Rewilding Europe: wild van ongerepte natuur

Is er in Europa nog plaats voor ongerepte natuur en wilde dieren? Ecoloog Wouter Helmer meent alvast van wel. Met Rewilding Europe wil Helmer de hedendaagse mens en maatschappij een nieuwe verbinding met de natuur doen aangaan.

 

Nog nooit gehoord van rewilding? Die naam omvat het proces dat ervoor zorgt dat ecosystemen een veel prominentere rol gaan spelen. Maar dan wel op zo’n

manier dat ook de moderne mens en maatschappij een nieuwe verbinding met die natuur kan aangaan. Daarom startte ecoloog Wouter Helmer in 2011 samen met enkele collega’s Rewilding Europe op.   

#1. “Onze Europese samenleving zit op een kantelpunt. Er wordt een nooit eerder geziene hoeveelheid land niet meer gebruikt”

Helmer startte Rewilding Europe samen met enkele collega’s in 2011. Toen was er in Europa al een tijdje een plattelandsvlucht aan de gang bij de traditionele boeren, waardoor alleen de ‘moderne’ landbouwers over dreigden te blijven. “Die laatste groep gaat veel efficiënter te werk. Ze kiezen de meest vruchtbare landbouwgronden en laten de berggebieden en andere ‘marginale’ gronden links liggen, waar dat bij traditionele boeren niet het geval is”, aldus Helmer. Ter illustratie: elke drie jaar wordt een oppervlakte zo groot als België verlaten door failliete landbouwbedrijfjes. Het zijn die gronden die Rewilding Europe graag weer zou zien verwilderen, en daar zet de organisatie dan ook vol op in.    

#2. “We denken steeds dat Europa te verstedelijkt is om wildlife te zien, maar niets is minder waar”

Een troef waar Rewilding Europe op wil inzetten is het ecotoerisme. “Toeristen van over de hele wereld willen natuurpracht en wilde dieren zien. Dat brengt uiteraard geld in het laatje van lokale economieën die dat kunnen aanbieden. Geld dat de lokale bevolking dan weer kan overtuigen van de toegevoegde waarde van natuurbehoud, zodat ze daar ook echt mee achter gaan staan”, geeft Helmer aan.

 

“In Europa is er wel nog wat werk aan de winkel om dit onder de aandacht te brengen bij de natuurliefhebbers zelf. De meeste ecotoeristen reizen nu richting Afrika en Amerika om prachtige natuur te zien. Terwijl dat eigenlijk niet logisch is. De cijfers geven dat ook aan: in de 48 lower states van de Verenigde Staten leven er 1.800 grizzlyberen en 5.500 wolven. In Europa, dat ongeveer dezelfde oppervlakte heeft, zijn er maar liefst 17.000 bruine beren en 12.000 wolven te vinden.” 

#3. “Een lokale verankering en een breed sociaal draagvlak, dat is broodnodig”

“Natuurbehoud kan alleen met de steun van de lokale gemeenschap. Die krijg je niet alleen door in te spelen op ecotoerisme, maar ook met kennisoverdracht rond de natuur en nieuwe vormen van water- en bosbeheer”, vertelt Helmer. Daarvoor mikt Rewilding Europe vooral op beleidsmakers en de jeugd. “Daarnaast tonen we aan wat wilde dieren kunnen doen voor de lokale economie. Yellowstone in Amerika heeft bijvoorbeeld heel veel gewonnen dankzij hun groeiende wolvenpopulatie. Het zou zonde zijn moesten we dat in Europa niet uitbuiten.”    

Iberian Lynx
Een olifant uitzetten waar nooit olifanten hebben gezeten werkt niet

#4. “Altijd met respect voor het oorspronkelijke ecosysteem”

Respect voor de natuurlijke omgeving staat voor Rewilding Europe centraal, zo vertelt Wouter Helmer. “Een olifant op de Kalmthoutse heide, het zou wat publiek trekken. Maar daar doet Rewilding Europe niet aan mee. Het oorspronkelijke ecosysteem moet worden gerespecteerd. Zo heeft Rewilding Europe ervoor gezorgd dat de bever, de boomkikker en de weerschijnvlinder terugkeerden in het Grenspark Kempen-Broek.”    

#5. “De schoonheid van gisteren zal niet per sè de schoonheid van morgen zijn”

“Rewilding Europe is zes jaar bezig maar staat nog steeds aan het begin van een verhaal. De natuur transformeren is natuurlijk een werk van lange adem. Voor het grote publiek zal dat werk pas over vijf jaar zichtbaar zijn”, merkt Helmer op. “Maar niemand kan het voorspellen wat de toekomst zal brengen. Rewilding Europe moet werken met de steeds wisselende dynamiek van de natuur.” En daarin schuilt ook hun kracht. Niets blijft wat het is, dus moeten ze steeds met nieuwe oplossingen op de proppen komen.    

#6. “Het is heel makkelijk om je tuin een stuk wilder te maken”

Kunnen mensen ook actief een steentje bijdragen aan rewilding van hun eigen stukje grond? Helmer meent alvast van wel. “Kijk gewoon even naar je eigen tuin! Vervang een grasstukje door een aantal struiken die vlinders aantrekken. Voeg er nog wat bloemen aan toe waar bijen op verlekkerd zijn en je hebt een prachtig stukje wilde natuur.” 

 

 

Meer weten over Rewilding Europe? Neem dan zeker een kijkje op hun website.      

Hou jij de natuur mee in stand? 

>> Deel dan je foto’s op Facebook en Instagram met #asadventure