Review: Suunto 7, sporthorloge of smartwatch?

De Suunto 7 is een unieke sports wearable die de brug slaat tussen een sporthorloge en smartwatch. Dat klinkt bekend in de oren, maar de Suunto 7 is wel degelijk een buitenbeetje. Het uurwerk werkt immers op WearOS, het innovatieve smartwatchplatform van Google, waar de populaire Suunto-sportfuncties bovenop worden gelegd. Dat klinkt aantrekkelijk, maar werkt het ook in de praktijk? Onze AmbA.S.addors Valerie Desmet en Jelle Canipel doen de test.

Wie doet de test?

 • Jelle Canipel is een gepassioneerd outdoorliefhebber, reiziger en fotograaf. Ook lopen behoort tot zijn hobby’s, waarbij hij normaal gezien vooral op zijn gevoel afgaat. Hij vindt het wel belangrijk om z’n prestaties een beetje op te volgen en te bewaren als stimulans.
 • Valerie Desmet houdt van (solo)reizen, avontuur en the great outdoors. Ze loopt graag, maar ook een indoor workout gaat ze niet uit de weg.

Zowel Jelle als Valerie kregen een gloednieuwe Suunto 7 sporthorloge toegestuurd met de vraag om het toestel te testen en met ons te delen wat ze ervan vonden. Hun persoonlijke bevindingen lees je hieronder.

“Je activiteiten tracken met een sporthorloge zorgt voor een extra stimulans om je loopniveau te onderhouden en jezelf te verbeteren”, zo steekt Jelle Canipel van wal. “En niet alleen bij het lopen; ik doe dit bijvoorbeeld ook bij het klimmen. En dan is zo’n sportieve smartwatch om je prestaties op te volgen wel een ideale tool.” 

Look & feel

Bij het uitpakken van de Suunto 7 zijn Jelle en Valerie meteen onder de indruk van het toestel, waarbij vooral het zachte en flexibele polsbandje hoog scoort bij beiden. “Zeer aangenaam”, geeft Jelle mee. Valerie merkt op dat er ook geen vuil in blijft hangen, zoals bij sommige andere sporthorloges wel het geval kan zijn. “Daardoor is het horloge makkelijk in onderhoud”, besluit ze. 

 

“Ook het strakke, grote scherm van 50 mm (5 cm) is een eye catcher, en ziet er lekker clean uit. Ideaal om alle meldingen en apps op af te lezen”, vertelt Jelle. “Het is vrij groot, maar zit toch mooi rond de pols en stoort niet.” Voor vrouwen was een maatje kleiner misschien beter geweest, al valt dat nog mee volgens Valerie. “Het is een groot horloge voor een vrouwenpols, maar doordat het heel licht aanvoelt merk je eigenlijk niet dat je een horloge draagt.”

 

“Ik was blij om te zien dat er ook vier (fysieke) knoppen op de Suunto 7 zitten”, zo pikt Jelle verder in op het design van de Suunto 7. “Tijdens het sporten met bezwete handen door het touchscreen navigeren kan immers lastig zijn. De knoppen zijn mooi geïntegreerd en niet groot, dus ze hinderen helemaal niet.” Ook Valerie vindt de fysieke knoppen een duidelijk pluspunt: “Heel handig tijdens het sporten, want dan gebruik je toch eerder die heel gemakkelijk bedienbare knoppen.”

 

Ook de personaliseringsmogelijkheden van de Suunto 7 krijgen nog een compliment van Jelle. “Je kan bijvoorbeeld andere wijzerplaten kiezen bij Suunto zelf of in de Google Store, aangezien dit sporthorloge op het WearOS-platform van Google werkt. Daarnaast kan je de snelkoppelingen op de wijzerplaten ook aanpassen aan je eigen voorkeur.”

Installatie en start

Een vlotte installatie en ingebruikname zijn een belangrijk punt voor heel wat gebruikers. Ook op dat vlak gooit de Suunto 7 hoge ogen bij Valerie en Jelle. “Dat verloopt verbazend snel, bijna zo makkelijk als gaan lopen zelf. Geen ingewikkelde menu’s, gewoon straight forward en duidelijk”, zegt Jelle.

 

“Via een heel klein overzichtje met vijf stappen ben je in no-time vertrokken. Je plugt het horloge in, installeert de Suunto-app én de google WearOS-app, volgt enkele instructies op het scherm om het horloge te koppelen aan je gsm en je bent vertrokken. Ook via de website of op het horloge zelf kan je trouwens enkele korte tutorials volgen.”

De Suunto 7 als sporthorloge (Valerie)

Om te bekijken hoe de Suunto 7 het ervan afbrengt als sporthorloge, vervingen Valerie en Jelle hun eigen sporthorloges door de nieuwe Suunto en gebruikten ze het sporthorloge zoals ze hun eigen ‘werkpaard’ zouden inzetten.

 

Valerie was alvast onder de indruk van de veelzijdigheid van de Suunto 7, die ze absoluut een uitblinker vindt. “Er zijn wel 70 sporten die je met de Suunto 7 kan registreren, waaronder ook een aantal minder typische sporten zoals yoga, skiën, klimmen, rolschaatsen, paardrijden, kiten, enzovoort.”

 

“Ik testte zowel het lopen als indoor workouts met de app 8fit. Het horloge geeft je echt heel veel informatie. Bij lopen gaat het bijvoorbeeld om de afstand, het aantal verbruikte kcal, de gemiddelde snelheid, duur, het gemiddelde tempo, het aantal stappen, het hoogste en laagste punt, je hartslagzones en nog veel meer.”

 

“Bij het lopen merkte ik ook dat de gps-functie echt wel heel accuraat is. Ook kan je de verschillende gelopen kilometers (of rondes) met mekaar vergelijken. Ook kan ik, als ik verschillende keren dezelfde route zou lopen, deze trainingen met mekaar vergelijken. Mogelijkheden te over dus.”

 

“Ook héél handig, en wat ik zelf nog niet eerder op een sporthorloge zag, is de weergave van de hersteltijd. Een feature waar ik zeker rekening mee ga houden. Ook de PTE wordt weergegeven: hierbij kom je te weten hoe 'goed' je workout was voor het verhogen van je conditie. De vele info wordt bovendien heel overzichtelijk weergegeven – zowel op het horloge zelf, als nadien, na synchronisatie, op je telefoon.”

De veelzijdigheid van dit horloge is absoluut een uitblinker. Zo zijn er wel 70 sporten die je met de Suunto 7 kan registreren.

“De accurate gps-tracking wordt ook handig ingezet bij andere features, zoals offline landkaarten. Zo kan je aan de hand van sportspecifieke heatmaps zien waar andere sporters gesport hebben, een speelse manier om nieuwe, leuke routes te ontdekken. Daarnaast kan je ook offline van kaarten gebruikmaken op de Suunto 7, zelfs je eigen routes samenstellen kan. Als je deze nadien dan loopt en je wijkt af van de route, geeft de Suunto 7 dit netjes aan!”

De Suunto 7 als sporthorloge (Jelle)

Ook Jelle had meer dan voldoende aan de sportieve mogelijkheden van de Suunto 7: “Er is een enorm aanbod aan sporten om uit te kiezen, gps-tracking, optische hartslagmeting en een caloriemonitor. Top is ook de Google Maps-integratie voor navigatie en de koppeling met onder meer Strava voor extra analyses en updates van je medesporters. Voor het offline luisteren van muziek installeer je Google Play Music, waarna je je smartphone veilig thuis kan laten.”

 

“Dankzij de knoppen is het ook heel makkelijk om te starten met je activiteit. Je leest even na wat je er allemaal mee kan doen en je bent gestart. Ze zijn vooral makkelijk en handig tijdens het sporten, wanneer bezwete handen of een nat scherm de bediening van een touchscreen alleen maar zouden bemoeilijken. Na het sporten (of wanneer je lekker gedoucht hebt), kan je alles herbekijken of andere meldingen via het touchscreen bedienen. Vlotjes scrol je door de menu’s en kan je bekijken welke functies je allemaal wil en kan installeren.”

 

“Je kan de Suunto 7 ook combineren met verschillende andere sportapps. Jammer genoeg heb ik altijd gelopen met de Nike-app, en die laat zich niet syncen in de Suunto-app. Tijdens en na het sporten zie je mooi de hartslagzones, tempohistoriek en prestaties per ronde (zelf in te stellen), inclusief een resem mogelijkheden om je persoonlijke activiteiten bij te houden. Ook in het dagelijks leven trouwens, want zelfs je agenda, betalingen, navigatie en berichten worden zeer duidelijk en gebruiksvriendelijk weergegeven.”

 

“Ik ben er meteen mee gaan lopen, terwijl de gsm thuisbleef. Je kiest uit maar liefst 70 sporten wat je gaat doen, en go. Alles wordt via mappen nauwkeurig bijgehouden en bewaard. Eenmaal gedoucht en terug bij je gsm wordt alles mooi gesynchroniseerd en kan je een duidelijk overzicht bekijken van je prestaties. Alles is ook duidelijk terug te vinden op de Suunto-website.”

De knoppen zijn vooral makkelijk en handig tijdens het sporten. Bezwete handen of een nat scherm zouden het bedienen van alleen een touchscreen bemoeilijken.

De Suunto 7 als smartwatch

Aangezien de Suunto 7 gebouwd is rond Google’s WearOS-platform, gaat er onder het mooie uiterlijk ook een verrassend capabel smartwatch schuil. En ook die mogelijkheden scoorden hoog bij Jelle. “Via de app op je gsm bepaal je welke meldingen je graag ontvangt: alles is mogelijk. Op het vlak van smartwatchfunctionaliteit is de Suunto 7 alvast veelzijdig en compleet: Gmail, Whatsapp, weerapp, Spotify, Shazam, Bank app, Sleep Track ... het kan allemaal en werkt ook prima! Wat stoort zet je gewoon uit, wat ontbreekt kan je zelf installeren. Pure fun en voor ieder wat wils. Ook de Suunto-app met alle sporten die worden ondersteund is supercool.”

 

“De synchronisatie met de gsm gaat heel vlot, een stuk sneller dan bij mijn andere sporthorloge”, merkt Valerie op. “De app die hiervoor gebruikt wordt is WearOS. Heel kort daarna vind je jouw nieuwe activiteit al terug in de Suunto-app. De Suunto 7 laat zich ook verbinden met de Google Fit-app. Deze app vertelt je hoe je gezonder kan gaan leven aan de hand van 'beweegminuten' en 'hartpunten', want een goeie gezondheid is zoveel meer dan het aantal stappen die je zet op een dag.”

 

“Aangezien de Suunto 7 over Bluetooth beschikt, kan je eenvoudig een draadloze hoofdtelefoon verbinden met het horloge, en zo de muziek bedienen vanop je horloge. Wat ik wel een beetje mis op de Suunto 7 is sleep tracking. Nochtans is slaapanalyse wel mogelijk, maar dan moet je wel een app installeren.”

Batterij

De batterijduur van sporthorloges is een hot issue, en dat is bij deze Suunto 7 misschien nog meer het geval doordat hij van het innovatieve WearOS-platform gebruikmaakt. “Bij mijn eerste test, waar alles geactiveerd stond op het horloge (dus met WiFi en Bluetooth aan, inclusief alle telefoonmeldingen) ging de batterij van 100% naar 8% in ongeveer 24 uur tijd”, zo geeft een eerste meting van Jelle aan. “Daarin zat ook een goed half uur sporttracking inbegrepen. Laat je alle functies aan staan, dan zal je de Suunto 7 dus dagelijks moeten opladen.”

 

Ook Valerie meet een gelijkaardige batterijduur. “De manier waarop je de Suunto 7 gebruikt heeft hier natuurlijk een stevige impact op. Er is bijvoorbeeld een handige batterijbesparingsstand, waarmee je geen verbinding maakt en enkel het uur kan aflezen, en die zal wel een paar dagen meekunnen. Maar gebruik je de Suunto 7 als smartwatch, reken dan op maximaal een dag. Dat is ook het enige nadeel dat ik meteen kan bedenken.”

Conclusie

De Suunto 7 is niet goedkoop, dus we willen ook graag weten of je waar krijgt voor je geld. Jelle vindt alvast van wel: “de combinatie tussen een echt veelzijdig en technisch geavanceerd sporthorloge met alle denkbare lifestylefuncties maakt van deze Suunto een uniek toestel van hoge waarde. Ook het gebruiksgemak is echt een pluspunt, en dan spreek ik niet alleen over de handige knoppen maar ook over de vlotte installatie en het gebruik achteraf.”

 

“Voor de sportgeeks is het mooi dat alles gepersonaliseerd bijgehouden kan worden voor analyse achteraf, welke sport je ook beoefent. Top. Via de bekende heatmap en tips uit de Suunto-community kan je leuke en nieuwe routes terugvinden, dichtbij huis of op een reislocatie.”

 

“De batterijduur bij intensief gebruik is waarschijnlijk het grootste nadeel, maar dat is tegenwoordig bij heel wat toestellen het geval. Als je hier een beetje verstandig en bewust mee omgaat, moet je de levensduur van de batterij wel wat kunnen verlengen.”

 

“Ik denk dat je met de Suunto 7 duidelijk een unieker toestel in huis haalt dan wanneer je voor een ander, meer traditioneel sporthorloge kiest. Door de combinatie van lifestyle- en sportfeatures, is het ook een aantrekkelijk toestel voor een groter publiek”, besluit Jelle. Kortom, niet enkel weggelegd voor diehard sportmannen en -vrouwen dus, deze Suunto 7.

De Suunto 7 op een drafje

Je hebt het al gemerkt in de reviews van onze AmbA.S.sadors: de Suunto 7 is een sporthorloge dat een eigenzinnige koers vaart. In plaats van een merkeigen softwareplatform, maakt het nieuwe sporthorloge van de Finse meetspecialist gebruik van WearOS, het smartwatchplatform van Google. Daardoor komen een resem innovatieve features binnen handbereik die eigen zijn aan dat specifieke platform: landkaarten, muziek streamen, contactloos betalen en ga zo maar door. Helaas staat daar ook een kortere batterijduur tegenover dan bij de concurrentie, al hoeft dat in de praktijk zeker geen dealbreaker te zijn.

 

Maar vergis je niet: naast de smartwatchfuncties zijn ook de klassieke Suunto sport- en meetfuncties aanwezig, en dat resulteert in een sporthorloge dat je gerust uniek mag noemen.

 • Ruim 70 Suunto-sportmodi selecteerbaar (geen triatlon- of multisportmodus)
 • Performante optische hartslagsensor en gps-chip
 • Touchscreen en 4 fysieke drukknoppen (handschoenvriendelijk)
 • Ondersteuning voor Wi-Fi en Bluetooth
 • Schok-, water- en modderbestendig
 • Offline outdoormappen aan boord
 • Volg de populairste routes met ingebouwde heatmaps voor 15 activiteiten
 • Ondersteuning voor alle Google WearOS-apps
 • Google WearOS-features zoals beantwoorden telefoonoproepen, weerbericht opvragen, ‘Okay Google’-zoekassistent, …
 • Synchroniseer je dagelijkse beweging met Google Fit en je sportdata met de Suunto-app
 • Koppel de Suunto 7 aan Strava, Endomondo en/of TrainingPeaks voor een sociaal element
 • Pas het uurwerk aan met verschillende watchfaces en polsbandjes
 • Werkt met Android- en iOS-telefoons
 • Ontworpen en getest in Finland
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.