Voor elk type een bos

Geen inspiratie voor je volgende uitstap? Wat dacht je dan van een uitstapje naar het bos? Elk seizoen ziet het bos er anders uit en er valt altijd wel wat te beleven, welke activiteiten je voorkeur ook mogen wegdragen. Voor elk type bos(be)zoeker hebben we een bestemming in de aanbieding.

1. Voor speelvogels: Bosland in Limburg

In Bosland wandel je met je kroost van het ene betoverende landschap in het volgende, dwars door heide, vennen, landduinen en … bossen natuurlijk! Zie jij de houten speeltoestellen al opduiken tussen de boomstammen? Wie goed zoekt, vindt maar liefst zeven bosspeelzones in dit 4.679 hectare grote natuurgebied. Dappere klimmers banen zich een weg naar boven op de ‘Reus van Bosland’, een 30 meter hoge uitkijktoren, voor een indrukwekkend panorama. Trillende benen? Nadien kan je rustig bekomen met je meegebrachte lunch aan de speelse picknicktafels van Zeno de Zandloopkever.

>> Zin in een dagje ravotten in het bos? Neem hier een kijkje.

2. Voor hondenbaasjes: Meerdaalwoud in Vlaams-Brabant

Op een boogscheut van Leuven ligt het Meerdaalwoud, samen met Heverleebos goed voor ruim 2.000 hectare bomenpracht, en een echte speeltuin voor honden en hun baasjes. Met meer dan duizend eiken met een omtrek van minstens 2,5 meter biedt dit oerbos ruim voldoende mogelijkheden voor een uitgebreid snuffelavontuur of een sanitaire stop. Zorg dus maar voor een stevige leiband, of beter nog: neem je trouwe viervoeter mee naar de afgebakende losloopzone aan de Weertsedreef in Oud-Heverlee. Aan dit hondenparadijs van maar liefst 6 hectare groot kan geen enkele keffer weerstaan. 

>> Benieuwd wat het Meerdaalwoud nog meer te bieden heeft? Lees hier meer. 

3. Voor tortelduifjes: Viroinval in Namen

Hou je van een stevige wandeling met je lief, dan is de vallei van de Viroin the place to be om de bosjes … euh, het bos in te duiken. In de uitgestrekte wouden van dit natuurdomein in hartje Ardennen kan je dagenlang rondlopen zonder een levende ziel tegen het lijf te lopen: ideaal voor diepgaande gesprekken en intieme momentjes. Hangt er romantiek in de lucht? Verwen jezelf nadien dan met een overnachting in een authentieke B&B in één van de acht charmante dorpjes in de vallei. Hou wel rekening met de jachtkalender, want in sommige periodes schiet niet alleen Cupido hier met scherp.

>> In het gebied van Viroinval valt van alles te beleven. Maak hier kennis met de vele mogelijkheden.

4. Voor waaghalzen: Pays de Houffalize in Luxemburg

Houffalize, een stadje aan de oever van de Ourthe, staat bekend als hét mekka van de mountainbiker in België. Niet alleen worden er jaarlijkse verschillende wedstrijden van wereldniveau georganiseerd, je kan er zelf ook op verkenning langs de allerbeste bewegwijzerde mountainbiketrajecten door naald- en loofbossen. Alleen of met je gezin, downhill of enduro: in het Pays de Houffalize kan je je kuiten pas echt op de proef stellen. Geen fan van het fietsen? Ook kajakkers, trailrunners, rotsklimmers, ruiters en wintersporters komen ruimschoots aan hun trekken in de meest beboste provincie van ons land.

>> Moeite met kiezen? In deze brochure vind je een leuke selectie van mountainbikeroutes en andere activiteiten.

5. Voor buitenslapers: het Nellekensbos in Meerbeke

Wil je graag eens alleen in een bos kamperen, ver weg van de beschaving en het bijhorende comfort? In het Nellekensbos, een ongerept stukje natuur tussen de Dendervallei en het Pajottenland, mag je van de familie Barbé je tentje opzetten op hun privé-bivakzone. Opgelet: er geldt een maximum van tien personen en drie trekkerstentjes, na 48 uur moet je verplicht plaats ruimen voor nieuwe kampeerders én je bent best in het bezit van een goeie speurneus. De paalcamping ligt namelijk goed verborgen in het bos, zonder bewegwijzering, en is enkel te voet of per fiets bereikbaar. Unieke ervaring verzekerd!

>> Meer praktische info over het gebruik van deze bivakzone vind je hier.

TIP: Als je dan toch in het bos bent, kan je misschien meteen even je kennis van onze inlandse bosvogels testen?

>> Wij zetten de 7 meest voorkomende soorten voor je op een rijtje.