Kalender februari

Het is nog winter, maar de lente dient zich al voorzichtig aan. Dit is een ideale periode om te wandelen in de gezonde buitenlucht of de ski’s aan te binden. Er valt in februari immers meer te beleven dan carnaval alleen. We sprokkelden ook nu enkele ongewone uitjes voor het hele gezin in deze kortste maand van het jaar.

1-28 februari- West-Vlaanderen

Stadswandeling Groote Oorlog – Oostende

Boeiende digitale stadswandeling voor het hele gezin, gebaseerd op het dagboek van trambediende Charles Castelein, die 52 jaar oud was bij het uitbreken van de Groote Oorlog in 1914. Je maakt kennis met het oorlogsverleden van Oostende door de ogen van een authentieke stadsbewoner. De audiogids met beeldscherm schetst een verrassende kijk op de oorlog in de stad aan zee. Voor wie liever fietst, is er ook een 25 km lange fietsroute in het spoor van de Groote Oorlog rond Oostende.

Wanneer? Dagelijks van 10 tot 17u.

Vertrek? Toerisme Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende. De audiogidsen kunnen dagelijks gehuurd worden tot 14 u. (kredietkaart of identiteitskaart voorleggen).

Deelname? 5 euro.

Reserveren? Aangewezen gezien beperkte beschikbaarheid van de toestellen; tel. 059 70 11 19.

Duur? Ca. 2 u.

Meer info: tel. 059 70 11 99 en www.visitoostende.be (rubriek ‘Zien en doen’).

1-28 februari – Oost-Vlaanderen

Gps schattenjacht Kaaihoeve - Meilegem

In Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve in Meilegem, deelgemeente van Zwalm, kunnen gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar zich uitleven tijdens een schattenjacht. Tijdens een wandeling van 1,3 km door de heerlijke natuurtuin beleef je een schitterend avontuur. Het volstaat hiervoor op de website van De Kaaihoeve de schattenjacht app te downloaden op je smartphone of tablet. Je vindt er tevens alle nodige instructies om dit spannende avontuur tot een goed einde te brengen.

Wanneer? Maandag tot vrijdag van 9 tot 16.30u., tijdens de winterperiode in het weekend gesloten.

Afspraak? Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm.

Deelname? Gratis.

Duur? Ca. 1.30 tot 2u.

Meer info: tel. 055 49 67 96 en www.dekaaihoeve.be (hier kun je de schattenzoektocht ook downloaden) en www.dekaaihoeve.be/ontdekken-en-beleven/kaaihoeve/gps

1-28 februari – Vlaams-Brabant

Knotsgekke Kids Doe-tocht – Tienen

Ontdek Tienen en zijn vele bezienswaardigheden tijdens de knotsgekke doe-wandeling met behulp van de app die je downloadt op je smartphone of tablet. Op verschillende leuke plekjes in de stad krijg je allerlei leuke vragen en grappige doe-opdrachten voorgeschoteld door de geschifte kabouter Freddy, die je door de stad loodst. Wees creatief met de foto's, video's en audio-opnames die je onderweg maakt. Een aanbod dat trouwens in 20 Belgische steden bestaat!

Wanneer? Dagelijks.

Afspraak? Dienst Toerisme, Grote Markt 6, 3300 Tienen.

Deelname? 10 euro (basispakket).

Duur? Ca. 2 u.

Meer info: tel. 016 80 57 38 - https://toerisme.tienen.be.

Operation Freddy: http://lamosca.be/games/operation-freddy/

 

3 en 10 februari – Antwerpen

Workshop fotografie Hamamelis – Kalmthout

Tijdens deze workshop in het prachtige Arboretum van Kalmthout, waar in deze periode de toverhazelaars bloeien, leer je om de juiste camera-instelling en verlichting te gebruiken. Fotograaf Edwin Brosens, die voor diverse magazines werkt, is gespecialiseerd in macrofotografie en licht aan de hand van praktische tips deze techniek toe. Dit is bovendien een unieke kans om deze wonderlijke tuin ’s nachts of ’s morgens heel vroeg te bezoeken. Benieuwd? Schrijf je dan zeker in!

Wanneer? Vrijdag 3 februari, van 19 tot 21 uur en vrijdag 10 februari van 5.30u tot 7.30u.

Afspraak? Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout.

Deelname? 18,50 euro (voor deelnemers vanaf 16 jaar).

Duur? 2 u.

Reserveren? tel. 03 666 67 41 en info@arboretumkalmthout.be

Meer info: tel. 03 666 67 41 en www.arboretumkalmthout.be

5 februari – West-Vlaanderen

Vriezeganzen wandeling – Damme

Als tijdens de wintermaanden een gure noordenwind waait en de planten er verdord bijliggen, vormen de uitgestrekte weilanden rond Damme een prachtig landschap waarin vele dieren op hun manier de winter proberen door te komen. Zo staat Damme synoniem voor vriezeganzen. Kolganzen en kleine rietganzen, die in Siberië en Svalbard broeden, overwinteren massaal in onze polders na een tocht van duizenden kilometers. Steltlopers en vele zangvogels volgen hun voorbeeld. Ontdek dit wondere landschap met een gids tijdens deze winterse wandeling.

Wanneer? Zondag 5 februari.

Vertrek? 14 uur, Dienst voor Toerisme, Huyze de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme.

Deelname? 7 euro p.p. Vooraf inschrijven verplicht op tel. 050 28 86 10 of toerisme@damme.be (vermeld winterwandeling en datum).

Duur? 2 uur; na de wandeling word je getrakteerd op een drankje.

Meer info: tel. 050 28 86 10 en www.damme.be en www.natuurpuntdamme.be

 

12 februari – Limburg

Regenboogpad – Houthalen-Helchteren

Leuke uitstap voor gezinnen met kinderen van 1 tot 12. Begeleide wandeling langs het Regenboogpad in domein Hengelhoef in Houthalen-Helchteren. Weet je dat je de kleuren van de regenboog echt kan beleven? Tijdens deze tocht maak je kennis met de zeven kleuren ervan. Je kan ze niet enkel zien, maar ook ruiken, voelen en zelfs proeven. We vergelijken onze zintuigen ook met die van insecten. Hoe zien vliegen de wereld? Welke geur hoort bij de kleur geel? Tal van opdrachten wachten het jonge volkje onderweg op. Een aanrader voor het ganse gezin!

Wanneer? Zondag 12 februari, van 14u tot 16 u.

Afspraak? Bezoekerscentrum Hengelhoef, Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen-Helchteren.

Deelname? Gratis.

Duur? 2 u.

Meer info: tel. 011 53 02 51, www.toerismelimburg.be en www.limburgs-landschap.be

12 februari – Brussel

Archeologische site Coudenberg - Brussel

Neem begeleid door een gids een verrassende duik in de ondergrond van Brussel en ontdek er de overblijfselen van het Paleis van Keizer Karel. Vanaf de 12de eeuw groeide het reusachtige Coudenbergpaleis uit tot een van de mooiste paleizen van Europa. In de 18de eeuw werd het door brand zwaar beschadigd. Sinds enkele jaren is de ondergrondse site toegankelijk voor bezoekers die er de ondergrondse Isabellastraat en de hoofdgebouwen van het voormalige paleis ontdekken.

Wanneer? Zondag 12 februari, van 11 tot 12.30u.

Afspraak? Paleizenplein 7, 1000 Brussel (ingang via BELvue-museum).

Deelname? 16 euro.

Duur? 1.30u.

Meer info: tel. 0477 59 48 75, http://caperia.fikket.com en info@cap-eria.eu

 

16 februari – Brussel

Nordic Walking Zoniënwoud - Brussel

Gemeenschapscentrum Wabo – Watermaal-Bosvoorde – is het vertrekpunt voor een uitstap met een Nordic Walking-instructeur voor een deugddoende wandeling in het Zoniënwoud. Waar nodig stuurt hij je techniek bij. Bovendien is Nordic Walking de perfecte sport voor jong en oud om de alledaagse stress van je af te gooien. En je komt in contact met een uniek stukje natuur in onze hoofdstad. Om de drie weken is er een dergelijke wandeling.

Wanneer? Donderdag 16 februari, van 14u tot 15.30u.

Afspraak? Gemeenschapscentrum Wabo, Delleurlaan 39-43, 1170 Watermaal-Bosvoorde.

Deelname? 4 euro.

Duur? Ca. 1.30u.

Reserveren? Aanbevolen, tel. 02 675 40 10 en wabo@vgc.be

Meer info: tel. 02 675 40 10, www.wabo.be

18 februari – Antwerpen

Sterren kijken met de boswachter – Heist-op-den-Berg

Bij heldere hemel kun je een ongekende sterrenpracht bewonderen in provinciedomein De Averegten in Heist-op-den-Berg. Samen met de boswachter van De Averegten richt je tijdens een boeiende wandeling doorheen het prachtige domein de telescoop op de maan en de sterren. Mits wat geluk zie je Venus en Mars. Zorg wel voor warme kleding. Mochten de weersomstandigheden het laten afweten, dan krijg je de dag voordien een bericht en wordt de activiteit afgelast.

Wanneer? Zaterdag 18 februari, van 20 tot 22u.

Afspraak? Blokhut Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 12, 2220 Heist-op-den-Berg, om 20u.

Deelname? Gratis.

Duur? 2 u.

Reserveren? Vóór 14 februari: tom.huysmans@provincieantwerpen.be of tel. 0474 95 00 90.

Meer info: tel. 015 24 89 47 en www.provincieantwerpen.be

 

27 en 28 februari – Limburg

Murikamification – Hasselt

Wonderlijke wandeling doorheen het stadscentrum van Hasselt die tot de verbeelding van jong en oud zal spreken. ‘Murikamification’ is een straffe, acrobatische en indrukwekkende dansperformance in de openbare ruimte. Samen met de dansers ga je op stap doorheen de binnenstad. Geen gevel, deur, paal, stoeprand, stelling, fiets of terras blijkt veilig voor deze acrobaten. Erik Kaiel en zijn dansers toveren speelse magie in de ruimte. Ontdek Hasselt zoals je het nooit eerder deed en zie hoe vertrouwde plekjes er plots helemaal anders uit gaan zien.

Wanneer? Maandag 27 en dinsdag 28 februari, vanaf 15u. in het kader van het Krokusfestival

Afspraak? Grote Markt, 3500 Hasselt (en binnenstad Hasselt).

Deelname? Gratis.

Duur? Ca. 1.30.

Meer info: tel. 011 23 95 40, www.toerismelimburg.be en www.ccha.be