Winterwandelen met de Salomon Outline GTX wandelschoen

Koude temperaturen, mooie kleuren en een landschap dat er plots compleet anders uitziet: het zijn maar enkele redenen waarom je ook de herfst en winter buiten wil beleven. Want winterwandelen doe je dan wel in de kou, je band met de natuur wordt er alleen maar hechter op. Zeker wanneer je het met de juiste schoenen doet, zoals de nieuwe Salomon Outline. Drie van onze A.S.Adventure-ambassadeurs namen de proef op de som.

1. VALERIE DESMET

De wandeling van Valerie: Müllerthal trail (Luxemburg)

“M'n zus en ik besloten de Müllerthal trail in Luxemburg te hiken. De totale trail is 112 km lang en wordt opgedeeld in 3 loops: Route 1 (36 km), Route 2 (38 km) en Route 3 (38 km). Gezien het vroeg donker wordt, hebben we kortere wandelingen gekozen: de E1, B2 en W6 en de Mullerthal extra route.

 

Deze wandelingen zijn heel goed aangeduid en hebben gelijkaardige bezienswaardigheden: prachtige rotsformaties met kloven waardoor je kan wandelen, feeërieke bossen en rustgevende riviertjes en op het einde van Mullerthal trail 3 de prachtige waterval Schiessentümpel. De wandeling E1 (11,7 km) start aan de basiliek van Echternach, de oudste stad in Luxemburg (heel gezellig ook om iets te eten/drinken). De wandeling begint met een vrij lang stuk steil omhoog. Daarna word je beloond met een mooi zicht op de stad Echternach, zolang je maar een minder mistige dag uitkiest dan wij deden.

 

Even later wandel je verder in de bossen, met prachtige metershoge bomen, gevolgd door de befaamde 'Wolfsschlucht': een steil naar beneden lopende rotsspleet met indrukwekkende rotsformaties. Deze plek kreeg zijn naam doordat de wolf vroeger zijn toevluchtsoord zocht tussen deze rotsen. De route gaat verder door het bos en na een tijdje bereik je de grot Huel Lee. Daarna passeer je nog een aantal rotsformaties (Geierslee en Wëlkeschkummer). Heel leuk is ook het meertje met turkoois water dat je tegenkomt op de wandeling. Deze regio blijft je echt verrassen!

 

Het meest aangename aan de wandeling vond ik de variatie in landschappen, in combinatie met de ongelooflijk mooie herfstkleuren. En als dit smaakt naar meer: de ganse Müllerthal-regio bestaat uit tientallen mogelijke wandelingen, dus er is keuze in overvloed!"

De schoen: Salomon Outline GTX

De schoen die mee mocht naar Luxemburg is de Salomon Outline. “Een zeer lichte schoen”, geeft Valerie meteen mee. “Dit valt ook op als je de schoen draagt, je voelt niet dat het een 'wandelschoen' is. De Outline is dan ook super comfortabel, en een heel handige schoen om mee te nemen op wandelreizen.”

 

Ook de typische gewenningsperiode aan nieuwe wandelschoenen blijft achterwege. “Al van de eerste wandeling zitten ze supergoed en omsluiten ze mijn voet perfect. Nergens ervaar ik wrijving of pijn. Ze zitten als gegoten en dit gevoel blijft ook de ganse dag aanhouden, evenals de twee wandeldagen daarop.”

 

“Tijdens de wandeling op de Müllerthal trail ben ik meermaals door lange stukken vol modder gestapt. De Salomon Outline schoen hield me niet alleen overeind zonder valpartijen, mijn voeten bleven ook droog, zelfs nadat ik in diepere stukken modder of water was gestapt. Bovendien liet de schoen zich ’s avonds gemakkelijk terug schoonmaken! Bij beklimmingen van iets steilere stukken of afdalingen biedt de Outline ook voldoende grip. Ik ben niet één keer uitgegleden (wat voor mij uitzonderlijk is 😄)!”

 

“Een laatste pluspunt: de schoen hield mijn voeten aangenaam warm (dit bij temperaturen die soms rond het vriespunt lagen) terwijl ik er toch niet in ging zweten. Hun ademend vermogen staat dus buiten kijf! Misschien om af te sluiten nog dit: ik droeg de schoenen de laatste dag ook onder mijn gewone kledij (jeansbroek en trui), en dankzij hun 'hip' uiterlijk paste dit toch perfect!”

2. TOM JANSSEN

De wandeling van Tom: Heidebos (Oost-Vlaanderen)

“Voor deze wandeling heb ik gekozen om het Heidebos te verkennen. Dit is een groot, afwisselend gebied van 290 hectare tussen Moerbeke en Wachtebeke in Oost-Vlaanderen. Je hebt dus meer dan één dag nodig om alles te bezichtigen. Wij kozen voor parking 2, kortbij een dichtbebost perceel en de start van de wandeling.”

 

Je kan hier verschillende routes volgen, van een kleine 4 km tot zo’n 10 km. “Wij kozen ervoor om onze eigen weg te banen en kwamen uit op een 7,9 km”, zegt Tom. “Wat mij vooral opviel was de diversiteit in het bos: vele soorten paddenstoelen, heideplanten en varens in de lagere lagen van het struikgewas. Open plekken van akkertjes, heide, graslanden en dreven wisselen zich af met dicht bebost gebied met torenhoge naaldbomen. Als je iets van vogels kent, kan je ook goed luisteren naar het geluid van de wespendief, de roofvogel van het Heidebos.”

 

En het hoeft niet alleen bij vogels te blijven, verduidelijkt Tom. “Met een beetje geluk loop je er de befaamde gallowayrunderen tegen het lijf. Deze fotogenieke beesten staan zeker nog op mijn lijstje, maar bij deze wandeling kwamen ze niet in zicht. De dieren zijn deel van het bosbeheerplan en houden mee het gebied in balans als natuurlijke grazers.”

 

“Misschien is het een samenloop van omstandigheden, met de lage najaarszon en geen wolkje aan de lucht, of misschien is het gebied gewoon een verborgen pareltje. Het is alleszins een van de mooiste plekken in België die ik het afgelopen jaar bezocht heb. Het is ook een stuk natuur waar de mens niet veel tussenkomt. Een plekje om tot rust te komen en je batterijen weer op te laden dus. En uren te spenderen achter de camera… Hier kom ik zeker nog terug!”, besluit hij.    

De schoen: Salomon Outline GTX

“Als bioloog, content creator en algemeen natuurenthousiasteling ben ik me bewust van het belang van een degelijke wandelschoen”, geeft Tom aan. “Het moment dat ik de cameratas vastgrijp en mijn wandelschoenen aantrek, weet ik wat voor een dag het gaat worden: lopen, liggen, neerzitten, bukken, springen, door het struikgewas of een heuvel op, het hoort er allemaal bij in deze lijn van werk.”

 

“De nieuwe Salomon Outline GTX heeft op papier heel wat te bieden: het is een lichte schoen, waterdicht, met een stevige zool met extra grip en ook belangrijk: een niet te opvallend uiterlijk, zoals zoveel wandelschoenen tegenwoordig. Ik hou van de natural vibe. Wel valt op dat ze smaller uitvallen in de breedte dan andere merken. Opvallend is dat de schoenen zich heel snel aanpassen aan je voet. Na een uurtje wandelen voelde de schoen al comfortabeler aan, meer gezet naar mijn (iets bredere) voeten. Denk hier dus zeker aan als je een paar past in de winkel”, zo adviseert Tom.

 

“Verder kan ik me alleen maar positief uitspreken over de Salomon Outline GTX. Dit model is laag uitgesneden aan de enkel, wat eerder voor een sneaker-feel zorgt en licht aanvoelt. Maar tegelijkertijd voelt de schoen wel stevig aan. En luchtig, zonder last te hebben van TE warme voeten zoals in andere schoenen soms het geval is. Tegelijkertijd is de schoen ook waterdicht. Geloof me, voor één foto ben ik bijna 10 keer door een diepe plas moeten lopen. Buiten een vuile broek, geen druppel in de schoenen.”

 

De conclusie van Tom? “Ik ga deze schoenen nog een paar keer inlopen, maar ik kan zeker zeggen dat ik aangenaam verrast was door de Salomon Outline GTX. Het is ‘maar’ een schoen, maar wel een die je helpt de wereld te verkennen en te genieten van de buitenlucht in alle comfort. Winter of zomer. Ook in dit kleine landje.”

3. INES GOOVAERTS

De wandeling van Ines: Belvaux, Rochefort (Namen)

“Wanneer de stad Rochefort ter sprake komt, wordt al gauw gedacht aan trappistenbier. Maar bier is niet het enige dat in deze streek rijkelijk vloeit”, steekt Ines van wal over haar wandeling. “Ook de Lesse baant er haar weg doorheen pittoreske dorpjes en indrukwekkende natuurtaferelen. En jij kan hetzelfde doen, want deze streek biedt verrassend mooie wandelroutes, die ook in de herfst- en wintermaanden heel wat te bieden hebben.”

 

“Vandaag volgen we één van m’n favoriete routes in de Lesse-vallei, met als (letterlijk) hoogtepunt het point de vue ‘Rocher à pic’. Ook van de partij: mijn trouwe viervoeter Jules. De wandeling start aan de kerk van Belvaux, een gehucht in de gemeente Rochefort, in de provincie Namen. Het is een zeer toegankelijke, hond- en kindvriendelijke lus van 4,3 km, waar de gemiddelde wandelfanaat na anderhalf uur opnieuw bij het vertrekpunt aankomt. Als je onderweg niet al te veel extra tijd besteedt aan wildlife spotten, tenminste. Want ook dat kan hier perfect.”

 

“Het bosrijke traject bestaat uit vlak tot lichtglooiend terrein met ondergronden van grind, aarde, rotsen en een klein stukje asfalt. Na 500 meter wandelen, treed ik het bos binnen en word ik verwelkomd door 50 shades of orange. De bomen staan in volle transformatie. Bij regencondities kan het hier al eens glad zijn, wat dit een perfecte omgeving maakt voor een ‘all-terrain’ schoen met een goede grip. De ultieme gelegenheid om nieuwe schoenen een echte run for their money te geven.”

De schoen: Salomon Outline GTX

Ook Ines trok op pad met de Salomon Outline GTX, een vooruitzicht dat haar duidelijk beviel. “Een categorie A-schoen met een lage hiel, contragrip zool, licht en soepel aan de voet en (niet onbelangrijk in deze omgeving) waterdicht? Dat lijkt alvast op een match made in heaven voor mijn wandeling.”

 

En dat blijkt ook in de praktijk. “De Salomon schoen sluit nauw aan rond m’n voet en de zachte stof aan de binnenkant zorgt voor een aangename en comfortabele eerste kennismaking”, geeft ze aan. “Ik trotseer een licht stijgend terrein bedekt met rotsen, mossen, takken en plassen. Geen van die hindernissen lijkt een obstakel te zijn voor m’n schoenen. Een tweetal kilometer later zijn m’n kousen nog steeds kurkdroog en voel ik me stabiel en zelfzeker. Level one? Completed!”

 

“Een moeilijkheidsgraad hoger dan maar? Ik zie aan de linkerkant een weg naar boven. Ook op deze korte maar krachtige helling blijf ik overeind en bereik het plateau zonder uitglijden. De contragripzool zorgt ervoor dat ik stevig in m’n schoenen sta (letterlijk en figuurlijk). Ik hou links aan en na 2,5 km wandelen, opent het bos zich plots als een natuurlijk kader rond de Lesse-vallei. Ik ga zitten, eet m’n appel, drink wat water en neem het allemaal in me op. Wat een prachtige playground. Helemaal voor mezelf. Bonus points? Taken!

 

“Ik ben halfweg en hervat het wandelen, genietend van de bosrijke omgeving en rustgevende geluiden. De gelukkigen onder ons die deze wandeling bij het ochtendgloren of avondval aanvangen, maken kans everzwijnen, vossen en hertjes op hun pad tegen te komen. Bij het T-kruispunt sla ik linksaf en daal ik rustig af, waar bebossing stillaan plaats voor open vlakten. Ook hellend terrein lijkt geen probleem te vormen voor de Salomon contragripzool. Level 3? Completed!

 

“Op kilometer nummer 4 bereik ik de hoofdbaan, hou ik opnieuw links aan en zie ik 300 meter verder de kerk van Belvaux in het verschiet. Mission accomplished.”

Wandelen, fietsen of paardrijden: er is geen enkel situatie waarin de nieuwe Buff Merino niet van pas komt. Maak kennis met de merinowollen versie van een rasechte outdoorklassieker!

 

Op zoek naar een andere manier van onthaasten? Scheep dan eens in op een containerschip. Niet om te werken, maar als betalend passagier! CptnZeppos bezorgt je een plaatsje.

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.