basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Ayacucho verlegt z’n grenzen: met Solid naar Kenia en India

Ayacucho is meer dan een merk. Samen met de Belgische vzw Solid International steunen we projecten die arme regio’s wereldwijd helpen bouwen aan een kansrijke en duurzame toekomst. Na het Peruaanse Ayacucho werkt Solid ook samen met bestaande projecten in India en Kenia volgens een duurzaam ontwikkelingsmodel. 

Kenia: kennismaking met Kivuli Camp

In Kenia sloeg Solid de handen in elkaar met Hadithi – ‘verhaal’ in het Swahili. Meer specifiek vertelt dit project het verhaal van 500 kansarme vrouwen die empowered worden door de productie van handgeweven, traditionele manden in de Kasigau-regio. De opbrengst verbetert de leefomstandigheden van de lokale vrouwen én de kwaliteit van de producten via opleiding. Ook wordt er gewerkt rond gezondheidszorg en betere voeding voor hun volledige familie. Een boost voor hun zelfvertrouwen en zin voor initiatief.

 

Een inleefreis is nog niet meteen aan de orde, maar dit jaar trekken we wel al met een aantal influencers, bloggers en journalisten voor zes dagen naar het Kivuli Camp in Kenia waar Hadithi en haar zusterorganisaties actief zijn. Zo kunnen we het verhaal van Solid en onze samenwerking nog breder én kritischer naar buiten brengen. Een echte ‘explorer’-reis dus! 

 

Op het programma staat, naast een bezoekje aan Hadithi, ook nog een bezoek aan o.a. volgende inspirerende projecten:

  • ECOFACTORY van Wildlife Works: naaiatelier dat opleidingen en tewerkstelling op lange termijn voorziet voor de lokale community van Kivuli. De vrouwen leren er manden en kleren maken, maar ook een zaak openen en beheren met oog voor het milieu.
  • Educatieve opleidingen: financiering van schoolmateriaal en de bouw van klaslokalen voor betere educatie, training van lokale rangers om de natuur en de wildlife beter te beschermen en tewerkstelling van lokale Kenianen in managersfuncties en administratieve jobs.
  • Landbouw- en bosbeschermingsprojecten van REDD+: van trainingen voor boeren om beter voedsel te verbouwen tot het oprichten van bio- boomkwekerijen, productie van eco-houtskool en verkoop van bio-fruitbomen.
  • Soap Factory: hoge kwaliteitszeep met lokale ingrediënten, verpakt in papier of sisalmanden gemaakt door de plaatselijke vrouwen. Elke zeep heeft een eigen persoonlijkheid en wordt verkocht aan hotels in Kenia.
  • Elephants & bees: door het houden van bijen in grote bijenkorven kan de lokale bevolking van Kivuli olifanten weghouden van hun gewassen. Met de verkoop van de honing creëren ze bovendien een nieuwe inkomensstroom.

 

>> Ook benieuwd naar het nieuwe project in Kenia? Geen nood: vanaf volgend jaar volgt er opnieuw een inleefreis met klanten van A.S.Adventure en kan je deelnemen aan de gekende selectieprocedure.

India: inzetten van lokaal talent

Ook in India kent het concept van duurzame gemeenschapsontwikkeling, waarbij de krachten worden gebundeld tussen sociale ondersteuning en verantwoord ondernemen, succes.

  • Voor het Paces Crafts-project in Ranchi werkt Solid met een team van lokale ambachtslieden die de kneepjes van hun vak door en door kennen, wat de teamspirit en de productiviteit alleen maar ten goede komt. Arme plattelandsvrouwen krijgen een opleiding van deze meesterbreiers en meesterwevers, gevolgd door duurzaam werk en een eerlijk loon. Zo hoeven ze niet langer weg te vluchten naar de stad – en de bijhorende situaties van extreem misbruik en armoede.

  • De winsten van deze sociale onderneming gaan naar de financiële ondersteuning van de Jaan Foundation, een organisatie die opvangtehuizen heeft voor kwetsbare kinderen die het slachtoffer werden van slavernij en misbruik. Zuster Jeanne Devos – geen onbekende in India én België – en haar collega’s zorgen er voor hulp, bescherming, opvang en traumabehandeling van deze kinderen, zodat zij alsnog een hoopvolle toekomst tegemoet gaan.

 

>> Meer weten over Ayacucho en de projecten van Solid International? Neem een kijkje op onze website.

Help mee de werking van Paces Crafts te ondersteunen

Hoe? Simpel: draag je steentje bij via de crowdfunding, die vanaf 7 oktober van start gaat. Zo kan het team van meesterwevers en -breiers uitgebreid worden en kan er meer financiële steun naar het opvangtehuis van de Jaan Foundation gaan.