basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

De onschatbare waarde van de wintersportsok

Na een paar dagen rondploeteren in je ski- of snowboardboots, zul je al snel merken dat de sleutel tot een geslaagde wintersportvakantie aan je voeten ligt. Of beter: eromheen. Met een goed paar skisokken zit je gebeiteld voor een voetvriendelijke kennismaking met de piste!

Druk, druk, druk …

Een goede, technische sok die specifiek voor de wintersport is ontworpen, heeft verdikkingen op plaatsen waar je voet wat extra steun en comfort kan gebruiken. Op die manier vermijd je dat er drukpijnen en overmatige wrijving ontstaan. Met een ouderwetse geitenwollensok je boots in? Schrijf dan je skivakantie maar op je buik! Tenzij je kickt op brandwonden en opengeschuurde scheenbenen … Een goede skisok is stevig, heeft de juiste maat, sluit nauw aan en komt tot net onder je knie.

Door dik en dun

Ben je een beginnend wintersporter en kies je voor gehuurde boots, draag dan een dikker paar sokken. Deze ski- of snowboardschoenen zijn immers niet exact op jouw voet gevormd, waardoor je sok dienst kan doen als ‘bumper’ en ‘opvuller’. Van zodra je je eigen boots aanschaft, kun je overschakelen naar een dunner paar kousen. Echte professionals verkiezen flinterdunne compressiesokken, die heel nauw aansluiten en op die manier de bloeddoorstroming verbeteren. Ideaal om vermoeide voeten tegen te gaan!

Warmpjes ingeduffeld

Sommige mensen hebben sneller last van koude voeten dan anderen. Dit heeft te maken met je bloeddoorstroming – en ja, het klopt dat vrouwen er vaker onder te lijden hebben dan mannen. Niets aan te doen? Jawel, hoor.

  • Zorg ervoor dat je de dag begint met warme, kurkdroge voeten. Zet je boots de hele nacht op een warme plaats of stop verwarmingselementen in je schoenen om zeker te zijn.
  • Kies voor skisokken waarin naast acryl en polyester ook wol verwerkt zit. Opgelet: als je snel last hebt van zweetvoeten, is dit een afrader. Vochtige sokken doen je voeten net sneller afkoelen.
  • Draag nooit twee paar sokken over elkaar! Zo creëer je extra drukpunten en hebben je tenen minder bewegingsvrijheid.
  • Probeer eens te skiën of te snowboarden met een paar verwarmde zooltjes in je boots. Kleine wondertjes voor ijsklompvoeten!

Sokken voor het leven

Laat je niet vangen door de goedkopere, zogenaamde ‘après-ski’-sokken. Ze zien er misschien hip uit, maar na een dagje op de latten of de plank zit je al snel opgescheept met drukpijnen en schuurwonden op je hielen en schenen. Investeer dus liever in drie of vier sets degelijke kousen, da’s ruim genoeg voor een hele week comfortabel pisteplezier! Na de skivakantie doen ze trouwens prima dienst als warme wandelsok tijdens een ijzige winterwandeling.