Keuzehulp: welk snowboard past bij mij?

Snowboards bestaan in allerlei vormen en maten. Wil je een snowboard kopen, dan is het belangrijk te weten welk type snowboarder je bent. Aan de hand van deze drie vragen vind je probleemloos je weg naar een snowboard dat perfect bij je past.

Welk type snowboard kies ik best?

Er zijn grofweg drie types snowboards waaruit je kunt kiezen. Ze zijn elk bedoeld voor een andere stijl van snowboarden:

 • All mountain-snowboard: een veelzijdig snowboard dat geschikt is voor alle terreinen en sneeuwcondities. Een uitstekend board voor beginners die hun stijl nog moeten ontdekken.
 • Freeride-snowboard: voor off-piste avonturen en makkelijk manoeuvreren door diepsneeuw.
 • Freestyle-snowboard: voor sneeuwplezier in het snowpark, op rails en jumps. Ook geschikt voor off-piste.

Hoe kies ik de maat van mijn snowboard?

De ideale maat van je snowboard kies je enerzijds op basis van je lengte, gewicht en schoenmaat, maar ook het type snowboarder dat je bent speelt hierbij een rol. De lengte en breedte van je board hebben namelijk een grote invloed op de wendbaarheid en stabiliteit ervan.

 • Lengte en gewicht: je board moet, als het rechtop naast je staat, ergens tussen je schouders en je neus komen qua lengte. Lange mensen hebben dus een langer snowboard nodig. Zwaardere mensen kiezen best voor een iets langer board, lichtgewichten voor een korter board.
 • Schoenmaat: als je grote voeten hebt, heb je een ‘wide’ snowboard nodig zodat je tenen niet over de rand uitsteken en je hinderen bij het nemen van bochten. Een breder board is in principe iets minder wendbaar, maar is makkelijker hanteerbaar als je je in diepsneeuw begeeft.
 • Eigen stijl: Freestylers zijn het best af met een korter snowboard (lengte tussen je schouders en kin). Dat is zowel in de sneeuw als in de lucht wendbaarder. Voor freeriden geldt het tegenovergestelde: hiervoor kies je best een langer snowboard (lengte tussen je kin en je neus), dat stabieler is bij hoge snelheden. Pisteboarder kunnen vrij kiezen waar ze het accent op leggen. Zoek je meer stabiliteit, dan kies je voor een langer board. Ben je op zoek naar wendbaarheid voor vlotte bochtjes, dan is een korter board ideaal.

Welk verschil maakt de vorm van een snowboard?

Snowboards hebben een specifieke vorm die bepaalde bewegingen op en naast de piste vergemakkelijkt. Enerzijds spreek je van het ‘profiel’ van een board, anderzijds van de ‘shape’.

 • Het profiel zie je wanneer je een snowboard van de zijkant bekijkt.
 1. Camber: het board staat bol op de sneeuw en raakt de ondergrond enkel met de uiteinden. De nose en tail wijzen naar beneden, terwijl het board in het midden iets van de grond komt. Doordat de vorm van dit snowboard steeds onder spanning staat, zijn camber snowboards ideaal om hoge snelheden mee te halen en in diepsneeuw te vertoeven. Dit is dan ook een prima profiel voor freeriders.
 2. V-rocker of reverse camber: de naam verraadt het al: dit profiel is het omgekeerde van een camber. Het board heeft een soort U-vorm waarbij het midden van de plank op de sneeuw rust, terwijl de nose en tail iets naar boven wijzen. Beginners voelen zich comfortabel bij dit model omdat het makkelijk bestuurbaar is op pistes.
 • De shape zie je wanneer je een snowboard vanaf de bovenkant bekijkt.
 1. Directionele snowboards: Deze boards hebben een duidelijke nose die breder is dan de tail. Dit maakt het snowboard richtingspecifiek: het moet dus in een bepaalde richting ‘bereden’ worden. Daardoor heeft het veel grip in bochten én bij hoge snelheden, wat zowel voor allrounders op de piste als freeriders off-piste interessant is.
 2. Twin-tips: Dit zijn symmetrische boards zonder een duidelijk onderscheid tussen nose en tail. Daardoor maakt het niet uit in welke glijrichting de voor- en achterkant wijzen. Dit is erg handig voor freestylers die zich uitleven in een snowpark, aangezien je na een jump meer mogelijkheden krijgt bij het landen.

Wil je alles nog eens rustig laten bezinken? Bekijk dan deze video waarin onze expert nog eens haarfijn uitlegt waar je best op let bij de keuze van een snowboard. Of lees meer over  je volledige wintersportuitrusting.

Klaar om te kiezen? Snuister dan eens rond in onze snowboardshop en vind het snowboard dat perfect past bij jouw lichaamsbouw en snowboardstijl.