CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 met code EXTRA10 | + Gratis levering

Creatief met clichés: de 10 GoPro-do’s en don’ts voor wie op wandel gaat

Met een GoPro-camera maak je niet alleen een filmpjes van sporten of adrenaline-activiteiten. Ook van een rustige wandeling of (meerdaagse) trekking kan je een leuke clip maken. Wat daar allemaal bij komt kijken, vatten we even voor je samen.

Tenzij je in een echt spectaculaire omgeving wandelt, loop je bij een wandeling natuurlijk wel het risico dat je opname nogal vlug saai wordt. “Het is dan ook aan te raden om je opname echt te gaan regisseren,” zegt Tom Rumes, zelf freelance regisseur en cameraman die veel ervaring heeft met GoPro- en online video.

 

“Eigenlijk moet je het zelfde doen als wanneer je gewoon je fototoestel gebruikt: ook dan loopt er vaak iemand een beetje voorop om een foto te nemen van de mensen uit je gezelschap die dan voorbij lopen. Ook met je GoPro moet je zaken in scène zetten en een klein scenario uitwerken. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Bij een bergwandeling begin je bijvoorbeeld bij het vertrek aan het hotel. Onderweg film je een paar scènes, en uiteraard ook het moment dat iedereen de top bereikt. Ook van de terugtocht maak je een paar opnames, en tenslotte van de terugkomst in het hotel. Dat is wel echt cliché, maar het werkt nog altijd.” Een vrij goed, zij het iets te lang, voorbeeld van een gevarieerde videoclip van een trip in de Alpen zie je hieronder.

Om het niet te clichématig te doen overkomen, kan je op andere vlakken creatief zijn, legt Tom Rumes uit: “Je kan bijvoorbeeld ergens onderweg de camera op de grond leggen, wat aardige beelden oplevert wanneer er mensen voorbij lopen. Of zet je GoPro neer in de buurt van de top en maak een timelapse van de wolken die voorbij drijven zoals hieronder.’

Technnische en praktische tips:

  • Zorg voor een scenario en wees creatief met clichés.
  • Maak af en toe gebruik van een verrassend camerastandpunt
  • Film in zo hoog mogelijke resolutie. Dan kan je achteraf in de montage nog digitaal inzoomen door de opname bij te snijden. Dit brengt ook dynamiek in je verhaal.
  • Film niet te lang. Denk goed na en film doelbewust. Zo heb je ook minder ruw materiaal om te monteren.
  • Stem je montagestijl af op wat je gefilmd hebt. Wandelingen leveren trage beelden op, monteer die dan ook niet te actief.
  • Neem zeker genoeg shots van de omgeving, maar uiteraard ook van bewegende mensen. Zo kan je de twee laten afwisselen in de montage.
  • Een opname van een wandeling of trekking dreigt al snel saai te worden. Maak je filmpje daarom niet te lang. Voor het web zeker niet langer dan drie minuten.
  • Als je filmt terwijl je wandelt, riskeer je beelden met te veel schokken te krijgen zoals te zien is in dit filmpje. Wil je toch filmen terwijl je in beweging bent, zorg dan dat je de camera zo stabiel mogelijk houdt. Een borstharnas biedt de meeste kans op stabiele beelden. Tijdens het klimmen is dat dan weer niet aan te raden omdat je zo vaak alleen de rotsen filmt.
  • Meer technische tips over resolutie en frames per seconde krijg je van Tonny Lee Glenn, een cameraman met een bijzonder passie voor outdoor.
  • Meer nuttige accessoires die je hier kunt terug vinden: de Chesty (borstharnas-, de Wrist Housing (polsbevestiging), 3 Way (monopod), Head Strap (hoofdbevestiging), LCD-display.