Picknicken voor pro’s: zoek je lunch in de buitenlucht

Iedereen weet dat boterhammen duizend keer beter smaken als je ze buiten soldaat maakt. Maar het wordt pas écht smullen als je zelf op zoek gaat naar je middagmaal en onder de blote hemel achter de potten en pannen kruipt. Met deze activiteiten til je die alledaagse picknick naar een sterrenniveau!

Volg een workshop wildplukken

Een beukennootje of tamme kastanje zijn makkelijk te herkennen. En als kind heb je vast weleens een wilde braambes gesnoept tijdens een wandeling. Maar wist je dat het bos nog zoveel meer culinaire hoogstandjes te bieden heeft? De truc is om de eetbare planten eruit te vissen, wat zonder de nodige kennis en expertise best tricky kan zijn. Gelukkig bestaan er vandaag tal van organisaties die je de kneepjes van het wildplukken bijbrengen. Eén workshop en je bent klaar om je medepicknickers te imponeren met gastronomische weetjes en lekkernijen uit de natuur.

  • Les Odettes: dit Antwerpse collectief gelooft in ‘zelf doen’ en nodigt je uit om te experimenteren met de natuur in je keuken. Tijdens een privéles, een workshop met vrienden of een teambuilding met collega’s leer je hoe je je eigen lunch bij elkaar plukt en er een heerlijk potje mee kookt. 
  • Forest To Plate: het ultieme doel van Forest To Plate? Mensen onderwijzen in de wondere wereld van wilde, eetbare planten en hen dichter bij de oorsprong van het eten op hun bord brengen. Van een proevertjeswandeling met een wildplukexpert tot een luxueus ‘wild food weekend’ in een prachtig herenhuis.

5 basisregels voor wildplukkers

  1. Stop nooit zomaar iets in je mond zonder dat je 100% zeker weet dat het eetbaar en niet giftig is. 
  2. Pluk alleen de blaadjes, bloemen en bessen die je echt gaat opeten en laat de rest staan voor de andere natuurbewoners.
  3. Was je oogst grondig voor je ze serveert. Hondenurine smaakt niet lekker en van de eitjes van de vossenlintworm kan je flink ziek worden.
  4. Laat paddenstoelen netjes links liggen: als je in België betrapt wordt op zwammen plukken, mag je een gepeperde rekening verwachten.
  5. Ga niet wildplukken langs een drukke weg – het is gevaarlijk én de uitlaatgassen bezorgen je maaltje een ongezonde marinade.    

Bezoek een zelfpluktuin

Ook met zelfgekweekt voedsel scoor je punten op je picknick. Heb je geen groene vingers of vind je in je drukke agenda geen tijd om zelf tomaten te telen van zaadje tot plantje? In de zelfpluktuin liggen de kraakverse wortelen, bosbessen en appels je gewoon op te wachten, klaar om door jou eigenhandig uit de grond getrokken of van de boom geplukt te worden. Zo weet je exact wat er in je mandje – en nadien op je bord – belandt: lokale, seizoensgebonden en voordelig geprijsde groenten en fruit met een kleine ecologische voetafdruk. En je betaalt enkel wat je plukt, natuurlijk!

  • Waar kan je zelf gaan plukken? Zelfpluktuinen en -boerderijen vind je verspreid over het hele land. Neem hier een kijkje voor de adressen in Vlaanderen.

Wat is het verschil met een CSA- of zelfoogstboerderij?

Bij een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture) koop je aan het begin van het seizoen een oogstaandeel – een soort abonnement, zeg maar. Je hebt dan recht op een deel van de opbrengsten van de boerderij. Als alles goed gaat, kan je een jaar lang verse groenten en fruit eten voor een vast bedrag. Maar anderzijds draai je ook op voor de kosten: een slecht oogstjaar voel je ook in je portemonnee én je koelkast. 

Maak kennis met bushcraft

Zelf je hout bij elkaar sprokkelen om volgens de regels van de kunst een laaiend vuur te doen ontbranden: dit is het soort oerdegelijk entertainment dat van jouw picknick een onvergetelijk event maakt. Als je bovendien ook nog een duchtig potje kan kokerellen op eerdergenoemd houtvuur, dan zal het niet de laatste keer zijn dat jij je familie, vrienden of collega’s kan overtuigen om rond lunchtijd naar buiten te trekken.

 

Koken in primitieve omstandigheden? Yes, you can! Maak je oerinstinct wakker en ga in de leer bij een van de vele organisaties die je inwijden in de geheimen van bushcraft.

  • Outdoorschool: dit team van regelrechte outdoorveteranen leert je hoe je in een handomdraai een vuurtje stookt en met een paar basic kooktechnieken onvervalste haute cuisine tevoorschijn tovert op een kampvuur.
  • We Are Outsiders: op naar de ongerepte Ardennen, want dat is het speelterrein waar We Are Outsiders naartoe trekt om je een weekend lang helemaal onder te dompelen in het buitenleven – kooksessie aan het vuur inbegrepen.
  • Rewilding: hoe kan je je werkmakkers beter leren kennen dan met een scherp mes in je handen, de geur van houtvuur in je kleren en een zelfbereid avondmaal in je buik? Een teambuilding om u tegen te zeggen.
  • Bushcraft West: koken zoals in de prehistorie, brood bakken in een ‘Dutch oven’ of experimenteren met … een wafelijzer? Jup, kan allemaal als we deze West-Vlaamse Bear Grylls’en mogen geloven. 
  • Nature Cooking: Koken met vuur in de natuur, daar draait het allemaal om bij Nature Cooking. Van een culinaire beleving tot een outdoor kookworkshop met biologische ingrediënten: een onvergetelijke ervaring is gegarandeerd.

Bushcraft … what’s in a name?

Sommige Engelse woorden hebben simpelweg geen Nederlandstalige tegenhanger die de lading volledig dekt. Bushcraft is er zo eentje. Als we toch een poging wagen, dan houden we het op ‘de technieken en vaardigheden waarmee je een verblijf in de natuur zo aangenaam mogelijk probeert te maken, eventueel met moderne hulpmiddelen’. Of kortweg natuurvaardigheden.

Zin om de outdoor chef-kok in jezelf wakker te maken?

Deze heerlijke gerechten kan je makkelijk in openlucht klaarmaken.

REWILD jaagt je naar buiten

Mis je soms die onbezonnen tijd toen je als kind de hele dag buiten kon spelen en ’s avonds moe maar tevreden in je bed kroop? De drie avontuurlijke dames van het kersverse REWILD willen je graag dat nostalgische buitenleven laten herontdekken.

Hou hun agenda in de gaten en neem deel aan een van de natuuractiviteiten die REWILD organiseert.