Zichtbaar in het zadel: verlichting en reflectie

Hoe stevig je ook op de trappers staat, als fietser ben en blijf je een zwakke weggebruiker. Ga er dus maar van uit dat je voor de meeste automobilisten een grijze vlek in hun ooghoek bent. Wil je vermijden dat je onopgemerkt aan het verkeer voorbijgaat? Zorg dan dat je voldoende ziet én gezien wordt!

De batterij maakt de fietslamp

Waar ga je het liefst fietsen en hoeveel extra licht zal je daarbij nodig hebben? We onderscheiden drie soorten fietslampen op basis van hun batterij:

  • Gewone vervangbare batterijen: deze lampjes verbruiken weinig energie en gaan lang mee. Ze maken je voldoende zichtbaar voor andere weggebruikers, maar om de weg te verlichten zijn ze te zwak. Ideaal dus om in de stad of langs goed verlichte wegen te fietsen.

 TIP: Zet je lampje in knipperstand: even zichtbaar en tot de helft energiezuiniger.

  • Usb-oplaadbare batterij: deze modellen hebben een grotere lichtsterkte, zodat je putten en hobbels op je pad beter kunt onderscheiden. Handig voor wie donkere veldweggetjes of bospaden verkiest. Ze zijn vaak makkelijk op je stuur of helm te bevestigen.

 TIP: Voor een lange rit zonder oplaadmogelijkheid onderweg is een reservelampje in je rugzak geen overbodige luxe!

  • Afzonderlijke batterijdankzij de krachtige externe batterij, die je eenvoudig op het frame van je fiets monteert, krijgt je lamp voldoende energie om tot diep in de nacht door te gaan. Echte bakens in de duisternis dus, die geschikt zijn voor intensief gebruik door mountainbikers of voor langere afstanden.

 TIP: Laat je niet tegenhouden door gure weersomstandigheden of extra ruw terrein: dankzij het robuuste design zijn deze lampen quasi onverwoestbaar. De meeste fietslampen hebben tegenwoordig ledlampjes, die heel lang meegaan en dus zelden moeten vervangen worden. 

Verlicht je pad

De sterkte van de lichtbundel wordt weergegeven in lumen: hoe hoger dit cijfer, hoe meer licht je lamp produceert. Wil je met een stads- of racefiets op een slecht of onverlichte weg fietsen, dan is een minimum van 300 à 600 lumen vereist. Voor mountainbikers en voor fietsers die niets aan toeval willen overlaten zijn lampen vanaf 1200 lumen aan te raden.

Verbreed je gezichtsveld

Wil je alle mogelijke obstakels offroad tijdig kunnen opmerken, dan komt een brede lichtbundel goed van pas. Of monteer je lampje op je fietshelm, zodat je steeds schijnt in de richting waarin je kijkt. Opgelet wel: in het verkeer is zo’n lamp op je hoofd niet goed zichtbaar, dus voorzie steeds een extra lampje op je stuur als je je tussen andere weggebruikers begeeft.

Fluo is the new black

Less is more? Voor één keer mag je die aloude wijsheid aan je fietsschoenen lappen: hoe meer reflecterend materiaal om je lijf, hoe beter! Laat je dus gerust eens goed gaan met fluojasjes voorzien van fluorescerende accenten, lichtweerkaatsende helm- of rugzakhoesjes en reflecterende knie- of enkelbandjes – extra zichtbaar omwille van de draaiende bewegingen. Opgelet: een fluojasje zonder reflecterende delen is zo goed als nutteloos in het donker.