Voor elke trip de ideale bagageoplossing

De ene kan niet zonder zijn rugzak, terwijl de ander liefst van al een trolley meeneemt op vakantie. En of je een reistas nu beter vindt dan een reiskoffer of vice versa, het is allemaal een kwestie van smaak. Daar valt niet over te discussiëren, als we het spreekwoord mogen geloven. Maar het is wel zo handig om enkele richtlijnen mee te geven zodat je jouw bagage ook kan afstemmen op je noden. Een overzicht.

Rugzak

Er bestaat al lang niet meer zoiets als één rugzak-voor-alles. Je hebt dagrugzakken, fietsrugzakken, tourrugzakken en trekkingrugzakken. Verschillende rugzakken voor verschillende doeleinden dus. Daar waar een dagrugzak of daypack (doorgaans met een volume tot 30 liter) nog volstaat voor het transport van alles wat je voor een dagtrip nodig hebt (vandaar ook de naam), zal je voor een citytrip naar Barcelona de extra ruimte van een wandel- of trekkingrugzak weten te waarderen. Tourrugzakken zijn met een volume tot 50 liter iets kleiner dan de doorsnee trekkingrugzak en zijn door de uiterst goede pasvorm perfect geschikt voor klim- en gletsjertochten, aangezien ze een prima comfort garanderen. De trekkingrugzakken zijn – je raadt het al – vooral bestemd voor rugzaktoeristen die heuse trektochten ambiëren. Zelfs met een pakgewicht van 25 kilogram (volume: 70 liter) blijft het comfort gegarandeerd.

Reistas

Iedereen heeft wel ergens een reistas liggen. Je kent ze wel, die cilindervormige duffel uit slijtvast materiaal, doorgaans voorzien van handige compressieriemen en handvatten. Ideaal voor al wie op kamp vertrekt, maar ook nuttig in combinatie met een standaard dagrugzak voor B&B-bezoekjes of citytrips.

Tips: In een reistas kun je naast kleren en zelfs schoenen ook makkelijk een aantal extra tasjes kwijt. Denk daarbij aan zaken die in een trolley of reiskoffer al snel onhandig veel plaats innemen, zoals heuptasjestoilettassen en andere opbergsystemen.

Reiskoffer

Misschien vind je zo’n reistas toch iets te scoutskamp-achtig of vind je een harde reiskoffer gewoon mooier. Maar aan een harde reiskoffer zitten ook een aantal praktische voordelen vast. Het gewicht is anders verdeeld en je hebt makkelijker toegang tot je spullen doordat er meer mogelijkheden tot compartimenteren zijn. Daardoor is een reiskoffer doorgaans makkelijker op orde te houden dan een reistas, zodat je de koffer bij aankomst niet meteen volledig hoeft leeg te maken om je spullen te vinden. Maar de belangrijkste troef van een harde reiskoffer is dat de inhoud ervan toch net dat tikkeltje beter beschermd is. Vooral bij vliegreizen is dat geen overbodige luxe.

Trolleys

Trolleys zijn dan weer uiterst handig voor wie met de regelmaat van de klok een korte (business) trip onderneemt. Vooral de mobiliteit en flexibiliteit die je met zo’n trolley geniet dankzij het uitklapbare handvat en wieltjes, spreekt tot de verbeelding van al wie graag licht reist of een hekel heeft aan gesleur met bagage in een luchthaventerminal.