Hou het veilig op de piste

Al skiënd de natuur verkennen. Zwarte en rode pistes bedwingen. Niets zo leuk als een bergwand afzoeven met de wind in je gezicht en een skibril op je neus. Maar hoe leuk skiën en boarden ook is, de pret kan snel omslaan in kommer en kwel. Vallen, verloren skiën of verrast worden door de natuur: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Maar je kunt het noodlot ook een stapje voor blijven dankzij deze snow safety tips.

Zelfkennis is …

Net zoals bij campingtrips en andere vakantie-uitjes heeft ook een skireis baat bij een piekfijne planning en dito voorbereiding. Enige interesse in het weerbericht, jezelf bewust zijn van je skikwaliteiten en de juiste kledij dragen is van groot belang. Je wil toch niet met je fleece en jeansbroek op de skipiste staan?
Skiboots, ski’s of een snowboard, een helm, aangepaste kledij, een skimasker en bescherming zijn het absolute minimum voor degenen die zich enigszins veilig op de piste willen wagen.

 

Het drielagensysteem komt zelden beter van pas dan tijdens een skitrip. Een synthetisch shirt of thermisch ondergoed is de ideale basislaag. Aangevuld met een fleece trui als isolatielaag, werk je het geheel dan nog af met een waterdichte jas met doorademend membraan (een zogenaamde hardshell). Naast de ideale basis- en isolatielaag heb je dan ook nog eens een perfecte beschermingslaag. Zelfs een gure alpinewind krijgt jou dan niet langer klein.

Lawinegevaar?

Gevorderde skiërs die zich – in groep en onder begeleiding uiteraard, dat spreekt – ook wel eens off-piste wagen, moeten nog beter voorbereid zijn. Als off-piste skiër heb je aan een EHBO-kit en een goeie wintersportjas niet genoeg. Zonder de heilige drievuldigheidsonde, schop en bieper – kan je er maar beter niet aan te beginnen.


Essentieel is ook de beschermende kledij – denk aan items zoals een Total Impact-short en een Cortex Jacket. Net zoals je ook maar beter een lawinerugzak met Avalung-systeem kunt dragen. In de Bandit II Avalung van Black Diamond kun je zelfs je schep en sonde meteen opbergen. Geen overbodige luxe, want off-piste kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

 

 

Algemene tips

 • Drank, drugs en koude is bepaald geen topcombinatie. Laat staan dat je nog mag skiën als je onder invloed bent
 • Skiën doe je nooit alleen. Neem altijd minstens één vriend of vriendin mee
 • Draag altijd een skibril en helm
 • Vergeet je muts en skiwanten niet
 • Let er op dat je alleen schoeisel met voldoende grip draagt

 

Een gewaarschuwd mens …

Dat is evenwel niet het enige wat je bij je dient te hebben als je de ster van Val Thorrens wenst te worden. Ook handig is een survival kit, met daarin:

 • Een fluitje
 • Zonnecrème
 • Lippenbalsem
 • Water
 • Een kaart van het skigebied
 • Eten en drinken
 • Kompas

Ga je voor iets avontuurlijkers dan is ook een EHBO-kit bepaald geen overbodige luxe. En een herstellingskit voor je materiaal kan eigenlijk ook nooit kwaad. Het allerbelangrijkste is evenwel dat je, bij afwezigheid van een arts, zelf in staat bent om de symptomen van onderkoeling te herkennen. Op tijd leren inschatten wat er aan de hand is kan immers heel wat narigheid voorkomen.