De favoriete zee-adresjes van Veerle Helsen

Happy camper: journaliste Veerle Helsen (38) reisde in een camper langs wilde en ongetemde kusten in Europa. Ze reisde alleen, met een drone op de passagierszetel en een surfboard op het dak. Lees haar droomtips en je wil meteen op roadtrip!


Out of office

Je job opzeggen, een camper kopen en de wijde wereld in trekken? Velen dromen ervan, Veerle deed het echt. De journaliste zette haar job bij Knack Weekend on hold en leefde acht maanden on the road in Spanje en Portugal. Ze schreef over de trip het boek ‘Surf & Stay’: driehonderd pagina’s foto’s die doen dromen en geheime tips to surf, see, sleep & eat.

Na de surfsabbatical diende ze definitief haar ontslag in en ging ze aan de slag als freelancer. Ze reist nu Europa rond op zoek naar sea stories, geheime kusttips en de mooiste stranden. A.S.Adventure polste naar haar favoriete adressen aan zee.

Na de surfsabbatical diende ze definitief haar ontdlag in en ging ze aan de slag als freelancer. Ze reist nu Europa rond op zoek naar sea stories, geheime kusttips en de mooiste stranden. A.S.Adventure polste naar haar favoriete adressen aan zee.  


Sea & stay: stranden met een hoog postkaartgehalte

1. Playa de Prellezo, Spanje

De grillige kustlijn van Cantabrië vormt geheime stranden die je alleen vij laagtij kan bereiken en Prellezo heeft verschillende van die ‘pop-up beaches’. Je moet dus goed op het getij letten als je ze wil bezoeken, en dat maakt van de vallei-met-strand een avontuurlijke uitstap.

2. Bordeira & Amado, Portugal

Praia da Bordeira is een langgerekt strand in de Algarve, langs een zeerivier die veel vogels aantrekt. Vanuit Bordeira kan je rijden, fietsen of wandelen richting buurstrand Praia do Amado en de weg tussen beide stranden is een belevenis op zich. Je passeert de ene camper na de andere temidden een weids, woest en wild landschap.

3. Duncansby Stacks, Schotland

Je moet dertig minute wandelen om ze te kunnen zien, maar de Duncansby Stacks zijn het waard. De twee reuzerotsen in zee doen je instant nietig voelen. De wandeling loopt over heuvels, langs kliffen en tussen schapen. Je vindt de mastodonten aan de ruige Schotse noordkust langs de zogenaamde NC500 (North Coast 500), een roadtrip in de categorie ‘Moet je ooit gezien hebben in je leven’.


Zout op je lippen: adressen waar je de zee proeft

Noem het gerust een place m’as-tu vu in Frans-Baskenland. Dit adres in het legendarische surfdorp Guéthary in Zuidwest-Frankrijk heeft een fijn interieur, maar het is vooral het terras met zicht op zee en golven dat de show steelt. Hier komen inwoners flaneren, roddelen en aperitieven. Op het menu staan typische tapas zoals gebakken sardientjes en verse zeevruchten met wijn en cocktails. ‘Une cuisine de la mer à la plancha’, zoals ze het zelf mooi omschrijven.

Deze hippe bistro zit in een oud stenen huisje aan een rivierkade in het Noord-Spaanse dorp Carril. Chef Marcos Cerqueiro deed ervaring op in hippere culinaire bastions zoals Madrid, en dat proef je. Maar het is de combinatie met de ongedwongen sfeer– houten kratjes als salontafel, zitjes op een halve meter van de keuken – die Loxe Mareiro speciaal maakt. Geen goedkoop adres, maar wel een onvergetelijke plek.

3. Azenha do Mar, Portugal

Dit is een visrestaurant waar Portugezen thuis zijn. In Azenha do Mar op het gelijknamige strand in de Alentejo (niet te verwarren met tourist trap Azenhas do Mar boven Lissabon) is het altijd gezellig druk, reserveren is niet mogelijk en bestellen doe je aan de toog. Wachttijden zijn dus onvermijdelijk, maar het zeezicht en de sfeer maken alles goed.

Adres: Praia da Azenha do Mar (heeft geen website)

4. Salta o Muro, Portugal

De Rua Heróis de França in Matosinhos (een buitenwijk van Porto die grenst aan zee) is een straat vol familierestaurants. Ze hebben allemaal een no-nonsense-inrichting met tl-verlichting en serveren maar één ingrediënt: vis. Pretentieloze resto’s zonder hippe inrichting, heerlijk vind ik dat. Bij Salta o Muro staan al meer dan dertig jaar senior Moreira en zijn vrouw Dona achter het fornuis. Vroeger was het een tasca of café, de vis werd met de boot aangevoerd tot aan het muurtje achter het restaurant (vandaar de naam, die ‘spring over de muur’ betekent). Tegenwoordig komt de vangt van de markt vijftig meter verderop, maar de recepten zijn nog altijd die van vroeger: vis met patatjes.

Adres: Rua Heróis de França 386, Matosinhos (heeft geen website)


Zilte nachten: logeertips met een oceaan in je achtertuin

In het nieuwe Upstairs Hotel in een zijstraat van de Zeedijk in Oostende waan je je bijna in New York. In de lobby staan een pingpong- en kickertafel, en zoeven kinderen (en volwassenen) van een gele glijbaan. In de kamers hangen boksballen en neon slogans. Weer of geen weer, dit hotel lééft. Ook als je geen gast bent, kan je er voor of na een strandwandeling lekker brunchen aan een schappelijke prijs (15 euro). 

Tijdens een van mijn allereerste surftrips ooit verbleef ik in Board ’n Breakfast in de Franse regio Landes. De Belgische eigenaars en surfers Anton en Ine startten in 2011 een concept dat toen compleet nieuw was. Anton geeft elke ochtend tips waar en opm hoe laat je de beste golven vindt, ze hebben pakketten met materiaal of lessen en sinds dit jaar kan je er zelfs een camper huren. Kamers, villa’s en beachhouses; het aanbod is gevarieerd en bovendien betaalbaar. Hun hond Mawi is zo’n schatje dat je hem al mist nog voor je naar huis vertrekt.

Op een heuvel langs de rivier Seixe in het zuiden van Portugal staan een handvol cottages weg van de wereld. Als je hier een overnachting boekt, stuurt Catarina de wegbeschrijving per sms. ‘Neem aan de brug van Odeceixe de afslag, rijd 3 km over een onverharde weg, tot je aan een grote terracottavaas komt. Parkeer daar en steek het brugje over.’ De wegbeschrijving alleen al doet je dromen. In de rivier liggen een kano en paddleboard klaar en als je even doorzet, zit je zo in de zee.

Oké, toegegeven, dit adres onder Porto ligt niet vlak bij zee. Maar de zee zit hier wel in de ziel, zoals de naam ook verklapt. Zodra je de poort naar de Surf Farm van José en Joana opent, kom je in een andere wereld. In een oude hoeve renoveerde het koppel drie slaapkamers in Portugese surf chic stijl, en in de tuin – meer een bos – staat een caravan die je kunt huren. José heeft in zijn tuinhuis achteraan een collectie boards en wetsuits en neemt gasten graag mee op golvenjacht. 

Dé geheime troef van dit hotel? De eigenaars. Je kan op internet naar de plaatjes kijken, of de fantastische locatie googelen (pal aan zee), maar het is pas als je de voordeur opent dat je de warmte van uitbaatster Jo voelt. Of de pizza's uit haar houtoven ruikt. Aan de muren hangen zelfgemaakte surfposters, want Noord-Schotland is een van Europa's best bewaarde surfgeheimen


Geheieme camperspots: kampeertips off the beaten track

Deze camperspot is een plaatje: je parkeert er de neus van je auto op een dijk pal aan het strand. Officieel mag je er niet overnachten en in de zomermaanden wordt er erg streng gecontroleerd. Maar in het laagseizoen kom ik hier soms surfen, slapen en dromen. 

Bretagne is een Franse kustregio die door toeristen vaak over het hoofd wordt gezien. En zo komt het dat ik vorig jaar in juli bijna een week lang de enige camper was op de noordflank van deze mooie kustbaai. Het helderblauwe water kan zo op een postkaart en langs weerszijden van het strand vertrekken indrukwekkende klifwandelingen. 

Deze camping in Galicië doet al meer dan vijftig jaar mee, zoon Martin nam ze van zijn vader over. Op een groene klif aan een zeebocht is plaats voor slechts een dertigtal campers en tenten. Trapje af en je voeten raken het zand. Board onder de arm en tien minuten later sta je op surfspot Lanzada. 

Nog een tip in Galicië. Sla net voor Cabo Fisterra (het zogenaamde ‘einde van de wereld’, het meest westelijke punt van Spanje) rechtsaf, en daar wacht een magische slaapplek. Campers zijn hier petieterige bewoners in een rotslandschap aan zee. Wowfactor: 10. Het was de mooiste camperspot op mijn hele reis. Je had er al moeten zijn!

Je ziet deze wonderbaai in Asturië al liggen vanaf de snelweg – the highway to swell – vanwaar je meteen ook de surf kan checken. Beneden vinden campers een plek tussen de bomen, op slechts enkele meters van het strand. Over de spot hangt sprookjesmagie, alsof je in een dal vol geheimen duikt. Cueva (niet te verwarren met Playa de Cuevas) is een test voor de remmen en wendcapaciteiten van elke camper, want de afdaling is steil en bochtig en net breed genoeg voor één auto. Tegenligger? Een van beiden moet achteruit. Succes!

Ik ontdekte dit strand per toeval toen ik de weg kwijt was. Je moet enkele maïsvelden doorploegen en bij regenweer de modder vermijden. Je gps slaat sowieso tilt, maar aan het eind van de tocht wachten het surfwalhalla én de camperhemel: eindeloze kliffen met landtongen en geheime baaien. Dit strand net boven Peniche, nochtans een van de populairste surfspots van Portugal, bleef onaangeroerd. Het is één van de weinige plekken in Portugal waar wildkamperen met de tent nog gedoogd wordt. Draag er zorg voor. 


Waves for days: surfspots om nooit te vergeten

Een tip voor beginners is het Franse Hendaye, net voor de grens met Spanje. Dit brede strand ligt in een baai met natuurlijke bescherming, en het heeft golven die ervaren surfers weleens ‘close-outs’ noemen. De golven klappen hier soms dicht en net daarom is het er minder druk. Dat maakt van Hendaye een perfecte beginnersspot om te oefenen op het schuim. Bovendien duikt bij laagtij voor Hotel Valencia plots een longboardgolf op die wél lekker lang loopt. Hendaye heeft een mooie promenade met terrasjes met zeezicht.

Rijd na de brug van San Vicente in Noord-Spanje over de glooiende heuvels, volg de kust en je komt de campers en surfers vanzelf tegen. Playa de Merón en Playa de Gerra leunen samen tegen een klein schiereiland aan en daarachter ligt Playa Oyambre. Als de wind op Merón/Gerra onshore staat, is de kans groot dat hij offshore blaast op Oyambre. En zo is meteen verklaard waarom dit het surfmekka van Cantabrië is, omdat de condities bijna altijd goed zijn. San Vicente – Sanvi voor de vrienden – is mijn persoonlijke all time favorite surf spot on earth

Een kilometerslang goudgeel stukje Spaanse westkust. De noordkant van dit strand is een longboardspot, in het midden zijn de golven sneller. In de zomer durft het hier al eens flat te zijn, betere momenten zijn herfst, winter en lente. Het beste zicht op Lanzada krijg je als je het hoekje om wandelt, richting Camping Muiñeira (zie boven). Sla bij de eerste rotsen links af en vergeet niet enkele Estrella-biertjes mee te nemen. Het klifje is bij zonsondergang de perfecte picknickplek. 

Dit is een fantastische point break (niet voor beginners) aan de vissershaven van Vila Nova de Milfontes, ongeveer twee uur rijden onder Lissabon. Hier hangen zelfs in de winter nog zomervibes. Mijn favoriet decembermoment: 16 graden, onbewolkt, ondergaande zon, roze gloed over zee, surfen tot de zon helemaal wegzakt. Daarna hongerig gaan opwarmen in het gelijknamige restaurant op de kaai waar intussen de open haard brandt. 

Zeldzaam zijn de stranden die bij iedereen passen. Surfers, zonaanbidders, natuurliefhebbers, toeristen, locals; Ribeira mixt ze allemaal in een cocktail. Dit strand heeft surferstown Ericeira groot gemaakt en er zit geschiedenis in de golven. Boven op de kliffen is een viewpoint en het maakt niet uit hoe vaak ik Ericeira al bezocht, het uitzicht blijft betoveren. 

Surfen in België? Dat kan. Vaker dan je denkt. In Oostende is the place to be aan het Oosterstaketsel, waar momenteel ook een nieuwe wijk met restaurants, woontorens en winkels gebouwd wordt. Een tip voor wie de golven niet goed kan voorspellen, is www.surfweer.nl. Daar geeft de Nederlandse Tobias van Tellingen tips wanneer de condities aan de Noordzee goed zijn. Hij heeft ook een – betalende service – op whatsapp waar hij alerts uitstuurt wanneer het feest is in de zee.


Wist je dat ook kinderen met het syndroom van Down, autisme of ADHD veel plezier beleven aan surfen? Maak kennis met enkele jonge surfertjes die samen met de Nederlandse organisatie Surf Project de golven bedwingen.


Wie veel tijd op het strand en in zee doorbrengt, zorgt maar beter dat z’n ogen goed beschermd zijn.

Wij helpen je met het kiezen van de juiste zonnebril.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.