Garmin fēnix 6 Solar: neusje van de zalm onder sporthorloges

Meer dan 1400 kilometer wandelpaden doorkruisen de bergen van het Zillertal. En hoewel een deel ervan bewegwijzerd is, zorgt een sporthorloge met gps voor extra gemoedsrust. Tijdens het Explore Camp Zillertal gingen drie ambASsadeurs op pad in de Alpen met de Garmin fēnix 6 Solar. Het horloge voor de avonturier dat - min of meer letterlijk - de vinger aan de pols houdt. “Ik doe ‘m nooit meer uit!”


De testers en hun speeltjes

AmbASsadeurs Tom Janssen, Ines Govaerts en Pieter Vlaeminck genieten nog na van een stevige bergmaaltijd op het terras van een chalet naast de Schlegeisstuwdam. Tegelijkertijd denken ze al wat hen te wachten gaat: een stevige tocht naar de Friesenberghaus, een berghut op 2500 meter hoogte. Ze hebben alle drie de gpx-track van de wandeling op hun Garmin gezwierd. Tom trekt op pad met de fēnix 6 Solar, Ines test de vrouwelijkere fēnix 6s Solar en Pieter opteert voor de fēnix 6X Solar, de Rolls Royce van deze reeks.

 

Als ultraloper maakte Pieter al eerder kennis met de horloges van Garmin, “maar op deze heb ik al tien of twintig functies ontdekt die ik nog niet kende.” Technologiefreak Tom had al een smartwatch, die hij vooral gebruikte om meldingen op z’n horloge te krijgen. Sinds hij meer aan het sporten sloeg, komt de Garmin van pas. “De overgang van mijn smartwatch naar dit sporthorloge was wel bruusk”, zegt hij. “Ook al omdat er geen touchscreen is. Dat snap ik overigens wel: tijdens het sporten zijn die robuuste knopjes in veel situaties handiger. Maar daardoor diende ik wel een zekere leercurve te overwinnen. In het doosje zelf zat weinig info, maar de tutorials op de website van Garmin zetten me een eind op weg.”

“Doordat dit horloge geen touchscreen heeft, wat ik overigens volledig snap, diende ik een zekere leercurve te overwinnen.”

(Tom Janssen)


Toch zijn de ambASsadeurs tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van hun nieuwe beste vriend. “Op een dag was ik ermee weg”, zegt Ines. Zij is nochtans de enige van onze testers zonder ervaring met sport- of smarthorloges. “Omdat er al zoveel technologie in mijn leven is en ik probeer daarin niet te overdrijven”, verklaart ze. “Maar ik ben erg nieuwsgierig wat dit gaat geven.”


Minder verloren lopen, meer genieten

Onderweg naar boven - eerst door naaldbossen, daarna over alpenweides en uiteindelijk via rotsachtige paadjes tot aan de hut - lopen onze ambASsadeurs geen enkele keer verkeerd. “Navigatie is voor mij de meest essentiële functie van een sporthorloge”, aldus Pieter. “In de natuur wil ik niet de hele tijd bezig zijn met het vinden van de weg.” Met zijn vrouw Sarah en hun drie kinderen stapt hij wekelijks in eigen land, tips die het koppel deelt op Wandelgoesting. Daarnaast trekt het gezelschap elk jaar naar de bergen. “Vroeger was het telkens een hele opgave om ‘s ochtends op een stafkaart kilometers en hoogtemeters te berekenen. Nu zijn we op vijf minuten weg en kunnen we perfect inschatten hoe lang onze wandeling gaat duren. De drempel naar de natuur wordt zo enorm verlaagd.”

"Vroeger was ik ‘s ochtends een hele tijd bezig met een stafkaart, nu ben ik op vijf minuten weg. Dat verlaagt de drempel naar de natuur enorm."

(Pieter Vlaeminck)


Tom beaamt. “Het is handig dat je op voorhand een route kan uitstippelen en dat je die gewoon kan volgen. Ik merk bij het fietsen ook dat ik meer in het moment kan zijn, in plaats van telkens mijn gsm uit m’n broekzak te moeten halen. Je kan op zoveel plekken inspiratie vinden om te gaan wandelen en onmiddellijk de bijhorende gpx-track downloaden. Op verschillende applicaties, maar evengoed via Natuurpunt. Terwijl je ‘s ochtends je koffie opdrinkt, zet je in een vingerknip met je gsm een route op je Garmin met je gsm. Handiger kan niet.” Hij wijst op de functie die de gewandelde route met een toets omdraait. Het horloge kan ook alternatieve routes naar het vertrekpunt suggereren. “Zo geraken we morgen even probleemloos opnieuw beneden.”

 

Ines vindt het vooral tof dat de gps van haar Garmin het gewandelde parcours rechtstreeks doorstuurt naar haar gsm. “Zo kan je de route bijhouden, voor jezelf of om te delen met anderen”, zegt ze. “Ik geniet ervan om het eens te ervaren. Om te weten hoeveel hoogtemeters ik maak, hoe lang ik over de wandeling doe, hoe snel ik gemiddeld stap en wat het ritme van mijn hartslag is. Het is neig om dat allemaal in het oog te houden. Tijdens het hiken merk ik soms dat ik in het rood ga. Maar wanneer ik dat ook zie op mijn horloge, aangegeven met verschillende hartslagzones, dan ben ik sneller geneigd om het even rustiger aan te doen. Totdat ik weer met een normale hartslag wandel.”


Op tijd voor de zonsopgang

De volgende ochtend lopen de alarmen vroeg af. Tom, Ines en Pieter willen de zonsopgang aanschouwen op de top van de Peterköpfl. Dat betekent een dik halfuur klimmen in het donker. “We hebben geen haast”, zegt Ines terwijl ze over een rots klautert. “De zon komt pas binnen een uur op.” Dat heeft haar Garmin haar net verteld. “Als natuurfotograaf jaag ik vaak de gouden en blauwe uren na. Dan is het handig om rechtstreeks op mijn horloge de tijdstippen van schemering, zonsopgang en -ondergang te checken. Voordien moest ik dat altijd op m’n gsm per locatie opzoeken, maar dit is veel eenvoudiger en toegankelijker.”

"Als natuurfotograaf jaag ik vaak de gouden en blauwe uren na. Dan is het handig om rechtstreeks op mijn horloge de tijdstippen van zonsopgang en -ondergang te checken."

(Ines Goovaerts)


Alle functies testen is op zo’n korte tijd onmogelijk, maar wel wordt het duidelijk dat de Garmin fēnix 6 Solar meer is dan een sporthorloge. Dit is een allround outdoorhorloge tjokvol mogelijkheden, waar ieder beetje actieveling - van golfer tot skiër, van hiker tot gymtijger - mee aan de slag kan. Verticale snelheid (hoogtemeters per uur), totaal aantal hoogtemeters, hartslag per segment, ritme, verbrande calorieën, trainingseffect, zuurstofverzadiging van het bloed: de rijkdom aan data over de hike is overweldigend. De body battery geeft een idee van hoe sport en dagelijkse activiteiten je energieniveaus beïnvloeden. De Garmin is geen instaphorloge voor de beginnende sporter, wel gedroomd speelgoed voor de freak die inzicht wil in elk detail van z’n exploot.

 

De Garmin Coach begeleidt je naar een bepaald trainingsdoel, terwijl de Pace Pro je tijdens ritjes of lopen op het juiste tempo houdt. Pieter gebruikte die laatste functie al tijdens zijn looptrainingen. “Je geeft op voorhand je doelstelling in en krijgt dan de hele tijd feedback”, zegt hij. “Zo weet je te allen tijde wanneer je een tandje moet bijsteken of net moet afremmen. Dat is exact wat professionele wielerploegen in hun oortjes meedelen.”


Kloeke batterij

Na enkele actieve dagen in de bergen is nog geen enkel horloge de uitputting nabij. Zijn kloeke batterij is dan ook een van zijn grootste troeven van deze Garmin. De fēnix 6X Solar gaat prat op een batterij van 21 dagen, of 60 uur in gps-modus. De 6 en 6s klokken respectievelijk af op 14 dagen (36 uur gps) en 9 dagen (25 uur gps). De ingebouwde zonnepaneeltjes geven het horloge een extra boost wanneer je buiten bent. En de expeditiemodus verveelvoudigt die batterijduur nog eens, door tijdens langere ondernemingen minder vaak gps-signalen uit te sturen. Pieter: “In vergelijking met mijn vorige Garmin is de batterij van deze fēnix 6X Solar maal twee, en door het groter scherm zie ik de kaarten beter. Als je ‘m gebruikt om buiten te zijn en te navigeren, is het de meerkost waard.”

"De Garmin fēnix gaat prat op een kloeke batterij en de ingebouwde zonnepaneeltjes geven die nog een extra boost."


Zouden onze ambASsadeurs hun nieuwe horloge ook aandoen buiten het sporten? Ines: “Tijdens het slapen liever niet, ook al houdt hij allerlei data bij. Omdat het een beetje een self-fulfilling prophecy wordt wanneer je horloge zegt dat je slecht geslapen hebt.” Tom: “Hangt ervan af. Als ik overdag iets actief ga doen, waarbij ik veel beweeg, dan doe ik ‘m zeker aan. Zelfs voor het shoppen. Maar als ik aan het werken ben achter mijn bureau, en constant moet inspelen op meldingen, dan opteer ik voor mijn smartwatch.” Pieter: “Eigenlijk kocht ik mijn Garmin enkel om te sporten. Omdat ik een ander horloge heb waar ik echt verliefd op ben. Maar buiten een keer bij een etentje draag ik die laatste nooit meer. Ik doe die Garmin nooit meer uit.” (knipoogt)

Voor- en nadelen van Garmin fēnix 6 Solar

(+)

  • Enorme batterijduur.
  • Tjokvol mogelijkheden voor elk soort sporter.
  • Gebruiksvriendelijk en intuïtief.
  • Gemakkelijk navigeren dankzij kaarten en groot scherm.
  • Rijkdom aan data.
  • Door het mooie, subtiele uitzicht ook bruikbaar in het dagelijkse leven.

(-)

  • Weinig info in het doosje.
  • Overweldigend veel mogelijkheden.

 

  

 fēnix 6 Solar  fēnix 6s Solar  fēnix 6X Solar
Gewicht
 
83 gram
 
58 gram
 
82 gram
 
Afmetingen
 
47 x 47 x 14.7 mm
 
4.2 x 4.2 x 1.38 cm
 
5.1 x 5.1 x 1.49 cm
 
Batterijduur
 
14 dagen (36 uur gps)
 
9 dagen (25 uur gps)
 
21 dagen (60 uur gps)
 
Waterbestendig
 
ja
 
ja
 
ja
 
  Meer info
 
Meer info
 
Meer info
 

Laat je verder inspireren

Met onze tips vind je in geen tijd het sporthorloge dat bij je past.


De Forerunner 745 van Garmin is een allrounder die niet inboet op zijn functionaliteiten als sporthorloge. Dat maakt hem de keuze bij uitstek voor triatleten.