image link

Shop nu de ronde prijzen >

Review: Ruffwear, stevig materiaal voor stoeiende honden

Als je met je hond gaat wandelen, dan weet je dat zijn halsband of harnas even stevig moet zijn als de geplande wandeling. Zo genieten jullie allebei van de beweging. Al sinds 1994 kan je hiervoor bij Ruffwear terecht. Zij specialiseren zich in kwalitatieve uitrustingen voor viervoeters en hun baasjes. Golden Retriever Loebas testte hun performance dog gear uit, samen met zijn baasje Arne. We kunnen alvast verklappen dat er flink wat afgekwispeld werd.

Wie doet de test?

Loebas is een enthousiaste Golden Retriever van 3 jaar oud. Elke dag wandelt hij minstens twee uur, samen met zijn baasje Arne Lannoo (31), Afdelingsverantwoordelijke Travel bij A.S.Adventure in Veurne. “Mijn hond gaat overal mee op tocht, van een ochtendwandeling aan de zee in mijn thuisstad Oostende tot lange (dag)wandelingen in het hooggebergte,” vertelt Arne. “Meerdaagse tochten zijn zeker geen uitzondering.”

 

Arne en Loebas testten de producten een maand lang intensief uit tijdens verschillende dagwandelingen, maar gebruiken de producten van Ruffwear eigenlijk al sinds 2019. “De producten van Ruffwear die ik al had, werden quasi overal al gebruikt,” vertelt Arne. “Die zijn al in de Alpen, Dolomieten, Pyreneeën, het Zwarte Woud en de Ardennen geweest in een test die al meer dan twee jaar duurt!” De halsband en lijn zijn elke dag in gebruik, het harnas wordt uitgehaald voor uitdagende wandelingen. Tijdens hun meerdaagse tochten gaan ook de slaapzak- en mat van Ruffwear mee in de rugzak. Zo heeft Loebas een warm en gezellig plekje in de tent.

ruffwear

Hoge kwaliteit, flexibel af te stellen

“Als je iets van Ruffwear in handen krijgt, zie je dat de kwaliteit ervan afspat,” zegt Arne enthousiast.

“Wat meteen opvalt, is dat het materiaal van Ruffwear eenvoudig in gebruik is, uit stevige, duurzame materialen is gemaakt en dat comfort voor hond én baasje hoog in het vaandel wordt gedragen.”

 

Ruffwear laat zijn producten voor zichzelf spreken. “De verpakking is minimaal, maar je kan al goed bekijken wat je aanschaft in de winkel. Naast het product zit er niets bij, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het gros van de info vind je ook eenvoudig online terug.”

 

Het harnas en de halsband zijn er in verschillende maten. Daarnaast zijn er ook heel wat afstelmogelijkheden, zodat het harnas helemaal perfect zit. “Het is soms wel een beetje zoeken hoe die diverse afstelmogelijkheden precies in elkaar zitten, al kan een medewerker je hier zeker bij helpen.” Het is belangrijk om bij het eerste gebruik goed op te letten: té strak is zeker niet goed. Helaas kan je hond dit zelf niet aangeven. Daarom heeft Ruffwear een reeks filmpjes gemaakt die je snel op weg helpen.


Gemaakt om jaren van te genieten

Als ervaren gebruiker weet Arne dat de producten niet enkel bij aankoop erg kwalitatief aanvoelen. Ze blijven, zelfs na jaren intensief gebruik door een gretige Loebas, in topconditie. “De producten zijn zeker niet goedkoop, maar de kwaliteit, duurzaamheid en comfort voor zowel hond als eigenaar, maken dat meer dan goed.”

 

En daar geniet de Retriever van. “Als ik zijn rood harnas (het Web Master Harness) van Ruffwear tevoorschijn tover, dan gaat zijn staart nét iets harder kwispelen,” glimlacht Arne. “Ik denk wel dat ik kan stellen dat hij altijd zeer blij wordt van het harnas, vanwege de fijne uitstap die er hoogstwaarschijnlijk zit te komen.”

 

“Ruffwear maakt uitsluitend producten voor onze trouwe viervoeters. Dankzij jarenlange research en heel wat feedback van klanten maken zij producten die perfect op maat zijn voor avontuurlijke honden, én avontuurlijke baasjes,” gaat Arne enthousiast verder. “Helaas kan mijn hond niet zeggen hoe blij hij er precies van wordt, maar het enthousiaste kwispelen is toch behoorlijk veelzeggend.”


Comfort voor je hond tijdens lange tochten

Loebas heeft de producten van Ruffwear over de jaren al op verschillende wandelingen uitgetest. Arne vindt het vooral belangrijk dat er voldoende padding is op plaatsen waar de riempjes kunnen schuren. De vele afstelmogelijkheden om de harnassen perfect rond het torso van de hond te bevestigen zijn onmisbaar voor de perfect fit. “Onze hond wandelt soms wel tot 8 uur op een pittige bergwandeling en dan is een comfortabel harnas erg belangrijk.”

 

Ook de slaapmat en slaapzak zijn perfect voor de hond. “Als ik tijdens een meerdaagse tocht de tent ’s avonds opzet en ik leg de mat klaar, dan gaat Loebas er onmiddellijk op liggen, zelfs zonder commando. Om vervolgens, uitgeput en voldaan, als een roosje in slaap te vallen.” De mat is bovendien helemaal waterdicht, wat wel van pas komt na een zwempartij in een bergmeer of een hike in minder idyllisch weer. “Ik kan natuurlijk niet in de hersenpan van mijn Golden Retriever kijken, maar de producten zijn écht gemaakt voor avontuurlijke, harige viervoeters.”

Een vrolijk én veilig design

Je herkent de producten van Ruffwear aan hun felle kleuren en reflecterende materialen. Ze enkel gebruiken als je in de verlaten natuur gaat trekken, zou jammer zijn. “Ook bij een wandeling of een looppartij in een wat stedelijkere context komen de producten tot hun recht! De hond valt veel sneller op en is een stuk zichtbaarder dankzij de reflecterende accenten op het harnas,” legt Arne uit. Een pak veiliger voor de hond, de trotse eigenaar en andere mensen in het verkeer. “Voorts vind ik het ook gewoon een mooi logo,” besluit het baasje.

 

Maar wat nog belangrijker is: het design is volledig gericht op honden. De slaapzak en slaapmat zijn op maat gesneden voor de hond, zonder onnodige franjes. “Want honden, die hebben geen franjes nodig. Een fijn detail aan het grotere harnas vind ik het handvat. Is er een technisch stukje waar je je hond even wil assisteren? Dan help je hem snel met het handvat. Dat geeft de hond wat meer vertrouwen, en zijn baasje ook.”

Houd je ruffwear schoon met deze tips

De hamvraag: hoe snel gaat de boel naar natte hond ruiken? “Dat valt heel erg mee. Een hydrofobe laag op het harnas zorgt dat vuil zoals stof en modder minder makkelijk in de stof van het harnas kan dringen. Nuja, mijn hond zal altijd de voorkeur geven aan het slijkerigste stukje pad, om zich daarna eens goed te rollen in de modder. Dikke pret!” Gelukkig heeft het harnas hier weinig last van: het vuil droogt op en het gros valt er tijdens de loop van de wandeling gewoon af.

 

Een tip van een ervaren baasje: “je kan het harnas en de lijn makkelijk in de wasmachine steken, al geef ik zelf de voorkeur aan een handwasje. Ook de slaapmat en -zak zijn gemakkelijk te kuisen. Voor de zak wordt er gebruik gemaakt van een synthetische isolatie, wat eenvoudiger is in onderhoud maar ook sneller droogt. Dat laatste is niet onbelangrijk wanneer een kletsnatte hond beslist om in zijn slaapzakje te kruipen!”


Kies je een halsband of harnas voor je hond?

Voor een deel hangt die keuze af van de persoonlijke voorkeur van je hond. Neem je hond zeker eens mee naar de winkel om verschillende modellen te proberen. Een halsband is makkelijk aan te doen bij beweeglijke honden en geeft hen veel bewegingsvrijheid. Een nadeel is dat ze bij plotse bewegingen of als ze trekken aan de leiband, letsel kunnen krijgen aan hun hals. Bij een tuigje of harnas komt wordt die druk over de borstkas verdeeld. Bovendien kan je met de handvaten aan de tuigjes van Ruffwear je hond assisteren bij moeilijker stukken op de wandeling.

Conclusie

Voor Arne is het duidelijk: comfort en draagplezier voor de hond zijn de drijfveer van Ruffwear en dat merk je aan alles. “Over elk detail is ruimschoots nagedacht. Dat oog voor detail is wat Ruffwear voor mij onderscheidt van andere merken. Er wordt niet bespaard op het comfort van de hond, en dat is voor mij heel erg belangrijk,” concludeert hij.

 

Hij zou de producten dus zeker aanraden aan andere baasjes. “Wil je het beste voor je hond, dan hoef je niet verder te zoeken. Niet enkel qua lijnen of harnassen, maar ook qua speelgoed.” De speeltjes van Ruffwear gaan lang mee - ze weerstaan al even de sterke tanden van Loebas - en zijn gericht op het plezier en comfort van de hond. “Er is geen twijfel dat ik andere hondenbaasjes heel warm zou maken voor Ruffwear. Absoluut topmateriaal, neem het van mij – en Loebas – aan.”

 

“Eerlijk gezegd kan ik als hondeneigenaar niet onmiddellijk negatieve punten bedenken,” fronst Arne. “De prijs kan sommige baasjes misschien wel afschrikken, maar wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Het is materiaal waar zowel jij als je allerbeste vriend op kan rekenen in alle omstandigheden én op alle momenten, van een wandeling om de hoek tot een meerdaagse tocht hoog in de bergen.” Voor Arne maken de duurzaamheid van de materialen en het draagcomfort voor de hond de prijs dus helemaal goed. “Dat comfort is echt wel érg belangrijk. Net zoals ik voor mezelf enkel het beste wil in de bergen, dan wil ik dat ook voor mijn hond. Logisch, toch? Weet dat je hond je heel erg dankbaar zal zijn tijdens al je avonturen. Het is zeker de moeite waard.”


Over Ruffwear

Al sinds 1994 verplaatst Ruffwear zich bij het ontwerpen van zijn producten in de pootjes van de hond. Ze stellen even hoge standaarden voor hun materiaal als ze zouden doen voor een menselijke klant. Belangrijk daarbij zijn:

  • padding op de juiste plekken, zodat hun harnassen niet schuren;
  • voldoende afstelmogelijkheden voor die perfect fit;
  • een hydrofobe laag op hun producten waardoor vuil zoals stof en modder minder makkelijk in de stof dringt;
  • rigoureuze testen door honden, voor honden;
  • comfort voor hond en eigenaar.

Laat je verder inspireren

Is je hond uitgerust met een passend harnas en klaar voor een stevige wandeling? Wij verzamelden enkele wandelingen waar je viervoeter al zijn energie kwijt kan. Check zeker ook de opgesomde losloopzones!


Jij wil natuurlijk even comfortabel op pad als jouw loebas. Kies in 4 stappen de ideale wandelschoen voor jouw voet en je wandelplannen.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.