10 tips voor lange vluchten

Lange vluchten zijn nooit een plezierreisje. Urenlang krampachtig in dezelfde houding zitten, zelfs de meest bedreven yogi(ni) hebben het er moeilijk mee! Met deze tips ’n tricks laat je die uren in de lucht toch net iets sneller voorbijvliegen.

1. Denk in laagjes

De temperatuur in een vliegtuig kan snel veranderen. Het ene moment kun je het ijskoud hebben, het andere plots snikheet. De oplossing? Laagjes! Door te kiezen voor verschillende lagen dunnere kledij, zit je goed beschermd tegen de kou en kun je toch snel iets uittrekken wanneer je het te warm zou krijgen onderweg.

2. Geen angst voor de fashion police

Je outfit voor een lange vlucht moet in de eerste plaats comfortabel zijn. De verschrikkelijke vliegtuigstoelen schreeuwen om loszittende kledij, dus trek gerust die minder flatterende jogging aan, yogakledij of iets anders waarin je je goed voelt. Bovendien patrouilleert de fashion police niet in de lucht.

3. Voed je geest

Een lange vlucht is het ideale excuus om lekker aan het lezen te slaan. En waarom niet wegdromen bij een fantastisch reisverhaal of een reisgids over je bestemming, zodat je meteen in de juiste stemming bent bij de aankomst? Geen leesfanaat? Geen probleem, gooi wat podcasts en films op je tablet of smartphone en je bent vertrokken voor de hele vlucht!

4. Gun jezelf wat rust

Het is misschien niet de meest ideale omgeving om weg te dommelen en te dromen over hemels witte stranden, maar met de juiste accessoires lukt het wel! Neem sowieso een slaapmasker mee, zodat het lampje van je buur je niet stoort. En vergeet zeker ook je oordoppen niet, wanneer je zen wil blijven bij kinderlijke krijsserenades en luidruchtige buren.

5. Blijf gehydrateerd

Met water weliswaar! Met een gevulde drinkfles krijg je problemen bij de veiligheidscontrole, maar je kunt ook een leeg exemplaar meenemen en aan de stewardess vragen om ze met water te vullen. Zo zorg je ervoor dat je gehydrateerd blijft, waardoor je jetlag minder zwaar zal aanvoelen. En zo heb je tijdens de vlucht ook meteen een perfect excuus om even de benen te strekken, meer bepaald met een bezoekje aan het toilet!

6. Je maag wil ook wat

Een lange vlucht doorbrengen op een lege maag is geen aanrader. Op langere vluchten bieden maatschappijen weliswaar maaltijden aan, maar breng ook zelf wat lichte snacks mee aan boord. Dan zit je zeker goed. Zin in een heerlijk en gezond tussendoortje? Niets beter dan een notenmix!

7. Zo fris als een vis

Als je toekomt op je bestemming, wil je je niet als een zombie voelen die net de London Marathon heeft gelopen. Vliegen met een van de betere luchtvaartmaatschappijen maakt een lange vlucht natuurlijk beter verteerbaar. Krijg je het niet over je hart om bij te betalen voor dat genoegen? Neem dan zeker wat vochtige doekjes en hygiëneproducten mee om je te verfrissen onderweg. Sommige fabrikanten bieden hiervoor zelfs kant-en-klare reissets aan – zowel voor heren als dames – die je probleemloos langs de douane krijgt.

8. Splits je reis op

Waarom zou je geen gebruik maken van de lange afstand om een tussenstop te plannen? Zo kun je in het midden van je reis even pauzeren en in een prachtige stad op adem komen! Het vraagt natuurlijk wat meer planning, maar in heel wat gevallen is het zeker mogelijk. Wist je bijvoorbeeld dat je 72 uur zonder visum in Peking en Shanghai kunt verblijven als je via deze Chinese steden vliegt?

9. Geef je voeten de vrijheid

Door de kunstmatige luchtdruk in het vliegtuig kunnen je voeten opzwellen tijdens de vlucht, als gevolg van een mindere bloedcirculatie. Wil je pijnlijke stappers vermijden? Draag dan schoenen met veters, die je makkelijk wat losser kunt maken. Let wel op met het uittrekken van je schoenen: opgezwollen voeten kunnen het moeilijk maken om je schoenen nadien weer aan te doen.

10. Ontdek je plekje

 

Je zitplaats op het vliegtuig kan een wereld van verschil maken bij een lange vlucht. Zo heb je bij een zitje aan de nooduitgang meer beenruimte, terwijl een zetel aan het raam dan weer een extra steuntje biedt om tegenaan te leunen wanneer je indut. Wie niet afhankelijk wil zijn van het lot, kan op Seat Guru de beste plekken in het vliegtuig opzoeken. Daarna kun je dan je gewenste zitje reserveren bij de luchtvaartmaatschappij.

 

>> Je bagage beveiligen doe je best met een TSA-slot. Hier lees je er meer over.