In het voetspoor van de draak: 5 wandelingen in Wales

Je merkt het al aan hun vlag: Welshmen zijn trots op hun draken, en dan meer bepaald op Y Ddraig Goch. De beruchte rode draak die de nationale tweekleur siert is zelfs een nationaal symbool voor Wales, een land vlakbij de deur dat vaak onterecht over het hoofd wordt gezien bij outdoorliefhebbers. Deze wandelingen laten je kennismaken met de mythes en draken van Wales.


1. Cwm Idwal, Snowdonia

o   Afstand: 4,8 km

o   Wandeltijd: 3 u

o   Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

o   Routebeschrijving (Engels)

o   Logeertip: Combineer deze wandeling met een verblijf in de Black Boy Inn, in het nabijgelegen Caernarfon. Deze Inn dateert uit 1522 maar biedt moderne accommodatie. Het bekende 13de eeuwse kasteel en het dorpscentrum liggen vlakbij.

Het oudste natuurreservaat van Wales is niet alleen het thuisfront voor een van de meest indrukwekkende berggebieden van het land, het ademt ook mysterie uit. Liefhebbers van beklijvende uitzichten komen in Snowdonia volop aan hun trekken, met het heldere water van meer Llyn Ogwen – naar verluidt de laatste rustplaats van het zwaard van koning Arthur – als absolute blikvanger van de Cwm Idwal-wandeling (4,8 kilometer).

 

De grote morene, een landmassa die gedragen wordt door een gletsjer, wordt Bedd y Cawr genoemd – het graf van de legendarische reus Idwal. Het kleine meer in de bergen dankt zijn naam dan weer aan een naamgenoot: prins Idwal Foel, een kleinzoon van een van de oude koningen van Wales, die op dramatische wijze aan zijn einde kwam. Hij werd vermoord door verdrinking in het meer, in een verhaal dat wordt gedreven door intriges, verraad en jaloezie.


WIST-JE-DATJE: Volgens de legende vliegen er geen vogels meer over het meer, nadat ze vertrokken uit verdriet over de moord op Idwal. Andere bronnen claimen dan weer dat demonen het meer terroriseren, waardoor de vogels er simpelweg niet meer overheen durven te vliegen. De hoogste klif van Cwm Idwal staat trouwens bekend als ‘The Devil’s Kitchen’.


2. Dinas Emrys, Snowdonia

o   Afstand: 3,5 km

o   Wandeltijd: 1 u 30 m tot 2 u 30 m

o   Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

o   Routebeschrijving (Engels)

o   Logeertip: Boek een kamer bij Plas Tan Y Graig, een Victoriaans gastenverblijf dat dateert uit de 19de eeuw. Met een locatie op de High Street van Beddgelert, alle noodzakelijke accomodatie en de lokale charme, ook meteen een aanrader voor de volgende wandeling…

We vermeldden hem daarnet al: Y Ddraig Goch (De Rode Draak) is de bekendste draak van Wales. Er zijn verschillende manieren om meer te leren over hét nationale symbool van Wales, maar veruit de meest beklijvende is het Dinas Emrys-trail in Snowdonia (3,5 kilometer). Must-sees op deze trail zijn onder meer de kunstige drakenbank en de archeologische site van Dinas Emrys, het eindpunt van de wandeling.

 

Deze trail neemt je mee naar de regio van de legendarische koning Vortigern, die een kasteel wilde bouwen op de top van Dinas Emrys. De muren van het kasteel stortten elke nacht echter opnieuw in. Gelukkig kwam de tovenaar Merlijn (Myrddin Emrys) met een verklaring: twee draken – een rode en een witte – waren onder de heuveltop in een gevecht verwikkeld. De mannen van koning Vortem groeven zich vervolgens een weg naar beide draken zodat die een uitweg kregen. De rode draak kwam als winnaar uit de strijd, de witte vluchtte weg. Vortigern bouwde zijn kasteel nadien weer op, dit keer zonder instortende muren, en gaf Dinas Emrys zijn roemruchte naam als eerbetoon aan Merlijn. De rode draak wordt sindsdien gevierd als een van hen.


WIST-JE-DATJE: Het kasteel van Dinas Emrys zou oorspronkelijk gebouwd zijn om de bergpas van Snowdon te bewaken. Van het oorspronkelijke bouwwerk blijft echter erg weinig over, aangezien het uit de prehistorie (de ijzertijd) stamt. Enkele recentere waldelen en funderingen (vooral uit de middeleeuwen) geven je wel een concreet idee van de ligging van het legendarische kasteel.


3. Beddgelert, Snowdonia

o   Afstand: 4,8 km

o   Wandeltijd: 40 m tot 1 u

o   Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

o   Routebeschrijving (Engels)

o   Logeertip: Huur je eigen cabin in the woods op een paar minuten afstand van het startpunt van deze wandeling. Met amper zestien hutten, telkens voorzien van twee tot drie slaapkamers, een ideale secret retreat voor koppels en groepen. Honden zijn toegestaan.

Het piepkleine dorpje Beddgelert vind je terug in het noorden van Wales. De aantrekkingskracht van deze plaats is niet nieuw: Beddgelert bouwde al een reputatie op als populaire reisbestemming bij schrijvers zoals Thomas Pennant en artiesten zoals JMV Turner. Maar de geschiedenis van deze plek gaat veel verder terug de tijd in.

 

Dat laat Gelert’s Grave Walk je ervaren, met een korte wandeling (1,6 kilometer) die je langs de rivier Glaslyn voert. Je ontdekt hier het tragische verhaal van de 13de eeuwse prins Llywelyn en zijn trouwe hond, Gelert. Het graf van zijn viervoeter, die door z’n baasje werd afgeslacht voor een (baby)moord die hij niet beging, is ook de bestemming van deze wandeling. Gelukkig is de wandeling zelf wél hondvriendelijk.


WIST-JE-DATJE: Beddgelert heeft eigenlijk roots die teruggaan tot de tijd van de Kelten, de periode waaruit de naam van het dorp ook zou stammen. Het verhaal van Gelert is dan weer een lokale invulling van een volksverhaal (‘faithful hound’ of ‘de trouwe hond’) dat in heel wat culturen voorkomt, telkens op een andere manier ingekleurd naargelang de lokale folklore.


4. Worm's Head, Gower

o   Afstand: 1,6 km

o   Wandeltijd: 30 m

o   Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

o   Routebeschrijving (Engels)

o   Logeertip: Op amper een paar minuten wandelen van Rhossili Bay, vind je Broad Park. Op dit adresje worden alleen kamers met zicht op zee aangeboden, zodat je nog langer kan nagenieten van een van de mooiste stranden op deze planeet.

Heb je er altijd al van gedroomd om eens over de kop van een draak of gigantische slang te lopen? Dan ben je aan het juiste adres bij de Serpents, seascapes en shipwrecks-wandeling in Worm’s Head. Worm’s Head is immers een afgeleide van het Scandinavische woord ‘Wurm’, wat zoveel betekent als draak of serpent. Gelukkig gaat het om een erg korte wandeling (1,6 kilometer), zodat je je moed maar even hoeft te verzamelen.

 

Een blik op het landschap en uitzicht om je heen maakt al snel duidelijk dat de naam beslist niet uit de lucht is gegrepen: Worm’s Head is een klein, opvallend gevormd eiland dat alleen toegankelijk is bij laagtij, en dat voor amper twee keer een half uurtje. Gelukkig biedt de lokale kustwacht een handige tabel aan met de beste bezoektijden. De uitzichten zijn hier overigens magnifiek, met Rhossili Bay, een van de mooiste stranden ter wereld, als absolute blikvanger.


WIST-JE-DATJE: In tegenstelling tot in het nabijgelegen Ierland en Engeland, bouwden de Vikings nooit nederzettingen in (het huidige) Wales. Wel was Wales regelmatig het slachtoffer van plunderende Noormannen uit nabijgelegen nederzettingen, zoals Dublin en Limerick. Dat is meteen ook de reden waarom je hier en daar toch een invloed ziet van hun taal en cultuur in Wales.  


5. Cwm Llwch, Brecon Beacons

o   Afstand: 12,8 km

o   Wandeltijd: 5 u

o   Moeilijkheidsgraad: Uitdagend

o   Routebeschrijving (Engels)

o   Logeertip: Maak je op voor een Glamping-uitstapje in het hart van het Brecon Beacons National Park. Bij Glamping 68 Degrees West krijg je de keuze uit enkele knusse, compacte pods die je middenin de vrije natuur zetten. Ideaal om je batterijen op te laden!

Onder de pieken van Brecon Beacons in het zuiden van Wales, weet de watervlakte van Llyn Cwm Llwch de verbeelding van bezoekers al vele eeuwen te tintelen. Het kleine meer in de schaduw van Pen y Fan (met 886 meter de hoogste piek van Zuid-Wales) en Corn Du stamt uit de ijstijd, en is een absoluut hoogtepunt op de lokale, wat langere Cwm Llwch Horseshoe-wandelroute (12,8 kilometer). Reserveer alleszins een mooie, onbewolkte dag voor deze wandeling, want de vergezichten vanop de Pen y Fan zijn de moeite meer dan waard.

 

Aan mystiek en tot de verbeelding sprekende verhalen is er alleszins geen gebrek. Zo zou er in het meer een eiland verscholen liggen dat onzichtbaar is vanop de oevers, betoverd met de magie van feeën. Volgens de overlevering zou een doorgang naar het eiland vroeger toegankelijk geweest zijn op May Day (de eerste maandag van mei), tot een hebberige bezoeker een bloem vanop het eiland probeerde te stelen. Nadien ging de deur naar het eiland nooit meer open.


WIST-JE-DATJE: Hou bij de wandeling ook even halt bij de Tommy Jones-obelisk. Dit is een monument ter ere van het tragische verhaal van Tommy Jones, een jongetje dat verloren liep en verdween in de Brecon Beacons in 1900. Locals en soldaten zochten 29 dagen lang naar hem, tot zijn lichaam uiteindelijk gevonden werd in de buurt van waar nu de obelisk staat.Zin om langer te blijven hangen?

Zin om langer in Wales te blijven, zodat je de lokale cultuur echt kan leren kennen? Deze Welshe plaatsjes werden door The Times verkozen tot de meest begeerlijke plekken om te wonen in Wales.

o   Narbeth, Pembrokeshire. Een aangename, charmante hoofdstraat en een warme volksaard maken van deze stad in Pembrokeshire een aanrader, zeker als uitvalsbasis.

o   Aberdyfi, Gwynedd. Liefhebbers van zand en stranden zitten gebeiteld in dit paradijselijk dorpje. Populair bij gegoede mensen, maar zonder de statusshow die daar vaak bij hoort.

o   Abergavenny, Monmouthshire. Gastronomie, bergen en een uitgebreid scala aan wandelroutes zorgen ervoor outdoorliefhebbers het hier naar hun zin hebben.

 

Op zoek naar meer inspiratie? Klik dan door naar de website van The Times voor de volledige lijst

Welshe tongbrekers

Wales heeft twee officiële talen: het Engels – zo’n beetje de voertaal in Wales – en het Welsh. Die laatste zorgt bij bezoekers vaak voor gefronste wenkbrauwen, want zowel schriftelijk als verbaal wijkt Welsh behoorlijk af van het Engels.

 

Zin om je toch onder te dompelen in het Welsh? Bind dan alvast een mondmaskertje om, want het Welsh zit vol tongbrekers die je niet zonder risico inoefent. Voor je omgeving althans.

 

Toon je dankbaarheid

Diolch: Bedankt

 

Toon wat Welsh chauvinisme met het nationale motto

Cymru am byth!: Wales forever!

 

Toon je liefde voor de Welshe taal

Cenedl heb iaith, cenedl heb galon: Een natie zonder een taal is een natie zonder een hart

 

Toon je hoogintellectuele shoppinginsteek bij de lokale kinderboetiek

Tyfid maban, ni thyf ei gadachan: Het kind zal groeien, zijn kleren doen dat niet

 

Zin om het Welsh echt onder de knie te krijgen? Schrijf je dan in voor een taalcursus Welsh en je weet meteen of Welsh wat voor jou is.

Wales in een oogopslag


o   Opgericht in 1056

o   Deel van het Verenigd Koninkrijk sinds 1801

o   Constitutionele monarchie

o   3.153.040 inwoners (148 per km2)

o   20.779 km2 grondgebied

o   Cardiff als hoofdstad

o   Engels en Welsh als nationale taal

Laat je verder inspireren

Klaar om je tickets te boeken? Trek je stoute schoenen aan en durf het beste van Schotland mee te pakken met een trektocht. Wij geven je alvast de beste tips voor vertrek.


Wandelen in Wales, dat kan alleen met de juiste schoenen aan je voeten. Meindl heeft daar twee veelbelovende modellen voor in huis: de Borneo en … Wales! Lees meer over hun kwaliteiten.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.