Zo houdt technisch ondergoed je op temperatuur

Dan weer te warm, dan weer te fris: je kleding afstemmen op de buitentemperatuur blijkt minder eenvoudig dan het lijkt. Toch bestaat er een eenvoudige oplossing om af te rekenen met dat probleem. Want winter of zomer, met een set technisch ondergoed is je lichaam steeds verzekerd van de optimale temperatuur.

Onmisbaar laagje

In het drielagensysteem vervult je basislaag een essentiële functie: enerzijds houdt ze je koel bij hoge temperaturen en anderzijds blijf je warm wanneer het kwik de dieperik ingaat. Hoe dat komt? Dankzij de isolerende werking van het hoogtechnologische materiaal, die ervoor zorgt dat je lichaamswarmte niet verloren gaat. Tegelijk is het textiel zo ontworpen dat het je zweet snel afvoert, weg van je huid. Hoe langer je kledij vochtig blijft, hoe meer je huid en bijgevolg ook je lichaam namelijk gaan afkoelen.

>> WIST-JE-DATJE: trok je ooit al eens een katoenen T-shirt die net uit de wasmachine komt aan? Dan weet je hoe klam en onaangenaam dat voelt. Katoen neemt namelijk vocht op, maar droogt heel traag, waardoor je huid al z’n warmte verliest. Laat je katoenen shirt dus in de kast als je ’s winters naar buiten trekt!

Natuurlijk of synthetisch?

Bij A.S.Adventure kan je heel wat verschillende merken in de rekken vinden, met elk hun eigen specifieke eigenschappen. We zetten enkele technische toppers van wereldniveau in de schijnwerpers.

  • Bij Icebreaker maken ze slim gebruik van wat de natuur al voor ons heeft uitgedokterd. De fijne, zachte haartjes van het merinoschaap houden dit dier warm in de winter en fris in de zomer, zelfs wanneer het regent of sneeuwt. Die unieke eigenschappen kan je integraal terugvinden in de Icebreaker-kledij uit merinowol. Mooi meegenomen: de wol houdt ook geurtjes tegen door de natuurlijke antibacteriële werking, houdt je zelfs in natte toestand warm en kriebelt niet.
  • Door hun volledig synthetische samenstelling die razendsnel vocht afvoert, richten de producten van Craft zich op de sportfanaten onder ons. Of het nu extreem koud of tropisch warm is, dit merk heeft de ideale oplossing voor wie graag zware lichamelijke inspanningen levert. De ‘Stay Cool’-range is er voor de zonnekloppers die wat verkoeling kunnen gebruiken, de ‘Keep Warm’-serie houdt zelfs in de winter de ijsberen warm en de ‘Be Active’-reeks houdt je het hele jaar rond op temperatuur.

>> Ijskoud buiten maar toch zin in een sportieve buitenactiviteit? Dan zijn de Craft Warm Intensity-baselayers helemaal je ding! Lees er hier alles over.

  • Woolpower gebruikt eveneens merinowol, maar om hun kledij nog aan te sterken, mixen ze de wol met kunstvezels. Dankzij de speciale breiwijze met 40 lusjes per cm2 houdt de stof zo veel mogelijk warmte vast. Bovendien legt Woolpower de focus op functionaliteit. Naden worden tot een minimum beperkt en ze zijn gemaakt uit zacht, soepel en elastisch materiaal. Mooi meegenomen: je kan de stof op 60° in de wasmachine laten draaien.

>> WIST-JE-DATJE: elk kledingstuk van Woolpower wordt in Zweden volledig door één persoon in elkaar genaaid. Op het etiket vind je de naam van de naaister, die je via hun website kan opzoeken. Als dat geen unieke persoonlijke touch is!

  • Odlo heeft zowel volledig synthetische onderkleding als een mix van merinowol (45%) met polyester (55%) in z’n assortiment. Zo combineren ze de beste kantjes van beide soorten ondergoed: merinowol voor de antibacteriële werking en de natuurlijke uitstraling, polyester voor het optimale vochttransport. Opgelet: Odlo vind je enkel in onze webshop, niet in de A.S.Adventure Stores.
  • Weg met die klassieke zwarte lange onderbroeken! Voor dames die houden van kleur heeft Kari Traa een uniek aanbod in huis. Dit Noorse merk, gemaakt door vrouwen voor vrouwen, werkt met 100% merinowol en heeft oog voor de modetrends van het moment.

Technisch ondergoed op maat

Technisch ondergoed bestaat in verschillende materialen, diktes en modellen. Overweeg bij je keuze goed waar je het ondergoed voor wil gebruiken.

  • Dikte: afhankelijk van de weersomstandigheden en de intensiteit van je activiteiten kies je voor een dikkere of dunnere stof. Voor zware inspanningen in milde temperaturen volstaat een dun laagje, wie rustig gaat bewegen bij <0 °C kiest beter voor een dikker materiaal. Kijk op het etiket om de dikte te achterhalen.
  • Materiaal: technisch ondergoed wordt gemaakt uit natuurlijke of synthetische stoffen (of een mix van beide), elk met hun eigen voor- en nadelen, zoals je hierboven al kon lezen. Denk goed na welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor jouw activiteit, zoals geurtjes weren, optimaal vochttransport …
  • Modellen: technische shirts heb je met lange en korte mouwen (of mouwloos), met of zonder kraagje en zelfs met een facemask of kap. Sommige modellen hebben een flashy kleurtje of trendy print, zodat je ze in de zomer gerust als T-shirt kan dragen. De onderbroeken gaan van boxer tot ¾ of lange pijpen.
  • Pasvorm: synthetisch ondergoed mag nauw aansluiten en zal dat ook doen omwille van de stretch. Wol zit een fractie losser, maar sluit nog steeds redelijk goed aan op het lichaam. De shirts van Woolpower daarentegen sluiten veel minder aan en kan je zelfs als een alledaags T-shirt dragen zonder dat het opvalt dat je ondergoed aan hebt.

>> WIST-JE-DATJE: Er bestaat ook zoiets als te véél laagjes aantrekken. Hoe meer lagen, hoe sneller je het warm krijgt en gaat zweten. Als de verschillende lagen te nauw op elkaar aansluiten, zal je het ook sneller koud krijgen omdat je transpiratievocht te veel obstakels moet overwinnen. Hou je dus altijd aan de regels van het drielagensysteem! En denk eraan: een katoenen shirt of sweater over je technisch ondergoed laat het hele systeem in duigen vallen, waardoor je het alsnog koud zal krijgen.

Je hoeft je technisch ondergoed niet in de kast te laten liggen tot je buiten in de kou gaat sporten.

>> Ontdek hier alle mogelijke toepassingen van je hightech onderlaagje.

Niet te warm, niet te fris en toch perfect isolerend: technisch ondergoed is dé ideale basislaag. Combineer het met deze andere lagen uit het drielagensysteem voor een optimaal comfort in elk weertype! 

Wanneer draag je technisch ondergoed best? Onze expert legt het hier aan je uit.