MEER INFORMATIE?

CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Softshell versus fleece: zoek de verschillen

Wie naar buiten trekt, kiest meestal voor een warm laagje fleece en een waterdichte regenjas. Maar wist je dat ook een 2-in-1 softshell je beschermt tegen de meeste weerelementen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Het nut van laagjes

Een ademende basislaag, een isolerende tweede laag en een waterdichte derde laag: dat is het succesrecept voor een outfit die je altijd en overal beschermt tegen de weerelementen. Elke laag heeft z’n eigen functie en is dan ook onmisbaar in het drielagensysteem, waarmee je eindeloos kunt combineren. Zeker in de winter is de tussenlaag essentieel, omdat ze de warme schakel in je outfit vormt, die tegelijk ademend en vochtafvoerend is. En als ’s zomers de hemelsluizen opengaan, ben je maar wat blij met die regenjas in je rugzak.    

Wat is een fleece?

De fleece is sinds de jaren tachtig een absolute topper in de outdoorwereld. Zie het als het synthetische, sterk verbeterde broertje van de wollen trui: lekker warm, lichtgewicht en sneldrogend. In tegenstelling tot wol lokt fleece dankzij z’n polyestervezels bovendien geen allergische reacties uit. 

 

De vuistregel is: hoe dikker je fleece, hoe meer lucht hij vasthoudt en hoe warmer jij het hebt. De dikte van fleece wordt vaak uitgedrukt in cijfers: 100 volstaat voor warmere streken of zware fysieke inspanningen, 200 is prima voor alledaags gebruik in de tussenseizoenen en 300 houdt je ook ijdens strenge winters en bij polaire temperaturen warm.

 

Wil je net dat extra beetje warmte? Kies dan voor een high-loft ‘fluffy’ fleece. De rechtopstaande haren houden je lichaamswarmte extra goed vast.

Opgelet!

Een standaard fleece is niet winddicht of waterafstotend. Bij nat of stormachtig weer ben je dus genoodzaakt een regenjas over je fleece te dragen, want neerslag en koude wind gaan er los doorheen. 

Is je fleece toch nat geworden?

Niet erg, fleece houdt slechts 1 % van zijn eigen gewicht aan water vast en zal dus nooit kletsnat worden. Bovendien wordt het vocht snel naar de oppervlakte afgevoerd en wint je fleece in een mum van tijd zijn isolerend vermogen terug.

Wat is een softshell?

De softshell is geen fleece en het is ook niet echt een jas … maar wat is het dan wel? Kort gezegd zit een softshell ergens tussen een midlayer en een hardshell layer in. Een softshell is …

  • niet waterdicht, maar waterafstotend. Hij kan dus in alle weeromstandigheden een regenjas vervangen – tenzij het water echt met bakken uit de lucht valt. 
  • stretchy én zeer ademend. Voor intensieve activiteiten, zoals hiken, backpacken en alpinisme, is deze jas dus uitermate geschikt.
  • … slechts voor 90 % winddicht. Zo biedt hij optimale verluchting en kan je transpiratievocht vlotjes naar buiten. 
  • … geschikt voor alle seizoenen. In de zomer volstaat het om er een basislaag onder te dragen, in de winter is thermisch ondergoed of eventueel een extra tussenlaag een must.

Een softshell is geen fleece

Een echte isolerende tussenlaag, zoals fleece, heeft als hoofddoel jouw lichaamswarmte vast te houden. Een softshell daarentegen is meer een allround jas die je van binnenuit drooghoudt en je comfort biedt in de meeste weeromstandigheden. Veel isolatie biedt hij niet, maar hij geeft je wel een betere bescherming tegen regen en wind. Zo kan je regenjas het merendeel van de tijd in je rugzak blijven zitten.

Ben je eruit wat je nodig hebt voor je toekomstige outdooractiviteiten?

 

Neem een kijkje in onze webshop en kies je favoriete fleece of softshell uit ons uitgebreide aanbod.