image link

Tijdelijk extra online deals: Jack Wolfskin tot -60%

🕒 Leestijd: ongeveer 10 minuten

Time to recycle: 5 avonturiers en hun outdoorgear

Kledingstukken die de halve wereld hebben rondgereisd, drinkbussen vol blutsen door kleine accidentjes ergens onderweg ... Niet alleen avonturiers zelf, maar ook hun outdoorspullen vertellen een eigen verhaal. Voor al dit doorleefde materiaal lanceert A.S.Adventure de Recycle Box. Jij dropt er je oude outdoorkledij en wandelschoenen in en A.S.Adventure geeft ze een nieuw leven. Om dat nieuwe initiatief te vieren, tonen vijf globetrotters een reisitem waarmee ze een avontuur beleefden om nooit te vergeten.

Ine De Schutter en de regenjas die stukging bovenop de Kilimanjaro

32 jaar

-

Product: Regenjas

-

Staat van product: Gedragen

-

Aantal afgelegde km met product: Veel. Van verschillende daguitstappen in België tot Nieuw-Zeeland, Chili en Noorwegen

-

Leukste herinnering met product: Reis naar Patagonië met als hoogtepunt een meerdaagse trekking in Torres del Paine

-

Minst leuke herinnering met product: Hier heb ik lang over moeten nadenken. Geen eigenlijk, buiten dan het moment waarop de rits stukging

 

Een regenjas waarvan de rits het begeeft, dat is nooit handig. Maar als zoiets gebeurt net op het moment dat je – eindelijk – de top van de Kilimanjaro hebt bereikt, dan is het extra hard balen. Het overkwam Ine De Schutter uit Ranst tijdens een vakantie in Tanzania. “De beklimming van de Kilimanjaro duurt zes dagen. Vier dagen klimmen, twee dagen dalen. Net na de klim ging mijn rits stuk.” Even snel terug naar de auto wandelen voor een vervangjas, was dus geen optie. Dan maar behelpen. “Met veiligheidsspelden hebben we hem toen min of meer weer kunnen dichtmaken. Gelukkig was het voor de rest van de reis mooi weer.”

 

Toen de regenjas het begaf, was het kledingstuk al negen jaar een trouwe partner tijdens Ines reizen. Die brachten haar naar alle uithoeken van de wereld. Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Patagonië, Thailand, Noorwegen … Ines lijstje van reisbestemmingen is lang. “Mijn jas en ik hebben samen de halve wereld gezien. En nog vind ik het niet genoeg”, glimlacht ze.

"Mijn jas en ik hebben samen de halve wereld gezien. En nog vind ik het niet genoeg."


Ine kreeg de jas in 2010 cadeau van haar moeder. “Mijn diploma facilitair management was net binnen en die zomer ging ik samen een vriendin een fietsreis naar Limburg maken.” Er werd regen verwacht, dus Ine koos meteen een degelijke regenjas uit. “Het was er eentje van The North Face. Ik deed in die tijd vakantiewerk bij A.S.Adventure en kende daardoor wel iets van de kledingcollecties. Ik wist dat het een goeie jas was. Uiteraard was ik daar superblij mee!”

 

Kapot of niet, Ine hield de jas bij. Hij reisde van Tanzania mee terug naar België en hangt nu bij haar thuis aan de kapstok. “Ik denk niet dat ik hem ooit kan wegdoen”, zegt ze. “Er zitten te veel herinneringen aan vast. Dat heb ik ook met andere kledingstukken. Zo kocht ik in Australië All Star-schoenen van Converse, die ik ook nooit zal wegdoen. Dat kan ik echt niet – ze hebben op Australische grond gestaan.”

 

Voor een reis naar India die Ine nog net voor de eerste lockdown in 2020 kon maken, kocht ze een nieuwe regenjas. Die was goedkoper en gaf toch niet hetzelfde gevoel. “Ik wil hem nog even een kans geven tijdens een weekendje Ardennen dat voor de deur staat”, zegt Ine. “Maar misschien is het wel eens tijd om opnieuw te investeren in een degelijk exemplaar. Als je zoals ik graag veel buiten bent, dan heb je goed gerief nodig.”

Koen Mutton en de broek die scheurde na een aanrijding met een koe

31 jaar

-

Product: Broek

-

Staat van product: uitstekend, maar met een oplapstukje

-

Aantal afgelegde km met product: + 35.000 km (wel niet allemaal te voet natuurlijk)

-

Leukste herinnering met product: epische wandeltocht net op de grens met Togo in extreem onweer, met de meest fantastische panorama’s

-

Minst leuke herinnering met product: mijn broek die scheurde enkele weken nadat ik ze gekocht had door een aanrijding met een koe

 

Toen Koen Mutton uit Schiplaken fotografie studeerde, wist hij dat hij iets bijzonders wilde doen als eindwerk. “Ik zag het niet zitten om stage te lopen bij een fotograaf hier in België. Ik wilde meer doen dan lampen vasthouden.” En dus trok hij in 2016 voor drie maanden naar Ghana. “Ik werkte er aan een project rond water. Het was mijn bedoeling om in beeld te brengen hoe Ghanezen aan water geraken.”

 

Tijdens een busrit kwam Koen langs een plek waar mensen kleren aan het wassen waren. Daar wilde hij naartoe om foto’s te nemen. “Ik stapte af aan de eerstvolgende halte en begon terug naar de brug te wandelen. Plots stopte er iemand met een motor naast mij. Hij vroeg of ik een lift nodig had. Het was veertig graden, ik had een zware rugzak bij. ‘Klinkt goed’, dacht ik.” En Koen sprong achterop. “We reden over oranje zandwegen vol putten. Op een bepaald moment stond er een koe in het midden van de weg. Mijn chauffeur reed er met volle snelheid op af. Ik dacht: ‘Nu gaat hij wel vertragen’.” Maar dat deed hij niet. “Net op het moment dat wij passeren, springt die koe voor onze motor. Het beest viel niet meer te ontwijken. Dus wij knalden er – face first – op.”

 

Koens handen waren bebloed, zijn heup geschaafd. Maar vooral: zijn favoriete broek – speciaal aangeschaft voor deze reis – lag aan flarden. “Ze zag er niet meer uit. Ik vond het echt erg dat mijn broek vol scheuren en gaten zat. Dat ikzelf lichtgewond was, kon me minder schelen”, glimlacht Koen.

"De koe in het midden van de weg viel niet meer te ontwijken. Dus wij knalden er – face first – op."


De koe maakte zich uit de voeten, Koen krabbelde recht en besloot de rest van zijn tocht al wandelend voort te zetten. “De motorrijder stelde voor om me opnieuw mee te nemen, maar daarvoor heb ik vriendelijk bedankt”, zegt Koen. Met een gescheurde broek en pijnlijke handen nam Koen alsnog foto’s van het wastafereel onder de brug. Die werden een blijvende herinneringen aan de dag dat hij op een koe botste. En aan zijn heerlijke tijd in Ghana.

 

En de broek? “Die draag ik nog altijd. Thuis heb ik lapjes over de scheuren genaaid. Ik heb ze meegenomen op quasi elke reis die ik heb gemaakt. Zanzibar, Marokko, de Alpen ... Ze heeft al heel wat meegemaakt”, zegt Koen. “Er hangen zo veel leuke en minder leuke herinneringen aan vast, dat ik ze waarschijnlijk nooit wegdoe.”

Sabrina Dietz en de hongerige kraai op haar slaapzak

29 jaar

-

Product: Slaapzak

-

Staat van product: gebruikte staat met kleine gaatjes en brandplekken door het vele slapen aan het kampvuur, maar nog steeds goed te gebruiken

-

Aantal afgelegde km met product: ongeveer honderd kampeertrips

-

Leukste herinnering met product: kraai op mijn slaapzak

-

Minst leuke herinnering met product: een slapeloze en stormachtige nacht in een tent

De liefde bracht Sabrina Dietz twee jaar geleden van haar woonplaats in Duitsland naar het Belgische Haacht. Maar haar meest spannende avontuur beleefde ze in Noorwegen. “Ik heb toegepaste ecologie gestudeerd in Noorwegen en woonde er te midden van de natuur, op twintig kilometer van de dichtstbijzijnde stad. De natuur is er fantastisch. Zo vaak mogelijk ging ik kamperen. Alleen, met vrienden of met mijn Belgische vriend die ik daar leerde kennen. In Noorwegen is wildkamperen nog toegelaten. Het gebeurde dus geregeld dat we onze rugzak pakten en het bos introkken om in the middle of nowhere te gaan overnachten.”

 

De trip die ze nooit meer zal vergeten, ondernam Sabrina met een vriendin. “Het was mooi weer dat weekend. We pakten onze rugzak, warme kleren, een beetje eten en gingen op pad.” Hun tent lieten ze thuis. “We hielden het weerbericht altijd goed in de gaten. En als er een warme nacht werd voorspeld, sliepen we gewoon onder de blote sterrenhemel. Dat was altijd heerlijk.”

"Ik voelde iets op mijn lichaam drukken. Toen ik opkeek, zag ik dat er een kraai op mijn slaapzak zat."


Zo ook deze keer. “We vonden een mooie plek waar we ons wilden installeren voor de nacht. We maakten een vuur en aten samen. Het was een gezellige avond.” Toen het tijd werd om te gaan slapen, rolden Sabrina en haar vriendin hun slaapzakken uit. “Het vuur bleef nog een tijdje branden, maar al snel werd het heel koud. De temperatuur zakte ’s nachts zo fel dat het moeilijk werd om te slapen. Mijn voeten bleven de hele nacht koud.” Bij het ochtendgloren werd Sabrina wakker. “Mijn slaapzak was bedekt met een laagje ijs. Het was zo fris dat ik nog niet wilde opstaan.” Sabrina viel opnieuw in slaap. Een paar uur later werd ze gewekt door een vreemde gewaarwording. “Ik voelde iets op mijn lichaam drukken. Toen ik opkeek, zag ik dat er een kraai op mijn slaapzak zat. Ik schrok me een bult.”

 

De kraai wipte een beetje op en neer. “Het leek alsof hij probeerde uit te maken of ik nog leefde. Misschien hoopte hij dat ik zijn volgende ontbijt zou zijn”, lacht Sabrina. Ze probeerde zich zo stil mogelijk te houden en genoot van het tafereel. Na maximaal een minuut was het voorbij. “Ik denk dat de kraai voelde dat ik nog ademde. Plots vloog hij weg.”

 

En haar vriendin? Die sliep door het hele avontuur heen. “Toen ze wakker werd, heb ik het haar natuurlijk meteen verteld. We hebben er goed om gelachen. Het zal voor altijd een van mijn favoriete herinneringen zijn aan de talrijke kampeertripjes in het wild.”

Linde Debbaut en de verbrande schoenen

26 jaar

-

Product: Wandelschoenen

-

Staat van product: gesmolten

-

Aantal afgelegde km met product: moeilijk te zeggen, maar heel erg veel

-

Leukste herinnering met product: prachtige tochten afgelegd in Noorwegen, Italië, Frankrijk, Nederland…

-

Minst leuke herinnering met product: verder moeten wandelen zonder schoenzolen en blaren op mijn voeten na lange wandeltochten

“Hoogtes zijn niet mijn specialiteit”, zegt Linde Debbaut uit Aarschot. Zij was dan ook de enige van haar gezin die tijdens een reis naar Italië een beetje sceptisch stond tegenover een namiddagje canyoning. Toch ging ze mee. “Ik vond het plezant. Alleen wanneer we langs een rotswand naar beneden moesten rapellen, begon ik te twijfelen. Ik kon alleen maar denken: ‘Wat nu?’.” En dus vond Linde er niet beter op dan ministapjes te zetten tegen de rotswand, helemaal naar beneden. “Die rotsen lagen in de zon en waren bloedheet. Tja, je voeten daar dan tegen zetten, dat is natuurlijk geen goed idee. Maar ik durfde niet anders.”

 

Na een paar uur canyoning was de onderkant van Lindes schoenen helemaal weggesmolten. “Ook de voorkant begon los te komen. Uiteindelijk heb ik ze uitgetrokken en het laatste stukje op blote voeten gedaan. Gelukkig moesten we toen niet meer van een rots springen en kon ik gewoon door het water stappen.”

"De instructeurs hebben serieus met mij gelachen."


En wat vonden de andere deelnemers en de instructeurs ervan? “Die hebben serieus met mij moeten lachen”, zegt Linde, die zelf ook de humor van de situatie inziet. Haar schoenen – of wat ervan overbleef – liet ze in Italië achter. “Ik kocht tijdens die reis een nieuw paar. Die heb ik nog steeds.”

 

Na die bewuste reis waagde Linde zich niet meer aan canyoning. Italië bleef wel een favoriete bestemming. “Ik vind het een prachtig land. Firenze is mijn favoriete stad. Je vindt er kunst en cultuur, en tegelijk zit je vlak bij de bergen. Ik ben op Erasmus gegaan naar Italië. Daar is mijn liefde voor het land alleen maar gegroeid. Ondertussen spreek ik ook de taal. Dat helpt enorm. Van zodra je twee woorden Italiaans spreekt, zijn de locals honderd keer sympathieker. Dan dragen ze je op handen”, glimlacht Linde.

 

Nu corona haar weghoudt uit Italië, waagt Linde zich in het binnenland aan wandelavonturen. “Ik heb een heel lange bucketlist met wandelingen die ik wil doen in België. De laddertjeswandeling in Bouillon staat hoog op mijn lijstje. Het doel is om tegen het einde van het jaar 1.500 kilometer te hebben gestapt.”

Gilles Struyf en de drinkbus vol blutsen

23 jaar

-

Product: drinkbus

-

Staat van product: gebruikt

-

Aantal afgelegde km met product: 15 landen  (Marokko, Schotland, Spanje, Italië, Slovenië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, België, Nederland, Luxemburg, Ierland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland)

-

Leukste herinnering met product: Na een helse vroege tocht door het donker en de sneeuw aankomen op het hoogste punt van Noord-Afrika. De Mount Toubkal! Daar genoten van een frisse slok met een prachtige zonsopgang boven het Atlasgebergte en de Westelijke Sahara

-

Minst leuke herinnering met product: Op mijn trip naar Italië/Slovenië ben ik mijn drinkbus bijna kwijtgeraakt op de luchthaven

Eén keer miste Gilles Struyf uit Antwerpen bijna een vlucht omdat hij per se terug naar de auto wilde om zijn drinkbus op te halen. Zo gehecht is hij aan het kleinood. Er hangen dan ook heel wat herinneringen aan vast. “Ik kocht de drinkbus in 2018, toen ik alleen ging hiken in Schotland. Niemand van mijn vrienden had die zomer zin in een wandelreis, dus ging ik alleen. Het was mijn eerste echte avontuur. En het was prachtig. De natuur, de vergezichten, dat was met niks te vergelijken.”

 

Sinds die eerste reis kreeg Gilles de smaak van het wandelen te pakken. “Ondertussen heb ik al meerdere toffe trips gedaan. Met mijn zus en een vriend ging ik stappen in de Dolomieten. We deden er een hike van dertien dagen in negen dagen. Ook de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika, heb ik al beklommen.”

"Ik weet van elke deuk in mijn drinkbus nog precies wanneer ze is ontstaan."


En altijd ging zijn drinkbus mee. “Er zitten ondertussen veel blutsen in. Maar dat maakt het net leuk”, zegt Gilles. Want het zien van al die blutsen brengt hem telkens terug naar een bijzonder moment. “Ik weet van elke deuk in mijn drinkbus nog precies wanneer ze is ontstaan. In Schotland bijvoorbeeld had ik mijn drinkbus in een zijzak van mijn rugzak zitten. Ze zat niet stevig vast, dus toen ik mij bukte om mijn veters te knopen, viel ze op een rots. Bam, bluts erin.”

 

Ondertussen is Gilles’ drinkbus zo gehavend dat een vriend hem voor zijn verjaardag een gloednieuw exemplaar wilde geven. “Maar dat heb ik geweigerd. Ik wil de mijne houden. Ik gebruik ze elke dag en neem ze mee naar mijn werk. Ze herinnert mij elke dag aan de mooie reizen die ik al maakte.”

 

En ze doet Gilles wegdromen naar de avonturen die nog op de planning staan. “Deze zomer zou ik graag de bekende koningswandeling of Kungsleden in Zweden willen gaan doen. Of de Tour du Mont Blanc in Frankrijk.” Een fietsvakantie met een paar vrienden staat ook op het verlanglijstje. Zolang het maar in de natuur is, is het voor Gilles goed. “Ik hou ervan om in de pure natuur te zitten. Van het uitzicht genieten en nieuwe landschappen ontdekken. Alleen of met een paar vrienden.” Dagenlang wandelen met amper een andere ziel in de buurt. Het is iets anders dan in Ibiza aan een strand gaan liggen. Daar blijven Gilles en zijn drinkbus liever weg. “Geef mij maar een ruwere reis. Ik wil de natuur bewonderen door mijn eigen voeten te gebruiken. Ze zelf trotseren, door weer en wind.”

Return your gear: wat mag je bij ons inleveren?

Ben je toe aan een nieuwe outdooroutfit of een nieuw paar wandelschoenen, maar wil je niet bijdragen aan het afval van morgen? Wij ook niet! Dankzij de recycle boxes in onze winkels kent de tocht van je gebruikte kleding en schoenen nog lang geen eind – zelfs als ze scheuren, gaten of vlekken hebben!

Deponeer gerust (in een afgesloten zak of doos):

 • Kledij & kledingaccessoires
 • Schoenen (per paar)
 • Woningtextiel (handdoeken, tafellinnen, dekens, lakens …)
 • Handtassen
 • Riemen

Hier doe je de lokale kringwinkel een plezier mee:

 • Slaapzakken
 • Tenten
 • Rugzakken
 • Ski- of snowboardboots en ijsschaatsen
 • Kussens
 • Stofresten of -lappen

Ook Eastpak schenkt afgedankte en beschadigde outdoorgear een nieuw leven. De RE-BUILT TO RESIST-collectie tovert kapotte rugzakken om in originele backpacks.


Wil je met een – letterlijk en figuurlijk – schone drinkfles op pad?

Dankzij het Climate Neutral Certified-label engageert Klean Kanteen zich om volledig CO2-neutraal te zijn.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.