Zo kies je de juiste fiets-gps

Ben je de platge(t)reden paden een tikje beu? Of wil je weleens een ander landweggetje of fietspad onder je wielen krijgen? Dan is een fiets-gps je beste vriend, zowel om nieuwe fietsroutes te ontdekken als om je prestaties te verbeteren. Wij maken de keuze wat makkelijker en zetten je op weg naar het juiste model.

De recreatieve fietser

Garmin Edge 820 Explore - € 249

Spring je in de zomer graag op de fiets voor een toeristische fietstocht, zodat je rustig van de omgeving kan genieten? Dan ben je prima gesteld met een relatief eenvoudig, laagdrempelig toestel. Vaak is zo’n fiets-gps uitgerust met vooraf opgeladen kaarten zodat je meteen de weg op kunt. Je hoeft enkel je gewenste afstand en locatie in te voeren en de gps biedt enkele kant-en-klare opties aan.

 

Onze tip? De Garmin Edge 820 Explore, een gebruiksvriendelijk gps-toestel met vooraf geladen fietskaart van heel Europa.

De fanatieke wielrenner

Polar V650 HR - € 199

Ben je van het atletische type dat geen moment voorbij laat gaan om wat kilometers af te malen? Dan stippel je jouw trajecten best uit met een gps die specifiek ontworpen is voor sportief gebruik. Dat wil zeggen: een fiets-gps waarmee je makkelijk je persoonlijke records kan bijhouden, je prestaties analyseren en gericht je conditie verbeteren. Deze gps-modellen hebben doorgaans een extra groot geheugen zodat je bijkomende kaarten kan opladen.

 

Onze tip? De Polar V650, de ideale fietscomputer voor toegewijde fietsers die elk aspect van hun training in kaart willen brengen.

De groepsfietser

Garmin Edge 1030 - € 539

Ga je regelmatig sportief fietsen met vrienden, die graag elk hun eigen tempo aanhouden? Dan kies je best voor een gps die niet alleen de weg wijst, maar die je ook snel en eenvoudig toont waar je fietsmakkers zijn. Dat laatste kan op een toestel met live tracking, terwijl rider-to-rider messaging het bovendien mogelijk maken om snel en eenvoudig tekstberichten te sturen naar je groepsgenoten via je fiets-gps. Handig als je pech hebt of even opgehouden wordt onderweg.

 

Onze tip? De Garmin Edge 1030, een ‘sociale’ fiets-gps die je ook fietsroutes voorschotelt die populair zijn bij andere fietsers!

De sportieve duizendpoot

Garmin Fenix 5x Sapphire - € 699

Ben je eerder een multisporter dan een fietsfanaat? Dan is een multifunctioneel sporthorloge met ingebouwde kaarten een interessant alternatief voor een klassieke fiets-gps. Zo’n horloge staat je niet alleen bij tijdens een fietstocht, maar houdt ook in het zwembad of op de atletiekpiste je prestaties nauwlettend in het oog. Je hebt het scherm weliswaar niet doorlopend voor ogen, maar daar staan heel wat andere mogelijkheden tegenover. 

 

Onze tip? De Garmin Fenix 5X, een multifunctionele trainingsbuddy met ingebouwd kompas, barometer, hoogtemeter én kaarten.

Klaar om te kiezen?

Bedenk dan nog even dat we de laatste jaren de scheidingslijn tussen de verschillende types gps-toestellen steeds meer zien vervagen. Dankzij technologieën zoals Garmin ActiveRouting hoef je bijvoorbeeld niet langer een aparte fiets- of wandel-gps aan te schaffen: de kaart past zich aan naargelang het vervoermiddel dat je gebruikt. Denk dus vooraf goed na over de toepassingen waarvoor je het toestel wil gaan gebruiken en stem je aankoopbeslissing daar op af.