Zeehonden, schelpen en schatten, Schiermonnikoog

Onze laatste tip leidt naar Schiermonnikoog, dat het breedste strand van Europa heeft. Vergeet je camera niet want zeehonden gebruiken de zandbanken hier vaak als zetel in de zon. En ga op schattenjacht tussen de zandkorrels, want daar vind je een van de oudste schelpensoorten van Nederland, de Noordkromp. Zeehonden kijken en schelpen zoeken, wat wil je nog meer? Tijd om voet aan wad te zetten!

Op zoek naar Zoutelande

 

‘Ik ben blij dat je hier bent’, zingt Geike Arnaert over het Nederlandse dorpje Zoutelande, samen met popgroep BLØF. Het liedje maakte van de kustgemeente een toeristische trekpleister, zo erg zelfs dat er sprake was van een BLØF-effect.

 

Zoutelande ligt onder Domburg, ongeveer 1u15 rijden van Antwerpen. Je vindt er cabines in pastelkleuren en een strandpaviljoen dat zichzelf omdoopte tot De Zeeuwse Rivièra (al wandel je voor échte Rivièravibes beter vijf kilometer verder naar strandpaviljoen Vloed).

 

Zoutelande heeft sinds vorig jaar ook een ecohotel. Duinhotel Tien Torens  zit verstopt tussen het zand en heeft een spectaculaire architectuur: de constructie is begroeid met helmgras. Architect Timko Lokerse ontwierp een zelfvoorzienend, slim gebouw dat – mits een beetje verbeelding – lijkt op een duin.

 

Het helmgras dient niet alleen als decoratie, het zorgt ook voor isolatie. Kamers hebben hier geen zeezicht, maar wel duinzicht. En aan de voordeur stap je rechtstreeks… de Duinenwandeling in. 

Mouwen uit de handen, schone stranden

 

Wie houdt er van een vuil strand? Precies, niemand. Bij deze initiatieven kan je zelf je steentje bijdragen om stranden weer proper te krijgen én te houden. Klaar voor wat actie?

 

Clean Beach Club

Deze zomer start aan onze kusten een nieuw initiatief: de Clean Beach Club. In zeventien Belgische surfclubs zijn jute zakken beschikbaar voor wie tijdens een strandwandeling op afvaljacht wil. Zo kan iedereen zijn eigen opruimactie starten wanneer hij wil. Daarnaast bannen alle clubs nu definitief single use plastics, zoals rietjes of wegwerpbekers.

 

Peuken verboden

Ook Oostende, Bredene en Zeebrugge pakken uit met iets nieuws: een rookvrij strand. Zes op de tien rokers gooit zijn sigaret zomaar op straat of strand. In Oostende is het tussen Polé Polé Beach en Bondi Beach in juli en augustus verboden te roken, in Zeebrugge wordt de zone rond het Badengebouw, het sportstrand en de strandbib rookvrij en in Bredene zijn peuken verboden aan strandpost 4. Een Beach Team zal mensen aanspreken en hen op het verbod wijzen.

 

Zwerfvuiljagers hierheen!

Begin augustus is er de Nederlandse Beach Clean Up Tour in Cadzand (1 augustus) en Vlissingen (2 augustus). Op 21 september is het World Clean Up Day: miljoenen vrijwilligers in 150 landen trekken die dag op schoonmaakpad. Afspraak onder meer op het strand voor Surfers Paradise in Knokke en O’Neill Beachclub in Blankenberge.

 

Toon duurzaam engagement

Heb je zin om nóg meer engagement te tonen? Word dan lid van de Proper Strand Lopers, een burgerinitiatief dat aan populariteit wint. Ooit gestart door Tim Corbisier, een hardloper die tijdens het joggen afval opraapte, zijn de Proper Strand Lopers vandaag vooral een wandelende community met meer dan 5.000 leden. Het concept is simpel: raap enkele stukken afval en post een foto van je buit op hun Facebookpagina.

Sun, safe & sea: drie duurzame Belgische merken

1. Sea2see

 

Wat? Zonnebrillen geproduceerd uit afval afkomstig van de visvangst.

 

Sea2see is een start-up in ecologische zonnebrillen. Het merk werd in 2016 opgericht door François van den Abeele, een Belg die in Barcelona woont. “Netten, touwen en vismateriaal in nylon vertegenwoordigen meer dan 15 procent van de plasticsoep op zee”, zegt hij. “Dat materiaal wordt vaak in het water achtergelaten en het afbraakproces duurt honderden jaren.” Sea2see verzamelt in Franse en Spaanse havens via honderden vissers afval, bijna 1 ton per dag. Het ging van start via een succesvolle crowdfunding op Kickstarter en werd opgepikt door internationale magazines als Vogue.

2. Biosolis

 

Wat? Zonnemelk die het koraalrif niet aantast.

 

Zonnemelk beschermt onze huid, maar niet altijd het milieu. Standaard ingrediënten in zonnebrandcrèmes zoals petrolatum hebben een schadelijk effect op vissen, plankton en koraalriffen. Zo stemde de Amerikaanse staat Hawaï vorig jaar een wet die ‘reef killing’ zonnecrèmes verbiedt, omdat het vettig laagje op zwemmers de onderwaterwereld onherstelbaar aantast. Een mooi alternatief is Biosolis, een Belgisch label dat lief is voor het milieu en je huid net zo goed beschermt. De filters in hun zonnecrème bevatten enkel natuurlijke ingrediënten, in tegenstelling tot de chemische filters in klassieke zonnemelk.

3. Oceans

 

Wat? Een collectie zwemshorts gemaakt van 100 procent gerecycleerd plastic.

 

“Wat gebeurt er na een strandschoonmaak met het verzamelde afval?”, vroeg Thibault Delbarge, van Oceans zich af. En zo kwam de Belgische ondernemer op het idee om plastic via een innovatief proces te recycleren tot zwemshorts. Delbarge woonde tot zijn achttiende in De Haan, niet ver van het strand. Een hele jeugd zout op je lippen en wind in je haren, dat kan niet anders dan in je DNA kruipen. Als je goed kijkt naar het grafisch design op de stoffen van zijn shorts, zie je subtiele verwijzingen naar de problematiek. “Bijvoorbeeld schildpadden die petflessen dragen, of prints van dode vissen”, zegt Delbarge. “Maar op een ludieke manier, wij willen niet choqueren. Ik geloof eerder in een positieve bewustmaking. Het zijn stijlvolle stukken die je perfect kan combineren met een hemd.”

Zeil je voor het eerst ? Huur dan een zeilboot

 

Het geluid van vogels, het geruis van de wind en eindeloze vergezichten: zeilen is de ideale sport om je hoofd leeg te maken. Wil je een zeilboot huren, maar heb je geen idee waar? Vijf tips uit het geheime adressenboekje van onze redactie.

 

Charter One

Een zeilboot mét schipper én uitgekiend vaarplan huren, dat kan in België bij Charter One. Vertrekplaats is het mooie Mercatordok in Oostende en vandaar glijd je richting Nieuwpoort, Zeebrugge, Vlissingen, Duinkerke en in meerderen dagen zelfs tot de Engelse oostkust of, why not, richting Londen.

 

Channel Sailing

Een teambuilding op het water? Dan kan via Channel Sailing, net over de Nederlandse grens in Cadzand. Zij verhuren niet alleen boten maar organiseren ook zeilevents op maat. Cadzand is het meest zuidelijke puntje van de Nederlandse kustlijn. Vlak bij het havenkantoor zit het AIRcafé van chef-kok Sergio Herman, waar je take-out voor een fancy bootpicknick kunt bestellen.

 

Watersportbedrijf De Arne

Nog in Nederland kun je bij watersportbedrijf De Arne zeilboten, sloepen en zelfs kajuitjachten huren en daarna recht het Veerse Meer op. Te bezoeken: wandelbossen, speelweides en het historische stadje Veere. Te doen: zwemmen natuurlijk!

 

Aquavitesse

Bij Aquavitesse in Bruinisse, ook al in de provincie Zeeland, kun je niet alleen boten huren maar ook zeillessen of weekendarrangementen boeken.

 

Enjoy Sailing

Enjoy Sailing in het Zeelandse dorpje Sint-Annaland verhuurt riante en glamoureuze jachten, die zo op de cover van de chicste zeilmagazines kunnen. Je kunt er in de omgeving verdwalen tussen eindeloos veel eilandjes op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Ze noemen de regio niet voor niets soms ‘Zeilland’.

Op zoek naar een logeerplek vlak aan het strand? Boek dan alvast een overnachting (of twee, of drie) bij één van deze logeerplekken vlakbij het strand!