basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Mmm, schelpen


Mmm, schelpen

Loopt het water jou ook in de mond, wanneer je aan de kust die zilte geur opsnuift? We geven je geen ongelijk, maar schuif na die deugddoende strandwandeling je mosselpot of visschotel eens aan de kant voor een portie smakelijke schelpen. Deze vijf soorten moet je zeker proeven!

Alikruik

  • kieuwslak
  • stevige afgeronde kegelvormige schelp met spitse top
  • bruingrijs met donkere en lichtere kleurbanden
  • hoogte: 24 tot 40 mm
  • breedte: 22 tot 35 mm

Weetje: alikruiken of kreukels leven vlakbij de kustlijn, je kan ze dus gemakkelijk zelf plukken.

Kokkels

  • tweekleppige
  • hartvormige schelp met platte ribben in de lengte en smalle schubben over de hele breedte
  • wit, geelbruin of bruin
  • hoogte: tot 60 mm
  • breedte: tot 50 mm

Habitat: onder de getijdenzone tot ongeveer 15 m diepte. Vooral in wadden en grote strandvlakten.

Weetje: de soortnaam edule (Latijn) betekent 'eetbaar' of 'smakelijk'.

Wulk

  • kieuwslak
  • kegelvormige schelp die naar boven uitloopt in een spitse punt. Horizontale ribben op het schelpoppervlak
  • geelwit tot bruin, soms met roodachtige vlekken.
  • hoogte: tot 110 mm
  • breedte: tot 70 mm

Habitat: onder de getijdenzone tot ongeveer 100 m diepte.

Weetje: vissers gebruikten vroeger de gedroogde lege eikapsels van wulken om hun handen mee af te vegen.

Venuschelp

  • tweekleppige
  • hartvormige schelp met licht naar binnen gebogen top. Concentrische ribbels en radiale bruine banden.
  • geel tot bruin.
  • lengte: tot 35 mm

Habitat: onder de getijdenzone tussen 30 en 60 m diepte

Weetje: venusschelpen kunnen hun kleppen erg lang dichthouden en zo zelfs overleven in een vogelmaag.

Amerikaanse zwaardschede

  • tweekleppige
  • dunne, zeer langwerpige gebogen schelp. Glad oppervlak. Hoekig afgeronde voor- en achterzijde
  • witte ondergrond met bruinpaarse en olijfbruine strepen
  • lengte: tot 160 mm
  • hoogte: tot 30 mm

Habitat: van het intertijdengebied tot in het bovenste deel van de subgetijdenzone.

Weetje: de zwaardschede is een inwijkeling die via het ballastwater van schepen in onze contreien terechtkwam en intussen alle inheemse soorten heeft verdrongen.

Bereiding

Schelpdieren bevatten veel eiwitten en zijn een bron van vitaminen zoals fosfor, ijzer en jodium. Sla er de kookboeken maar eens op na, je kan ze op diverse manieren verorberen: in bouillon met gestoofde groenten en witte wijn, in een zuiderse paella of zeevruchtenschotel of gewoon rauw.

 

Vergeet niet de schelpen voor gebruik goed te wassen of ze even te week te zetten in een kom zout water. Bij wulken en kreukels best ook het sluitkapje verwijderen voor je de slak uit z’n huisje peutert. Smakelijk!