Zon aan, zonnebril op: hoe kies je de juiste zonnebril?

Hou je van wandelen, sporten of luieren op een terras? Welke buitenactiviteit – of gebrek aan activiteit – je ook beoefent en welk seizoen het ook is, je ogen bescherm je maar beter tegen de zon. Met een functionele zonnebril zit je altijd safe, van peuter tot volwassene.    

Is een zonnebril echt nodig?

Ja! Duidelijker kunnen we niet zijn. Je ogen hebben wel een eigen uv-filter, maar die beschermt alleen het netvlies en niet het hoornvlies. Uv-stralen kunnen voor een ontsteking van dit hoornvlies zorgen en op lange termijn zelfs staar veroorzaken. Bij fel zonlicht is extra uv-bescherming in de vorm van een zonnebril dan ook aangeraden. Zie je een uv 400-vermelding op je bril staan? Dan kan je er zeker van zijn dat hij voldoende uv-stralen tegenhoudt om je veilig in de zon te begeven.    

Welke soorten glazen zijn er?

Voor verschillende types zonnebrillen bestaan er ook diverse soorten glazen, die zowel op vlak van bescherming als kijkcomfort van elkaar verschillen.

  • Net als bij een gewone bril geldt ook hier dat glazen van mineraal glas een scherper zicht garanderen dan kunststof glazen.
  • Bepaalde glazen worden vanzelf donkerder naarmate het zonlicht feller is. Maar opgelet: donkere glazen houden niet perse meer uv-stralen tegen dan lichter getint glas – een uv-filter kan zelfs compleet helder zijn.
  • Polariserende glazen filteren zowel glinsteringen als horizontale reflecties weg uit het beeld. Ideaal voor watersporters, maar ook handig wanneer je over een nat, spiegelend wegdek rijdt op de fiets. Door de combinatie van polarisatiefilters en polariserende glazen krijg je wel rare vlekken te zien op je gps-scherm of je smartphone.    

Tip: Ook op wintersport is een goede zonnebril broodnodig. Niet alleen als bescherming tegen uv-straling, maar vooral tegen de hoge hoeveelheid licht op besneeuwde bergflanken.    

Bescherm je ogen tegen licht en uv-stralen: kies de juiste zonnebril!

Welke kleur van glazen kies ik best?

De kleur van de glazen van je zonnebril kan puur esthetisch zijn, maar meestal heeft de tint een specifieke functie.

  • Grijs en grijs-groen: de kleuren worden op een natuurlijke wijze weergegeven, er is amper verschil met de ‘echte’ wereld.
  • Bruin: vooral het felle blauw van de hemel wordt uitgefilterd, waardoor het beeld rustiger wordt.
  • Geel en oranje: deze kleuren laten vrij veel licht door en bieden vooral een verbeterd contrast. Handig voor sportmensen die nood hebben aan een beter dieptezicht, of bij mistige weersomstandigheden.
  • Roze: de wereld ziet er – het spreekwoord indachtig – wat zachter en aangenamer uit met roze glazen, maar dit is een puur esthetisch effect.
  • Blauw: ook blauwe glazen hebben geen echte functie, behalve dat ze de wereld een ietwat donkere, koele aanblik geven.    

Tip: Wil je oogcontact vermijden, dan kan je kiezen voor een spiegelende zonnebril. Door het dunne metaallaagje op de glazen zijn ze langs de buitenkant ondoorzichtig.   

Welke categorie zonnebril heb jij nodig?

Categorie Eigenschappen Geschikt voor
0 Lichte of niet-getinte glazen met optimale helderheid Veiligheidsbrillen
1 Voor casual gebruik, als comfortfilter in cosmetische of fashionbrillen Fashion
2 Meest gebruikte, getinte lenzen voor algemeen gebruik.
Biedt beschermingtegen zichtbaar én UV-licht.
Algemeen gebruik en sport
3 Biedt extra bescherming tegen zichtbaar én UV-licht,
laat slechts 20% zichtbaar licht door.
In open berggebieden
4 Biedt een hoge mate van bescherming tegen zichtbaar én UV-licht,
laat slechts 10% zichtbaar licht door
Trekkings op grote hoogte en bergbeklimmen
(niet geschikt voor autorijden)

De kinderzonnebril

Er zijn twee redenen waarom ook je kind zéker een goede, functionele zonnebril aan moet:

  1. Kinderen spelen graag buiten en worden dus vaker aan de zon blootgesteld dan de gemiddelde volwassene.
  2. Kinderen zijn nog niet volgroeid en de natuurlijke uv-bescherming van hun ogen staat dus nog niet op punt.

Lang niet alle merken houden daar rekening mee, maar het Franse zonnebrillenmerk Julbo doet wél een extra effort. Al decennialang zetten zij in op de combinatie van esthetisch verantwoorde en functionele zonnebrillen speciaal voor kinderen, met diverse leuke collecties: Looping (tot 4 jaar), Booba (4 tot 6 jaar), Player L (6 tot 10 jaar) en Rookie (8 tot 12 jaar).    

Tip: Let op dat het zonlicht ook langs de zijkanten van de zonnebril de ogen van dochter- of zoonlief niet kan bereiken.   

Ontdek snel onze zonnebrillen voor dames en zonnebrillen voor heren  >>