basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Niet te missen: de wandeltips van onze outdoorexperts

Als er iemand de meest unieke wandelplekken kent, aangevuld met handige tips en leuke weetjes, dan zullen het onze outdoorexperts Marie Vanaudenaerde en Frederic Lardinois wel zijn. Speciaal om je aan het wandelen te zetten, gunnen ze je een blik in hun little black book boordevol tips & tricks.

WANDEL-ID VAN MARIE

Outdoor- en ski-experte bij A.S.Adventure

 

Hoe plan je een wandeling?

Kies een wandeling uit een van de vele wandelgidsen van een regio en ga liefst voor de minder bekende routes. Zo ben je zeker dat je er rust kan vinden. En dan is het gewoon een kwestie van de juiste kaart kopen en vertrekken!

 

Wat is je favoriete wandelbestemming?

België – Elke wandeling in de Ardennen is de moeite waard: rustige plaatsen, wat hoogtemeters én een reële kans om wilde dieren te zien … Wat wil een mens nog meer?

Buitenland – Ben je uitgekeken op de Belgische kust? Aan Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez vind je heel wat leuke wandelingen om eens goed uit te waaien.

 

Wat zit er standaard in je rugzak?

 1. Multitool
 2. Firesteel
 3. Flesje desinfecterende handgel
 4. Sneldrogend handdoekje
 5. Buff

Onmisbare wandeltips van Marie

 • Vermijd blaren. Wrijf je voeten op voorhand al in met Foot Powder van Care Plus. Het poeder verstevigt de huid, wat de kans op blaren 
 • Behandel je schoenen. Een waterafstotende spray van Granger’s of Nikwax zorgt ervoor dat je schoen minder snel water opneemt, maar ook dat het vuil minder blijft kleven. Minder werk met schoonmaken achteraf!
 • Neem een Buff mee. Bij warm weer beschermt dit lichte sjaaltje je hoofd tegen de zon en bij koudere temperaturen houdt het je nek of hoofd warm. Ook ideaal als muts wanneer je ’s nachts in een tent slaapt.
 • Draag goede wandelsokken. Neem liever twee paar écht goede sokken mee dan zes paar goedkope. Geloof me, dit maakt echt een wereld van verschil!
 • Vul een thermosfles met water. In een dubbelwandige fles blijft je water lekker fris en bovendien bestaan er al zeer lichte modellen, zoals van Hydroflask en Klean Kanteen.
 • Laat je schoenen goed drogen. En doe dat vooral niet door er een prop krantenpapier in te duwen. De inkt is namelijk schadelijk voor het waterdichte membraan van je wandelschoenen.
 • Bespaar niet op outdoorgerief. Geld besparen is leuk, maar doe het niet op de essentials zoals je kousen, schoenen, jas en rugzak. Da’s beter voor de levensduur én voor je lichaam.
 • Onderhoud je spullen. Technische kledij moet je regelmatig wassen om de levensduur te verlengen en lederen schoenen hebben ‘voeding’ nodig, ook al zet je ze een tijdje in de kast.
  >> Lees hier hoe je je schoenen best behandelt.
  >> Lees hier hoe je waterdichte kledij best wast.
 • Neem een verrekijker mee. Wie de natuur in trekt, heeft altijd kans om lokale wildlife te spotten. Dan is het extra leuk als je die fascinerende fauna van wat dichterbij kunt bekijken zonder de dieren te verstoren.
  >> Hier lees je hoe je de juiste verrekijker kiest.

WANDEL-ID VAN FREDERIC

Outdoor-, camping- en travelexpert bij A.S.Adventure

Wat is je favoriete wandelbestemming?

De vallei van de Viroin, een zijrivier van de Maas in de provincie Namen, is een absolute topper in België. Enkele hoogtepunten:

 

De ruïne van de burcht Haute Roche in Doubres – een stevige klim, maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor in de plaats.

Het unieke kalksteenlandschap van de Fondry des Chiens nabij Nismes.

De GR 125, die voor een stuk samenvalt met de Via Thiérache, een deel van de pelgrimsroute naar Compostella.

De stoomtrein tussen Mariembourg en Treignes die het prachtige landschap doorkruist. Als je je wandeling goed voorbereidt, is dit een heerlijke manier om de dag af te sluiten. 

 

Wat is jouw wandelmantra bij uitstek?
‘Leave No Trace’. Dit is een basisprincipe voor iedereen die zich in de natuur begeeft om te wandelen, trekken of te kamperen, dat je helpt om op een verantwoorde manier om te gaan met de buitenwereld.

Je komt toch zelf ook liefst op plaatsen waar het lijkt alsof er nog nooit iemand is geweest? Laat dus letterlijk geen enkel spoor achter van je aanwezigheid of je doortocht.

 

Plan je trip en bereid je goed voor. Pas je plannen aan op basis van de weersvoorspellingen en houd rekening met het aantal hoogtemeters in je route.

Wandel en kampeer enkel op duurzame oppervlakken. Blijf op de paden, ook al zijn ze modderig. Sommige ondergronden hebben heel wat tijd nodig om weer te herstellen wanneer je ze toch betreedt.

Beheer je afval op de juiste manier. Neem een apart tasje mee in je rugzak waarin je afval kunt opbergen. Geen vuilbak in de buurt? Steek je afval dan in het zakje en neem het weer mee naar huis.

Laat alles liggen wat je vindt. Laat planten dus gewoon staan en respecteer de omgeving. Laat alles ook weer achter zoals je het vond: breng dus geen markeringen of andere sporen van je aanwezigheid aan in de omgeving.

Richt zo weinig mogelijk schade aan met je kampvuur. Maak enkel een kampvuur als het echt nodig is en op plaatsen waar het toegelaten is. Veiligheid primeert: hou dus rekening met de ondergrond, boomwortels, overhangende takken, droogte enzovoort.

Respecteer de omgeving en de dieren die erin wonen. Heel wat mensen staan er niet bij stil, maar zelfs biologisch afbreekbare zeep heeft een impact op het milieu. Als je er gebruikt, doe het dan op minstens 100 meter van waterlopen of waterbronnen.

Wees hoffelijk tegenover andere bezoekers. Begroet de mensen die je pad kruisen, en laat je Bluetooth-luidspreker voor één keer thuis...

 

Leuk weetje: wie een drinkfles van Hydro Flask koopt, kan ervoor kiezen 5 % van de prijs terug te geven aan een goed doel, zoals Leave No Trace.
>> Meer info vind je op www.hydroflask.com/explore/5-back

Onmisbare wandeltips van Frederic

 • Neem een vuilzakje mee. Een lichtgewicht, waterdicht zakje dat je nadien makkelijk kunt afwassen, is ideaal. En raap ook eens iets op dat niet van jou is – de planeet zal je dankbaar zijn!
  TIP: De trekkingmaaltijden van Trek ’n Eat zitten in een hersluitbaar zakje. Na de maaltijd kun je dit zakje dus prima gebruiken als vuilzakje.
 • Vul je drinkfles op een kerkhof. In verlaten dorpjes vind je misschien niet meteen een huis waar je kunt aanbellen om je watervoorraad aan te vullen, maar op praktisch elk kerkhof is er wel een kraantje.
 • Volg een cursus bij de Outdoorschool. Niet alleen beginnende wandelaars, maar ook de echte hiking experts kunnen hier nog veel opsteken. Je wandelkennis en navigatiekunde even opfrissen kan trouwens nooit kwaad.
  >> Bekijk het ruime cursusaanbod hier.
 • Ga voor lichtgewicht. Het zwaarste item in je rugzak zou je drinkwater moeten zijn. Hoe lichter je uitrusting, hoe aangenamer de tocht. Multifunctionele items kunnen ook gewicht besparen.
 • Zoek eens een geocache. Het gebruik van kaart en kompas is een edele kunst, maar met een wandel-gps kan je ook op zoek gaan naar geocaches. Een leuke en vaak verrassende afwisseling tijdens je wandeling. 
  >> Tip voor geoefende geocachers: via het “Cache In Trash Out”-concept draag je opnieuw je steentje bij voor een schonere planeet.