image link

Shop nu de ronde prijzen >

Staycation: maak het beste van je vakantie in eigen land

De coronacrisis maakte onze wereld plots een flink stuk kleiner. En wat bleek? Ook binnen onze landsgrenzen valt er heel wat te beleven. Zelfs jaren na de eerste lockdown zijn er ongetwijfeld nog steeds plekjes en activiteiten in ons wondermooie thuisland die je nog niet eerder hebt ontdekt. En route!

Adventure is everywhere, meer dan ooit

België kent ontelbaar veel avontuurlijke, prachtige plekjes. Een leuke buitenactiviteit hoef je dus echt niet ver te zoeken. Verken liever eens elk hoekje van ons grondgebied: op het water, met rolschaatsen aan je voeten of op een step. Wist je bijvoorbeeld dat je dwars door de Gentse binnenwateren kan peddelen op een stand-up paddleboard?

 

Waar wacht je nog op?

Trek de voordeur achter je dicht en blijf op ontdekking gaan. Met deze inspirerende tips helpen we je alvast een heel eind op weg!

Maak je keuze

Ik wil het water op

Nood aan wat afkoeling op zonnige dagen? Dan is het tijd om je zeemansbenen te strekken. Makkelijk te combineren met een goede daad: vis onderweg wat afval uit het water. Kleine daad, groot resultaat!

Kajakken in eigen land

 

Kanalen, rivieren, vijvers … Plekjes in overvloed om van de rust en de natuur te genieten op het water. Maar mag het wel overal? Wij vertellen je waar je jouw bootje zorgeloos te water kan laten.

Stap in je kajak

Slow travel per kano

 

Mag de tijd eventjes blijven stilstaan? In een kano rustig over het water drijven is dé manier om te ontstressen na een drukke werkdag. En je hebt er plaats genoeg voor een uitgebreide lunch!

Glij in je kano

Op avontuur met een packraft

 

In zijn opblaasbare boot, die opgevouwen makkelijk in z’n rugzak past, is bioloog en bosmens Mathias regelmatig helemaal weg van de wereld. Kan hij je warm maken voor een microavontuur op het water?

Blaas je bootje op

Suppen voor beginners

 

Voor wie overdag al genoeg neerzit, is suppen de hemel op aarde. Op de golven van de zee of gewoon dwars door de binnenstad: om te suppen heb je enkel water, een surfboard en een peddel nodig.

Klim op je board

Musthaves voor op het water

Peddels

 

Mag het wat vooruit gaan? Met een set peddels stuur jij jouw wateravontuur gezwind de juiste richting uit.

Waterdichte zak

 

Laat je lunch of je droge kleren niet in het water vallen!

Of toch …? Met een drybag hou je alles droog.

Waterschoenen

 

Met een stevig paar waterschoenen heb je extra grip op een vochtige ondergrond. En ze drogen razendsnel!

Zonnecrème

 

Door de reflectie van de zonnestralen op het wateroppervlak verbrand je sneller. Regelmatig insmeren dus!

Ik wil rolschaatsen

Richt je blik wat dichter bij huis en je merkt al snel dat je in ons landje onverwacht veel leuke uitstapjes kan maken. Een paradijs voor lokale ontdekkingsreizigers!

Ontdek onze favoriete rolschaatsplekjes

Heb je het geluk in een doodlopende of verkeersarme straat te wonen? Dan kan je in alle rust je rolschaats-skills onder de knie krijgen voor je je op de openbare weg begeeft. Maar ook buiten je veilige comfortzone zijn er tal van mogelijkheden om je skates warm te rollen.

Bezoek een skatepark


Een zone die volledig afgebakend is voor liefhebbers van skateboards, rolschaatsen, inlineskates en ander rollend materieel. Ideaal om je technieken bij te schaven zonder verkeersongelukken – of angst om raar bekeken te worden. Je vindt hier namelijk skaters van alle niveaus en alle leeftijden.

 

• Skatepark Blaarmeersen (Gent): met meer dan 4.000 m2 het grootste outdoor skatepark van België, opgesplitst in 7 zones waar ook BMX’ers, freerunners en inlineskaters zich kunnen uitleven.

• Skatebowl IJzerkaai (Kortrijk): aan de Dambrug nabij het Albertpark kunnen rollerbladers en skateboarders helemaal losgaan in een 850 m2 grote betonnen ‘kom’, de grootste in de Benelux.

• Skate Depot (Hoboken): overdekte skatehal waar je ook lessen, kampen en workshops kan volgen. Opgelet: enkel toegankelijk voor skateboarders, geen rolschaatsers!


Volg een skeelerroute


In West-Vlaanderen kan je sinds kort
10 uitgestippelde skeeler- of rolschaatsroutes terugvinden, zodat je aan een gezapig of pittig tempo – al naargelang je conditie –langs mooie landschappen en gezellige dorpjes kan skaten. Veel van die routes lopen over jaagpaden langs een kanaal of rivier, zoals de Damse Vaart of de IJzer, zodat je geen lastige hellingen of bochten tegenkomt. Dit zijn paden waar je enkel te voet, per fiets of op rolschaatsen gebruik van mag maken. Rust verzekerd!


Sluit je aan bij een club


Wil je de beste tips krijgen om het rolschaatsen als sport helemaal onder de knie te krijgen? Dan kan je lid worden van een officiële skatevereniging. Bij Skate Vlaanderen vind je een overzicht van alle mogelijke disciplines op wieltjes en de clubs die ze ondersteunen. En dat zijn er meer dan je denkt! Wedden dat zij ook de beste plekjes kennen om te trainen in de buitenlucht?

Inlineskating voor beginners: safety first!

1. Hoe rem je veilig met skates aan je voeten?

 

• Hielstop: heb je rolschaatsen met een remblokje aan de hiel, dan kan je veilig en rustig afremmen door op je hak te gaan staan.

• Sleepstop: zet je skates haaks, zodat de zijkant van je wieltjes het wegdek raken en je door de weerstand vanzelf afremt.

2. Hoe bescherm je jezelf tijdens het skaten?

 

Je gewrichten zijn je gevoeligste plekjes wanneer je tijdens het rolschaatsen onzacht tegen de vlakte gaat. Draag daarom steeds pols-, elleboog- en kniebeschermers die de grootste schok opvangen. Een helm op je hoofd is ook een absolute must!
Ontdek alle skatebescherming >

3. Kan je een fietshelm dragen om je hoofd te beschermen?

 

Een fietshelm is gemaakt voor fietsers. Voor rolschaatsers en skaters bestaan er speciaal ontworpen helmen, met een andere vorm en uit een ander materiaal dan een fietshelm. Maar elke helm is sowieso beter dan geen helm! Mooi meegenomen: de fietshelmen van Nutcase en Melon zijn wél geschikt voor skaters.

4. Hoe val je op als je bij valavond gaat skaten?

 

Net als een fietser ben je op je rolschaatsen een zwakke weggebruiker. Zorg dus dat je gezien wordt wanneer je je op de openbare weg begeeft in slecht lichtomstandigheden! Met een fluohesje en de nodige reflecterende of lichtgevende accessoires, zal een automobilist je veel sneller opmerken.


Ik wil e-steppen

Een plankje met wielen onder je voeten en een stuur op een stang: meer heb je niet nodig om je vlot en flexibel te verplaatsen door de stad. Met een elektrische step kan je je actieradius bovendien flink uitbreiden!

Waar kan je fijn steppen?

De e-step is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In de meeste steden kan je er zelfs eentje lenen bij een laadpunt en na je tocht weer netjes achterlaten. Maar probeer je step gerust ook eens uit op een (nog) onbekende plek!

Op de dijk aan zee

 

Onze Belgische kust is ongeveer 67 kilometer lang en wordt op de meeste plekken afgeboord met een mooi aangelegde dijk. Ideaal om langs het strand te rollen met de zeebries in je haren!


Langs het kanaal

 

Blijf je liever in het binnenland, maar hou je van het vakantiegevoel aan het water? Maak dan een tochtje over een jaagpad, waar gemotoriseerd verkeer niet toegelaten is.


Op fietsostrades

 

Oorspronkelijk bedoeld voor de meer klassieke tweewieler, maar ook op je step ben je welkom op deze snelwegen voor fietsers. Je kan er veilig en snel mee van de ene naar de andere stad steppen. Zorg wel dat je batterij is opgeladen!


In alle grote steden

 

Ga je op citytrip in een onbekende stad? Laat de metro of de ‘hop on-hop off’-bus dan eens links liggen en waag je aan een tour per step. Wedden dat je veel meer te zien krijgt? En bovendien heb je geen last van verkeersopstoppingen of vertragingen.


Door een natuurgebied

 

Steeds meer recreatiebestemmingen zien het succes van de e-step als een leuke manier om de omgeving te ontdekken. Zo kan je aan de Kalmthoutse Heide een step ontlenen en langs drie verschillende routes door het natuurgebied rollen om van de natuur te genieten.


Ik wil op ontdekking gaan

Richt je blik wat dichter bij huis en je merkt al snel dat je in ons landje onverwacht veel leuke uitstapjes kan maken. Een paradijs voor lokale ontdekkingsreizigers!

De natuur ontwaakt

 

In het voorjaar komt alles terug tot leven buiten. Van spoorzoeken tot bloesemjagen, van vogelgefluit herkennen tot boomwandelingen maken: in de lente valt er heel wat te beleven in ons land!

Alle lentetips

Dagtrippen per spoor

 

Van halte naar halte wandelen, een museumbezoekje via het spoor of een stedentrip langs de mooiste stationsgebouwen van België: de trein is écht altijd een beetje reizen.

Van rail naar trail

Avontuur in ’t klein

 

Je hoeft geen exotische reis te boeken om grootse dingen te beleven. Soms liggen de leukste verrassingen gewoon bij jou om de hoek! Volg onze hapklare tips voor een onvergetelijk microavontuur.

Alle microavonturen

Op wereldreis in eigen land

 

Trek je wandelschoenen en een warme jas aan en ga op reis in eigen land. Met wat verbeeldingen zijn de Koninklijke Serres net de jungle van Bali en is de Kalmthoutse Heide net de Afrikaanse savanne!

Trek de wereld in

Zin om toch een beetje op (wereld)reis te gaan?

Laat je inspireren door het A.S.Magazine!

Doorblader het magazine

Ik wil wandelen

Geen betere manier om het landschap in je op te nemen dan aan een stapvoets tempo.

In je eigen gemeente of een provincie verderop: in België komt elke wandelliefhebber aan z’n trekken.

GR-Wandelingen in België

 

Zelfs in een klein land kan je eindeloos de ene voet voor de andere zetten. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste plekjes langs de langeafstandsroutes van het GR-netwerk.

 

Ga op Grote Wandeling >


De Ronde van Vlaanderen

 

Treed in het spoor van de grote wielerklassieker, zonder het gejoel van koersfanaten langs de kant van de weg. De heuvelachtige Vlaamse Ardennen zijn the place to be voor stiltezoekers!

 

In het wiel van de Ronde >


Langeafstandswandelen

 

Tijd voor een nieuwe wandeluitdaging? Dankzij de lockdown heb je ongetwijfeld genoeg kilometers in je benen om goed getraind aan een langeafstandswandeling te beginnen. Onze expert Arne geeft je de nodige tips om goed voorbereid aan je tocht te beginnen.

Ga kilometers vreten >

GR-Wandelingen in België

 

Zelfs in een klein land kan je eindeloos de ene voet voor de andere zetten. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste plekjes langs de langeafstandsroutes van het GR-netwerk.

 

Ga op Grote Wandeling >


De Ronde van Vlaanderen

 

Treed in het spoor van de grote wielerklassieker, zonder het gejoel van koersfanaten langs de kant van de weg. De heuvelachtige Vlaamse Ardennen zijn the place to be voor stiltezoekers!

 

In het wiel van de Ronde >


Winterwandelen met kids

 

Binnenzitten tot de winter voorbij is? Da’s geen optie met een bende energieke bengels in huis. Jassen, wanten en mutsen aan: de winter is hét moment om de wandelmicrobe bij je kroost aan te wakkeren.

 

Wandel je warm >


Wandelen met kinderen

Na een heel jaar ‘wandelen’ als weekendactiviteit is het niet evident om je kroost nog warm te krijgen voor alwéér een uitstap in de natuur. Met deze tips lukt het gegarandeerd wel!

Avontuurlijke gezinswandelingen


Beginnen je oogappels na tien minuten al te zeuren dat wandelen zo saai is? Dan heb je ze duidelijk nog niet laten kennismaken met deze bijzondere routes, helemaal op maat van kinderen!

Hup met de beentjes >


Geocachen


Wandelen met een doel voor ogen, zo kan je je kleine stappers wel bij de les houden. Wedden dat ze al snel een tandje bijsteken als ze weten dat er langs het pad een verrassing verborgen ligt?

Ga op schattentocht >


Tips voor groot en klein

 

Een ezeltjeswandeling voor je kleinste kapoenen, een bushcraft-workshop voor je actieve bengels of een social media-proof parcours voor je tieners: deze tips lokken iederéén naar buiten.

 

Trek de natuur in >

Nature is cheaper than therapy

Het buitenleven heeft een positief effect op onze gezondheid.

Niet alleen onze fysieke conditie, maar ook ons mentale welzijn krijgt een flinke boost van een portie natuur.

De kracht van de pauzeknop

 

Wil je er even helemaal tussenuit, dan helpt het om ook je smartphone het zwijgen op te leggen. Zet je automatische piloot uit, kies voor echte afzondering en geniet van de rust om je heen en in je hoofd.

 

Tijd voor een stilteverblijf >


Vogelspotten als therapie

 

De ratrace dendert eeuwig voort, maar in de natuur kan je altijd tot jezelf komen. In tijden van chaos, drukte en onzekerheid volstaan een verrekijker, een regenjas en een vogelgids om even op de rem te gaan staan.

 

Ga vogels spotten >


Onderdompelen in het bos

 

Traag wandelen, diep inademen en af en toe een blad of een kastanje oprapen: bewust genieten van de natuur doe je niet terwijl je de hond uitlaat. Geef al je zintuigen de kost in het bos en blijf je stress de baas.

 

Neem een bosbad >

Meer inspiratie over wandelen?

Ontdek onze overzichtspagina

Ik wil fietsen

Genieten van de buitenlucht, werken aan je conditie én tegelijk een mooi stukje van de wereld … euh, het land zien?

Op je stalen ros vang je drie vliegen in één klap.

De 10 mooiste fietsroutes

 

Veel Belgen lijken wel geboren met een fietszadel onder hun billen. En da’s niet verwonderlijk, als je ziet hoeveel prachtige fietsroutes ons land telt. Smeer je ketting en trappen maar!

 

Doorkruis het land per fiets >


Op de mountainbike

 

Schrikken modderige bospaden en steile hellingen je niet af? Klik je fietshelm dan vast en ga op verkenning langs de avontuurlijkste mountainbikeroutes in Vlaanderen en Wallonië.

 

Beklim bergen op twee wielen >


Fietsen langs originele paden

 

Mag het eens wat zotter? Ga dan voor een thematische fietstocht die je langs de meest verrassende plekjes loodst. Van fietsen door de bomen tot fietsen onder de grond … Alles kan!

 

Geniet vanop je zadel >

Meer inspiratie over fietsen?

Ontdek onze overzichtspagina

Ik wil bewegen

Wat voor weer het ook is, actief zijn in de buitenlucht levert je altijd een goed gevoel op. Trek je sporty outfit aan en kom in beweging!

Buiten sport je ’t best

 

Binnenzitten doen we al genoeg. Heb je nood aan wat lichaamsbeweging, doe het dan buiten! Dat is niet alleen goed om de winterblues tegen te gaan, maar heeft nog een massa andere positieve effecten.

 

De voordelen van buitensport >


Opruimactie tijdens het joggen

 

Plastic flessen, blikjes, sigarettenpeuken … Zwerfvuil in de berm is een echte domper voor wie houdt van de natuur. Ga jij regelmatig joggen? Neem dan een zakje mee en maak de wereld een beetje schoner. 

 

Ga ploggen >


Met kaart en kompas

 

Raak je jouw wekelijkse looprondje langs het kanaal stilaan wat beu? Breng dan wat avontuur in je trainingen en probeer eens een oriëntatieloop uit! Zorg wel dat je weet hoe je een kaart moet lezen.

 

Leer oriëntatielopen >

Buiten sport je ’t best

 

Binnenzitten doen we al genoeg. Heb je nood aan wat lichaamsbeweging, doe het dan buiten! Dat is niet alleen goed om de winterblues tegen te gaan, maar heeft nog een massa andere positieve effecten.

 

De voordelen van buitensport >


Kajakken voor die hards

 

Ook in de koudere maanden kan je gaan kajakken! Kies voor waterdichte handschoenen en warme kledij. Een gouden tips: merinowollen ondergoed houdt je warm, zelfs als het nat is.

 

Peddel door de winter >


Niet te stoppen outdoorfans

 

Koude, regen en wind hoeven je niet binnen te houden. Al vergt het wel een fikse dosis volharding … Laat je inspireren door deze vijf doorzetters voor een najaar vol buitenavonturen!

 

Van kamperen tot ijsberen >Ik wil gaan kamperen

Wat is er beter dan slapen onder de sterren na een heerlijk avondmaal in de buitenlucht? Ook in eigen land kan je heel leuke kampeerplekjes vinden. Haal je tent maar boven!

Kamperen in een bivakzone

 

In België zijn er niet zoveel plekjes waar je je tent mag opslaan in de vrije natuur. Wil je toch eens proeven van kamperen in ’t wild? Trek dan naar een van de vele bivakzones die ons land rijk is.

 

Ga paalkamperen >


Zet je tent in een tuin

 

Wist je dat privé-tuinen een groot deel uitmaken van alle groene gebieden in België? Via het initiatief Welcome To My Garden kan je gratis kamperen in andermans achtertuin én je eigen gazon ter beschikking stellen.Kamperen bij de buren >

Meer inspiratie over kamperen?

Ontdek onze overzichtspagina

Buitengewoon gezellig

Vallen de temperaturen wat tegen? Laat dat je niet verhinderen om zoveel mogelijk buiten te zitten! Met de nodige warmhoudertjes kan je nog uren genieten van die frissere zomeravonden.

Vuurkorf Sierra

Barbecook

 

Meer info >

Popcornpan

Esschert

 

Meer info >

Verlichting Forest 1

Barebones

 

Meer info >

Dekentje Polar

Slowtide

 

Meer info >

Sterren kijken

 

Voel je je beperkt in je vrijheid om te reizen? Dan vergeet je die onmetelijke wereld boven onze hoofden waar je grenzeloos mag bij wegdromen. Ga op verkenning in het heelal en kijk of jij alle sterrenbeelden kan benoemen.

 

Richt je blik naar de sterrenhemel >

Alles bij voor je uitstap?

Checklist wandelavonturen
Checklist fietsvakantie
Checklist kampeervakantie
Andere activiteit gepland? Ook daarvoor hebben we een checklist!

De beste buitenavonturen beleef je met het beste materiaal

Hoe kies je de beste wandeluitrusting?
Hoe kies je de beste fietsuitrusting?
Hoe kies je de beste loopuitrusting?
Hoe kies je de beste kampeeruitrusting?

Benieuwd naar meer?

De Explore More-newsletter

 

Schrijf je in en ontvang boeiende artikels, tips en promo’s in je mailbox.

Schrijf je in

De A.S.Adventure-blog

 

Als je liever rustig rondklikt of op zoek bent naar iets specifieks.

Lees meer expertisetips

Het A.S.Magazine

 

Gratis voor Explore More-leden. Opgelet: de kans dat je gaat wegdromen, is groot.

Lees A.S.Magazine digitaal

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.