basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Zon aan, zonnebril op

Zowel volwassenen als kinderen zijn gebaat bij een adequate zonnewering. Of je nu aan het wandelen, sporten of luieren bent op een terras, een zonnebril komt altijd van pas. Meer nog, een zonnebril is zelfs een must. En wel hierom.

Is dat echt nodig?

Ja! Duidelijker kunnen we niet zijn. Een zonnebril beschermt de ogen tegen mogelijke schade door al te felle uv-straling. Uv-stralen kunnen een ontsteking van het hoornvlies teweegbrengen en op lange termijn zelfs staar veroorzaken. De ogen zelf hebben ook een uv-filter, maar die beschermt alleen het netvlies en niet het hoornvlies. Bij extra fel zonlicht is extra bescherming in de vorm van een zonnebril dan ook aangeraden. Zie je de uv 400-vermelding op de zonnebril staan, dan kan je er zeker van zijn dat er voldoende uv-stralen worden tegengehouden om je veilig in de zon te begeven.

Verschillende soorten glazen

Er bestaan allerlei verschillende soorten glazen voor allerlei verschillende soorten zonnebrillen, die zowel op vlak van bescherming als kijkcomfort dermate verschillen. Net zoals bij een gewone bril geldt ook hier de regel dat glazen van mineraal glas een scherper zicht garanderen dan kunststof glazen. Naast polariserende glazen, heb je nog glazen die donkerder worden naarmate het zonlicht feller is.

Tip: Een donkere zonnebril houdt evenwel niet meer uv-stralen tegen dan een zonnebril met iets lichter getinte glazen. Een uv-filter kan immers net zo goed helemaal helder zijn.

Polariserende glazen

Polariserende glazen filteren zowel glinsteringen als horizontale reflecties weg uit het beeld. Dat maakt een zonnebril met polariserende glazen dan ook uitermate geschikt voor watersporten. In de wagen kan diezelfde zonnebril dan weer handig zijn wanneer er sprake is van een nat wegdek en het bijbehorende spiegelend effect. Wel lastig zijn de rare vlekken die je te zien krijgt op je gps-scherm en/of smartphone. Daar zit de combinatie van de polarisatiefilters en de polariserende glazen voor wat tussen.

Kleuren van glazen

Bij de functionele glazen variëren de kleuren van grijs over grijs-groen en bruin tot geel-oranje. Daar waar de grijze glazen als grootste voordeel hebben dat ze amper kleurverandering geven, zorgen grijs-groene glazen er voor dat de kleuren min of meer natuurlijk blijven. Bruine glazen filteren dan weer vooral het blauw van de hemel uit waardoor het beeld rustiger wordt. De meer gelige of oranje glazen laten vrij veel licht door en bieden vooral een verbeterd contrast. Daardoor worden ze ook voornamelijk gebruikt door sportmensen die nood hebben aan een beter dieptezicht. Ook bij nevel of mist zorgen gelige glazen voor een net iets beter zicht.

 

Bij de esthetische glazen gaan de kleuren van roze over paars en blauw tot turquoise. Bij een roze bril ziet de wereld er – het spreekwoord indachtig – inderdaad wat zachter en aangenamer uit. Blauwe brilglazen geven de dingen dan weer een ietwat donkere en koele aanblik.

Tip: Voor al wie oogcontact maar liefst vermijdt en vindt dat een gewone zonnebril toch nog net iets te veel oogcontact mogelijk maakt, bestaan er zonnebrillen met spiegelende glazen. Door het dunne metaallaagje op de glazen kan er van oogcontact geen sprake meer zijn. Handig toch?

De kinderzonnebril

Zeker voor kinderen is het van het allergrootste belang dat ze een goede, functionele zonnebril dragen die de nodige bescherming biedt. Kinderen spelen immers meer dan wie ook buiten en beschikken over ogen waarvan de natuurlijke uv-bescherming nog niet geheel op punt staat. In ieder geval nog niet in dezelfde mate als bij volwassenen. Lang niet alle merken houden daar rekening mee. Zo wel Julbo. Het Franse zonnebrillenmerk zet al decennialang in op de combinatie van esthetisch verantwoorde en functionele zonnebrillen. Voor kinderen tot vier jaar is er het Looping-gamma, terwijl de 4- tot 6-jarigen en de 6- tot 10-jarigen respectievelijk uit het Booba- en Player L-gamma kunnen kiezen. Voor de 8- tot 12-jarigen is er dan weer de Rookie-reeks.

Tip: Let er op dat ook langs de zijkanten het zonlicht de ogen van dochter- of zoonlief niet kan bereiken.