MEER INFORMATIE?

CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Zo houdt fleece je warm

Duurzaam, makkelijk in onderhoud, snel droog, licht, ook geschikt voor mensen met een wolallergie en uiteraard lekker warm: er komt geen einde aan het lijstje met voordelen van fleece. Twijfel je nog of fleece echt iets voor jou is, of welke fleece het best bij jou past? Onze expert vertelt je er alles over.

Wat is fleece?

Fleece is het moderne, synthetische broertje van schapenwol, gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Een fleecetrui prikt niet, krimpt niet, is goedkoper dan echte wol en vergt amper onderhoud. Meer zelfs: regelmatig wassen is helemaal niet nodig; gewoon even laten verluchten en hij kan er weer tegen. Heeft je fleece toch een wasbeurt nodig? Maak dan gebruik van een speciaal waszakje, de Guppyfriend (binnenkort te koop bij A.S.Adventure). De microplastics die vrijkomen bij het wassen komen op die manier niet in de waterlopen terecht.

100, 200, 300

Zeg nooit zomaar fleece tegen … een fleece, want er zijn meer verschillen dan je op het eerste gezicht denkt. De dikte van de stof, bijvoorbeeld. Hoe dikker de fleece, hoe meer lucht hij vasthoudt en hoe warmer jij het hebt. Polartec gebruikt daarvoor een aanduiding in gram per vierkante meter: 100, 200 en 300:

  • 100 staat voor een zomerfleece (licht)
  • 200 is een tussenseizoenfleece (medium)
  • 300 is een winterfleece (zwaar)    

Van powerstretch tot high-loft

Ga je voor een mengeling van fleece en lycra, de zogenaamde powerstretch, dan krijg je een nauw aansluitende fleece. Die is niet alleen warm, behaaglijk en comfortabel, maar benadrukt ook je lichaamsvormen en geeft je veel bewegingsvrijheid tijdens je activiteiten. Een ideale fleece voor een actieve dag of bij je dagelijkse outfit, zonder uit de toon te vallen met je technische kledij.

 

De zogenaamde high-loft fleece – in de volksmond beter bekend als fluffy fleeces – zijn dan weer ideaal voor de echte koukleumen. Door de rechtopstaande fleeceharen wordt de lucht, en dus ook de lichaamswarmte, extra goed vastgehouden, waardoor de isolatie uitstekend is. De pasvorm van deze fleeces is ook een stuk losser.    

Fleecemisverstanden

Niet elke fleece is winddicht. De Windstopper van Gore of de Windbloc van Polartec is dat wel. En wel dankzij de combinatie van fleecestof met een Windstopper-membraan. De keerzijde van de medaille is dat het ademend vermogen iets minder hoog scoort dan bij exemplaren zonder membraan.

 

Niet iedereen heeft het warm genoeg met een fleece. Wat altijd kan helpen, is thermisch ondergoed. Draag dat onder je fleece en je hebt het gegarandeerd warm, ook al lijkt het alsof je heel dun gekleed bent.

3 snelle fleecevragen aan outdoorexperte Marie Vanaudenaerde

 

1.    Hoe houdt fleece je warm?

“Isolatie voor je lichaam is vergelijkbaar met isolatie voor je huis. Je hebt altijd een dun laagje lucht nodig dat de warmte vasthoudt. De ruimte tussen de synthetische vezels van je fleece kun je als een soort spouwmuur beschouwen. Omdat je een fleece dicht bij je lichaam draagt, warm je die lucht heel snel op met je eigen lichaamswarmte.”

 

2.    Houdt een fleece je ook warm als hij nat is?

“Fleecestof houdt slechts één procent van zijn eigen gewicht aan water vast en zal dus nooit kletsnat worden. Omdat het vocht snel naar de oppervlakte wordt verdreven en verdampt, wint de stof zijn isolerende vermogen snel terug.”

 

3.    Kan ik met een fleece door weer en wind?

“Het kan, maar ik zou het niet aanraden. Idealiter combineer je een fleece met een thermische onderlaag die rechtstreeks tegen je huid aan zit en je zweet snel afvoert, en een wind- en/of waterdichte bovenlaag die regen, sneeuw en koude wind tegenhoudt. Hiermee creëer je extra laagjes lucht die de warmte nog beter vasthouden. Zeker bij activiteiten in koude, natte en winderige omstandigheden komt zo’n soft- of hardshell goed van pas.”

Krijg je het al warm? Duik hier in ons ruime aanbod fleecetruien in de webshop >>

 

Heb je dé fleece gevonden die je op het lijf geschreven is?

Hou hem dan zo lang mogelijk in topvorm met deze onderhoudstips voor fleece >>