Zo voorkom je fileleed op weg naar de sneeuw    

Skivakantie in zicht! Ga je met de auto richting bergen en heb je geen zin in verkeersellende onderweg? Met de juiste informatie en tips bereik je vlot je wintersportbestemming.

TIP 1: Kies een alternatieve datum    

De populairste periode om op wintersport te gaan, is zonder twijfel de maand februari. Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties, overweeg dan zeker om je skitrip in januari, maart of april te plannen, en controleer best vooraf ook even wanneer de winter- en voorjaarsvakanties in onze buurlanden vallen. Ook in het skiseizoen is er sprake van ‘wisseldagen’: dit zijn de weekends waarin een groot aantal reizigers de wintersportgebieden in- en uitrijden. Idealiter vertrek je net vóór of net na deze zogenaamde zwarte zaterdagen. 

 

>> Raadpleeg hier de verkeersdruktekalenders voor de belangrijkste Europese wintersportbestemmingen.    
  

TIP 2: Kies een alternatief vertrekuur    

De drukste tijdstippen om naar de bergen af te reizen, vallen op vrijdag tussen 13 en 20 uur en op zaterdag tussen 9 en 15 uur. Tenzij je op vrijdagavond vertrekt, valt er dus amper aan de drukte te ontkomen, wil je op zaterdag in de loop van de dag arriveren. Maar een nachtje doorrijden heeft zo z’n nadelen: je bent moe, hebt een slechter zicht, je bent ‘s ochtends geradbraakt en verliest je eerste dag omdat je overdag moet bijslapen. Ons advies? Vertrek op vrijdagmiddag, leg 3/4de van je traject af en overnacht in een snelwegmotel. ’s Anderendaags leg je nog even dat laatste stukje af en ben je voor de middag – uitgerust en fris – in je skistation.    

Ontdek onze gouden tips voor een vlotte rit naar je wintersportbestemming

TIP 3: Kies een alternatieve route    

Op de snelwegen komt het verkeer meestal vlot vooruit; de ellende begint vaak pas wanneer je de ring van een grote stad nadert. En ook wegenwerken kunnen spelbrekers met desastreuze gevolgen zijn. Check dus voor je vertrek zeker even waar er werken gepland zijn en waar het verkeer vaak vast zit, dan kan je alsnog een alternatieve route uitstippelen. Luister tijdens het rijden ook naar de actuele verkeersinformatie op de radio om last-minute te kunnen ingrijpen op de belangrijke knooppunten. Sneeuwt het? Rij dan langs hoofdwegen met zo weinig mogelijk hoogteverschillen.

 

>> Hier kan je de verkeersinformatie voor de belangrijkste Europese wintersportbestemmingen vinden.

Checklist voor je auto-uitrusting    

 • Koop je wegenvignet (voor Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië, via de websites van VAB of Touring), milieusticker (voor sommige Duitse en Franse steden) of Bip&Go-badge* voor Télépéage (voor Frankrijk) op voorhand. Zo verlies je onderweg geen tijd met aanschuiven en overbodig papierwerk.
 • Wie een auto met Belgisch kenteken bestuurt, is verplicht een gevarendriehoek, een fluohesje voor elke passagier, een verbanddoos en een brandblusser in de wagen te hebben. Maar ook het land van bestemming kan verplichte items opleggen, zoals een alcoholtester in Frankrijk en reservelampen in Slovenië. Zoek dit voor vertrek goed uit!
 • Winterbanden zijn altijd een goed idee wanneer je naar een hooggelegen wintersportgebied rijdt, en soms zijn ze zelfs verplicht. Op bepaalde wegen – aangegeven door verkeersborden – moet je ook sneeuwkettingen bij je hebben én ze kunnen bevestigen, natuurlijk. Moeilijk is dat niet, maar vooraf even oefenen op je veilige, sneeuwvrije oprit is geen overbodige luxe. 
  Vertrouw niet voor 100% op je gps. In de bergen kan het signaal plots wegvallen of je toestel kan de geest geven op een onverwacht moment. Neem dus steeds ook een ouderwetse wegenkaart mee in de auto, zo kan je nooit verdwalen.
 • Overnacht je ergens halverwege je traject? Vergeet dan je ijskrabber, ijsdeken, slotontdooier en ruitensproeivloeistof niet. Parkeer je auto op een vlak plekje en zet ‘m in versnelling in plaats van de handrem te gebruiken, zo vermijd je dat die vastvriest.    
    

*Met een Bip&Go-badge rij je via een afzonderlijk baanvak door de péage in heel Frankrijk zonder oponthoud. De factuur van de elektronische tolbetaling krijg je aan het einde van de maand toegestuurd.    

Kom je toch vast te zitten in de sneeuw?    

File of niet, op noodsituaties moet je altijd voorbereid zijn. Stop je auto voor vertrek vol met warmhoudertjes, zo maak je het wachten op de takeldienst een stuk draaglijker.

 • Een dikke fleece en een dekentje houden de ergste kou tegen.
 • Een thermos met koffie, warme chocomelk of soep kan je van binnenuit opwarmen.
 • Een setje hand- of voetwarmers zijn echte lifesavers als je verkleumde vingers en tenen hebt.