image link

Tijdelijk extra online deals: Jack Wolfskin tot -60%

Met deze tips krijg je je kinderen wél de natuur in

“Doe je jas aan en ga naar buiten!” Dat kregen wij vroeger te horen als we op zondagmiddag lamlendig in de zetel hingen. Toen was opvoeden nog makkelijk, maar vandaag wordt van ouders verwacht dat ze met originele ideeën op de proppen te komen … No stress, wij helpen je een handje om je kroost de frisse buitenlucht in te jagen.

Buitentips voor de allerkleinsten

Ga ravotten in Speelbos Sahara in Bosland

 

Met 4.500 hectare is Bosland het grootste bosgebied van Vlaanderen. Natuurlijk mag in zo’n groen paradijs geen speelbos ontbreken! Tussen de bomen zitten kunstzinnige constructies van wilgentakken verborgen, klaar om de fantasie van je kleine ravotters te prikkelen. Ben je je bengels even uit het oog verloren? De kans is groot dat ze op verkenning zijn in de 25 meter lange tunnel of al die vreemde objecten in de bomen van naderbij bestuderen. Urenlang spelplezier verzekerd! En wie weet kan er nadien nog wel een wandeling in de Sahara van af?

 

Ingang speelbos: De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel

©www.visitlimburg.be


Leef je uit op het klimparcours van Forestia 

 

Je wil je kroost graag opvoeden tot onverschrokken avonturiers, maar ziet je kleine oogappel liever nog niet in bomen klimmen? In avonturenpark Forestia in Theux kunnen kiddo’s van 2 tot 7 jaar langs veilige klim- en klauterroutes dicht bij de grond obstakels overwinnen, zonder hoogtevrees of gebroken benen op te lopen. De écht dappere luchtacrobaten wagen zich aan de Hommel, een sensationale kabelbaan van maar liefst 40 meter lang (vanaf 6 jaar). Smaakt naar nog? Kom dan binnen een paar jaar nog eens terug voor de parcours voor meer gevorderde klimmertjes.

 

Adres: Rue du Parc 1, 4910 Theux – hello@forestia.be (reserveren is verplicht).

©www.liegetourisme.be


Maak kennis met de Plantentuin van Meise

 

Wist je dat de Koninklijke Plantentuin maar liefst 34 jaar ouder is dan het koninkrijk België? Dit en nog veel meer leuke weetjes kom je te weten tijdens een tripje naar die prachtige tuin met z’n gigantische serres vol exotische groene reuzen. Tijdens de zomermaanden kan je hier die wilde kleuterbeentjes laten trappelen op het Verwonder-Je-Voeten-Pad of in het avonturenbos. En tijdens een bezoek aan het kasteel voelen je oogappels zich prins of prinses voor één dag. Of wie weet loop je de échte koning wel tegen het lijf?

 

Ingang Plantentuin: Nieuwelaan 38, 1860 Meise (inkom: € 7 – kinderen t.e.m. 5 jaar gratis). 

 

©www.ringtv.be 


Laat je voeten het bos proeven in Plaines de l’Escaut

 

Je kleine pagadders iets bijleren over het bos, dat doe je niet thuis vanuit de zetel. In het natuurpark Plaines de l’Escaut wacht de Promenade des Cimes, die je 60 meter lang en 16 meter hoog door de kruinen van eiken, essen en beuken leidt. Gaf dat een kleine adrenalinekick? Tijd om van de stress te bekomen in de Pic’orée, waar je op blote voeten een parcours aflegt over dennenappels, stro, bemoste boomstammen, gevlochten bamboe en nog veel meer. Nog niet moe? In l’Escale Forestière wacht je nog een leerrijk spektakelparcours bomvol leuke fauna- en floraweetjes.

 

Adres: Parc naturel des Plaines de l’Escaut, Rue des Sapins 31, 7603 Bon-Secours.

 

©www.plainesdelescaut.be


Stap spelenderwijs over het Pagadderpad

 

De ene voet voor de andere zetten, dat vinden de meeste minimensjes niet zo boeiend. Maar wat als je hen uitdaagt om op ontelbare manieren in beweging te komen? Dieren zoeken, schieten met dennenappels, rennen als een haas, een boot over het water trekken: langs het Pagadderpad in Dessel is het onmogelijk om stil te blijven staan. De wandeling van 2,5 km begint en eindigt aan de Sas4-toren, waar je na een beklimming van 216 trappen een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. Vergeet geen handdoek en een reservesetje kleren, want euh … het kan er nat aan toe gaan!

 

Vertrekpunt Pagadderpad: Sas4-Toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel.

©www.kempen.be


Maak een ezelwandeling in Habay-la-Vieille

 

Soms wil je als mama of papa ook wel eens rustig wandelen zonder gezeur over vermoeide beentjes. De oplossing? Zet je spruit op de rug van een ezeltje! Zo kunnen jij, je eventuele partner én je nageslacht genieten van een ontspannende tocht door het bos of de vallei van de meren in Habay-la-Veille, diep in de Luxemburgse natuur. Met een gids van Asinerie de l’O erbij krijg je ook nog een stukje geschiedenis mee over de regio van de Maîtres des Forges. Twee uur of een hele dag? Aan jou en je kleine ruiter de keuze. En natuurlijk mag je je trouwe viervoeter nadien uitgebreid knuffelen!

 

Adres: Asinerie de l’O, Rue du Bua 26a, 6723 Habay-la-Vieille.

©www.lesforetsdardenne.be


Buitentips voor grotere kinderen

Ga bevers spotten in de Ardennen

 

In hartje Ardennen kan je een dikke zeven kilometer lang in het spoor van een gekend knaagdier wandelen: de bever. Sinds de beestjes eind jaren 1990 in de buurt van Macourt in La Roche werden uitgezet, voelen ze zich hier helemaal thuis. Afdrukken van knaagtanden op de stam van jonge boompjes of dammen van opgestapelde takken in een rivier of beek zie je hier in overvloed. Een paradijs voor spoorzoekers! Wil je de klusjesman zelf aan het werk zien? Dan zal je ’s nachts op stap moeten, want bevers zijn echte nachtbrakers.

 

www.natuurpunt.be

©www.natuurpunt.be


Beweeg op het Multimovepad in de Sixtusbossen 

 

Botst je kroost thuis tegen de muren op? Dringend tijd om die energie ergens anders op los te laten. In de Sixtusbossen en het nabijgelegen kasteeldomein De Lovie in Vleteren, bijvoorbeeld! Met klim- en stappalen, een evenwichtsbalk, een klimnet, een touwenparcours en nog veel meer zijn de twee lussen van dit 4,5 kilometer lange pad veel meer dan gewoon een walk in the park. Leuk weetje: de constructies zijn grotendeels gemaakt van hout uit diezelfde bossen. Verder ravotten en kampen bouwen doen je stoere bengels even verderop in de ruime speelzone.

 

Vertrekpunt Multimovepad: parking op de hoek van de Canadaweg (Poperinge) en de Leeuwerikstraat (Vleteren).

©sport.vlaanderen


Wandel langs het Natuurleerpad Heppenbach

 

Wandelen, saai? Think again! Dit pad zorgt voor anderhalf uur afleiding, zodat je kinderen niet in de gaten hebben dat ze aan het stappen zijn. De truc is om regelmatig halt te houden bij een van de vele verrassingen langs de kant van de weg. Klimmen en klauteren voor een uniek fotomoment op een reusachtig houten hert, een eigen voorstelling in elkaar boksen in het bostheater of rare geluiden raden in een piepklein hutje: dit natuurleerpad in de Eifel heeft zoveel méér dan enkel wandelplezier in petto.

 

Vertrekpunt Natuurleerpad: parking van Grillhütte, 4771 Heppenbach-Amel.

©www.experiencebelgium.be


Klauter langs een hoogteparcours 

 

Vind je dat Superman-experiment van zoon- of dochterlief – van de eerste verdieping op de trampoline springen – niet voor herhaling vatbaar? Laat je kleine adrenaline-junkies dan eens los op een van de vele hoogteparcours die je in ons landje vindt. Bij INTENSE in De Schorre in Boom kunnen ze een 24 meter hoge avonturentoren beklimmen, in Adventure Valley in Durbuy wacht hen een klimbos met acht verschillende parcours op drie niveaus en het hindernissenparcours op grote hoogte van De Kijkuit in Beernem doet gegarandeerd hun hart sneller slaan. Oefen alvast je beste Tarzan-kreet!

 

Adres INTENSE: Provinciedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom.

Adres Adventure Valley: Rue de Rome 1, 6940 Durbuy.

Adres De Kijkuit: Kijkuit 1, 8730 Beernem.

©www.intense.be

©www.adventure-valley.be

©www.dekijkuit.be


Ga fietsen met een railbike

 

Deze regelrechte klassieker mag niet ontbreken in het lijstje: spoorwegfietsen of railbiken is een absolute must wanneer je met je gezin in de Ardennen bent. Denk: een enorme go-cart waarmee je op een oude spoorlijn rijdt. Sturen hoef je niet te doen, dus laat die benen maar werken en geniet ondertussen van de zon op jullie snoet en het prachtige landschap van de Molignéevallei. Heb je een paar extra wielrenners aan boord, dan kan je vast wel de lange route (14 km) aan, naar het station van Maredsous en terug naar de start in Warnant.

 

Vertrekpunt Draisines: Rue de la Molignée 116, 5537 Warnant (Anhée).

©www.provincedenamurtourisme.be


Vertrek op Bushcraft-tweedaagse 

 

“At the end of the day, your feet should be dirty, your hair messy and your eyes sparkling”, luidt het motto van de junior bushcraft-tweedaagse die je bij Outdoorschool kan volgen. Een betere manier om de sfeer van dit unieke avontuur te scheppen, konden we niet bedenken. Samen met je koters dompel je je een weekend lang onder in de geheimen van het bos om er als volleerde padvinders weer uit te komen. Vuur maken, sporen zoeken, een mes leren gebruiken, koken met eetbare planten en slapen in openlucht: veel dichter bij de natuur kan je je kinderen niet brengen!

©www.outdoorschool.be


Buitentips voor tieners

Volg een mountainbikeparcours voor beginners

 

Een rustig fietstochtje langs het kanaal? Boring. Maar in de modder en het slijk door een bos sjeezen, daar zijn heel wat tieners wél voor te vinden. Neem je jonge fietsacrobaten mee naar het Kluisbos, een recreatiedomein bezaaid met mountainbikeroutes van diverse niveaus. Om je stuurtechniek aan te scherpen, zijn de bossen van Lichtaart the place to be: je vindt er een groene lus (11 km) waar slalommen het codewoord is. Mag het een tandje hoger? In mountainbikeparadijs Houffalize kunnen je MTB-fanaten helemaal uit hun dak gaan op de 18 km lange gele route.

 

Vertrekpunt Kluisbos: Recreatiedomein Kluisbos, Poletsestraat 69, 9690 Kluisbergen.

Vertrekpunt Lichtaart: Coolseweg, 2640 Kasterlee.

Vertrekpunt Houffalize: Place de l’Église, 6660 Houffalize. 

©sport.vlaanderen


Ga eens geocachen in de natuur

 

Je teenagers zitten waarschijnlijk in de fase waarin ze alles stom en zinloos vinden, dus ‘wandelen’ wordt niet meteen op gejuich onthaald. Maar guess what? Soms krijg je ze wel in beweging als je een smartphone of gps-toestel mag gebruiken. Trek je stapschoenen aan voor een heuse schattenjacht in de natuur, dicht bij huis of net ietsje verder weg. Geocachen kan je overal! Heb je een van de ‘caches’ gevonden? Laat dan een notitie achter in het logboek en stop er een nieuwe verrassing bij voor de volgende eerlijke vinder. Geven en nemen, als dat geen mooie levenswijsheid is!

©Pixabay


Trek naar social media-proof locaties 

 

Wie zijn pubers met geen stokken uit de zetel krijgt, stelt gewoon de verkeerde bestemmingen voor. Met die zondagse uitstapjes moeten ze kunnen uitpakken op social media, remember? Neem ze dus eens mee naar het ‘doorkijkkerkjein Borgloon, de graffiti-kunstwerken in spookstadje Doel of het kasteel van Reinhardstein in Ovifat. Wedden dat ze de pittige wandeling ernaartoe met plezier afleggen voor die jaloersmakende Instagram-foto? In Oostende kan je zelfs een heuse Tiktok-tour doen langs diverse kunstwerken en installaties. Likes en thumbs up verzekerd!

©www.visitlimburg.be

©www.dekust.be


Ga kamperen in een bivakzone

 

Zijn je tieners oud genoeg om er alleen opuit te trekken met hun vrienden? Wijs hen dan eens de weg naar een van de vele gratis bivakzones die België rijk is. Niets zwengelt hun verantwoordelijkheidszin meer aan dan een eigen potje koken boven een (veilig) houtvuur en de nacht doorbrengen middenin de natuur, ver weg van het ouderlijk gezag. Vindt zoon- of dochterlief alleen kamperen toch best eng? Zet de tent dan op in je eigen achtertuin of bij familie of vrienden. Het initiatief Welcome To My Garden biedt een mooie gulden middenweg.

©www.kolonie57.be


Maak een vlottentocht op de Dijle 

 

Over de verhalen van Huckleberry Finn ligt misschien al een dikke laag stof, maar de essentie blijft de jeugd aanspreken: op een zelfgesjord vlot een rivier afvaren, da’s puur avontuur! Bij The Shelter kan je in een groep van twee tot zes deelnemers de Dijle afvaren van Korbeek-Dijle tot Heverlee. Zo zie je de Dijlevallei eens vanuit een ander standpunt! Veilig en wel aangekomen op het eindpunt? Huur dan een kickbike voor de terugtocht of leg het Dijlepad (4 km) te voet af, zodat je tieners honderduit kunnen napraten over hun memorabele riviertocht.


Doe een Adventure Walk in de Ardennen

 

Een vaak gehoord argument: wandelen is pas leuk als je een doel voor ogen hebt. Misschien kan je je jongelui wel warm maken voor een tocht die eindigt met een spectaculaire kabelbaan over het water? Onderweg zijn er heel wat obstakels te overwinnen, zoals modderige bospaden, een beekoversteek, een teambuilding-spel en een fotozoektocht. Wie neemt de leiding, wie leest de kaart, wie houdt de sfeer erin? Een wandeling in gezinsverband of met vrienden waar je heel wat van kan leren, over jezelf én elkaar.


Buitentips die iederéén leuk vindt

Doe mee aan een paddenoverzetactie

 

In het voorjaar heerst er plots een drukte van jewelste op de weg. Duizenden padden komen dan uit hun winterschuilplaats om zich al kwakend en springend een weg te banen naar een poel om te paren en eitjes te leggen. Liever geen platgereden pad onder je wielen? Steek dan met het hele gezin een handje toe en help deze sympathieke amfibieën met een emmertje veilig naar de overkant. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië kan je bij verschillende oversteekacties aansluiten. Wie durft er eentje zonder handschoenen op te pakken? 

©Unsplash


Ga uitwaaien in het Zwin

 

Wil je met je kinderen eens héél dicht bij de natuur komen, dan is het Zwin the place to be. In dit interactieve natuurbelevingspark valt er elk seizoen wel iets te beleven! Trek je regenlaarzen aan voor een ontdekkingstocht over de slikken en schorren van de Zwinvlakte (en trek ze weer uit voor het blotevoetenpad), haal je verrekijker boven op de panoramatoren of in het kijkcentrum om de ontelbare trek- en watervogels te bespioneren en geef je ogen en oren de kost langs het huttenparcours waar beleven en ontdekken centraal staat. Zet dus snel koers richting kust!

©www.dekust.be


Zoek naar sporen in het bos

 

Buiten valt er altijd wel wat te beleven, als je je ogen maar openhoudt. Wil je een wandeling met het hele gezin een beetje extra schwung geven, organiseer dan je eigen mini-sporenzoektocht. Naar de grond staren is voor één keer toegelaten – nee, verplicht zelfs! Jongere kinderen kunnen hun energie kwijt door van hot naar her te rennen op zoek naar pootafdrukken en keutels, terwijl je tieners met de iTrack Widlife-app op hun smartphone de slimmerik kunnen uithangen. En wie weet kom je onderweg wel oog in oog te staan met een van de ‘daders’!

©www.natuurenbos.be


Wil je eens een weekendje (of langer) de natuur in met het hele gezin? Op deze adresjes kan je origineel logeren met je kinderen.


De hele dag actief in de weer? Zorg dat je kinderen voldoende drinken! Wij selecteerden voor jou de beste drinkflessen voor kinderen.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.