basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

10 topgerechten die je op de camping kunt klaarmaken


10 topgerechten die je op de camping kunt klaarmaken

Als je de luxe van een volledig ingerichte keuken gewoon bent, is het even wennen om al je gerechten op één kookpitje of zelfs een authentiek houtvuur te bereiden. Maar geen nood: eens je de kneepjes van het campingkoken onder de knie hebt, schud je probleemloos de meest culinaire pareltjes uit je mouw. Happy campers verzekerd!

1. ONTBIJT: Spek met eieren in een papieren zak

Na een verkwikkende nacht in je tentje schreeuwt je lichaam om een stevig ontbijt, maar bij het uitladen van je rugzak blijkt dat je je kookpot vergeten bent ... Bummer. Gelukkig had je wel de tegenwoordigheid van geest om een doos eieren, een paar sneden spek en een papieren zak mee te nemen.

 

Zo ga je te werk: bedek de bodem van de zak met plakjes spek, breek er enkele eieren overheen, rol de zak dicht en prik hem op een stok boven je kampvuur. Easy peasy!

 

>> Klik hier voor het volledige recept

2. ONTBIJT: Boerenomelet in een diepvrieszakje

Je hebt inmiddels je kookpot teruggevonden, maar er is geen afwasbak in de buurt om na het koken verlost te raken van aangekoekte eierrestjes. Ach ja, het is tenslotte vakantie, dus afwassen zou sowieso niet aan de orde moeten zijn. Uitgebreid ontbijten daarentegen …

 

Zo ga je te werk: neem een plastic diepvrieszakje en vul het met ei, tomaat, champignons, ui, ham, spek … Vergeet je kruiden niet! Sluit het zakje goed af en dompel het onder in een pot kokend water tot de inhoud gaar is.

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

3. LUNCH: Mexicaanse salade in een geroosterd pitabroodje

Ben je een lichtgewichtfanaat? Dan is de kans groot dat je die uitgebreide set kampeerservies thuis hebt gelaten. Goed zo! Borden zijn toch zwaar overschat. Trouwens, als je al je ingrediënten netjes in een pitabroodje kiepert, is de kans op morsen bijzonder klein.

 

Zo ga je te werk: snij de pitabroodjes bovenaan open en rooster ze in een pan. Vul met zwarte bonen, zoete maïs, blokjes tomaat en avocado, gemalen kaas, limoensap, cayennepeper en knoflook voor de Mexicaanse touch.

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

4. LUNCH: Gevulde tortillas in aluminiumfolie

Ook handig wanneer het eetkamercomfort eerder rudimentair is: hapjes uit het vuistje, netjes verpakt in een vel aluminiumfolie. Milieuvriendelijk is het niet, dus veeg de folie na gebruik best schoon met wat wc-papier, zodat je gebeiteld zit voor meer dan één kooksessie.

 

Zo ga je te werk: leg een tortilla op een vel aluminiumfolie, bedek één helft met kaas, groenten en vlees, en vouw dubbel samen met de folie. Laat opwarmen boven het kampvuur tot de kaas gesmolten is.

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

5. VIERUURTJE: Croque monsieur-brood op de barbecue

Je hebt zo van die dagen dat de zon én de barbecue overuren draaien. Is het nog te vroeg voor het avondmaal, maar heb je toch al een hongertje? Maak dan nuttig gebruik van je lunchrestjes en de nog nasmeulende kolen onder de grill, en nodig je campingburen uit voor een knapperige snack.

 

Zo ga je te werk: maak inkepingen in een lang wit brood en vul de openingen met sneetjes kaas en ham. Rol het brood in aluminiumfolie en laat langzaam garen in de hete kolen.

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

6. AVONDMAAL: Macaroni met ham en kaas in één pan

Als je na een dag stappen door de regen, op modderige paadjes en door kniehoge riviertjes eindelijk op je kampeerplek aankomt, wil je liefst zo weinig mogelijk tijd verliezen met koken. Dan wil je gewoon comfortfood: hier, nu en véél. Niets dat een gerecht met veel kaas niet kan oplossen, nietwaar?

 

Zo ga je te werk: breng de melk samen met de macaroni aan de kook en laat langzaam gaar worden. Het zetmeel uit de pasta doet de melk indikken tot een saus. Voeg gemalen kaas, reepjes ham, zout en peper toe, en klaar!

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

7. AVONDMAAL: Cowboystoofpot uit blik

In afgelegen streken is het niet altijd makkelijk om verse groenten te vinden. Wil je toch niet volledig overleven op ‘pakjeseten’, dan zijn conserven echt een godsgeschenk. Met een portie van deze warme brij in je buik kun je de kilometers de dag nadien weer perfect de baas!

 

Zo ga je te werk: Gooi de inhoud van enkele blikken witte bonen, tomatenstukjes en knakworstjes in een pan, voeg knoflook, chilipeper, peper en zout toe en laat een tijdje sudderen boven het vuur. Tast toe!

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

8. DESSERT: Brownies in een sinaasappel

Geef toe, na een overdadige maaltijd smaakt er toch niks zo lekker als chocolade? Liefst warm, smeuïg en in de vorm van een cakeje. En voor wie zich zorgen maakt om het hoge caloriegehalte van dit copieuze dessert: je krijgt er gratis een bom vitamine C bovenop!

 

Zo ga je te werk: snij het hoedje van een sinaasappel en lepel het vruchtvlees eruit. Vul met kant-en-klaar browniedeeg, zet het hoedje er weer op en verpak stevig in aluminiumfolie. Laat garen in de hete kolen en geniet van je creatie!

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

9. DESSERT: Gevulde bananenbootjes op de grill

Jawel, er bestaat nog meer fruit dat prima als dessertschaaltje dienst kan doen. Maak gebruik van de hulpmiddelen die Moedertje Natuur je aanreikt en bereid je nagerecht eens in een stevige, lichtrijpe banaan.

 

Zo ga je te werk: geef de banaan in de lengte een fikse inkeping, maar snij ze niet helemaal door. Vul de opening met chocolade, M&M’s, stukjes kokosnoot … en leg de banaan even op een stukje aluminiumfolie op de grill. Hemels!

 

>> Klik hier voor het volledige recept.

10. LATE-NIGHT SNACK: Popcornpakketjes boven het kampvuur

Blijf je ’s avonds nog wat nagenieten van een zalige dag in de buitenlucht? Dan gaat er niets boven een goed gestemde gitaar en een hartig knabbeltje om je cowboyverhalen bij het kampvuur wat extra kracht bij te zetten.

 

Zo ga je te werk: Leg een handje maïskorrels in het midden van een vel aluminiumfolie, giet er wat olie bij en vouw dicht tot een luchtig pakketje. Bind dicht met een eindje touw, hang aan een stok boven het vuur en … let it pop!

 

>> Klik hier voor het volledige recept.